1 AV 8
När Linda Dannvin hörde ljudet från ån som rinner utanför det förfallna huset i Cornwall i England smalt hennes hjärta.
2 AV 8
"Det blev så magiskt som jag hoppats på."
3 AV 8
Lindas vackra hus i fiskebyn Mousehole i Cornwall. Grå färg Down pipe från Farrow & ball runt fönstren.
4 AV 8
Sovrummet är en favoritplats för "a nice cup of tea". Sänghimmel från Ellos. Rosa filt och fotpuff från Himla. Matta från Ilva. Drömfangare från CE inne ute. Taklampa från Annika Almborg.
5 AV 8
I badrummet finns både badkar och dusch.
6 AV 8
Det stora fönstret har Linda släpat med sig ända från Sverige. Bänk från brittiska Millington and Hope.
7 AV 8
Bokhylla inbyggd i väggen.
8 AV 8
Bakom Lindas hus rinner en kraftfullt porlande å.

Linda förvandlade förfallna 1800-talshuset till drömhem

När Linda Dannvin hörde ljudet från ån som rinner utanför det förfallna huset i Cornwall i England smalt hennes hjärta. Visst var det värt allt arbete. Här berättar hon själv om sin renoveringsresa.

LEVA&BO Redaktionen

Mitt hus ligger i den pittoreska fiskebyn Mousehole i Cornwall i England och vi börjar vår fem timmars bilresa från Londons flygplats Gatwick genom ett böljande landskap. Vid kusten, nästan så långt bort du kan komma, där Land's end i England slutar, har jag har hittat mitt lugn.

Hemma hos Linda

Här bor: Linda, 44.

Gör: Inredare, stylist och matskribent.

Var: Fiskebyn Mousehole i landskapet Cornwall, England.

Huset: I ett parhus i sten från 1879 på 90 kvadratmeter.

Websida: miss-l.net

Instagram: miss.l_creative

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Det stora fönstret har Linda släpat med sig ända från Sverige. Bänk från brittiska Millington and Hope. Vas på bänken från Indiska. Glöd­lampor i klunga från Granit. Tidningsställ kommer från brittiska Church road antiques.

Jag hade aldrig trott att jag skulle hamna här nere, men efter en misslyckad flytt hem till Sverige efter 22 år i London ville jag faktiskt så långt bort jag kunde komma.

När vi närmar oss skymtar havets horisont och min fiskeby där tiden stannat. Byn har funnits sedan 1400-talet, blev plundrad 1595 och har sedan dess sakta byggts upp igen. Visst finns det nybyggen här, men de smälter fint in i miljön. Stränderna och omgivningarna här slår allt jag sett i Europa. Alla blir förvånade när jag berättar om det, Cornwall är inget populärt resmål för svenskar.

Linda renoverade det gamla huset i Cornwall med hjälp av svenska hantverkare. Fotpall från Himla. Blå kudde med frans från Indiska. Grå ullmatta från Ilva. Fårhuvud från Vadstena antik. Soffbordet Moroso kommer från brittiska Nest. Ljuslykta i träd från Indiska.

Innan jag hittade min fiskeby gick jag igenom kartor över Cornwall och gjorde research på de mindre kända byarna och där turismen inte tagit över helt. Jag ville bo för mig själv, men ändå i en by som hade postkontor och en pub, ett måste i den engelska kulturen anser jag. I byn jag hittade, Mousehole, hade jag även turen att ha en av Cornwalls bästa restauranger, en deli och ett litet mysigt hotell.

Hittade ett hus i Cornwall i dåligt skick

Den första lägenheten jag köpte var en gammal sardinpress vid stranden, men sedan hittade jag ett hus precis utanför byn. Jag hade sett det på nätet men det tar lång tid att åka dit och fastigheterna säljs på några dagar, så jag hade inte tid att själv titta på det. En nyfunnen vän fick göra det åt mig. Jag visste att hela husets insida var i dåligt skick. Stenväggarna var spruckna överallt. Heltäckningsmattor och tapeter satt kvar från 1950-talet. Alla rum var små och trånga, innertaken var klädda i hemska masonitplattor. Något kök fanns knappt och yttertaket höll på att rasa in. Det fanns ingen värme, förutom de gamla tegelstensvärmarna man satte in för 70 år sedan och det fanns bara en elektrisk dusch där varmvattnet tog slut konstant.

Soffa från brittiska Love your home. Blå kudde med tofs från Linum. Stickad pläd och kudde från Miljögården. Bistrobordet är en gåva. Klädkrok från Vadstena antik.

 

Men jag bad ändå min vän ta fler närbilder. En halvtimme senare hade jag lagt ett bud som blev accepterat, och efter två månader var det mitt!

När jag väl kom på plats var det tjugo gånger värre än jag hade trott. Jag funderade verkligen på om jag skulle orka renovera det. Men när jag öppnade baksidans dörr och hörde ljudet från det kraftfulla vattnet vid den lilla ån utanför huset smalt mitt hjärta.

Tog hjälp av hantverkare från Örebro

Jag hade dåliga erfarenheter av sömniga hantverkare från mitt förra renoveringsprojekt i Cornwall. Den gången slutade det med att jag fick göra renoveringen själv. Det hade jag ingen lust med, så jag började fundera på att ta med mig hantverkare från Sverige. Två med­hjälpare fick sätta sig i en skåpbil med verktyg och material som jag hade kvar från tidigare renoveringar. De körde efter mig den 26 timmar långa bilresan från Örebro.

I köket hänger taklampor från Vadstena antik. Skål från Butik Sophie i Danmark. Förklade från Ellos.

Materialet bestod mestadels av överblivet kakel, tapeter och gamla möbler jag haft på olika projekt genom åren. Vi kavlade upp ärmarna och slog ut flera väggar så att en ny planlösning kunde ta form. Där det lilla köket låg finns nu en tvättstuga, wc och hall. Mat­salen och vardagsrummet slogs ihop och fick en öppen planlösning med ett stort gammalt fönster som jag släpat med mig från Sverige som avskiljare. För taket anlitade jag en professionell firma specialiserad på gamla granitak. Jag skulle aldrig ge mig på vvs, el eller ett traditionellt hantverk som kräver åratal av erfarenhet.

LÄS MER: Här är husen alla vill ha just nu 

Efter att el och alla vattenledningar bytts ut, sattes en varmvattenberedare och luftvärmepump in. Värme­pumpar är inte vanliga i England och folk blir fort­farande förvånade när jag säger att jag använder mig av det.

Fönsterbågarna i köket har lämnats omålade. Matbord och slaktarbänk kommer båda från Ebay. Under­läggen i marmor har Linda gjort själv. Antik stol från Vadstena antik. Köket från Ikea har knoppar i marmor från Superfront.

Efter fem veckors intensivt arbete var huset färdigrenoverat. Jag var helt slut och låg i sängen i en vecka innan jag orkade packa upp en enda kartong.

Men när lusten väl infann sig gick det fort. Två veckor före jul stod allting helt klart. Både mina London-vänner och mina vänner från byn kom för att fira och det blev precis så magiskt som jag hade hoppats på!

Nu kan jag njuta av mitt morgonte till ljudet av porlande vatten från ån. Jag kan sola och grilla i min trädgård på framsidan. Mest gillar jag vintermånaderna då jag kan krypa ner i soffan intill det bästa huset har, en liten öppen spis som använts i 150 år. Den kommer alltid att värma mig, även om mitt liv tar en ny vändning.

LÄS MER: Vännerna följde drömmen och köpte hus utomlands – en i Frankrike och en i Thailand 

Vacker detalj med en tapet från Cole & son.
Sovrummet är en favoritplats för "a nice cup of tea". Sänghimmel från Ellos. Rosa filt och fotpuff från Himla. Matta från Ilva. Drömfangare från CE inne ute. Taklampa från Annika Almborg.
Sänggaveln är gjord av en vikskärm från Åhléns. Pall från CE inne ute.
Fönsterramarna är fint slitna.
Antika möbler och spegelramar passar fint i huset. Kommod från Vadstena Antik.
Badrum med härlig takdusch.

LÄS MER: 20 kändisar som sålt sina läckra hem 2018

Av Linda Dannvin

leva&bo@expressen.se