1 av 7: Klara med en kopp te i sitt färgstarka, gröna kök. Foto: Johanna Hagbard
2 av 7: Naturligt trä och gröna växter så som detta fikusträd är ett återkommande tema i lägenheten. Hängare från Market, 29, pallen är arvegods och sopborsten från Bygg-Ole. Foto: Johanna Hagbard
3 av 7: På det lodräta diskstället samsas vacker keramik. Grön skål från Kisel keramik, ljusblå skål från House doctor, grön kopp från Kvart interiör och beige kanna från H&M home. Glaslampan med mässingsdetaljer är från Watt & veke. Foto: Johanna Hagbard
4 av 7: Speglar är ett smart sätt att skapa rymd. Denna är från House Doctor. Taklampa från Mio och hallbordet är måttbeställt från Loviza Schåltz. Foto: Johanna Hagbard
5 av 7: Jordglob i papper från Artilleriet och modelldocka från Ikea. Foto: Johanna Hagbard
6 av 7: Den ljusgröna färgen i sovrummet blev inte som Klara tänkt sig, men i efterhand är hon ändå nöjd med resultatet. Foto: Johanna Hagbard
7 av 7: Den gröna stenkulan är en souvenir från ett träningsläger i Kunming i Kina inför friidrotts-VM i Peking 2015. Vasen är ett gammalt laboratoriemätglas. Planschen är designad av Vackra verk och kortet är på mormor Arin och gammelmormor Signhild. Foto: Johanna Hagbard

Klara, 27, drömde om ett grönt kök – så fint blev det

I Majorna i centrala Göteborg har Klara Bodinson hittat lugnet i sin smart planerade enrumslägenhet. Där har hon matchat vita ytor med personliga färgklickar och oväntade detaljer.

Det var kanske inte kärlek vid första ögonkastet, snarare en smart kalkylering som ledde Klara till sin nuvarande lägenhet. Hon hade bott några år i hyresrätt i Linnéstaden i Göteborg, men var redo att köpa bostadsrätt och valet föll på Majorna. Efter en del visningar fastnade hon för denna etta på 35,5 kvadratmeter. Det skulle visa sig vara ett smart val.

– Den var vanlig, och därför stack den inte heller upp i pris. Men det var precis vad jag letat efter, eftersom jag ville ha en lägenhet jag kunde sätta min egen prägel på. Den skulle därför inte vara för stajlad, men inte heller i för stort renoveringsbehov, säger Klara.

Hemma hos Klara

"Allt fint har en plats i mitt hem"

Här bor: Klara Bodinson.

Gör: Arbetar med marknadsföring och event på NK.

Var: Ett rum och kök på 35,5 kvm, byggt tidigt 1940-tal på Såggatan i Majorna i Göteborg.

Instagram: @klarabooo

 

Det gröna köket var inte helt lätt att få till. Det blev många turer till färghandlaren innan Klara fick till helt rätt nyans. Hon ville vara djärv och ha en stark kulör i stället för den gröngrå som är så populär. I dag är hon glad över att hon inte gav upp. Foto: Johanna Hagbard

Köket var det första hon tog sig an

Lägenheten känns ljus och rymlig trots den begränsade ytan, mycket på grund av Klaras smarta inredningsval. Det hon främst föll för var köket, som var ovanligt stort för en sådan kompakt lägenhet. Det skulle också bli hemmets pièce de résistance, som bryter av fint mot den vitkaklade väggen och det vita golvet.

– Jag hade alltid drömt om ett grönt kök, så det blev det första projektet jag tog mig an. I övrigt var lägen­heten redan väldigt vit, så där har det mest handlat om att få in färg, och att få olika toner att harmonisera.

Klara lever ett hektiskt liv. Förutom att jobba med marknadsföring är hon också friidrottare med ett SM-guld i bagaget. Inredning har blivit hennes oas.

– Varje träningspass och friidrottsbana handlar alltid om att prestera och att vara bäst. Inredningen har blivit min frizon, där jag bara får vara kreativ och skapa som jag vill. Och lägga ner precis så mycket eller lite energi jag vill, utan press eller prestationsångest, säger Klara.

Souvenirer, minnesföremål, loppisfynd och personliga gåvor samsas på hyllorna i vardagsrummet. Foto: Johanna Hagbard

"Allt fint har en plats i mitt hem"

Inspirationen kommer bland annat från hennes mormor. Hon var mästare på att blanda gammalt och nytt och i hennes hem samsades möbler hon hittat i soprummet med dyrgripar från Svenskt tenn.

– Inredning kan ibland bli lite ytligt. Det finns en hets i att följa trender slaviskt. Trender kan absolut fungera som inspiration, men det måste funka i ens eget hem.

För Klara är det viktigt att hemmet i stället känns personligt, och det uppnår hon genom att blanda gammalt och nytt. På väggarna samsas fotografier och målningar jämte grafiska tryck, och gröna färgklickar från krukväxterna harmoniserar mot de olika möblerna i obehandlat trä. Hon mixar gärna med lite oväntade, eller ovanliga föremål. Ett laboratoriemätglas fungerar lika bra som en modern blomvas.

– Allt fint har en plats i mitt hem! Jag har inget objekt som aldrig skulle få komma innanför min tröskel, men kan störa mig på när det blir någon viss pryl alla ska ha. Förut var det fotogenlampor, sedan blir det något annat. Då glömmer man bort att inredning främst handlar om att skapa en känsla, inte prylen i sig, säger Klara.

Ljusstaken i form av två fötter från Balders hage fick Klara av en vän när hon opererade en fot och därmed fick ta ett uppehåll från friidrotten. Foto: Johanna Hagbard

Balanserar mörk lägenhet med mycket vitt

För Klara är det viktigt att hemmet blir en oas, målet är att skapa en plats att trivas på, med saker man tycker om, snarare än att köpa de senaste trenderna.

– Inredning ska inte krångla till det, det handlar inte om perfektion eller trender utan om att skapa trivsel.

Eftersom lägenheten är liten är det ljuset och rymden som varit den största utmaningen. Lägenheten har inte så mycket ljusinsläpp av fönster, utan är ganska mörk i sig. Detta har Klara balanserat genom att behålla mycket av det vita, och i stället balanserat det med färg på väl utvalda ställen.

– Ungefär en vägg per rum har blivit lagom. Det är också viktigt att man inte övermöblerar, då krymper genast rummet! Vissa ytor och väggar måste lämnas tomma. Och det är bättre att gruppera de möbler man har, säger Klara.

Gröna växter ger liv och färg tillsammans med naturträ i allt det vita. Foto: Johanna Hagbard

Letade länge efter rätt nyans till köket

Det största misstaget hon gjort i lägenheten rör färgvalen.

– Det är mycket svårare än man tror! Det blir verkligen en helt annan nyans på väggen jämfört med hur det ser ut på färgprovet.

När det gällde köket gav hon inte upp, utan det blev många vändor till färghandlaren innan hon lyckades få exakt den starka gröna kulör hon hade drömt om. Men i sovrummet blev i stället misstaget en lycklig slump.

– Den grågröna färgen var inte vad jag tänkt mig, men den har vuxit på mig. Och att det blir fel är inte hela världen, man kan alltid måla om. Det viktigaste är att inte ta det på för stort allvar, perfektion är överskattat!

Den bruna boxen är från Volt, och den svarta från NK. Den gröna koppen är från Kvart interiör. Foto: Johanna Hagbard

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande