Maggie trivs i det nybyggda huset i Höllviken, med sin rejält tilltagna altan. Foto: Camilla Isaksson

Maggies egenritade nybygge i Höllviken – med altan lika stor som huset

En grönskande altan lika stor som huset, en köksö i stället för matplats och nästan tre meter i takhöjd. Genom att tänka på helheten har Maggie och Jonas fått sitt nya hus i Höllviken att kännas mycket större än det egentligen är.

Jennilie Isaksson

Jonas och Maggie har tidigare både byggt och renoverat hus, så när de bestämde sig för att flytta tillbaka till Höllviken i Skåne var det ingen fråga om saken – det var återigen dags för ett nybygge.

– Höllviken, som är en del av Falsterbonäset, har varit vår ”rot” sedan 1993, och här bor många av våra vänner och släktingar. Vi byggde vårt första hus här, år 2000, men flyttade till Glumslöv 2018. När vi bestämt oss för att flytta tillbaka kom vi fram till att vi ville bygga ett mindre enplanshus. Våra barn börjar bli stora och äldsta sonen kommer snart att flytta hemifrån, berättar Maggie.

Hemma hos Maggie

Här bor: Maggie de Wahl, 51, med maken Jonas Lewijn, 51, och barnen Gustav, 19, och Lykke, 14.

Gör: Maggie är management assistant. Jonas är insurance broker, försäkringsmäklare.

Var: Höllviken, Skåne.

Bor: Enplansvilla med en boarea på 78 kvm. På tomten finns också ett annex. Familjen flyttade in sommaren 2020.

Instagram: @maggie_dewahl

Under sommarmånaderna är Falsterbonäset ett omåttligt populärt semestermål med sina kritvita sandstränder, böljande sanddyner och livliga folkliv. Här flockas både lokalbefolkning och turister för att ta del av områdets vackra stränder och tropiska utlandskänsla.

Maggie på altanen. Utemöblerna är inköpta för flera år sedan. Pläd och handdukar, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson
Bostaden har en imponerande takhöjd på 293 cm. ”Jag tyckte att det var viktigt att göra taket så högt som möjligt för att få huset att upplevas som större”, säger Maggie. Köksinredning, Kvik. Barstolar, Hay. Taklampa Vertigo, Petite Friture. Vas, Enkla Ting. Till vänster syns rummets vardagsrumsdel. Foto: Camilla Isaksson
När paret planerade utekök valde de bort vask och rinnande vatten till förmån för mer bänkyta. Utekök, Netonnet. Foto: Camilla Isaksson.

– Det var inte förrän vi flyttade till en annan ort som vi till fullo insåg hur fantastiskt Höllviken faktiskt är. Vi ville hitta en tomt med närhet till både stranden, butiker och kollektivtrafik, säger Jonas.

Till slut fann paret en tomt som hade allt de önskade, och slog till på en gång.

– Det gäller att vara snabb. Tomtmarken här nere är oerhört attraktiv och går åt väldigt snabbt, fortsätter Jonas.

En särskild planbestämmelse kunde dock sätta en del käppar i hjulet för dem. Eftersom marken ingår i ett stugområde får nybyggnationer inte överstiga nittio kvadratmeter. Men i stället för att se det som en begränsning, valde Maggie och Jonas att bejaka det som en rolig utmaning.

– Vi ställde oss frågor som: Hur ska vi på bästa sätt optimera ytorna? Hur ska vi få det nya hemmet att upplevas stort och luftigt trots en begränsad yta?

Sköna naturmaterial förstärker uteplatsens avslappnade känsla. Tallriksunderlägg, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson
Här finns plats för både umgänge och avskildhet. Foto: Camilla Isaksson
När Maggie utformade familjens hem var hon ute efter att få fram en avslappnad semesterkänsla. Matgrupp, Cane-Line. Pläd, H&M Home. Lampskärm, Fridhem Gård. Foto: Camilla Isaksson

Maggie och Jonas funderingar landade i ett långsmalt hus med en boarea om 78 kvadrat, och en komplementbyggnad med plats för ett rum och badrum. För att få huset att kännas större har de satsat på en altan som är nästan lika stor som själva huset.

Vi var ute efter att det skulle kännas som att vi är på semester i vårt eget hem

– För oss var utemiljön lika viktig som innemiljön. Vi var ute efter att det skulle kännas som att vi är på semester i vårt eget hem, som ett ”vacay home”, säger Maggie.

Maggie har ritat huset själv och fick sedan hjälp av en arkitekt från Bosum Hus med mindre justeringar, och slutgiltiga ritningar.

Eftersom Maggie också ritade familjens första nybygge var hon väl medveten om hur avgörande detaljerna är för att få till ett lyckat resultat.

– För mig är det otroligt viktigt att det finns en röd tråd genom hela bostaden. Materialval, som val av bänkskiva, är av stor vikt för helhetskänslan, säger hon.

Ute och inne binds samman tack vare husets imponerande glaspartier. Golvet pryds av italienskt träklinker. Kamin, Contura. Soffa, Hay. Kruka, Enkla Ting. Träklinker, Pronto Kakel. Foto: Camilla Isaksson
Familjens moderna kök rymmer en rejäl köksö som också fungerar som matplats. Köksinredning, Kvik. Vitvaror, Siemens. Foto: Camilla Isaksson
Kryddor och oljor som ofta används till vardags står samlade på en marmorbricka som paret fått i gåva. Stor vas, Enkla Ting. Foto: Camilla Isaksson

I villans ena ände ligger parets sovrum med praktiska garderober från golv till tak för att inte gå miste om något utrymme för förvaring. Från sovrummet når man, förutom vardagsrum och uteplats, även ett badrum med tvättavdelning. 

I byggnadens mitt ligger husets hjärta, en vardagsrumsdel med skön loungekänsla, och ett toppmodernt kök med en rejäl köksö. Det känns rymligt tack vare den generösa takhöjden på nästan tre meter. Rummets stora fönsterpartier bidrar också till den öppna atmosfären.

– Vi tycker att alla hem bör ha en köksö. Den kan fylla så många bra funktioner och fungerar ofta som självklar samlingsplats. Vår används även som matbord, med plats för upp till sex personer, berättar Jonas.

I andra änden av huset finns hall, badrum och två mindre rum som består av en praktisk klädkammare och dottern Lykkes rum. Ute i annexet bor sonen Gustav.

”Redan vid planeringsstadiet visste jag att jag ville ge vardagsrummet en avslappnad loungekänsla”, berättar Maggie. Soffor, Hay. Soffbord och sidobord, Ikea. Lampan är köpt i Holland. Matta, arvegods. Mönstrad kudde, Classic Collection. Vas, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson
I sovrummet får golvets träklinker pryda även väggen och ger en varm och ombonad känsla. Träklinkers, Pronto Kakel. Sängkläder, Hemtex. Pläd, H&M Home. Sängbord, Ikea. Sänglampor, PR Home. Taklampa, House of Palladium. Prydnadskuddar, Enkla Ting. Foto: Camilla Isaksson
I husets ena ände bor 14-åriga Lykke. Från rummet har hon egen utgång till en trivsamt inredd uteplats. Sängbord, bordslampa och stol, Ikea. Taklampa, Eos. Pläd, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson

Uteplatsen sträcker sig längs med byggnadens ena långsida och kortsida och knyts samman av komplementbyggnaden. Här finns utekök, ett spabad och flera inbjudande sittgrupper att slå sig ner i.

– Vi lade mycket vikt vid att få till en ombonad känsla med olika avdelare. Trädäcket har verkligen gjort att huset känns större än vad det faktiskt är, säger Jonas.

Hela huset präglas av en neutral färgskala i naturliga jordiga toner med mycket trä och andra naturmaterial.

– Vi är jordnära människor som älskar jordtoner, tropiska inslag och en avslappnad känsla. Vi ville att huset och trädgården skulle reflektera det, säger Maggie.

Se även: