Familjens moderna hus i skånska Allerum. Foto: Charlotte Bjertner

Katyas och Henriks lekfulla villa – modern med öppna ytor

Bland åkrarna i skånska Allerum bor Katya och Erik med sina tre barn. I det moderna huset med öppen planlösning och fantastiskt ljusinsläpp finns sällskapsytor med plats för kreativitet och lek.

Charlotte Bjertner

Ljuset och läget är det bästa med Katyas och Eriks välplanerade villa från 2008. Huset ligger beläget bland åkrar och ängar, i Allerum strax utanför Helsingborg, med kor och hästar som närmsta granne. Det flödar ljus genom de generösa takfönstren när man kliver in i den stora öppna hallen och genom de stora fönstren i vardagsrummet skiner eftermiddagssolen och ger ett mjukt ljus på det skandinaviskt inredda hemmet.

I det stora sociala vardagsrummet leker barnen Ella, Olivia och Leo på den mjuka mattan. Här är familjen tillsammans och det finns plats för alla.

– Vi vill kunna vara tillsammans även om någon av oss står i köket och den andra ligger i soffan eller leker med barnen. 

HEMMA HOS KATYA & HENRIK

Här bor: Ekaterina ”Katya” Sinkovskaya, 35, och Henrik Hansson, 36, med barnen Leo och Olivia, 7, och Ella, 4, samt hunden Rune. 

Gör: Katya arbetar som frilansfotograf och art director. Henrik arbetar som matros på färjorna mellan Danmark och Sverige. 

Var: Allerum, Helsingborg. 

Bor: I en villa, byggd 2008, på 250 kvm.

Instagram: @katyasinka

Katya i köket. Foto: Charlotte Bjertner
Naturen inpå husknuten. Vallmon lyser upp med sin röda färg och flörtar med familjens taklampa i vardagsrummet. Foto: Charlotte Bjertner
Det stora luftiga vardagsrummet är familjens favoritrum i huset. Här finns plats för både lek och bus för barnen, men också en stor och skön soffa för lugna kvällar för hela familjen. Korgstol, Ikea. Spegel, Zara Home. Kruka på golvet, Java Möbler. Foto: Charlotte Bjertner
I det vita vardagsrummet har familjen fått in färgklickar i form av textiler, lampor och växter. Korg och filtar, Tell Me More. Matta, Ellos. Bord Flower, Swedese. Taklampa, Georges Store. Vas, Hubsch. Soffa, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner

Katya poängterar att det är viktigt att hemmet ska vara levande och inte en utställningsplats eller museum. 

– Det finns några timmar på dagen när det är städat i hemmet, det är när Ella sover, skrattar Katya.

Katya arbetar som fotograf för barnartiklar och hon använder familjens hem som fotoateljé och för nya idéer. Färgerna är nordiskt lugna med ett fåtal färgklickar som sätter det personliga. 

– Förändringar sker oftast spontant, som när jag målade väggen i hallen – det blev en fin kontrast mot ljusstrålarna från takkuporna som faller in vackert och ger liv åt fondväggens lite mörkare jordiga kulör. 

En stor spegel i hallen ger ett större och ljusare intryck. Gröna växter skapar ett levande hem. Antikt skåp, inköpt på auktion. Matta, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner
Det runda bordet med en stor bukett mitt i hallen är välkomnande. Pianot är en gåva från Katyas farmor. Bord och matta, Ikea. Vas, Ernst. Barncykel, Kinderfeets.com. Foto: Charlotte Bjertner
Katya njuter av en kopp kaffe i det ljusa luftiga köket. Tankar finns hos familjen att bygga ut och förlänga köket inom snar framtid. Köksinredning, Ikea. Köksbordet är Bruno Mathssons Superellips. Köksstolarna är Eames DSR. Taklampa, Louis Poulsen. Foto: Charlotte Bjertner

Första gången hon tapetserade var i Ellas rum. 

– Det blev ombonat och en fin kontrast till övriga möbler i rummet, säger Katya.

För henne är det mest väsentliga att hemmet håller en lugn färgskala, men gärna med något som sticker ut, som den färgstarka taklampan i vardagsrummet. 

– Jag använder färger för att skapa stämning och energi där det behövs. Att förändra hemma behöver inte betyda att man drar hem nya saker. Det går att ändra ett hem genom att bara flytta runt på de attribut man redan har.

För Katya är det viktigt att hemmet är ombonat och hemtrevligt.

– Böcker ser jag som en fin inredningsdetalj och tycker att det är synd att många rationaliserat bort dem i sina hem. Själv tycker jag att det blir en hemkänsla med böcker. Hemmet ska vara levande och det ska märkas att man bor och lever här.

Hon väljer bara saker som hon tycker om.

– Jag gillar när man vågar vara personlig, då speglar hemmet dem som bor där. Jag faller inte för sådant som alla andra har. Jag vill däremot inte ha romantiska vintagesaker, utan går mer mot det moderna hållet.

Föräldrarnas sovrum går som resten av huset i mjuka jordnära färger men här bryter ett läckert blått täcke av fint. Sänghimlen har Katya hängt i takbjälkarna. Sängkläder, Mango. Sänghimmel, Ellos. Foto: Charlotte Bjertner
Även i vardagsrummet har barnen fått en egen hörna för lek. Träkök, Woodchuck.nl. Matta sjöhäst, Ferm Living. Foto: Charlotte Bjertner
Dottern Ellas rum har samma jordnära toner som övriga rum i huset. Lejon på vägg, Ila Y Ela. Säng, Sebra. Bil, Bagheera. Dockvagn, Ooh Noo. Kudde, Roxy Marj Kids Collaboration. Matta, Armadillo & Co. Foto: Charlotte Bjertner

I hallen välkomnas man av solen som strilar ner genom takfönstren och ett stilrent piano i trä.

– Pianot är en gåva från min farmor, säger Katya, som önskade att jag skulle bli musiker. Men jag propsade som sexåring på att få gå i konstskola i stället och så blev det. 

Det blev tio år i konstskola och därefter sex år på universitet med Print arts. 

– Jag fick slutligen examen som bokillustratör. 

Men fortfarande finns hoppet att kanske något av barnen vill börja spela piano.

Den kreativa ådran ligger i släkten. Katyas mamma har interiör och inredning som stort intresse, men även hennes svärfar var kreativ och en gång i tiden delägare i Deco keramikfabrik. 

– Jag har varit kreativ sedan jag föddes, berättar Katya. Jag har nog ovetandes inspirerats av inredning av min fantastiska mamma. 

Jag gillar att möblera om och flytta runt på sakerna i vårt hem, det är som terapi för mig.

Intresset blommade upp när barnen föddes. 

– Jag gillar att möblera om och flytta runt på sakerna i vårt hem. Det är som terapi för mig, speciellt när jag stylar barnens rum. Inspirationen kan komma från Instagram men även från tidningar jag läser.

När vi tittar in i barnens rum visar de stolta upp vad de byggt i lego och teckningar de ritat, lika kreativa som sina föräldrar. 

– Som familj tycker vi om att vara varandra nära och den öppna planlösningen i huset har varit bra för oss att hålla ihop både vardag och familj, säger Katya. Det viktiga i ett hem är att utgå från hur man lever. Det bästa med vårt hem är de stora öppna ytorna och ljuset.  

Se även: