Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När tornhuset var till salu var Lina och hennes man tvungna att gå och titta – och kände att hit måste de flytta. Nu har de varsamt rustat upp villan.
När tornhuset var till salu var Lina och hennes man tvungna att gå och titta – och kände att hit måste de flytta. Nu har de varsamt rustat upp villan.
När tornhuset var till salu var Lina och hennes man tvungna att gå och titta – och kände att hit måste de flytta. Nu har de varsamt rustat upp villan.
Lina och David satte in dubbeldörrar mellan pianorummet och vardagsrummet, vilket blev ett lyft.
Lina och David satte in dubbeldörrar mellan pianorummet och vardagsrummet, vilket blev ett lyft.
Lina och David satte in dubbeldörrar mellan pianorummet och vardagsrummet, vilket blev ett lyft.
1 AV 2
När tornhuset var till salu var Lina och hennes man tvungna att gå och titta – och kände att hit måste de flytta. Nu har de varsamt rustat upp villan.
Foto: Carina Olander
2 AV 2
Lina och David satte in dubbeldörrar mellan pianorummet och vardagsrummet, vilket blev ett lyft.
Foto: Carina Olander

Lina rustade upp det gamla tornhuset – blev sagolikt fint

Vackert mönstrade tapeter och färg i varma nyanser har gett det gamla trähuset en helt ny och ombonad atmosfär. I familjen Isakssons småländska drömhem finns allt man kan önska av charm – inklusive ett torn som pekar piggt mot himlen.

Lina Isaksson och hennes man David brukade passera det gamla vackra trähuset med det pampiga tornet på väg till Linas föräldrar och det hände att de saktade ner och bara rullade långsamt förbi för att hinna studera det. Många gånger sa de till varandra att om huset någon gång skulle bli till salu så måste de bara gå på visningen och titta in i det.

– Otroligt nog så kom det en dag när ägarna var redo att sälja huset och vi fick möjlighet att komma och titta på det. Vi bodde då i Huskvarna i ett hus som vi hade totalrenoverat och trivdes bra i. Men så fort vi klev över tröskeln till tornhuset så bara visste vi att det var här vi skulle bo. Vi är så tacksamma att vi har fått möjligheten att ta hand om det här gamla huset.

Tornhuset Charlottenlund byggdes 1901 och ligger på en höjd med fin utsikt över centrala Tenhult. Foto: Carina Olander
På sidan in mot trädgården finns en stor härlig amerikansk veranda där familjen gärna tillbringar tid året om. Foto: Carina Olander
På duken, som är ett enkelt linnetyg köpt som metervara, står en stor Höganäskruka med säsongens skörd från naturen. De fina lamporna är köpta på Clas Ohlson. Foto: Carina Olander

Lina & David Isaksson

Här bor: Lina, 36 och David, 41 år, barnen Vilgot, 7, Sigrid, 4, och Melker, 1 år. Hunden Sally Rose.

Bor: I ett trähus från 1901 på 250 kvadratmeter i småländska Tenhult. Yrke: Lina driver eget företag inom inredning och styling. David arbetar som byggprojektledare på Jönköpings Kommun.

Instagram: @lina_isaksson

Huset i Huskvarna såldes fort och familjen kunde börja renoveringen av tornhuset på hösten och flytta in lagom till julen 2018.

Tornhuset, eller Charlottenlund som det egentligen heter, byggdes av byggmästare Johan Andersson och stod klart 1901. Namnet fick det troligtvis efter sin första ägare Anna Charlotte Hagelberg. Det tronar högt på en höjd med fin utsikt över byn och de 250 kvadratmetrarna rymmer sju rum och kök – som Lina och David har renoverat med vackra tapeter och färg i varma toner. Inredningen är en personlig mix av gammalt och nytt.

Lina ville ha en ny taklampa till vardagsrummet och visste precis vilken, men den kostade lite mer än vad hon var villig och ge, så då gjorde hon sin egen variant av den. Huset har två kakelugnar som båda går att elda i. Fåtöljerna är ärvda Karin av Bruno Mathsson. Foto: Carina Olander
Den fina tapeten i mjuka toner är Hanna Wendelbos Poppy från Midbec. Det nätta soffbordet kom med från Linas föräldrahem. Foto: Carina Olander

 

De tidigare ägarna hade gett huset en total makeover utvändigt så där har Lina och David kunnat ägna sig enbart åt att vårda trädgården och skapa större möjligheter för odling av både blommor och grönsaker.

– Vi ser det som att vi bara har huset till låns och vårdar det med största omsorg. Allt vi har gjort har varit grundligt genomtänkt och vi värnar hela tiden om husets själ. Vi har varit noga med alla material vi har valt, så att de harmonierar med husets stil.

– Jag gör gärna moodboards för att få till en röd tråd genom hemmet. David, som är byggnadsingenjör, gör ritningar så vi kan få en känsla i förväg för om en idé är bra eller inte. Vi gjorde ett antal olika ritningar på köket för att hitta den bästa planlösningen för oss. Som det till sist blev finns det inget vi önskar att vi gjort annorlunda, säger Lina.

Det är ganska häftigt att kunna stå på andra våningen och se drygt sju meter upp i tornet.

Lina och David har i princip gått över varje centimeter av Charlottenlunds inre. Alla ytskikt är renoverade, de har slipat och behandlat alla golv med vitpigmenterad hårdvaxolja och målat alla tak, listverk och foder och de har tapetserat och målat flera rum.

Runt pianot hänger en kul mix av tavlor, allt från foton som Lina tagit till tavlor från Linas föräldrar och fynd från resor. Väggfärgen Blushing Peach från Jotun ger rummet fin värme. Foto: Carina Olander
Foto: Carina Olander

På nedre plan har de satt in dubbeldörrar mellan pianorummet och vardagsrummet, vilket blev ett stort lyft. Lina och David satte även in dubbeldörrar mellan vardagsrum och kök, vilket har gett ett helt annat ljusflöde.

– Vi har ändrat om planlösningen så man nu får direktkontakt mellan kök och vardagsrum, tidigare fick man gå igenom två trånga passager. Köket har blivit större och vi har valt att behålla en hel del av det gamla köket och bland annat byggt om det till ett stort serveringsskåp. Vi har platsbyggt ett skafferi i gammaldags stil och kunde använda en dörr som vi hittade på mina föräldrars loge. Den del av köket som är ny har vi låtit en lokal snickare tillverka så att luckorna ser likadana ut som de gamla. På så vis får man ihop de nya moderniteterna och det gamla köket till en helhet, säger Lina.

Köket, som är platsbyggt av Vättersnickarna, är en dröm att arbeta i tack vare kombinationen av utrymme, skön atmosfär och modern utrustning. Den stora fläktkåpan är från Fjäråskupan, spis från Smeg. Foto: Carina Olander
De gamla originalköksskåpen togs till vara och byggdes på av kökssnickarna till en hel serveringsvägg med samma utseende. Allt målades i samma mjuka grågröna ton som köket, North Brink Grey från Little Greene.Bildtext Foto: Carina Olander
Genom att öppna upp mellan det gamla köket och vardagsrummet har familjen fått ett stort och luftigt kök med en matplats som rymmer många. Väggarna i köket är tapetserade med tapeten Pil från Sandberg Wallpaper. Foto: Carina Olander
Den vackra linneduken kommer från Trapiche & Co. Foto: Carina Olander

Som slutkläm målades hela köksinredningen med pensel, vilket gav de nyinsatta skåpen ett äldre utseende.

Ett annat lyckat ingrepp var att öppna upp taket mot tornet så att man numera ser upp i spetsen från andra våningen.

– Vi öppnade upp till tornet för att få in mer rymd och ljus och så tycker vi att det är ganska häftigt att kunna stå på andra våningen och se drygt sju meter upp i tornet. Den tidigare trappan var en brant lofttrappa och inte särskilt barnvänlig vilket även var en av anledningarna till att vi rev trappan. Vi planerar att platsbygga en trappa så man säkert kan ta sig upp till den inredda vinden. Här kommer det att bli sovrum och gästrum så småningom, säger Lina.

Möblering får gärna ta lite tid och hittar vi inte något som passar så får det helt enkelt vänta tills vi dyker på det rätta.

Badrummet har också fått sig en makeover, då det inte hade renoverats på många år och hade en gulaktig våtrumstapet och våtrumsmatta. Lina och David passade då på att göra badrummet större genom att ta några kvadratmeter från ett angränsande rum.

Lina har alltid älskat inredning och började redan som barn att möblera och måla om i sitt flickrum. Efter sin utbildning i Borås till textilinköpare flyttade hon till Göteborg och fick sitt drömjobb på Sandberg Tapeter, där hennes intresse för tapeter och tyger växte sig ännu starkare.

– I dag jobbar jag med inredning på flera olika sätt i mitt eget företag, där jag gör inredningar åt både privatpersoner och företag, håller kreativa workshoppar samt hjälper människor att sortera och stajla inför en försäljning. Jag tycker det är fantastiskt hur man kan skapa sitt drömhem med hjälp av färger, tapeter och tyger, som i rätt balans ger en skön känsla, säger Lina.

Barnrummen är, precis som flera av husets rum, tapetserade i mönstrade, ombonade tapeter. Foto: Carina Olander
För att få plats med sänggavel under snedtaket tillverkade Lina en själv. Romantisk tapet, Aurélie, från Sandberg Wallpaper. Sängkappa, lakan och överkast i krusigt linne, taklampan med fjädrar är från Eos. Foto: Carina Olander

Både Lina och David är förtjusta i äldre möbler och ting med historia. Möblerna som de inrett med har hängt med länge och är antingen arvegods eller inköpta på begagnatmarknaden.

– Vi köper gärna på second hand och auktion och blandar sedan upp med lite moderna klassiker och inredningsdetaljer. Möblering får gärna ta lite tid och hittar vi inte något som passar så får det helt enkelt vänta tills vi dyker på det rätta. Vi har letat soffbord i flera år men inte hittat det perfekta så just nu har vi ett bord som kommer från mina föräldrar. Sedan så gillar jag att klä om, en sliten möbel blir som ny med ett vackert möbeltyg. Som sänggaveln i vårt sovrum, den har vi gjort själva och bytt tyg på ett antal gånger. Ytterligare ett knep är att vi byter möbler med mina föräldrar. När vi tröttnar på något tar de hand om det och vice versa. Alla är nöjda, och det är det bästa sättet att förnya!

Linas bästa renoveringstips

Det är viktigt för helhetsintrycket att man väljer material efter vilken typ av hus man har, välj till exempel gammal stil på foder och lister om du har ett gammalt hus.

Gör moodboards för att få en känsla av hur det ska se ut och kännas och för att hålla dig till en röd tråd genom hemmet.

Ska man göra om planlösningen eller bygga nytt kök/badrum är det a och o att göra noggranna ritningar så att så få överraskningar som möjligt dyker upp. Vill man få en ännu bättre känsla på plats kan man också tejpa upp de nya väggarna/ stommarna på golvet.

Satsa på bra penslar och bra färg för att få ett snyggt resultat, särskilt om du till exempel handmålar ett kök eller målar om en möbel.

Kolla vad som redan finns i hemmet eller hos dina nära och kära innan du köper nytt.

Bara genom att byta plats på en möbel kan man få en helt annan känsla i ett rum.

LÄS MER: Olivias juliga 1800-talsgård – som en riktig ”Änglagård”

LÄS MER: Linnea och Andreas köpte ett 80-talshus – så förvandlade de det