Lars och Lotta byggde drömhuset helt själva

Den generösa takhöjden och de två stora fönstren gör vardagsrummet ljust och behagligt. Soffa, fåtölj och puff från Parker knoll. Den stora rosa kudden kommer från Ilva och den mönstrade har Lotta sytt. Tavlan är av Per Berndtson.

Foto: Peter Erlandsson

1 av 9: Den generösa takhöjden och de två stora fönstren gör vardagsrummet ljust och behagligt. Soffa, fåtölj och puff från Parker knoll. Den stora rosa kudden kommer från Ilva och den mönstrade har Lotta sytt. Tavlan är av Per Berndtson.

Från köket leder en dörr rakt ut mot trädgården. Här är terrassen täckt med röd Ölandssten och den nedsänkta delen har trädäck. Däckstolarna har dynor från Ikea och kuddar från Böste loppis.

Foto: Peter Erlandsson

2 av 9: Från köket leder en dörr rakt ut mot trädgården. Här är terrassen täckt med röd Ölandssten och den nedsänkta delen har trädäck. Däckstolarna har dynor från Ikea och kuddar från Böste loppis.

Från husets inbjudande entré väller ljuset in i den luftiga hallen. Teglet ­kommer från Malmö återbyggdepå. Golven i hela huset är spontat trägolv som är lutat och vitoljat.
Den praktiska listen med krokar är ett containerfynd och väskan är från By Axel.

Foto: Peter Erlandsson

3 av 9: Från husets inbjudande entré väller ljuset in i den luftiga hallen. Teglet ­kommer från Malmö återbyggdepå. Golven i hela huset är spontat trägolv som är lutat och vitoljat. Den praktiska listen med krokar är ett containerfynd och väskan är från By Axel.

Köket är från Ikea men blandat med under­sektioner som Lars gjort. Pall Bekväm från Ikea, fåtölj i nyrokoko från Hagelins antikaffär på Karlavägen i Stockholm.

Foto: Peter Erlandsson

4 av 9: Köket är från Ikea men blandat med under­sektioner som Lars gjort. Pall Bekväm från Ikea, fåtölj i nyrokoko från Hagelins antikaffär på Karlavägen i Stockholm.

Den stora köpmanna­disken har Lotta fått av en god vän. Den har ursprungligen stått i en gammal färgaffär på Österlen. ­Spegel från Böste loppis, tavlan till höger från Lions loppis. Målningen har Lotta gjort och fåtöljen är från Parker knoll.

Foto: Peter Erlandsson

5 av 9: Den stora köpmanna­disken har Lotta fått av en god vän. Den har ursprungligen stått i en gammal färgaffär på Österlen. ­Spegel från Böste loppis, tavlan till höger från Lions loppis. Målningen har Lotta gjort och fåtöljen är från Parker knoll.

"Till nästan alla saker här finns en historia", säger Lotta. De gamla tavlorna är fynd från Lions loppis.

Foto: Peter Erlandsson

6 av 9: "Till nästan alla saker här finns en historia", säger Lotta. De gamla tavlorna är fynd från Lions loppis.

Den lilla byrån utanför döttrarna Elsas och ­Martinas rum är arvegods och klockan likaså. Hästen har Lotta köpt på en marknad i Shanghai. Den stora tavlan i guldram är av F O Stenvall. Den svarta tavlan och drivvedsmålningarna har Lotta gjort.

Foto: Peter Erlandsson

7 av 9: Den lilla byrån utanför döttrarna Elsas och ­Martinas rum är arvegods och klockan likaså. Hästen har Lotta köpt på en marknad i Shanghai. Den stora tavlan i guldram är av F O Stenvall. Den svarta tavlan och drivvedsmålningarna har Lotta gjort.

I Lotta och Lars sovrum råder ett lugn och färg­skalan är harmonisk. I sovrummet finns ett smalt fönster längst in i hörnan som en liten nisch eller "skottglugg", vilket ger rummet extra ljus. Den stora tavlan är målad av Per Berndson och de andra två har Lotta målat.

Foto: Peter Erlandsson

8 av 9: I Lotta och Lars sovrum råder ett lugn och färg­skalan är harmonisk. I sovrummet finns ett smalt fönster längst in i hörnan som en liten nisch eller "skottglugg", vilket ger rummet extra ljus. Den stora tavlan är målad av Per Berndson och de andra två har Lotta målat.

Badrummet är enkelt inrett med svart klinker på golvet och vit mosaik på väggarna. Badkaret är från Ifö. Pianostolen är köpt på loppis. Korgen kommer från Afroart och handduken kommer från H&M home.

Foto: Peter Erlandsson

9 av 9: Badrummet är enkelt inrett med svart klinker på golvet och vit mosaik på väggarna. Badkaret är från Ifö. Pianostolen är köpt på loppis. Korgen kommer från Afroart och handduken kommer från H&M home.

I sten, trä och glas skulle det vara, med högt i tak och mycket ljus. Lars och Lotta byggde sitt hus i Kämpinge i södra Skåne helt själva efter sina egna idéer, men också efter några mycket speciella dörrar.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Allt började med ett parti stora vackra sekelskiftesdörrar: åtta pardörrar, sex enkeldörrar och några mindre dörrar.

Dörrarna var från slutet av artonhundra­talet och hade stått uppe på en vind i ett hus Vasastaden i Stockholm sedan 1930-talet. Vid den tiden delades husets stora paradvåningar upp i ett flertal mindre lägenheter. I början av 2000-talet skulle huset återigen renoveras och dörrarna hamnade då i byggmästarens förråd.

- Jag fick syn på dem där i förrådet och frågade byggmästaren om jag kunde köpa dem, men han var tveksam till att sälja. Han var mycket noga med vad jag skulle använda dörrarna till och lät sig inte övertalas förrän jag berättade att vi tänkte bygga ett nytt hus och sätta dörrarna där, berättar Lars.

Tomten i Kämpinge hittade Lars och Lotta, som då bodde i Stockholm, när de besökte släkt och vänner i Höllviken som ligger i närheten.

- Det låg en gammal sommarstuga här på 65 kvadratmeter, byggd någon gång på 1930-talet, och tomten var helt överväxt av olika sorters träd och förväxta buskar. Det växte slingrande kaprifol överallt. Vi gillade det vilda och att det var en naturtomt. Eftersom vi tittat på ett tjugotal tomter tidigare visste vi direkt att den här tomten skulle bli perfekt.

 

LÄS OCKSÅ: Med fynd skapade de den äkta Gotlandskänslan

 

 

Foto: Peter Erlandsson

Lars och Lotta byggde sitt hus helt själva.

Bodde ett par år först

Familjen flyttade in i den gamla sommarstugan och bodde i den ett par år innan de började bygga.

- Vi ville bo in oss riktigt och se var solen kom och känna oss för och upptäcka vilka rörelsemönster vi hade i trädgården. Vi ville behålla de gamla gångarna och tomtens karaktär. Vi ritade tillsammans med en arkitekt och började sedan bygga. Utifrån måtten på de gamla, höga dörrarna bestämdes alla mått i huset.

- Vi hade ju bara dörrarna, så lister och karmar fick Lars snickra till själv, berättar Lotta.

Huset byggdes utifrån trädgården och hur omgivningen såg ut, viktigt var att fälla så få träd som möjligt för att behålla naturtomten.

Lars har byggt hela huset själv, han gjorde de flesta moment i byggprocessen helt ensam, bland annat grävde han hela grunden för hand.

Vi fick hjälp med gjutning av platta, putsning, el och sådant.

Att det skulle bli ett stenhus var givet från början. Inspirationen kom från gamla kyrkor i sten och trä.

- Vi ville ha samma enkelhet som när man byggde förr, enkelheten i material som sten, trä och glas.

Murstenen som hela huset är byggt av hittade paret i Tyskland. Det är egentligen murblock av bränd lera, ett terrakottaliknande material med hålrum fyllt av perlit, ett vulkaniskt glasmaterial som i utseendet påminner om frigolit.

- Vi var de första i Sverige som byggde med de här blocken. Fördelen var att vi inte behövde isolera utan bara putsa på insidan och utsidan utan några andra material däremellan. Även innerväggarna består av samma block fast en smalare variant. Totalt sett gav det oss ett väldigt energieffektivt hus.

Paret ville inte bebygga tomten mer än nödvändigt, dels för att få ett hem som fungerar även efter att barnen flyttat hemifrån. Alla sovrum har höga dubbeldörrar som kan öppnas upp och bli en del av vardagsrummet eller bibliotek i framtiden.

Huset blev till slut 117 kvadratmeter i bostadsyta.

- Vi har haft lite av ett lägenhetstänk när vi bestämde planlösningen. Vi ville inte ha någon öppen planlösning utan en uppdelning i ett kök och ett vardagsrum varifrån alla sovrummen utgår, berättar Lotta.

 

LÄS OCKSÅ: Lyxigaste ettorna du kan köpa just nu

 

Foto: Peter Erlandsson

id det stora matbordet från Ikea, med stolar från Ilva, samlas hela familjen. ­Tavlan är ett sjökort från 1860 i original. Byrån är ett arvegods som Lars renoverat.

Hög takhöjd

Att huset upplevs som rymligare och större än det egentligen är beror troligtvis på den höga takhöjden.

- Vi ville plocka det bästa från alla tider; hög takhöjd och höga stora fönster för att få in ljuset, men vi ansåg det också vara viktigt att isolera. Så det har vi gjort, vi har lagt en halvmeter isolering i taket men också satsat på välisolerade fönster och golvvärme. Ett stenhus ger en behaglig inomhustemperatur eftersom stenen har mycket hög värmelagringskapacitet.

För Lars var husbygget ett spännande projekt.

- Både mina föräldrar och farföräldrar byggde sina egna hus så det var naturligt för mig att göra samma sak. I mitt föräldrahem hade vi allt från kemilabb, verkstad, snickarboa till fotolabb och syrum. Vi bodde i ett stort hus och jag och mina fyra syskon tyckte om att skapa och bygga saker, och självklart gillar jag också att sy.

Lotta tycker också om att skapa och syr och målar mycket, hon har målat flera av tavlorna i hemmet.

- Vi är en skapande familj, säger Lotta.

Både Lars och Lotta är estetiskt intresserade av vackra saker och i hemmet är det mesta antingen arvegods eller loppisfynd.

- Vi ändrar inte så ofta men ibland tröttnar man ju och vill ändra. Det händer också att vi fastnar för någon pryl eller sak som vi inte kan gå förbi. Mycket kommer från våra resor, och till nästan alla saker här finns det en historia bakom, berättar Lotta.

 

Text: Susann Larsson

FAKTA

Hemma hos familjen Ludin

Byggde ett eget Stenhus i Skåne

Här bor: Lars, 56, Lotta, 52, Elsa, 21, och Martina, 18.

Gör: Lars jobbar som ­produktutvecklare och Lotta jobbar som purser på SAS.

Huset: Ett egenbyggt stenhus från 2005 i Kämpinge, Skåne, om 105 kvadratmeter med en 12 kvadratmeter stor gäststuga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande