Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Poolen ligger längst ner i trädgården och här umgås familjen med släkt och vänner under varma sommardagar.Poolen ligger längst ner i trädgården och här umgås familjen med släkt och vänner under varma sommardagar.Poolen ligger längst ner i trädgården och här umgås familjen med släkt och vänner under varma sommardagar.
Kajsa Olofsson rättar till hundkexen som pryder bordet.Kajsa Olofsson rättar till hundkexen som pryder bordet.Kajsa Olofsson rättar till hundkexen som pryder bordet.
Kudde med mönster av citroner, H&M Home. Porslinet och kannan har funnits hos familjen i många år.Kudde med mönster av citroner, H&M Home. Porslinet och kannan har funnits hos familjen i många år.Kudde med mönster av citroner, H&M Home. Porslinet och kannan har funnits hos familjen i många år.
I ena hörnet har Kajsa ordnat en skön viloplats. Här finns också en mängd halmhattar att låna ut varma dagar.I ena hörnet har Kajsa ordnat en skön viloplats. Här finns också en mängd halmhattar att låna ut varma dagar.I ena hörnet har Kajsa ordnat en skön viloplats. Här finns också en mängd halmhattar att låna ut varma dagar.
1 AV 4
Poolen ligger längst ner i trädgården och här umgås familjen med släkt och vänner under varma sommardagar.
Foto: MARIA HANSSON
2 AV 4
Kajsa Olofsson rättar till hundkexen som pryder bordet.
Foto: MARIA HANSSON
3 AV 4
Kudde med mönster av citroner, H&M Home. Porslinet och kannan har funnits hos familjen i många år.
Foto: MARIA HANSSON
4 AV 4
I ena hörnet har Kajsa ordnat en skön viloplats. Här finns också en mängd halmhattar att låna ut varma dagar.
Foto: MARIA HANSSON

Kajsa och Göran byggde pool – och fick ett sommarparadis hemma

De funderade på att köpa en sommarstuga. Men i stället byggde Göran och Kajsa en pool längst ner i sin egen trädgård. I dag har de sitt sommarparadis hemma i Kävra utanför Enköping.

– Nu semestrar vi här i stället, säger Kajsa Olofsson.

Gula fång med raps från fälten och hundkex passar perfekt på terrassen när sommaren just har börjat. Göran går runt poolen och fångar skräp med håven och Kajsa har precis avslutat vattningen. På förmiddagarna arbetar båda i den 7 000 kvadratmeter stora trädgården i Kävra. Men vid 13-tiden när sommarprogrammet i radion börjar, drar Kajsa och Göran Olofsson sig ned till poolområdet där det förutom ett poolhus även finns sittplatser, stora bord och rabatter med lummiga perenner.

– Det mesta hade vi tidigare, så jag kände direkt hur jag ville ha det, säger Kajsa, som precis har blivit pensionär efter att ha jobbat som lärare hela sitt liv.

Nya korgstolar blev det i alla fall och tillsammans med två stora, gamla bord blir möbelgruppen mittpunkten vid poolen.

– Det blir väldigt lätt lite sterilt runt en pool och eftersom terrassen är ganska stor vill det till att möblerna är rejäla, säger Kajsa.

HEMMA HOS KAJSA & GÖRAN

Här bor: Göran Olofsson, 69, och Kajsa Olofsson, 68. Tre barn och sex barnbarn kommer gärna och badar.

Gör: Göran är pensionär och Kajsa är nybliven pensionär efter att ha jobbat som lärare.

Var: I Kävra utanför Enköping.

Bor: Ett hus byggt 1983 med poolhus. Trädgården är 7 000 kvm.

Instagram: @tradgardskajsa

Kajsa och Göran får ofta besök av barn och barnbarn i sitt sommarparadis.Kajsa och Göran får ofta besök av barn och barnbarn i sitt sommarparadis.Kajsa och Göran får ofta besök av barn och barnbarn i sitt sommarparadis.
Kajsa och Göran får ofta besök av barn och barnbarn i sitt sommarparadis. Foto: MARIA HANSSON
Parets hus utanför Enköping har fått både pool och poolhus och blivit ett riktigt semesterparadis.Parets hus utanför Enköping har fått både pool och poolhus och blivit ett riktigt semesterparadis.Parets hus utanför Enköping har fått både pool och poolhus och blivit ett riktigt semesterparadis.
Parets hus utanför Enköping har fått både pool och poolhus och blivit ett riktigt semesterparadis. Foto: MARIA HANSSON
Den turkosblå poolen är omgiven av prunkande grönska. Solstolar, från Fri form, är köpta på Blocket. Parasoll, Jysk. Borden i vitt har Göran byggt.Den turkosblå poolen är omgiven av prunkande grönska. Solstolar, från Fri form, är köpta på Blocket. Parasoll, Jysk. Borden i vitt har Göran byggt.Den turkosblå poolen är omgiven av prunkande grönska. Solstolar, från Fri form, är köpta på Blocket. Parasoll, Jysk. Borden i vitt har Göran byggt.
Den turkosblå poolen är omgiven av prunkande grönska. Solstolar, från Fri form, är köpta på Blocket. Parasoll, Jysk. Borden i vitt har Göran byggt. Foto: MARIA HANSSON

Paret har bott på gården i över 30 år, men poolen tillkom för fem år sedan.

– Vi tänkte köpa en sommarstuga där vi kunde samla släkt och vänner på somrarna. Men jag kan inte lämna trädgården med all vattning och rensning, så det fick bli en pool i stället, säger Kajsa som hela sitt liv har haft ett stort trädgårdsintresse och även tycker om att inreda. 

– Det är nånting jag alltid har hållit på med, många i min släkt är likadana.

Sonen Pelle har byggt huset och anlagt poolen. Göran har snickrat till trallen.

– Poolen är inte någon dyr variant. Men tillsammans med trallen som är av lärk och poolhuset blev det ändå en slant förstås, säger Kajsa.

Kajsa övervintrar de flesta av sina växter, här är det fikon och olivträd som har fått komma ut.Kajsa övervintrar de flesta av sina växter, här är det fikon och olivträd som har fått komma ut.Kajsa övervintrar de flesta av sina växter, här är det fikon och olivträd som har fått komma ut.
Kajsa övervintrar de flesta av sina växter, här är det fikon och olivträd som har fått komma ut. Foto: MARIA HANSSON
Gula stolar och raps i stora vaser lyser upp terrassen mellan huset och poolen. Stolar, Oscar & Clothilde.Gula stolar och raps i stora vaser lyser upp terrassen mellan huset och poolen. Stolar, Oscar & Clothilde.Gula stolar och raps i stora vaser lyser upp terrassen mellan huset och poolen. Stolar, Oscar & Clothilde.
Gula stolar och raps i stora vaser lyser upp terrassen mellan huset och poolen. Stolar, Oscar & Clothilde. Foto: MARIA HANSSON
Att plantera perenner vid poolen är en bra idé, det blir lummigt, snyggt och lättskött. Silverpäronträden är nyinköpta.Att plantera perenner vid poolen är en bra idé, det blir lummigt, snyggt och lättskött. Silverpäronträden är nyinköpta.Att plantera perenner vid poolen är en bra idé, det blir lummigt, snyggt och lättskött. Silverpäronträden är nyinköpta.
Att plantera perenner vid poolen är en bra idé, det blir lummigt, snyggt och lättskött. Silverpäronträden är nyinköpta. Foto: MARIA HANSSON
Vissa dagar stannar vi här nere. Och på kvällarna badar vi förstås.

De flesta av växterna hade Kajsa redan i trädgården.

– Men tre silverpäron har jag köpt. Nu har den kaukasiska förgätmigejen nästan tagit över i rabatten, buxbomen syns nästan inte så de måste nog flyttas.

Stora växter i krukor och många sittgrupper är en annan sak som gör poolområdet hemtrevligt, liksom stora glasflaskor, korgar och textilier. Möbleringen är charmig men samtidigt noga uttänkt. Vid solstolarna står två bord med vitmålade underreden och en yta av zink som Göran byggt. Utanför poolhuset är det möbler i rostrött och gult som gäller.

– Här utgick jag från den roströda sittgruppen. Tagetes passar fint till rost och jag har alltid gillat gult, säger Kajsa.

Det är också en färg som går igen i blommor, stolar och detaljer. Poolhuset erbjuder skugga under varma och soliga dagar, här finns också möjlighet att laga lunch.

– Vissa dagar stannar vi här nere. Och på kvällarna badar vi förstås, säger Kajsa som har tre barn, två söner och en dotter, som alla bor i trakten.

– Vi har sex barnbarn, de är alla pojkar så det går rätt livat till. En del av dem bor i närheten, så jag brukar höra när de kommer gåendes på gärdet.

Rejäla parasoll skuggar trädgårdsmöblerna vid poolhuset. Korgstolar och bord, Ikea. Svarta parasoll, Rusta. Övriga detaljer är köpta på loppis.Rejäla parasoll skuggar trädgårdsmöblerna vid poolhuset. Korgstolar och bord, Ikea. Svarta parasoll, Rusta. Övriga detaljer är köpta på loppis.Rejäla parasoll skuggar trädgårdsmöblerna vid poolhuset. Korgstolar och bord, Ikea. Svarta parasoll, Rusta. Övriga detaljer är köpta på loppis.
Rejäla parasoll skuggar trädgårdsmöblerna vid poolhuset. Korgstolar och bord, Ikea. Svarta parasoll, Rusta. Övriga detaljer är köpta på loppis. Foto: MARIA HANSSON
Göran går sin dagliga tur med håven och fiskar upp skräp ur poolen.Göran går sin dagliga tur med håven och fiskar upp skräp ur poolen.Göran går sin dagliga tur med håven och fiskar upp skräp ur poolen.
Göran går sin dagliga tur med håven och fiskar upp skräp ur poolen. Foto: MARIA HANSSON

För Kajsa är poolen ett fint tillskott till trädgården. Det är härligt att kunna samlas här nere med släkt och vänner.

– Jag är glad att vi byggde den, och vi är jättenöjda, men för mig är det trädgården som är grejen.

Genom åren har paret samlat på sig möbler, krukor och prylar som passade fint när poolområdet skulle inredas.

– Mycket har jag köpt på loppisar. Många växter övervintrar jag också, så det är inte så mycket jag köper nytt varje år.

Ett gammalt skåp i poolhuset fungerar som förvaring. Här finns vatten, avlopp och el men huset är inte vinterbonat.Ett gammalt skåp i poolhuset fungerar som förvaring. Här finns vatten, avlopp och el men huset är inte vinterbonat.Ett gammalt skåp i poolhuset fungerar som förvaring. Här finns vatten, avlopp och el men huset är inte vinterbonat.
Ett gammalt skåp i poolhuset fungerar som förvaring. Här finns vatten, avlopp och el men huset är inte vinterbonat. Foto: MARIA HANSSON
Poolhuset är charmigt inrett med möbler och prylar som paret hade tidigare, det mesta är köpt på loppisar.Poolhuset är charmigt inrett med möbler och prylar som paret hade tidigare, det mesta är köpt på loppisar.Poolhuset är charmigt inrett med möbler och prylar som paret hade tidigare, det mesta är köpt på loppisar.
Poolhuset är charmigt inrett med möbler och prylar som paret hade tidigare, det mesta är köpt på loppisar. Foto: MARIA HANSSON
De vita borden med en yta av zink har Göran byggt. Här nere står också ett stort fikonträd i en zinktunna.De vita borden med en yta av zink har Göran byggt. Här nere står också ett stort fikonträd i en zinktunna.De vita borden med en yta av zink har Göran byggt. Här nere står också ett stort fikonträd i en zinktunna.
De vita borden med en yta av zink har Göran byggt. Här nere står också ett stort fikonträd i en zinktunna. Foto: MARIA HANSSON
Många fina detaljer gör poolhuset charmigt. Gamla fönster delar av terrassen.Många fina detaljer gör poolhuset charmigt. Gamla fönster delar av terrassen.Många fina detaljer gör poolhuset charmigt. Gamla fönster delar av terrassen.
Många fina detaljer gör poolhuset charmigt. Gamla fönster delar av terrassen. Foto: MARIA HANSSON

Även poolhuset är inrett med gamla möbler köpta på loppisar.

– Det är nog färdiginrett härnere, jag brukar nästan alltid plocka på för mycket, så nu får det räcka, säger Kajsa.

Nu funderar paret inte längre på en sommarstuga. I stället semestrar de hemma på tomten, de går bara längst ner i trädgården.

– Det finns ju alltid en massa att göra när man har en stor trädgård, men här nere kan vi faktiskt koppla av, säger Kajsa.

En funkia i lerkruka har växt sig stor. Poolen kommer från JF-fritid.En funkia i lerkruka har växt sig stor. Poolen kommer från JF-fritid.En funkia i lerkruka har växt sig stor. Poolen kommer från JF-fritid.
En funkia i lerkruka har växt sig stor. Poolen kommer från JF-fritid. Foto: MARIA HANSSON

LÄS MER: Förverkliga pooldrömmen! Stor guide till 9 härliga modeller

LÄS MER: Så byggde Kirsten och Tom sin magiskt mysiga uteplats 

LÄS MER: Pernilla och Henrik byggde ett minispa i radhusets trädgård

Se även: