Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trebarnsfamiljen på Värmdö fick en villa på 156 kvadratmeter. Kolla in hur snyggt det blev i containerhuset.

Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla

Drivkraften var ett bygga ett så återbrukat hus som möjligt. Nu, efter tre och ett halvt år, har familjen flyttat in i sitt drömhus – Sveriges första containervilla.

– Det känns jätteroligt att äntligen få använda det! Mest nöjd är jag att vi faktiskt gjorde det, vi gav inte upp och vi skilde oss inte, säger Linda.

I början av mars flyttade Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson in i sin containervilla tillsammans barnen Isak, 18, Fabian, 14, Signe, 8, och valpen Sami. I tre och ett halvt år har de bott i en byggbod på tomten medan de byggt huset till största del själva.

– Det har faktiskt inte varit så tungt som folk tror. Mycket har vi löst under arbetets gång. Det har nog varit bra att vi inte varit riktigt säkra på hur det skulle bli, så vi har inte haft anledning att bli besvikna, berättar Linda.

Drömhuset är byggt av åtta containrar. De stora fönstren erbjuder härligt ljusinsläpp och magisk utsikt över sjön. Foto: Staffan Andersson
Nu har familjen flyttat in i containervillan. Från vänster: Linda Ulfsdotter med valpen Sami i famnen, Isak Gyllengahm, 18, och Thomas Jacobsson med gemensamma dottern Signe Jacobsson, 8, i famnen. Saknas på bilden gör Fabian Gyllengahm, 14. Foto: Privat

Familjen i containerhuset

Linda Ulfsdotter, 45, skolkurator och terapeut

Thomas Jacobsson, 48, kranbilsförare

Isak Gyllengahm, 18

Fabian Gyllengahm, 14

Signe Jacobsson, 8.

Valpen Sami.

Resan mot containerhuset började för flera år sedan. Familjen kände att de höll på att växa ur sitt radhus i Nacka och började leta efter någonting större i närheten. Då de inte hittade något i Nacka började de titta efter en tomt på Värmdö.

– Thomas föreslog att vi skulle bygga ett nytt hus, men det kändes inte alls som vi. Vi försöker ju, precis som många andra, att leva miljövänligt och köpa mycket begagnat så ett nytt hus kändes av den anledningen helt främmande, säger Linda.

Hittade billig tomt med berg på Värmdö

Det var Thomas som då kläckte idén med ett containerhus. Linda hade länge varit fascinerad av hus byggda av containers och samlat en mapp med bilder på sådana från olika delar av världen på Pinterest. Redan samma kväll som de börjat diskutera containerhuset hittade de en billig tomt vid en sjö på Värmdö utanför Stockholm.

– Den här tomten hade varit såld några gånger, men alla hade hävt köpet för att de inte fått bygglov. Tomten är väldigt brant med ett berg på som man inte får spränga bort för kommunen.

Conatinerhuset tar form.
Conatinerhuset tar form.
Conatinerhuset tar form.
Arkitekten Måns Tham har ritat ett hus på pålar som passar på den ganska svårtillgängliga tomten.
Arkitekten Måns Tham har ritat ett hus på pålar som passar på den ganska svårtillgängliga tomten.
Arkitekten Måns Tham har ritat ett hus på pålar som passar på den ganska svårtillgängliga tomten.
Huset provmålades nio gånger innan man hittade den rätta grå nyansen som smälter in i det omgivande berget.
Huset provmålades nio gånger innan man hittade den rätta grå nyansen som smälter in i det omgivande berget.
Huset provmålades nio gånger innan man hittade den rätta grå nyansen som smälter in i det omgivande berget.
1 AV 3
Conatinerhuset tar form.
Foto: Privat
2 AV 3
Arkitekten Måns Tham har ritat ett hus på pålar som passar på den ganska svårtillgängliga tomten.
Foto: Privat
3 AV 3
Huset provmålades nio gånger innan man hittade den rätta grå nyansen som smälter in i det omgivande berget.
Foto: Privat

Ovanligt att bygga containerhus i Sverige

Linda och Thomas kom snart i kontakt med arkitekten Måns Tham. Måns förstod precis vad Linda och Thomas var ute efter och hittade ett sätt att nyttja containrarna på den svårbebyggda tomten på bästa sätt. Måns beskriver tomten som en V-formad ”canyon”, en bergsklyfta med en bäck i. Han valde att placera huset på pelare så att vattnet kunde rinna under och att göra huset bredare upptill än nertill för att passa in på tomten.

– Det var en stor utmaning och krävdes mycket tanke för att få till det. Det finns massa containerhus runtom i världen, men de flesta ligger i varma länder och tar ingen hänsyn till de hårda byggregler vi har i Sverige, säger Måns Tham.

Att bygga hus av containrar är helt nytt i Sverige. Allt som finns ett fritidshus byggt av containrar i Norrtälje och ett pågående bygge av en containervilla i Tranås – vilket innebar att det inte fanns något facit eller beprövade lösningar att använda sig av. 

Rummet på taket är främst gjort för att ge mer ljusinsläpp, här uppe funderar familjen på att ha en stjärnkikare. Foto: Privat
Badrummet – med ett fönster mot det vackra berget. Foto: Privat
De många och stora fönsterpartierna bjuder på härligt ljusinsläpp och fantastisk utsikt över sjön. Foto: Privat

Svårare att bygga hus av containrar än de trodde

För att hålla nere kostnaderna bestämde sig Linda och Thomas för att göra så mycket som möjligt själva, med stor hjälp av Lindas pappa Ulf.

– Vi sade till varandra ”vi är säkert supernaiva nu, men det får vara så”. Vi får lösa allt längs vägen.

Och så blev det. Visst har det varit både jobbigare och svårare än de trodde, visst har de stött på problem och visst har det tagit längre tid än planerat. Men Linda tror ändå att de kommer se tillbaka på tiden i byggboden då containerhuset tog all fokus som rolig och minnesvärd. Och att bo tätt tillsammans har svetsat samman familjen.

– Vi är ett jäkligt bra team. Vi sade redan från början att vi inte skulle skilja oss, inte gå in i väggen och inte sätta barnens liv på paus. Så vi har gått på kalas på helgerna och vi har åkt på semestrar, säger Linda.

Huset är byggt av fem stora containrar på 40 fot och tre små på 20 fot. För att hålla ner priset valde de medvetet sådana som var lite buckliga. Arkitekten Måns Tham har beräknat huset utifrån containerbreddar och plåten är en del av den bärande konstruktionen. 

Det svåraste var att få till en bra isolering – det blev dyrare än de först trott, men de är väldigt nöjda med resultatet. Containrarna håller nu en behaglig temperatur både under heta sommardagar och kalla vinterdagar. Ytterväggarna provmålades nio gånger för att hitta den perfekta nyansen som smälter in i berget.

Många återbrukade saker i huset

Då det gått har familjen försökt hitta återbrukade saker – ena trappan är till exempel från ett kontor på Kungsgatan och den andra från en nedlagd militärförläggning. Ett gammalt sopnedkast fungerar som tvättnedkast där man kan slänga in tvätten från sovrummen rakt ned i tvättstugan. Handfatet är köpt på blocket och bänkskivan i tvättstugan kommer från ett gammalt kontor.

– Vi hade gärna använt mer återbrukade grejer, men bygget måste ju flyta på också. Jag hade till exempel tänkt att vi skulle köpa begagnade fönster, men det funkade inte rent praktiskt, säger Linda.

Många av väggarna inuti är klädda i plywood. U hallen till vänster skymtar det gamla sopnedkastet som nu blivit ett smart tvättnedkast. Foto: Privat
Familjen sade redan från början att de ville ha ett hus med få intryck. Därför är den mesta förvaringen dold – som här under barnens sängar. Foto: Privat
Det finns fortfarande mycket kvar att göra inuti. Diskmaskinerna saknar till exempel fronter. Familjen valde två diskmaskiner för att kunna fylla den ena innan man tömt den andra. Foto: Privat

Mycket dold förvaring i containervillan

Linda och Thomas säger att huset har kostat ungefär 15 000 kronor per kvadratmeter, alltså runt 2,3 miljoner kronor. I det priset är tomten inte inräknad. 

Villan har en yta på runt 150 kvadratmeter fördelade på två plan plus ett rum på ett tredje plan som framför allt finns till för att släppa in mer ljus. Eftersom två av barnen har adhd har Linda och Thomas från början varit noga med att det här ska vara ett lugnt hus med så mycket dold förvaring som möjligt.

Trots att de flyttat in har de fortfarande mycket saker kvar att göra. Tomten ska fixas i ordning och en bro ska gå från baksidan av huset upp på berget.

Svårt att bygga hus av containrar

Arkitekten Måns Tham har fått förfrågningar om att bygga fler containerhus, men han tror inte att det kommer bli ett vanligt inslag i våra villaområden.

– Många tror att det är skitenkelt och jättebilligt, men hade det varit det hade det ju stått containerhus överallt. Det finns lägen där det verkligen är en bra idé och andra lägen där det finns enklare lösningar på samma problem. Här föll det så väl in med den svårbebyggda tomten och blev verkligen en lösning på ett problem. Huset är som ett svävande tetris, säger Måns Tham.

Så byggdes containervillan

Arkitekten Måns Tham ritade huset av containrar utifrån tomtens förutsättningar. Egil Bartos och Johan Haglund har varit konstruktörer. Själva containrarna är en del av den bärande konstruktionen och man har använt sig av deras naturliga spännvidd.

 

Huset står på pelare, vilka är fästa i gjutna betongplintar som sitter fast i berggrunden. Det finns också en gjuten stödmur, formad som ett U, som ska ta upp sidokrafter.

 

De begagnade sjöcontainrarna, som tidigare bland annat använts för att frakta frukt och grönt i, köptes av ett företag som säljer sådana. Man valde just sjöcontainrar för att de har högre takhöjd. Varje container hade ett trägolv impregnerat med bekämpningsmedel som satt fast med hundratals bultar. Det var ett mycket tidskrävande, tungt och skitigt jobb för Thomas av riva ut golven.

 

Containrarna fraktades till Värmdö på lastbilar och lyftes på plats av en kranbil. De fogades samman genom att svetsa fast sammanfogningar mellan dem. Några av sammanfogningarna var tvungna att göras av en certifierad svetsare – men all annan svetsning gjorde Thomas och Lindas pappa Ulf själva. De tog även själva upp de hål i containerväggarna som behövdes mellan dem och för fönster. I två fall används containerväggarna som innerväggar, annars har nya väggar med bärande pelare i satts upp.

 

Huset isolerades, el drog in och det inreddes med med golv, väggar, tak, trappor och liknande. Vatten drogs in för någon månade sedan. Familjen har tagit hjälp av rörmokare, elektriker och plattsättare, men gjort det allra mesta av jobbet själva.

Se även: