Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 15
Det lilla radhuset från 1940-talet byggdes för att stadsbor skulle komma nära naturen.
Foto: Maria Hansson
2 AV 15
Katja stortrivs i radhuset.
Foto: Maria Hansson
3 AV 15
Golvlampan kommer från Katjas morföräldrar och mattan är köpt i en liten by i Spanien.
Foto: Maria Hansson
4 AV 15
Möblerna är köpta på loppis liksom det lilla bordet.
Foto: Maria Hansson
5 AV 15
Bokhyllorna i vardagsrummet är klassiska hyllor från Elfa.
Foto: Maria Hansson
6 AV 15
Vardagsrumsdelen ligger i anslutning till köket och här finns även en kamin. Rummet är inrett med soffa från Ikea och ett gammalt teakbord. Kuddar från bland annat H&M home. Soffan till vänster har Katja köpt på nätet och målat i ljusgrönt.
Foto: Maria Hansson
7 AV 15
Stilleben med turkosa toner på det lilla brickbordet.
Foto: Maria Hansson
8 AV 15
Byrån och spegeln i teak har Katja köpt på nätet och målat lådorna vita.
Foto: Maria Hansson
9 AV 15
Matplatsen ligger i direkt anslutning till köket och är tapetserad med Josef Franks Eldblomma. Inredningen går i retrostil med loppisfyndade möbler. Bordet är från Perstorp med virvarrmönster.
Foto: Maria Hansson
10 AV 15
Köket var renoverat när Katja och Björn flyttade in och köksinredningen i radhuset kommer från Ikea. Vitrinskåpet och de öppna hyllorna är fulla av retrofynd och ärvda pryttlar.Gröna detaljer, färgglatt porslin och plåtburkar är fyndade på loppis. Den gröna kannan kommer från Ikeas Ilse Crawford-kollektion. Skålen på bänken är Picknick för Rörstrand.
Foto: Maria Hansson
11 AV 15
Den fyrkantiga porslinsasken är Marianne ­Westmans Picknick för ­Rörstrand.
Foto: Maria Hansson
12 AV 15
Radhuset i Hökmossen byggdes 1942 och är i två plan. Frans och Arvid-Lo har sina rum i källaren. Arvid-Los rum på botten­våningen är lekfullt och personligt.
Foto: Maria Hansson
13 AV 15
Fransrum är inrett med klara färger.
Foto: Maria Hansson
14 AV 15
Golvet i sovrummet på bottenvåningen slipades och väggarna tapetserades med William Morris- tapeten Willow. Det ­blommiga överkastet ­kommer från H&M home.
Foto: Maria Hansson
15 AV 15
1960-talslampan i grönt glas har fått en ny skärm.
Foto: Maria Hansson

Katja föll pladask för radhuset från 40-talet

Hyllorna är fulla av porslin och prylar i glada färger. Katja älskar gamla saker och radhuset i Hägersten i Stockholm är inte heller nytt.

– Det är byggt 1942 och vi föll för alla de gamla detaljerna, säger Katja Mårtensson.

Katarina Forsberg

Huset ligger i en lång länga av radhus där alla har olika färger. På baksidan finns små tomter och här finns allting en familj behöver. Lantligt och inte långt ifrån stan.

– Husen byggdes för att trångbodda stadsbor skulle kunna få komma ut och uppleva natur och grönska, säger Katja som jobbar som SFI- lärare.

Tillsammans med Björn, som är manusförfattare, har de två barn. Arvid-Lo är 6 år och Frans 2 år.

– Deras rum ligger på bottenvåningen och det är perfekt med en egen avdelning för dem där nere. Vi ska göra i ordning ett allrum där också. Vi har satt på halkskydd, så Frans har lärt sig att gå upp och ner själv i trappen.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska sommarstugor – hitta ditt favorithus

Skulle ha svårt att flytta till nytt hus

Familjen flyttade in i höstas och gjorde om lite grand innan de flyttade in.

– Det var så vackert här när vi tittade på huset, med blommande träd och buskar. Jag föll direkt, säger Katja som också visar detaljer på ett riktigt, gammaldags skafferi.

– Jag skulle ha svårt för att flytta in i ett nytt hus. Det är något helt annat med charmen kvar från gamla tider.

Huset på Fogsvansvägen var renoverat när de flyttade in.

– Jag hade helst velat att köksluckorna var kvar i original från den tiden då huset byggdes, men det här är också fint, säger Katja. Vi målade väggar, slipade golv och tapetserade i matrum och sovrum. Men det är fort­farande lite kvar att göra. Till exempel att göra i ordning den lilla toaletten här uppe.

Foto: Maria Hansson

LÄS OCKSÅ: Okända spökstaden utanför Stockholm är ett mysterium

"Varför ska man köpa nytt?"

Den ursprungliga planlösningen från 1942 var också redan förändrad när Katja och Björn flyttade in. Tidigare gick trappan ner till bottenvåningen direkt innanför ytterdörren. Nu är här kapprum och källar­trappan finns i vardagsrummet. Vissa väggar är också rivna så att nästan hela bottenvåningen är ett stort kök med matplats och vardagsrum. Här finns också en kamin som snabbt värmer hela rummet.

– Det är här alla brukar samlas. Trots att det är som ett stort rum är det ändå skilda avdelningar mellan vardagsrum och kök. Här funderar vi på att göra en platsbyggd hylla, säger Katja och visar på väggen.

Väggarna i sovrummet har en grön, vilsam tapet från William Morris. I köket har Katja valt en Josef Frank-tapet som passar bra till bordet och stolarna i retrostil.

Många av sakerna och möblerna är köpta på loppisar. Paret har även ett torp utanför Skinnskatteberg som också är möblerad med arvegods och loppisprylar.

– Jag tycker att det är så roligt att hitta saker till hemmet på såna ställen. Det är en helt annan känsla än när man köper nytt. Det känns även bra att köpa begagnat ur ett miljöperspektiv. Varför ska man köpa nytt när det finns så många fina och välfungerande saker från förr som dessutom har bättre kvalitet än det som har massproducerats?

Foto: Maria Hansson

LÄS OCKSÅ: Lanthandeln från 20-talet blev en modern bostad

Mest Katja som inreder

En av sofforna i vardagsrummet har Katja köpt för 100 kronor och målat i en vacker, ljusgrön färg. Just det gröna går igenom lite överallt i huset.

– Det är nog mest jag som inreder, säger Katja.

Det lilla radhuset ligger helt nära trendiga Telefonplan där det finns många restauranger och lite liv och rörelse samtidigt som gatan är rofylld och nästan lantlig.

– Det är heller inte långt till Södermalm härifrån, nu när våren är här kan vi cykla in till Hornstull på en kvart.

Katja kommer ursprungligen från Hallstahammar och Björn från Dalarna så därför införskaffades torpet i Västmanland för att släkten ska kunna komma och hälsa på.

– Vi odlar rätt mycket där, men det tänker vi göra här också, säger Katja. Det är härligt att trädgården redan var så uppvuxen när vi flyttade in, med äppelträd, rosor och syrener.

"Det är så roligt att hitta saker på loppis"

Hemma hos Katja Mårtensson

Ålder: 37 år.

Familj: Sambon Björn Paqualin, barnen Arvid-Lo, 6 och Frans, 2.

Gör: Katja jobbar som SFI-lärare, Björn är manus­författare.

Huset: Byggt 1942, 74 + 74 kvadratmeter. Det bästa är att vi har en egen trädgårdsplätt samtidigt som det är så nära till stan.

 

LÄS OCKSÅ:

Hannas kärlek till vintage syns i varenda vrå

Johanna 28, bor i sin mormors gamla lägenhet 

Hittade inte drömhuset – då ritade Marko och Kristiina ett eget