Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Både Kirsten och Tom är händiga.Både Kirsten och Tom är händiga.Både Kirsten och Tom är händiga.
Både Kirsten och Tom är händiga. Foto: JONAS LUNDBERG

Kirsten och Tom renoverar 30-talshuset i bohemisk stil

Det enda som är beständigt hemma hos Kirsten och Tom är förändringen. Kirsten älskar att ändra om och att skapa nya blickfång. Oavsett storlek på projekt görs allt med en utpräglad fingertoppskänsla för färg och form.

– För oss har det aldrig handlat om att renovera färdigt och sedan sätta oss ner och bara njuta – jag skulle dö av tristess då, säger Kirsten 

Huset har genomgått många renoveringar sedan paret flyttade in. Rumsfördelningen och hur rummen används har ändrats flera gånger genom åren som gått från att barnen föddes till att de växte upp och flyttat hemifrån.

– Jag älskar att förändra. Det kan vara hela rum som får sig en make over eller bara någon detalj. Att ändra om och greja är något jag gör hela tiden. För oss har det aldrig handlat om att renovera färdigt huset och sedan sätta oss ner och bara njuta – jag skulle dö av tristess då, säger Kirsten och skrattar hjärtligt. För mig blir ett hus aldrig färdigt, utan det förändras med oss som bor här i takt med åren som går. 

Hemma hos Kirsten och Tom

Här bor: Kirsten och Tom Skovbon, samt katten Müsli. Dottern Emilie bor ca 2,5 mil i från Riiskov och Josephine bor i Köpenhamn. 

Gör: Tom är direktör på  Chainindex och arbetar med utveckling och etablering av franchiseverksamhet, affärsutveckling och styrelsearbete. Kirsten driver e-butiken skovbon.dk, är föredragshållare och arbetar även som inredare. 

Var: I Risskov som är en förort till Århus på Jylland i Danmark.

Bor: I ett vitputsat stenhus på 180 kvm byggt 1935 med en insynskyddad trädgård nära havet.

Instagram: @skovbon

Huset är ett murarmästarhus byggt 1935 och vårdas ömt av paret.Huset är ett murarmästarhus byggt 1935 och vårdas ömt av paret.Huset är ett murarmästarhus byggt 1935 och vårdas ömt av paret.
Huset är ett murarmästarhus byggt 1935 och vårdas ömt av paret. Foto: JONAS LUNDBERG
Vardagsrumsdelen går i bohostil, med ljus bas där svart och inslag av naturmaterial utgör konstraster. Hela husets nedervåning badar i ljus som strömmar in genom vackra fönster. Trädgården utanför blir en del av inredningen.Vardagsrumsdelen går i bohostil, med ljus bas där svart och inslag av naturmaterial utgör konstraster. Hela husets nedervåning badar i ljus som strömmar in genom vackra fönster. Trädgården utanför blir en del av inredningen.Vardagsrumsdelen går i bohostil, med ljus bas där svart och inslag av naturmaterial utgör konstraster. Hela husets nedervåning badar i ljus som strömmar in genom vackra fönster. Trädgården utanför blir en del av inredningen.
Vardagsrumsdelen går i bohostil, med ljus bas där svart och inslag av naturmaterial utgör konstraster. Hela husets nedervåning badar i ljus som strömmar in genom vackra fönster. Trädgården utanför blir en del av inredningen. Foto: JONAS LUNDBERG
Det snygga runda bordet som tar liten plats men rymmer många, har Kirsten och Tom tillverkat själva.Det snygga runda bordet som tar liten plats men rymmer många, har Kirsten och Tom tillverkat själva.Det snygga runda bordet som tar liten plats men rymmer många, har Kirsten och Tom tillverkat själva.
Det snygga runda bordet som tar liten plats men rymmer många, har Kirsten och Tom tillverkat själva. Foto: JONAS LUNDBERG

Skapade ”tegelvägg” av tejp och spackel

När Kirsten och Tom får en idé till ett projekt är det aldrig långt från tanke till handling och ett genomtänkt resultat. De är ett bra team som tycker om att göra saker tillsammans 

– Vi har i stort sett gått igenom varje kvadratcentimeter av huset – lagt ner all vår energi, blod, svett, tårar och glädje. Det gör att huset inte bara är ett hus, utan ett hem. Vår själ sitter i väggarna. Ett av de senaste projekten var att göra en tegelvägg i vårt sovrum.  Jag visste att det fanns en röd tegelvägg bakom den putsade ytan, men eftersom jag inte ville bo i en massa byggdamm så kom jag på den briljanta lösningen att försöka måla tegel på den putsade väggen. Först använde en träplatta som jag målade en tegelsten i rätt färger på. Sedan försökte jag trycka upp, eller snarare stämpla, stenar på väggen. Färgerna blev bra, men inte texturen. Jag klurade lite till och kom på att jag kunde tejpa upp linjer på väggen som bildade formen av en tegelvägg. Sedan lade vi på spackel och när spacklet ännu var vått drog vi bort tejpen och målade sedan. Vi blev så nöjda med resultatet att vi valde att göra en likadan vägg i tv-rummet. Det bästa av allt är att det både ser ut och känns som en tegelvägg när man tar på den, säger Kirsten  

Sänghimlen i parets sovrum är hemmagjord, liksom väggen som ser ut att vara tegel.Sänghimlen i parets sovrum är hemmagjord, liksom väggen som ser ut att vara tegel.Sänghimlen i parets sovrum är hemmagjord, liksom väggen som ser ut att vara tegel.
Sänghimlen i parets sovrum är hemmagjord, liksom väggen som ser ut att vara tegel. Foto: JONAS LUNDBERG
Kirsten och Tom har tejpat ett rutmönster väggarna, därefter lagt på spackel och sedan dragit bort tejpen. Innan spacklet torkade målade de rutorna i olika nyanser så att det ser ut som sten.Kirsten och Tom har tejpat ett rutmönster väggarna, därefter lagt på spackel och sedan dragit bort tejpen. Innan spacklet torkade målade de rutorna i olika nyanser så att det ser ut som sten.Kirsten och Tom har tejpat ett rutmönster väggarna, därefter lagt på spackel och sedan dragit bort tejpen. Innan spacklet torkade målade de rutorna i olika nyanser så att det ser ut som sten.
Kirsten och Tom har tejpat ett rutmönster väggarna, därefter lagt på spackel och sedan dragit bort tejpen. Innan spacklet torkade målade de rutorna i olika nyanser så att det ser ut som sten. Foto: JONAS LUNDBERG

Inspireras av resor i Asien

Kirstens föräldrar arbetade i modebranschen och hon är sedan sin barndom van vid att det ligger färgprover och skisser på köksbordet. Hon har hört diskussioner om trender sedan hon var liten och har med all säkerhet fått sin stilsäkerhet genom bröstmjölken. Som barn brukade Kirsten rita kläder till sina dockor, och då var det inte enkla skisser som ett par byxor eller en klänning, utan det hon ritade var detaljrikt med tydliga instruktioner om allt från knappar och dragkedja till vilken struktur tyget skulle ha.

– När jag fick frågan ”Vad vill du bli när du blir stor?” blev jag alltid avbruten av mina föräldrar som svarade att jag skulle jobba som designer för dem. Då tappade jag lusten! Jag ville själv bestämma vad jag skulle jobba med och sa alltid något helt annat yrke i stället, säger Kirsten och skrattar glatt. 

Den generösa platsbyggda soffan som löper längs hela väggen har Tom byggt.Den generösa platsbyggda soffan som löper längs hela väggen har Tom byggt.Den generösa platsbyggda soffan som löper längs hela väggen har Tom byggt.
Den generösa platsbyggda soffan som löper längs hela väggen har Tom byggt. Foto: JONAS LUNDBERG
Tom har själv byggt den snygga eldstaden som ger skön värme under vinterhalvåret. Genom altandörren får man en skymt av Kirsten och Toms mysiga innergård.Tom har själv byggt den snygga eldstaden som ger skön värme under vinterhalvåret. Genom altandörren får man en skymt av Kirsten och Toms mysiga innergård.Tom har själv byggt den snygga eldstaden som ger skön värme under vinterhalvåret. Genom altandörren får man en skymt av Kirsten och Toms mysiga innergård.
Tom har själv byggt den snygga eldstaden som ger skön värme under vinterhalvåret. Genom altandörren får man en skymt av Kirsten och Toms mysiga innergård. Foto: JONAS LUNDBERG
Kök från Ikea. Träpallar och vitrinskåp, Snowdrops Copenhagen. Svartvit kruka på matbordet, TineK. Den vita spannen med blommor i på köksön fick Kirsten i födelsedagspresent från en av sina följare på instagram.Kök från Ikea. Träpallar och vitrinskåp, Snowdrops Copenhagen. Svartvit kruka på matbordet, TineK. Den vita spannen med blommor i på köksön fick Kirsten i födelsedagspresent från en av sina följare på instagram.Kök från Ikea. Träpallar och vitrinskåp, Snowdrops Copenhagen. Svartvit kruka på matbordet, TineK. Den vita spannen med blommor i på köksön fick Kirsten i födelsedagspresent från en av sina följare på instagram.
Kök från Ikea. Träpallar och vitrinskåp, Snowdrops Copenhagen. Svartvit kruka på matbordet, TineK. Den vita spannen med blommor i på köksön fick Kirsten i födelsedagspresent från en av sina följare på instagram. Foto: JONAS LUNDBERG

Passionen att dekorera har inte avtagit med åren utan Kirsten hittar ständigt nya sätt att vara kreativ. Hon har testat att inreda i stort sett alla stilar som finns för att slutligen falla för den bohemiska stil som huset är inrett i nu, med en ljus grund där svart och naturtoner har adderats som kontraster. 

– Tidigare ändrade jag färger på väggar och kuddar nästan lika ofta som man byter sina underkläder. Men för många år sedan, när vi åkte till Asien, blev jag helt förälskad i den bohemiska stil som vårt hus nu är inrett i. Jag känner mig hemma i de tonerna. De ger mig lugn, välbefinnande och energi.  Jag älskar att förändra och tänker kreativt dygnet runt, men det är när jag sover som jag får de bästa idéerna. Tankar och intryck flyger runt i mitt huvud under hela dagen och så fort jag sover omsätts de till nya idéer. Jag är inte den mest tålmodiga människan på denna jord så oftast startar jag nya projekt, med en kopp kaffe i handen, så fort jag vaknat, berättar Kirsten.

LÄS MER: Bohemisk inredning – inspiration & tips för att skapa den älskvärda stilen 

Skapade barnrum åt dottern

Det allra senaste projektet i huset är ett barnrum, eftersom Kirsten och Toms dotter Josephine precis blivit mamma och Kirsten och Tom nu är mormor och morfar.

– Min man och mina döttrar betyder allt för mig! På senare år har vår familj näst intill blivit dubbelt så stor. Vår dotter Josephine och hennes man Mark, bor i Köpenhamn, 3 timmar med bil härifrån. Det känns alldeles för långt bort, men jag har arrangerade en liten barnhörna i det största gästrummet så att de kan ha en plats för sig själva när de kommer hit med babyn. Jag måste nog säga att jag skapade rummet av egoistiska skäl, så att vi kan ses ofta, och min plan har redan gett resultat. De kom till oss redan när babyn var sex dagar gammal och stannade i fyra dagar. I min värld så kan man knappast få en större gåva! Tänk att få vara en del av hans allra första dagar - så nära! Det har varit helt underbart. Jag uppskattar verkligen att få vara mormor och mamma då jag saknar min egen familj så oerhört mycket eftersom min mamma gick bort när jag var mycket ung, säger Kirsten.

Kirsten har tillverkat en hängvagga genom att kombinera en moseskorg och en hängstol. Girlangen med vimplar har Kirsten har tillverkat.Kirsten har tillverkat en hängvagga genom att kombinera en moseskorg och en hängstol. Girlangen med vimplar har Kirsten har tillverkat.Kirsten har tillverkat en hängvagga genom att kombinera en moseskorg och en hängstol. Girlangen med vimplar har Kirsten har tillverkat.
Kirsten har tillverkat en hängvagga genom att kombinera en moseskorg och en hängstol. Girlangen med vimplar har Kirsten har tillverkat. Foto: JONAS LUNDBERG
Kirsten har inrett gästrummet med en mysig barnhörna så att dottern Josephine, hennes man och deras nyfödda son har en egen vrå att dra sig tillbaka till när de är hemma på besök.Kirsten har inrett gästrummet med en mysig barnhörna så att dottern Josephine, hennes man och deras nyfödda son har en egen vrå att dra sig tillbaka till när de är hemma på besök.Kirsten har inrett gästrummet med en mysig barnhörna så att dottern Josephine, hennes man och deras nyfödda son har en egen vrå att dra sig tillbaka till när de är hemma på besök.
Kirsten har inrett gästrummet med en mysig barnhörna så att dottern Josephine, hennes man och deras nyfödda son har en egen vrå att dra sig tillbaka till när de är hemma på besök. Foto: JONAS LUNDBERG
Kirsten har skapat en arbetshörna där hon kan få utlopp för sin kreativitet genom att sy och pyssla. Tavlan med en beige mandala har Kirsten tillverkat genom att blanda lim och sand i från stranden.Kirsten har skapat en arbetshörna där hon kan få utlopp för sin kreativitet genom att sy och pyssla. Tavlan med en beige mandala har Kirsten tillverkat genom att blanda lim och sand i från stranden.Kirsten har skapat en arbetshörna där hon kan få utlopp för sin kreativitet genom att sy och pyssla. Tavlan med en beige mandala har Kirsten tillverkat genom att blanda lim och sand i från stranden.
Kirsten har skapat en arbetshörna där hon kan få utlopp för sin kreativitet genom att sy och pyssla. Tavlan med en beige mandala har Kirsten tillverkat genom att blanda lim och sand i från stranden. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Bettina förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem 

LÄS MER: Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv