1 av 4: Från köket kan man kliva ut på den härliga altanen. Utemöbler är fyndade på Blocket. Parasoll, Mio. Foto: CARINA OLANDER
2 av 4: På gården ligger ett litet gästhus med kök, toalett och sovrum. Perfekt för barnen och vänner när de hälsar på. Lampan har Karin sytt själv. Foto: CARINA OLANDER
3 av 4: Vas Bubbel, Dbkd, med en dalhia från trädgården. Foto: CARINA OLANDER
4 av 4: En liten stig leder ner till klippor och bad. Foto: CARINA OLANDER

Karin och Janne förvandlade enkla stugan till modernt drömhem

Alldeles intill havet och klipporna i Espevik, strax norr om kuststaden Varberg, ligger Janne och Karins hus. Det som från början var en enkel stuga från 1950-talet har i deras ägo förvandlats till ett modernt hem med golvvärme, öppna ytor och högt i tak.

Espevik består mestadels av sommarhus, men året runt-boendena börjar öka. Här hittar man lugnet med hav, stränder, klippor och skog. Att det blev just i Espevik som Karin och Janne skaffade stuga var nog mest en tillfällighet, berättar Karin.

– När Janne började prata om att han ville sälja vårt hus, flytta till lägenhet och skaffa stuga i stället trodde jag att han hade blivit galen, säger Karin och ler.

Hon och Janne hade bott i sitt dåvarande hus, som de hade totalrenoverat, i 23 år.

– Vi hade byggt ett fantastiskt växthus med pooldäck i anslutning och älskade vår stora trädgård.

HEMMA HOS KARIN & JANNE

Här bor: Karin, 53, och Janne, 56.

Gör: Karin är inköpsansvarig på grossistföretaget Fondaco. Janne är inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Var: Espevik utanför Varberg.

Huset: Fritidshus byggt 1958, om- och tillbyggt 2019. Huset är 90 kvm stort och har en gäststuga på 30 kvm.

Instagram: @fondacoab

Janne och Karin. Foto: CARINA OLANDER

Efter att ha funderat fram och tillbaka ett tag bestämde sig Karin och Janne för att börja med att skaffa en stuga för att se hur det skulle kännas.

– Vi hade kikat runt och varit på några visningar som inte alls kändes bra.

Då fick de ett tips från Jannes syster som bor i närheten att en stuga skulle bli till salu.

– Vi kontaktade mäklaren och bad om en förhandsvisning.

Redan när Karin och Janne klev in i trädgården kände de att det var helrätt.

– Det var inte huset i sig utan läget som vi föll för. Jättemysig tomt med fruktträd och rosor men framför allt havsnära med både badstrand och båthamn inom några minuters promenad. När mäklaren hade lämnat oss efter visningen tittade vi på varandra och sa ”vi kör”. Vi ringde mäklaren och la ett bud och på den vägen var det.

Vardagsrummet går i toner av vitt, beige och grått. Från vardagsrummet leder altandörrar ut till trädgården. Soffa och soffbord, Ikea. Kuddar, Fondaco. Taklampa, Hay. Bordslampa Percy, Hallbergs belysning. Fotpall, Artwood. Foto: CARINA OLANDER
I hallen mellan vardagsrum och matrum möts man av välkomnade bilder på familjen. Sidobord med betongskiva, specialbeställt från Boehm's. Lampa Bubbels, Hallbergs belysning. Foto: CARINA OLANDER
Ljusstake Rope på öppna spisen i vardagsrummet, Dbkd. Foto: CARINA OLANDER

Redan efter första sommaren insåg Karin och Janne att det blev för mycket jobb att sköta om två ställen. De ville vara i stugan så fort de hade möjlighet och då fanns det ingen vits med ett tidskrävande permanentboende.

De beslutade att sälja sitt hus och skaffade en lägenhet i Ulricehamn i stället för att kunna njuta mer av stugan.

– Det var mycket känslor och många tårar att lämna vårt hus som varit oss kärt så länge, säger Karin.

Det var en rolig men samtidigt väldigt jobbig tid då vi lade många arbetstimmar på huset utöver våra ordinarie jobb.

Stugan i Espevik hade en väldigt enkel standard. Karin och Janne bestämde sig för att bygga ut och göra en totalrenovering som även skulle göra det möjligt att i framtiden kunna ha stugan som permanentboende.

– I dag är vi så tacksamma att vi tog det beslutet, säger Karin.

Karin och Janne valde att ha öppet upp till nock för att få rymd i kök och matrum. De stora fönstren och det lilla takfönstret förstärker den luftiga känslan. Matbordet med betongskiva är specialbeställt hos Boehm's för att passa perfekt i mått. Stolar, Affari och House Doctor. Matta, Fondaco. Lampor Bistro, Hallbergs belysning. Foto: CARINA OLANDER
Köksinredningen är öppen mot matrummet vilket frigör mycket yta och gör att rummet känns större. Skåp, fläkt och bänkskiva, Ikea. Lampor ovanför bänken, Bistro, Hallbergs belysning. Foto: CARINA OLANDER
Janne gillar matlagning, och oljor och annat får stå framme, både praktiskt och som dekoration för att göra köket mer levande. Foto: CARINA OLANDER
De grå och vita tonerna i kökshörnan gör att köket känns större. Solroshandduk, Fondaco. Foto: CARINA OLANDER

Huset är i stort sett nybyggt och de är extra nöjda med den gjutna bottenplattan med golvvärme samt den öppna planlösningen med öppet till nock i tak, vilket får huset att kännas stort och rymligt.

– Då vi har en jättemysig gäststuga som nyttjas när det kommer besök ansåg vi att vi inte behövde något extra gästrum inne i huset. Det kändes viktigare med öppna ytor.

Ombygget av stugan tog omkring ett halvår att få färdigt.

– Det var en rolig men samtidigt väldigt jobbig tid då vi lade många arbetstimmar på huset utöver våra ordinarie jobb. Dessutom skulle vi samtidigt flytta, röja och städa ur i vårt gamla hus så det blev intensivt men så värt det.

Karin och Janne känner sig så nöjda med slutresultatet och utöver timmarna de själva lagt på renoveringen är det många vänner och bekanta som har varit till ovärderlig hjälp.

– Vår dotter jobbar som byggnadsingenjör och kunde hjälpa till att få alla idéer till ritningar och komma med många bra tips.

– Vi anlitade en duktig snickare för bygget, som kom med många lösningar under arbetets gång ihop med Janne.

Hallen upplevs större med en spegelvägg. Bakom speglarna döljer sig förvaring. Foto: CARINA OLANDER
Även i sovrummet går tonerna i vitt, grått och sand. Sängborden har hängt med i 25 år, Karin har målat om dem några gånger, senast i svart kalkfärg. Sänggavel, Jysk. Lampor, Hallbergs belysning. Textilier, Fondaco. Foto: CARINA OLANDER
Intill sovrummet har familjen sitt badrum, stilrent och snyggt. Kommod, Alterna. Spegel, Rusta. Lampa, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

Den ursprungliga gamla trädgården var fin och uppvuxen och Karin och Janne har försökt att bevara häckar och mycket växter som det var.

– Vi hade från början bestämt oss för att inte skaffa för mycket rabatter och växter som vi hade i vårt gamla hus. Men redan innan vi sålde det var vi tvungen att gräva upp och flytta med några av våra käraste perenner. Vem kan lämna en pion som är inköpt på tidigare pionkungen Hermann Krupkes pionodling?

– Espevik är ett lugnt område med väldigt mysiga omgivningar. Det finns flera små sandstränder och klippor man kan bada från. Tyvärr finns det ingen affär eller restaurang här men det är inte långt vare sig in till Varberg eller till lokala små butiker och restaurang i grannbyarna, berättar Karin.

Inspirationen till inredningen får Karin mycket i sitt jobb som inköpare.

– Jag jobbar ju med inredning och färg hela dagarna. Det är som om hjärnan omedvetet alltid scannar efter idéer oavsett var jag är eller vad jag gör. Jag gillar enhetligt och lugna färger hemma.

Ännu en uteplats vid huset. Foto: CARINA OLANDER
Huset ligger fint inbäddat i lummighet. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Patricia och Victor bor på vattnet – har båten utanför dörren

LÄS MER: Lena rustade upp drömhuset från 1800-talet i gammal charmig stil

Se även:

Aktuellt just nu