Kerstin lever sin dröm – driver egen butik på sin gård

1 av 2

När Karin läste att Erik Andersgården var till salu tog det inte många dagar innan kontraktet var påskrivet. Idag driver hon sin egen butik här.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

2 av 2: När Karin läste att Erik Andersgården var till salu tog det inte många dagar innan kontraktet var påskrivet. Idag driver hon sin egen butik här.

I byn Pershyttan i Bergslagen bor antikintresserade Kerstin på sin underbara gård. Här driver hon butik, tar emot turister och jobbar i sin trädgård. 

Andra har också läst

Kerstin hade haft ögonen på Erik Andersgården en längre tid. När hon läste i lokaltidningen att den var till salu, tog det bara fyra dagar tills kontraktet var påskrivet och klart.  

– När jag klev in i hallen och tittade, först åt det ena och sedan åt det andra hållet, kände jag att om inte detta hus blir mitt vill jag aldrig mer titta på något annat hus. Det var så rätt!

Hemma hos Kerstin

Här bor: Kerstin Karlsten-Roth med hunden Morgan, en Welsh springer spaniel och skogkatten Amanda.

Gör: Verksam inom antik och inredning.

Var: I bergsmansbyn Pershyttan utanför Nora.

Bor: I Erik Andersgården, en bergsmansgård byggd 1733, flyttad till nuvarande plats 1826. Huvudbyggnaden är 217 kvm. 

Erik Andersgården är en bergsmansgård, byggd 1733 och flyttad till sin nuvarande plats 1826. Huvudbyggnaden har två flyglar. Här finns även en bagarstuga, ett torp som hyrs ut till turister, ett större utedass som numera används som vedbod, ett lusthus, samt Kerstins butik Galleri Victoria. I butiken säljer Kerstin inredning, antikviteter och vintagemode. Två gånger om året åker hon till Stockholm på mässa för att köpa nya produkter till butiken. Det är framför allt det brittiska porslin som står på inköpslistan, samt hattaskar, krukor och presentartiklar.

 – Jag älskar brittiskt porslin från Spode och samlar själv på det. Mitt favoritmönster är det klassiska Blue Italian. 

Kerstin gillar inte bara porslin från Storbritannien, utan även landet. Hon reser ofta dit och har gjort så i 40 års tid. 

– Under mina första besök i England köpte jag mycket på auktion för att pundet var lågt. Det gör jag inte längre. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kerstin hade haft ögonen på Erik Andersgården en längre tid. När hon läste i lokaltidningen att den var till salu, tog det bara fyra dagar tills kontraktet var påskrivet och klart.

Stort intresse för trädgård 

I England finns många vackra trädgårdar som Kerstin tycker om att besöka och inspireras av. Trädgård har kommit att bli ett av Kerstins stora intressen. När Kerstin och hennes nu bortgångne man köpte gården var trädgården helt igenvuxen. Kerstin anlitade en trädgårdsarkitekt och tog reda på vilka sorter som passade till gårdens byggnadsstil. Kerstin fick en lista på växter som Kerstin sedan arbetade efter. Exempelvis fanns klassiska mormorsblommor som akleja och löjtnantshjärta på listan. 

– På landet kan det vara lite vildvuxet jämfört med i en villaträdgård, tycker Kerstin. Att jobba i trädgården är avkoppling för mig, så det ska inte vara kravfyllt! 

Rosor tillhör favoriterna, men då trägården ligger i växtzon fem lever plantorna inte så många år utan får bytas ut då och då. 

Rosor tillhör favoriterna, men då trägården ligger i växtzon fem lever plantorna inte så många år utan får bytas ut då och då.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 av 2: Rosor tillhör favoriterna, men då trägården ligger i växtzon fem lever plantorna inte så många år utan får bytas ut då och då.

I England finns många vackra trädgårdar som Kerstin tycker om att besöka och inspireras av.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

2 av 2: I England finns många vackra trädgårdar som Kerstin tycker om att besöka och inspireras av.

Lät bygga rektangulärt lusthus i stil med gården 

På gården finns även ett specialritat lusthus att trivas och umgås i. 

– Jag ville ha ett lusthus som passade ihop med de befintliga byggnaderna på gården så jag kontaktade ett företag som normalt gör åttakantiga lusthus och bad dem rita ett rektangulärt till mig. Det blev jättefint och är mycket lättare att inreda än ett åttakantigt, ler Kerstin. 

Lusthuset är 15 kvadratmeter och rymmer många stolar och pelargoner. 

– Pelargonerna stortrivs här. De är både lättodlade och vackra, säger Kerstin. 

I anslutning till lusthuset har Kerstin anlagt en kryddträdgård med pallkragar. 

– Jordmånen är jättebra så det växer fint, berättar Kerstin. 

Förutom trädgården är det konst, inredning, byggnadsvård och arkitektur som ligger Kerstin varmt om hjärtat. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kerstin med hunden Morgan, en welsh spriger spaniel, utanför sitt växthus.

Driver välbesökt antikbutik 

– Tidigare jobbade jag med kommunikation och marknadsföring. Att jag nu får jobba med mina största intressen är fantastiskt! 

Butiken är välbesökt under sommarmånaderna, men under vintern räcker det med helgöppet. Då tillbringas desto mer tid i huset. Här inne syns antikintresset tydligt. Kerstins favoritstilar är den gustavianska och den samtida engelska stilen Regency, men hon inreder gärna med saker från olika epoker för en personlig och trivsam känsla. 

– Jag är noga med färg och form. Linjerna ska stämma och färgerna ska harmoniera, säger Kerstin. Belysning är också väldigt viktigt för att ett hem ska vara trivsamt. Jag har många små lampor som ger punktbelysning. 

Att man trivs bland de saker man omger sig med är väldigt viktigt, att de ger en känsla av välbefinnande, vilket ofta äldre föremål gör. 

– Men allt måste inte vara gammalt. Det finns nytillverkade saker som också ger den effekten, som ser ut att ha varit med ett tag, tipsar Kerstin, till exempel inom den engelska Country house–stilen.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

I sovrummet står en byrå i rokoko-stil som matchas med en antik stol i engelsk regency. Spegeln är från Oscar & Clothilde och det antika bordsuret är franskt. Den magnifika barockkronan syns i spegeln.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

I lusthuset står ett bord från Thonet, inköpt på auktion. Kafétolar från Grythyttan, inköpta dels på Grythyttans gästgiveri och dels inropade på auktion.

Handmålat väggfält av Ernst Kirchsteiger

Några större renoveringar i Erik Andersgården har inte behövts. Huset var stilmässigt exakt som Kerstin ville ha det när hon och hennes man flyttade in 2002. Det fanns till exempel väggfält i gustaviansk stil, handmålade av Ernst Kirchsteiger, i två av rummen. Badrummet har dock nyligen renoverats – i engelsk stil så klart med tapeter från Laura Ashley. 

– Jag kommer aldrig att flytta härifrån, detta är mitt paradis på jorden, ler Kerstin lyckligt. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

I salen står en gustaviansk trågsoffa. Bordet är ett engelskt mahognybord. Fåtöljen är en en fransk bergère. Alla tre möblerna är antika. Kristallkronan är gustaviansk och porslinet på bordet är kinesiskt. Den gustavianskinspirerade bården på väggen har Ernst Kirchsteiger handmålat.

Det nyrenoverade badrummet har fått en engelsk stil med tapet från Laura Ashley. Kommod och tvättställ är från Ikea. Spegel från Oscar & Clothilde och blandare från Bauhaus. Rokokobeslag och lampetter i mässing fulländar den antika looken.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 av 2: Det nyrenoverade badrummet har fått en engelsk stil med tapet från Laura Ashley. Kommod och tvättställ är från Ikea. Spegel från Oscar & Clothilde och blandare från Bauhaus. Rokokobeslag och lampetter i mässing fulländar den antika looken.

Kakelugnen är från 1700-talet i rokoko. Den brunmålade sockeln med utanpåliggande ben är av trä. Ugnen har renoverats och går att elda i.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

2 av 2: Kakelugnen är från 1700-talet i rokoko. Den brunmålade sockeln med utanpåliggande ben är av trä. Ugnen har renoverats och går att elda i.

LÄS MER: Succéserien ”Drömmen om slottet” får ny säsong 

LÄS MER: Maja och Jacob köpte nyckelfärdigt litet hus  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande