Kajsa och Staffan byggde om kataloghuset till drömhem

Slänten ner från Kajsa och Staffans hus i Enköping, är införlivad i skogen som ett woodland. Här trivs bland annat Rhododendron.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

1 av 6: Slänten ner från Kajsa och Staffans hus i Enköping, är införlivad i skogen som ett woodland. Här trivs bland annat Rhododendron.

Trädgården består av flera rum. Här bakom trädgårdsboden har Kajsa en ordentlig arbetsbänk och odlingslådor. I pergolan slingrar sig vinrankor, klematis och björnbär.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

2 av 6: Trädgården består av flera rum. Här bakom trädgårdsboden har Kajsa en ordentlig arbetsbänk och odlingslådor. I pergolan slingrar sig vinrankor, klematis och björnbär.

I högsäsong är hela trädgården full med uppdrivning av växter.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

3 av 6: I högsäsong är hela trädgården full med uppdrivning av växter.

På den ljusa matplatsen med utsikt över trädgården och sluttningen står ett bord från Room, stolar från Allinwood och pall från loppis. Mattan är en indisk dhurrie.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

4 av 6: På den ljusa matplatsen med utsikt över trädgården och sluttningen står ett bord från Room, stolar från Allinwood och pall från loppis. Mattan är en indisk dhurrie.

Familjen läser mycket och det finns gott om platser för detta i vardagsrummets läsdel. Soffa, Fogia. Sammetsfåtölj, Room. Matta, Posh Living.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

5 av 6: Familjen läser mycket och det finns gott om platser för detta i vardagsrummets läsdel. Soffa, Fogia. Sammetsfåtölj, Room. Matta, Posh Living.

Det marmorerade bordet matchar en av familjens många trädgårdsböcker. Bord, Ellos.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

6 av 6: Det marmorerade bordet matchar en av familjens många trädgårdsböcker. Bord, Ellos.

Kajsa är visionären och Staffan är konstruktören. Det är en bra kombination och har gett dem ett underbart hem i Enköping med en naturlig pool och en sluttning ner mot hästhagen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Kajsa och Staffan såg möjligheterna när de fick tag på tomten, men hade egentligen inte budgeten till huset vid den tidpunkten vilket avgjorde val av husleverantör. Hos en typhustillverkare fick de en fast budget och även fin hjälp av banken.

- Man vet ju med hus, det kan sticka i väg hur mycket som helst, säger Kajsa.

Huset har ändå fått en helt egen prägel. Att det är rött beror på att Kajsa gillar traditionell svensk stil och har sedan barnsben varit överförtjust i det klassiskt faluröda.

- I dag hade jag valt en annan färg och hustyp, antagligen grått. Eller trären fasad målad med miljövänlig färg för att få den rätta silvergrå nyansen, säger Kajsa med ett leende.

- Jag gillar att bygga saker från början och det är spännande att se vad det kan bli av en budget. Av egen kraft. Av personliga val, säger Kajsa.

Hemma hos Kajsa och Staffan

Här bor: Kajsa, Staffan och schnauzern Håkan. I perioder de studerande barnen Elvira och Fabian.

Gör: Kajsa är servicechef inom Telecom och Staffan är varumärkesstrateg.

Var: I Enköping.

Huset: Grunden är ett Modulenthus som har fått en arkitektritad tillbyggnad. Huset är 210 kvm, och tillbyggnaden 44 kvm.

LÄS MER: Bygg drömhuset! Här är 15 vackra villor i olika stilar 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Staffan och Kajsa valde ett modulenthus som de har förvandlat till ett personligt hem.

Byggde ut huset och skaffade pool

Huset byggdes 2002 och de första två åren bodde familjen bara på nedervåningen, vilket var väldigt trångt. Sedan inreddes sovrummen på övre plan, och 2013 valde Kajsa och Staffan att bygga ut huset för att ge ungdomarna övervåningen och sig själva lite mer utrymme. Budget fanns, plats på tomten fanns och tidpunkten var rätt. Tillsammans med en arkitekt ritade de en tillbyggnad med en tillhörande pool. Ingången från huset sker genom vardagsrummet till en hall, och härifrån når man ett stort badrum och en walk-in closet samt föräldrarnas nya stora sovrum. Utanför sovrummet har de en egen uteplats och framför den ligger poolen.

Poolen blev klar 2015, och är platsbyggd med svart poolduk för att passa bättre in i naturen vid huset. Kajsa ville att uttrycket skulle likna en skogssjö. Det är en tomt med mycket sten och man har fått spränga lite för att kunna bygga, men all sten har stannat på tomten för att användas.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Valet av svart poolduk gör att poolen känns naturlig, nästan som en sjö.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Poolen och pooldäcket integreras fint in i naturen.

- Jag älskar den här tomten med skogen och sluttningen ner till hästhagen. Ibland kommer hästarna ända fram till vår tomt, hur härligt är inte det? strålar Kajsa.

Huset har heller ingen insyn, vilket bidrog till att de valde den här tomten.

Familjen har tidigare bott i bland annat Stockholm och i Saudiarabien, men Kajsa och Staffan ville gärna ”flytta hem” till Enköping för att komma närmare släktingarna, främst för barnens skull. Staffan är uppvuxen här, och Kajsa utanför Uppsala.

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla 

Ombonad och personlig inredning

Inredningen är en ”må bra”-inredning, förklarar Kajsa. De har inrett för att det ska vara trivsamt, ombonat, personligt och långsiktigt. Det är viktigt för Kajsa att det inte känns för auktoritärt, designat eller standardiserat. Målet är en eklektisk inredning. För Kajsa är det en bra utgångspunkt att blanda nytt, gammalt, ärvt och något kul. Det kan man till exempel se i vardagsrummet, där en äldre Ikea-soffa samsas med ett nytt soffbord och en ärvd matta.

Mysfaktorn är central för familjen och det ska finnas härliga utrymmen att bara hänga i. Mys 2.0 får man i föräldrarnas sovrum, där kaminen är central och var ett måste för Kajsa.

- Det är sjukt mysigt här. På vintern kan man stänga in sig här i en hel dag och bara njuta, säger Kajsa.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

I vardagsrummet finns mycket olika texturer och textilier. Fåtölj, Furninova. Soffbord, Ellos. Taklampan är i ekologisk wellpapp, Graypants. Litografi av Cecilia Sikström.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

En kamin var ett måste för Kajsa när nya sovrummet byggdes. En stäppsalvia får pryda när kaminen inte används.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

I husets utbyggnad finns ett rejält föräldrasovrum. En gammal sängram har målats om och sängborden är loppis med nya knoppar. Mattan är arvegods.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Det stora badrummet är klätt med glasmosaik och har skåp från Ikea. Taklampan är en Caravaggio från Lightyears. Den rara tavlan är köpt i loppisbutiken Lata Pigan utanför Enköping.

Drömmer om ett större kök

Familjen läser mycket och det finns gott om platser där man kan slå sig ner med en bok. Umgängesytorna är också viktiga för familjen. Det ska finnas flera sådana tycker Kajsa, och de ska gärna vara ganska stora. Hon önskar att de hade större sådana utrymmen och även att köket var rymligare.

- Vi funderar faktiskt på att bygga ut köket, och kanske att en del av köket inte är öppet, eftersom man hela tiden måste plocka undan, vilket är ganska jobbigt, erkänner Kajsa.

- Samtidigt så är det väldigt mysigt med sittplatserna i köksavdelningen så att man kan umgås med den som lagar mat.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Det körsbärsklädda öppna köket är tidlöst, och den retroinspirerade fåtöljen från Ikea passar fint in här. Kök, Ballingslöv.

När köket skulle väljas ut var ektrenden stor, men Kajsa och Staffan ville hellre ha något mer tidlöst och valde ett kök i körsbär och vitt, med enkel mosaik till. De är mycket fästa vid köket och vid eventuell ut- eller ombyggnad vill de gärna bevara så mycket som möjligt av det.

Färgerna i inredningen följer samma tidlösa spår. Det är olika grå toner på väggfärgerna, anpassade efter ljusinsläpp och rummets funktion.

Utekök i trädgården

Ute i trädgården är det mer rörligt. Uteköket ska byggas ut och få en ny bänkskiva och vatten ska dras dit. En pergola ska byggas ovanför uteköket. Kajsa hoppas även på ett orangeri i anslutning till carporten. På tomten finns redan, förutom carporten, ett litet förråd och en liten trädgårdsbod, den sistnämnda kallas Krukis då den används som krukförråd.

Trivsamheten inomhus hittar vi förstås även i träd­gården. Här finns gott om platser för meditation och för att umgås. För att läsa böcker och för att fullborda sina visioner.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Trädgården består av flera rum. Här bakom trädgårdsboden har Kajsa en ordentlig arbetsbänk och odlingslådor. I pergolan slingrar sig vinrankor, klematis och björnbär. Hunden Håkan har gott om insekter att jaga här.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Kajsa och Staffans uteplats utanför till­byggnaden. Symaskins­bordet är Kajsas mormors. Sittgruppen kommer bland annat från Brafab. Lamporna fick Kajsa i 50-årspresent.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Uteköket ska byggas ut och få en ny bänkskiva och vatten ska dras dit. En pergola ska byggas ovanför uteköket.

Se fler bilder i bildspelet ovan!

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande