1 av 2: Under plommonträdet i Ulrikas koloniträdgård har Ulrika gjort en sittplats. Runt utemöblerna växer bland annat rabattrosor och sammetshortensia. Trädet ger en behaglig skugga. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
2 av 2: Livet tog en vändning för Ulrika när sonen Andreas mördades 2007. Samma år köpte hon kolonilotten där hon skapade en minnesplats för sin son. Foto: Privat

Kolonilotten blev Ulrikas livlina efter att sonen mördats

Ulrika har funnit sin oas i ett av Göteborgs äldsta koloniområden, nära storstadens puls men ändå som i en helt annan värld. Även om kolonilotten ligger bara knapp halvtimme från hennes lägenhet är det precis det miljöombyte hon behöver och som hon njuter av sedan snart elva år tillbaka.

Ulrika har alltid haft ett stort intresse för växter och trädgård, ett intresse hon fått i arv. Redan som barn lärde hennes far henne om växterna. Mycket av den kunskapen har hon nytta av än i dag. Under flera år hade hon en önskan om en kolonilott i just detta område eftersom hon har vänner här.

2007 tog livet en plötslig vändning för Ulrika då hennes son Andreas rånmördares. En del av trädgården har Ulrika skapat som en minnesplats för honom och där sitter hon gärna om kvällarna. Trädgården har en läkande och lugnande effekt och kolonin har blivit just den terapi och oas hon behövde och behöver.

Rosenstav, silvrig höstanemon och sköldpaddsört trivs tillsammans och deras färger harmonierar väl. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Ulrika jobbar gärna i sin trädgård. Att det finns mycket att göra är inget som besvärar henne. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND / ANN-CHARLOTTE SALGRENSKA KOLLONIN

Valt växter som är finast på sommaren

Kolonilotten hon köpte då, hösten 2007, har inte många likheter med den vi besöker i dag. Det enda som fortfarande finns kvar är kaprifolen mitt i trädgården och det gamla plommonträdet.

Huset var rött när Ulrika tog över, men hon ville hellre ha en lugnare färg som smälte ihop bättre med växterna. Den milt grågröna färgen på huset harmonierar fint och hela trädgården utstrålar ett skönt lugn. Blommorna går i milda färger och den kallare och nordiska färgskalan ger trädgården en harmonisk känsla. Många skapar en trädgård som ska vara fin hela året men Ulrika har valt att satsa på växter som gör hennes täppa som vackrast under sommaren.

– På kvällarna får färgerna i trädgården en annan mättnad. Ljuset, lugnet och färgerna på kvällen är det jag tycker om mest, säger Ulrika.

Hemma hos Ulrika

Här bor: Ulrika Wahlin.

Gör: Psykolog.

Var: Ulrika bor i en lägenhet i Göteborg och har sin kolonilott i Änggårdskolonin.

Huset: Byggt 1913, är på cirka 35 kvm och tomten cirka 400 kvm.

En del av trädgården till minne av sonen

Allt i trädgården har gjorts om med Ulrikas händiga och gröna fingrar. Hennes exmake är den som bygger. Han har både byggt till och om, och dessutom renoverat i huset. Annars är det Ulrika som gräver och bygger växtställningar ute samt målar och tapetserar inne.

Rabatterna går i milda och kalla färger. I den här växer vit jätteprästkrage, blanknäva, sköldpaddsört och rosenskära. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Princess Diana är en av många olika sorters klematis som trivs i Ulrikas trädgård. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Marken var på sina ställen väldigt fuktig så för att få bättre jord och dränering har Ulrika höjt upp vissa av rabatterna cirka 30 centimeter med hjälp av träkanter. I dag är fukten inget problem och i rhododendron­rabatten där hon önskar extra fukt har hon byggt upp med torvblock som håller fukten väl. Fokus i trädgården är blommor men en önskan är att på sikt även få in mer ätbart. Det finns ett plommonträd och dess frukt tar Ulrika hand om, liksom bären från bland annat en uppstammad vinbärsbuske.

De lägre blommorna blandas med träd i olika höjder. De olika nivåerna ger trädgården liv. En del av träd­gården, som Ulrika kallar ”Andreas trädgård”, är Japaninspirerad. Hennes son och hon hade ett gemensamt intresse för Japan och den japanska delen är en hyllning till honom. Här njuter Ulrika gärna av kvällssolen och när hon tänder lyktan blir det en meditativ stämning.

Inne i Andreas trädgård symboliserar gruset ett hav och eftersom man inte kan gå på havet behövs det trampstenar. De japanska lönnarna har underbara färger på hösten och på våren blommar det vitblommande körsbärsträdet. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
I krukan växer en frodig rosenskära och i pergolan har klematisen Summer Snow fått bre ut sig fritt. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Gjort om men behållit stugans gamla stil

Genom att rensa ogräs noga på våren och klippa ner växter relativt hårt på hösten så håller sig trädgården fin under hela säsongen. Att våga klippa ner ordentligt gör att kolonins många olika klematisar trivs bra och blommar riktigt under sommaren.

– Jag har många idéer och tankar på vad jag vill göra, så än känner jag mig inte klar. Rosor är något som jag skulle vilja ta in i trädgården liksom vatten, säger Ulrika.

Stugan är ursprungligen från 1913 och byggdes till på 1940-talet. När Ulrika gjort mycket i trädgården kände hon att hon ville förändra även stugan och hennes exmake hjälpte till att bygga och förändra. Från början bestod stugan av en storstuga och ett litet kök. I dag har köket blivit toalett och dusch och köket har flyttats in i storstugan. Under 1940-talet byggdes troligtvis ett sovloft som nu tagits bort och stugan har fått en annan rymd. Taket isolerades vilket har gjort att inomhus­klimatet i dag är mycket bättre.

– Även om jag gjort om i stugan har jag till stor del behållit den gamla stilen. Att stugan harmonierar färgmässigt med trädgården är viktigt för mig, säger Ulrika.

Kuddarna har Ulrika sytt av stuvbitar från Engelska tapetmagasinet. Tapeten, Sanderson. Soffa, Ikea. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Inne i huset har Ulrika gjort om det mesta. Köket låg tidigare där verandan är i dag och det gamla sovloftet har tagits bort. Kök, Ikea. Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

LÄS MER: Förfallna trädgården förvandlades till en japansk oas 

LÄS MER: Gun-Maries monster-pelargoner är över två meter 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!