Lina och Daniel ger gamla Mellomgården nytt liv

Lina odlar allt ifrån olika sorters betor, squash och bondbönor till hallon, jordgubbar och sallader på tomten.

Foto: JONAS LUNDBERG

Lina odlar allt ifrån olika sorters betor, squash och bondbönor till hallon, jordgubbar och sallader på tomten.

På den idylliska Mellomgården utanför Herrljunga fortsätter Lina och Daniel att vårda den ursprungliga känslan och försiktig tillföra moderna finesser. Här blandas gammal och nytt till en kärleksfull helhet.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Familjen Sandbergs gård har anor från 1500-talet. Markerna omkring bär tydliga spår av att människor har bott här i många hundra år. Mellomgården ligger omgärdad av vackra fält och åkrar med skogen strax intill. 

Boningshuset är uppfört 1895 och byggdes ut med en övervåning på 1940-talet då frun i huset blev änka och inte klarade av att driva gården själv. Gården arrenderades ut och arrendatorerna bodde på nedervåningen och änkan och hennes dotter flyttade en trappa upp. 

– En intressant detalj i detta är att min farfar, som kom till Herrljunga som flykting från Estland under andra världskriget, fick anställning för att ta ner timmer i skogen här på Mellomgården. Det virket användes till att bygga andra våningen. Han kunde väl aldrig ana att hans son en gång skulle köpa huset och att jag, hans barnbarn skulle bo här med min familj 70 år senare, berättar Lina.

Hemma hos Lina och Daniel

Här bor: Familjen Sandberg: Lina, 41, Daniel 42, och barnen Celeste, 15, Alfons, 13 och Beata, 8 år samt bondkatten Sally och hunden Honey.

Gör: Lina arbetar som högstadielärare och Daniel är delägare i två XL-Bygg-varuhus.

Var: I Herrljunga.

Huset: På gården Mellomgården, uppfört 1895, på 260 kvm + vind och glasveranda.

Instagram: @lina_i _mellomgarden och @melloms.jordiga

Foto: JONAS LUNDBERG

Mangårdsbyggnaden på Mellomgården byggdes 1895 och är Linas barndomshem. För elva år sedan tog hon och hennes man Daniel över huset och har fortsatt att förvalta gården som har anor ända från 1500-talet.

Foto: JONAS LUNDBERG

Lina, Alfons och Beata på farstubron.

Foto: JONAS LUNDBERG

Familjen har behållit den ursprungliga planlösningen med finhall och matsal. Det bidrar starkt till husets gammaldags känsla.

Pigkammaren har blivit badrum 

Lina, Daniel och barnen har hunnit bo i huset i elva år och stortrivs. De bodde tidigare i ett mindre hus inne i Herrljunga, men var på jakt efter något större. De letade med ljus och lykta efter ett äldre hus med karaktär och historia. De ville helst bo på landet, men ändå på cykelavstånd från tågstationen, skolor och affärerna i Herrljunga. 

– Vi letade länge utan att hitta något vi fastnade för. Till slut sa min pappa att det var bättre att vi köpte deras hus, Mellomgården, och att de flyttade till något mindre. Vi tyckte att läget var perfekt, samt gillade att det var gammalt och hade karaktär. Dessutom hade mina föräldrar gjort allt tråkigt grundarbete som att byta panna, lagt om taket och tilläggsisolerat. Både jag och Daniel blev väldigt glada över erbjudandet då vi båda två alltid har trivts oerhört bra här. Vid den tidpunkten ägde inte mina föräldrar marken eller ekonomibyggnaderna på gården, men vi hade tur och kunde köpa loss det, säger Lina.

Huset har sju rum och kök. På bottenvåningen finns det härliga lantköket som tidigare bestod av två rum, intill ligger vardagsrum och matsal. 

Foto: JONAS LUNDBERG

Lina och Daniel har totalrenoverat köket. För att få bättre planerade ytor öppnade de upp mellan rummen och satte in ett nytt kök i lantlig stil med bänkskivor av kalksten från Kinnekulle. Kök från Kvänum.

Foto: JONAS LUNDBERG

Beata vid det charmiga gamla köksmöblemanget i familjens härliga bondkök.

Foto: JONAS LUNDBERG

En gammal träkista har fått nytt användningsområde och fungerar som bord i familjens vardagsrum.

Fortsätter man vidare genom matsalen finns finingången och en stor hall och en gästtoalett. Intill hallen ligger den härliga glasverandan. Från hallen kommer man även upp till övre plan, där familjens sovrum ligger.

Eftersom huset är gammalt finns det gott om speciallösningar. Till exempel finns det två trappor inomhus – en vanlig trappa och en som ledde till pigkammaren som inte var förbunden med resten av huset. I dag har pigkammaren blivit badrum och största dottern huserar i det som tidigare var en hall framför badrummet. 

Foto: JONAS LUNDBERG

Boningshuset är uppfört 1895 och byggdes ut med en övervåning på 1940-talet.

Foto: JONAS LUNDBERG

Beatas och Alfons rum är näst på tur att renovera. Under plastmattorna ligger vackra trägolv som väntar på att få synas. Beata älskar att leka och har fyllt sitt rum med allt i från Lego till dockor. Hon berättar glatt att när hon tröttnar på sina saker så ger hon dem till sin farfar som ser till att hennes fadderbarn i Afrika får dem.

Foto: JONAS LUNDBERG

Den gamla vackra kakelugnen är som ett smycke och ger stor mysfaktor i vardagsrummet. Dessutom värmer den gott på vintern.

Trädgårdsland och växthus samsas med poolen

Trädgården är lummig och mysig med många fruktträd. Det äldsta äppelträdet är av en gammal ovanlig sort som heter melonäpple. De andra äppelträden är planterade på senare tid och är av sorterna Maglemer och Filippa. Här finns även körsbär och plommon. I trädgårdslandet växer hallonbuskar, jordgubbar, olika salladssorter, potatis, gul- och röd lök, olika betor, squash, fänkål, jordärtskocka, grönkål, märgärtor, sockerärtor, vaxbönor, bondbönor och örter. I växthuset frodas tomater, gurka och chili.

– Min syster Hanna är nyutbildad ekologisk trädgårdsmästare och behövde någonstans att odla. Eftersom vi har mycket mark erbjöd jag henne att odla här, vilket hon tyckte var en jättebra idé. Vår pappa var inte sen att haka på projektet, och har ordnat regnvattentankar och hämtat hästgödsel till odlingarna. Jag hade inte odlat så mycket innan. Nu har vi ekologiska grönsaker utanför husknuten och jag har lärt mig massor. Det känns oerhört lyxigt att kunna gå ut och hämta in grönsaker till middagen, säger Lina.

Den nyare delen av trädgård, invid poolen, håller fortfarande på att ta form. Här tog Lina och Daniel hjälp av en trädgårdsarkitekt som ritade upp ett förslag utifrån familjens tankar och önskemål. 

Foto: JONAS LUNDBERG

”Poolen är ett fantastiskt tillskott till vår gård. Nu kan vi greja i lugn och ro och ta en kaffepaus och ett dopp i poolen mellan varven utan att ha dåligt samvete, eftersom det alltid finns något som behöver göras”

Foto: JONAS LUNDBERG

Uppdukat till lunch på den härliga altanen. I bakgrunden ser man ett rött hus som uppfördes som brygghus när man moderniserade på gården och slutade att tvätta i den grävda tvättdammen. Bordet har Daniel byggt av plank som paret tog tillvara när väggen mellan köket och det intilliggande rummet revs.

– Jag diskuterade även växtval med henne. Utifrån det har jag själv planerat och planterat rabatterna. Det ska bli roligt att se hur perenner och häckar växer sig större de kommande säsongerna, säger Lina.

Det är ont med sjöar omkring Herrljunga och Lina berättar att hon och Daniel är lite för rastlösa för att åka bort en hel dag och ligga på en badstrand när det finns så mycket här hemma att ta hand om. Det passar dem bättre att sola och bada någon timma för att sedan ta itu med något nytt eller pågående projekt på gården.

– Barnen å andra sidan vill ju helst bada hela tiden och på det här sättet kan de ju faktiskt göra det, säger Lina.

– Vårt hus har formats under så lång tid, byggts på på både höjden och bredden. Det gör att planlösningen är unik – kanske inte helt praktisk i alla avseenden, men definitivt personlig. Alla som bott i huset har satt sin prägel i huset och nu får vår familj fortsätta att skriva husets historia, det känns stort tycker vi. På så sätt sammanlänkar det oss med gårdens historia.

LÄS MER: Bettina förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem 

LÄS MER: Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande