Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Julia och Joels hus sett från vägen. På baksidan finns en liten mysig trädgård.Julia och Joels hus sett från vägen. På baksidan finns en liten mysig trädgård.Julia och Joels hus sett från vägen. På baksidan finns en liten mysig trädgård.
Julia och Joels hus sett från vägen. På baksidan finns en liten mysig trädgård. Foto: JONAS LUNDBERG

Julias smarta budgetrenovering gav 1800-talshuset ett lyft

Julia och Joels hus ligger tjugo meter från hamnen i den lilla byn Råå utanför Helsingborg. 

I väntan på en helrenovering har de gett huset ett stort lyft med liten budget.

Julia, Joel och de två barnen Viggo och Lou bor mitt i det idylliska fiskeläget Råå strax utanför Helsingborg. Julia är uppvuxen i huset och när Julias föräldrar skulle flytta 2019 fick hon och Joel, som då bodde inne i centrala Helsingborg, frågan om de ville köpa loss fastigheten.

– Det ville vi gärna, jag längtade ofta tillbaka till Råå, säger Julia.

Råå är en mysig by där fisket har haft en central roll under många år. De charmiga gamla husen är omgärdade av kullerstensgator och stockrosor som växer upp mellan stenarna i marken. Semesterfirare återvänder gärna hit, både för den härliga stranden och för de trevliga restaurangerna. Ute på piren kan man njuta av god mat och se hur båtarna rör sig genom hamninloppet. Råå är helt klart ett sommarparadis. Men restaurangerna håller helgöppet även under höst och vinter, och när temperaturen i havet sjunker, kan man varva varma bastubad med uppfriskande bad i kallbadhuset. 

Det är en budgetrenovering som har förändrat stilen för nästan inga pengar alls

Hemma hos Julia och Joel

Här bor: Julia, 30, Joel, 30, och barnen Viggo, 6, Lou, 2, och hunden Texas.

Gör: Julia är rektor för tre förskolor i Helsingborg. Joel arbetar på ett lager.

Var: Råå söder om Helsingborg. 

Bor: Hus byggt 1850, 135 kvm stort.  

Instagram: @homebyvilou

Gamla hamnen på Råå ligger cirka 20 meter från Julia och Joels hem. ”Jag är så glad över att vara tillbaka i Råå, jag stortrivs verkligen här”, säger Julia.Gamla hamnen på Råå ligger cirka 20 meter från Julia och Joels hem. ”Jag är så glad över att vara tillbaka i Råå, jag stortrivs verkligen här”, säger Julia.Gamla hamnen på Råå ligger cirka 20 meter från Julia och Joels hem. ”Jag är så glad över att vara tillbaka i Råå, jag stortrivs verkligen här”, säger Julia.
Gamla hamnen på Råå ligger cirka 20 meter från Julia och Joels hem. ”Jag är så glad över att vara tillbaka i Råå, jag stortrivs verkligen här”, säger Julia. Foto: JONAS LUNDBERG
Julia och Joel har själva satt upp panelerna i vardagsrummet. “Vi har använt lister från bygghandeln”, säger Julia.Julia och Joel har själva satt upp panelerna i vardagsrummet. “Vi har använt lister från bygghandeln”, säger Julia.Julia och Joel har själva satt upp panelerna i vardagsrummet. “Vi har använt lister från bygghandeln”, säger Julia.
Julia och Joel har själva satt upp panelerna i vardagsrummet. “Vi har använt lister från bygghandeln”, säger Julia. Foto: JONAS LUNDBERG
Fåtöljer, Söderhamn, Ikea, med linneöverdrag från Bemz. Matta, Ateljé18. Glasvas, Louise Roe. Taklampa och ljuslyktor, Soluppgången. Sidobord och golvlampa, Studio Stilista.Fåtöljer, Söderhamn, Ikea, med linneöverdrag från Bemz. Matta, Ateljé18. Glasvas, Louise Roe. Taklampa och ljuslyktor, Soluppgången. Sidobord och golvlampa, Studio Stilista.Fåtöljer, Söderhamn, Ikea, med linneöverdrag från Bemz. Matta, Ateljé18. Glasvas, Louise Roe. Taklampa och ljuslyktor, Soluppgången. Sidobord och golvlampa, Studio Stilista.
Fåtöljer, Söderhamn, Ikea, med linneöverdrag från Bemz. Matta, Ateljé18. Glasvas, Louise Roe. Taklampa och ljuslyktor, Soluppgången. Sidobord och golvlampa, Studio Stilista. Foto: JONAS LUNDBERG

Julia och Joels hus är ursprungligen byggt 1850 och var i bra skick när familjen skulle flytta in. Men då huset är Julias barndomshem kände hon, att hon och Joel ville göra huset till sitt eget. 

– Vi planerar för en större renovering om några år. I väntan på den har vi fräschat upp ytskikten. Det är en budgetrenovering som har förändrat stilen för nästan inga pengar alls, säger Julia. 

Vi har hela tiden velat bevara det gamla stuket i huset samtidigt som vi ville förändra

De betsade bruna trapporna har målats vita, även takpanelen blev vit för att få en luftigare känsla i rummen. 

– Vi har rivit ut garderober för att få större ytor, huset har i dag inte den öppna planlösningen som vi önskar. Men vi har gjort vad vi kan utan att behöva riva ut väggar. Köket har också fått en makeover, det bruna köket blev vitt, en förändring som gjorde mycket för känslan i huset. Vi har också satt upp paneler som vi kände lyfte den gamla känslan. Vi har hela tiden velat bevara det gamla stuket i huset samtidigt som vi ville förändra, säger Julia. 

Familjens matplats gränsar till vardagsrummet och köket. Matbord från Soluppgången. Lampa, Flos.Familjens matplats gränsar till vardagsrummet och köket. Matbord från Soluppgången. Lampa, Flos.Familjens matplats gränsar till vardagsrummet och köket. Matbord från Soluppgången. Lampa, Flos.
Familjens matplats gränsar till vardagsrummet och köket. Matbord från Soluppgången. Lampa, Flos. Foto: JONAS LUNDBERG
Köket har fått en budgetrenovering med vit färg i väntan på att hela bottenplanet ska totalrenoveras. Stor skål och textilier, Studio Stilista. Träpall, Soluppgången.Köket har fått en budgetrenovering med vit färg i väntan på att hela bottenplanet ska totalrenoveras. Stor skål och textilier, Studio Stilista. Träpall, Soluppgången.Köket har fått en budgetrenovering med vit färg i väntan på att hela bottenplanet ska totalrenoveras. Stor skål och textilier, Studio Stilista. Träpall, Soluppgången.
Köket har fått en budgetrenovering med vit färg i väntan på att hela bottenplanet ska totalrenoveras. Stor skål och textilier, Studio Stilista. Träpall, Soluppgången. Foto: JONAS LUNDBERG
Bordet är dekorerat med en vas med dahlior. Ljusstake, Artilleriet. Räfflade glas, Ferm living/Studio Stilista.Bordet är dekorerat med en vas med dahlior. Ljusstake, Artilleriet. Räfflade glas, Ferm living/Studio Stilista.Bordet är dekorerat med en vas med dahlior. Ljusstake, Artilleriet. Räfflade glas, Ferm living/Studio Stilista.
Bordet är dekorerat med en vas med dahlior. Ljusstake, Artilleriet. Räfflade glas, Ferm living/Studio Stilista. Foto: JONAS LUNDBERG
Där tv-rummet nu ligger fanns en gång en mjölkbutik och under trägolvet ligger ett gammalt stengolv som väntar på att plockas fram. Stor lampa, Studio Stilista. Soffa, Jakobssons möbler. Matta, Layered. Urnor, Soluppgången.Där tv-rummet nu ligger fanns en gång en mjölkbutik och under trägolvet ligger ett gammalt stengolv som väntar på att plockas fram. Stor lampa, Studio Stilista. Soffa, Jakobssons möbler. Matta, Layered. Urnor, Soluppgången.Där tv-rummet nu ligger fanns en gång en mjölkbutik och under trägolvet ligger ett gammalt stengolv som väntar på att plockas fram. Stor lampa, Studio Stilista. Soffa, Jakobssons möbler. Matta, Layered. Urnor, Soluppgången.
Där tv-rummet nu ligger fanns en gång en mjölkbutik och under trägolvet ligger ett gammalt stengolv som väntar på att plockas fram. Stor lampa, Studio Stilista. Soffa, Jakobssons möbler. Matta, Layered. Urnor, Soluppgången. Foto: JONAS LUNDBERG

Huset har tidigare varit ett tvåfamiljshus, där de två trapporna som finns på vardera sidan i huset skvallrar om gångna tider. 

– Det är unikt på sitt vis, men det ställer till det lite, då det är svårt att få till en funktionell möblering. I framtiden vill vi ta bort den ena trappan för att få mer boyta, säger Julia.  

Under det nuvarande golvet ligger det gamla stengolvet från mjölkaffären kvar

Den norra delen av huset har varit en mjölkaffär med skyltfönster ut mot gatan.

– Där har min morfar handlat som barn. Under vårt nuvarande golv ligger faktiskt det gamla stengolvet från mjölkaffären kvar. Det kommer att bli spännande att se skicket på det, den dagen golvet rivs upp. Kanske går det att använda igen, det skulle vara väldigt kul att på det sättet få knyta ihop då och nu, säger Julia.

Inom loppet av ett par år planerar Julia och Joel att ta bort båda trapporna och sätta dit en mindre spiraltrappa i mitten av huset. På övervåningen kommer det att bli en ”hall” i stället för ett genomgångsrum. Vinden kommer att tas bort och taket öppnas upp i nock. Men då huset är gammalt och vissa delar även k-märkta, får paret inte göra precis som de vill.  

– Förhoppningen är att kunna ha öppen planlösning på nedervåningen och centrera köket på en vägg och sätta in en köksö. Fönstren på ena sidan av huset ska få glaspartier, så att vi kan öppna upp till trädgården. Bara tanken på att ha öppet ut mot trädgården, får oss att längta till den dagen. 

Julia och Joels sovrum ligger på andra våningen under snedtaket.Julia och Joels sovrum ligger på andra våningen under snedtaket.Julia och Joels sovrum ligger på andra våningen under snedtaket.
Julia och Joels sovrum ligger på andra våningen under snedtaket. Foto: JONAS LUNDBERG
Lilla Lous mysiga rum ligger innanför Julia och Joels sovrum. Matta, Ellos. Sänghimmel, Numero 74.Lilla Lous mysiga rum ligger innanför Julia och Joels sovrum. Matta, Ellos. Sänghimmel, Numero 74.Lilla Lous mysiga rum ligger innanför Julia och Joels sovrum. Matta, Ellos. Sänghimmel, Numero 74.
Lilla Lous mysiga rum ligger innanför Julia och Joels sovrum. Matta, Ellos. Sänghimmel, Numero 74. Foto: JONAS LUNDBERG
Viggos rum är inrett i samma färgställning som det övriga huset för att få en rofylld helhetskänsla. Lampa, Ikea. Vimplar, Numero 74.Viggos rum är inrett i samma färgställning som det övriga huset för att få en rofylld helhetskänsla. Lampa, Ikea. Vimplar, Numero 74.Viggos rum är inrett i samma färgställning som det övriga huset för att få en rofylld helhetskänsla. Lampa, Ikea. Vimplar, Numero 74.
Viggos rum är inrett i samma färgställning som det övriga huset för att få en rofylld helhetskänsla. Lampa, Ikea. Vimplar, Numero 74. Foto: JONAS LUNDBERG

En liten lucka i köksgolvet leder ner till en gammal matkällare under huset. 

– En vän föreslog att vi skulle göra det till vinkällare, vilket vi tycker är en bra idé. Vi vill sätta in en glaslucka i golvet med belysning på den fina slitna trätrappan som vi älskar. Tanken är att den ska putsas upp en aning, och få ett vackert sken. Det blir lyxigt!

Huset har även gamla vackra dörrkarmar i slitet trä, i samma anda som källartrappan.

– Dessa vill vi också bevara, i den mån det går! 

Se även: