Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Gårdshuset, byggt 1898, ligger på en innergård på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: JESSICA HOLM
2 AV 4
Katarina hade aldrig drömt om att bo i ett gårdshus och kunde inte motstå det här huset när det kom ut på marknaden, trots renoveringsbehovet.
Foto: JESSICA HOLM
3 AV 4
Soffa och glasbord, Ikea. Rottingkorg, Lagerhaus. Soffan har ben från Prettypegs. Roströd pläd, Himla. Gulmönstrad kudde, H&M Home. Linnekudde, Ikea. Röd sammetskudde, H&M Home. Matta, Classic Collection. Svart golvlampa, Ikea. Taklampa, Bolia. Fåtöljen Pernilla av Bruno Mathsson för Dux är ett auktionsfynd.
Foto: JESSICA HOLM
4 AV 4

Katarina bor i sagolikt sött gårdshus mitt i Stockholm

Bakom en husfasad på Kungsholmen i Stockholm döljer sig ett gårdshus med mycket charm och dubbeldörrar ut till en egen altan – en liten villa mitt i stan. 

– Vår dotter har hittat kompisar på granngården och nu springer barnen mellan gårdarna. Det är lite som i en 1920-talsfilm, säger Katarina.

Jessica Holm

Niklas och Katarina bodde i London när det charmiga innergårdshuset på Kungsholmen i Stockholm blev till salu. Paret såg det på nätet, men hann inte till Stockholm till visningen, så de bad Katarinas bror med fru gå dit och filma.   

– De avrådde oss att köpa på grund av det stora renoveringsbehovet. Men magkänslan var rätt, så Niklas tog med sig Selma och flög hem på en extravisning, säger Katarina.  

På den vägen är det. Ända sedan Katarina som barn såg filmerna med Jönssonligan, där karaktären Doris bor i ett gårdshus, har drömmen om ett liknande hus legat i bakhuvudet. Nu fick de chansen – och tog den. I dag, tre år senare, lever de familjeliv med två barn i gårdshuset. Men det behövdes en totalrenovering först. Huset hade enbart två sammanhängande inredda våningar när familjen köpte det. Niklas och Katarina såg möjligheten att utöka boendeytan, eftersom det totalt fanns fyra våningsplan.  

– På entréplan, där vi har köket i dag, var det ett sovrum och ett stort badrum med sovloft ovanpå. Men vi hade en stark vision om att kunna kliva direkt ut från köket till en uteplats och den mysiga innergården, säger Katarina.

Hemma hos Katarina och Niklas

Här bor: Katarina, 35, Niklas, 34, med barnen Selma 4 och Axel 7 månader.  

Gör: Katarina jobbar inom tech/IT och Niklas i fastighetsbranschen.

Bor: I ett gårdshus på Kungsholmen i Stockholm, byggt 1898, totalt 116 kvm fördelade på fyra våningar.

Instagram: @drommarpaburk

Diskho från Deco steel. Blandare och handdusch, Dornbracht. Knopplist i ek från Artilleriet. Foto: JESSICA HOLM
På fasaden frodas vildvin. Huset är fördelat på fyra våningar med källare, entréplan, våningsplan och vindsplan. Foto: JESSICA HOLM
Vackra dubbeldörrar i fransk stil leder till uteplatsen och innergården vilket ger villakänsla mitt i Stockholm. Paret har låtit återskapa de djupa dörr- och fönsterfodren i sekelskiftesstil. Golvmatta från Tell me more. Foto: JESSICA HOLM
Köket är platsbyggt i massivt trä av gotländska Roma snickeri och målat i kulören Mole's Breathe no 276, från Farrow & Ball. Brun vas, Ikea. Foto: JESSICA HOLM
Fläkt och spis från italienska Lofra. Kompositbänkskivor från Silestone. Foto: JESSICA HOLM

”Nu springer barnen mellan gårdarna och leker”

Nu kan de ta steget från köket ut på sin egenbyggda träaltan. Det blir inte sämre av de vackra dubbeldörrarna i fransk stil med spröjs och frostat glas. 

– Vår dotter har hittat kompisar även på granngården. Så nu springer barnen mellan gårdarna och leker. Det var så klart något vi inte räknat med när vi flyttade in. Men det är extremt kul och ger en känsla av att leva lite som i en 1920-talsfilm! 

Familjens inredningstips

Investera i gamla designklassiker, även om de kostar en slant. Har de överlevet trender fram till i dag kommer de överleva många år till.

När du är sugen på förändring; måla, tapetsera eller bara möblera om. Det skapar ett helt nytt rum, och är enkelt och relativt billigt att ändra om du tröttnar.

Tänk ”hellre än bra” när det gäller tavlor och lampor. En halvfin tavla eller lampa är bättre än ingen alls.

För att kunna få till fyra inredda våningsplan, och en passage till källaren, fick de öppna upp den stora bärande väggen som stentrappan som leder till vardagsrumsplanet vilar på. Nu leder en nybyggd trappa, som går strax bakom köket, ner till källarplanet, där de också byggt en tvättstuga och ett badrum. 

– Vi är väldigt nöjda med den nya planlösningen. Det finns inte särskilt många gårdshus i Stockholm på fyra våningar, vilket gör vårt unikt. Dessutom älskar vi att det är så härligt ljusinsläpp på mellanvåningen, säger Katarina. 

Att rita köket var ett av de större projekten. Här hade paret en tydlig bild av hur de ville att det skulle se ut och letade efter ett köksföretag som erbjöd platsbyggt med stora möjligheter att själv bestämma utformningen.

I hallen har Niklas och Katarina platsbyggt skohyllor och kapphängare med hyllplan över. Dessa är målade i samma kulör som köksinredningen. Foto: JESSICA HOLM
Väggspegeln är ett auktionsfynd. Sittbänk och kudde, H&M Home. Pläd, Malene Birger. Foto: JESSICA HOLM
Matplatsen har ett träbord som är köpt via Instagram av @villabjorkhaga. Stolar, Thonet. Linneduk, Hemtex. Porslin från Rörstrand och Åhléns. Kökssoffan kommer från Katarinas föräldrars gård i Skåne. Pläd, H&M Home. Stor linnekudde, Ikea. Mönstrad kudde, H&M Home. Grön sammetskudde, Ikea. De inramade planscherna i köket, Kunskapstavlan. Grön taklampa, House Doctor. Matta, Tell me more. Foto: JESSICA HOLM

Ritade köket själva och skickade det till snickeri

– Valet föll på ett gotländskt snickeri som våra vänner tipsade om. Jag och Niklas är civilingenjörer båda två, det vill säga inga designer, så köket är ritat i Excel och Powerpoint. Vi skickade ritningar och det byggdes upp i snickeriet på Gotland. Därefter kom de hit med en lastbil och satte upp och byggde köket under två dagar. Hur smidigt som helst och världens skönaste personer att ha att göra med. 

Inredningsmässigt är paret i det stora hela överens och har utarbetat en väl organiserad strategi där Katarina tar fram tre val och så får Niklas välja. 

– Det funkar för både boendet och inredningen. Det beror nog på att vi i grunden har relativt lika smak och tankar om hur vi vill bo, säger Katarina. 

Med det stora intresset för hem och inredning har Katarina blivit en riktig Hemnet-fantast. Hon började söka på hela Sverige, men störde sig på att det inte finns filter för sådant som byggnadsstil och liknande. 

– Därför startade jag ett Instagramkonto där jag lägger ut den typ av bostäder som faller mig i smaken. Jag håller koll på det mesta som är till salu, och vi tänker att vi någon gång kommer flytta, även om det inte är någon brådska. Vi vill bo kvar i stan, men vill ha lite mer gräs under fötterna. Så nu funderar vi på att köpa ett lantställe. Vi har försökt planera våra boenden långsiktigt och för framtiden, men det är inte vår grej, säger Katarina.

Mittenplanet i huset består av vardagsrum med kontorsdel, gästtoalett och barnrum. Den franska balkongen och kakelugnen ger en charmig atmosfär. Piano, Yamaha. Pianopallen är loppisfyndad. Vit sittpuff, Ikea. Tapet Pimpernel Bayleaf från William Morris. Foto: JESSICA HOLM
Fåtöljen Pernilla av Bruno Mathsson för Vux är ett auktionsfynd. Linnekudde, Ikea. Pläd, Åhléns. Skrivbord, Bauhaus. Svrt stol, CH24 Y-stol av Hans Wegner. Bokhylla, String. Klämspot Granit. Inramad plansch, Desenio. Foto: JESSICA HOLM
Föräldrasovrummet ligger högst upp på den inredda vinden med charmiga takbjälkar och en frilagd tegelvägg. Inramad poster ”Världsmästarcykeln”, Desenio. Golvlampan, Grasshopper, är arvegods. Pläd, H&M Home. Foto: JESSICA HOLM
Dottern Selmas rum har en platsbyggd våningssäng. Tapet Nautilus No 3, Cole & Son. Mönstrad kudde, Littlephant. Matta, H&M Home. Luftballong i fönstret, Royal Aero. Byggklossar, Djeco. Foto: JESSICA HOLM

Katarinas gårdshus kom ut till försäljning i augusti 2019. Då skrev LEVA&BO om det. Här kan du se hur Katarina och Niklas förvandlade gårdshuset.

LÄS MER: Himmelska bönhuset från SVT:s ”Vem bor här?” kan bli ditt

LÄS MER: Mexitegelvillan från 90-talet döljer en sekelskiftesdröm