1 av 3: Julia och hennes sambo Jim föll handlöst för 1920-talshuset i Västerås. Här tror de att de alltid kommer att bo. Foto: JONAS LUNDBERG
2 av 3: Julias väsksamling har fått en framträdande plats på hyllorna i hallen utanför sovrummet. Tapet, Farrow and Ball. Foto: JONAS LUNDBERG
3 av 3: På vinden finns ett biljardrum som även hyser en bar. Här hamnar ofta paret med sina närmsta vänner och har en rolig kväll. Foto: JONAS LUNDBERG

Julia om 1920-talshuset: ”Vi blev handlöst förälskade”

Julia och Jim har hittat hem i det gamla huset i Västerås, som en gång i tiden innehöll fyra små lägenheter. Här har paret skapat ett personligt och ombonat hem med mönstrade tapeter, vackra blomsterarrangemang kombinerat med loppisfynd och designklassiker.

Julia Schiller bor med sin sambo Jim Lindström och deras dotter Ilsa i ett vackert hus byggt 1929 i Västerås. De hittade huset av en slump i en annons 2019 och tänkte att de skulle åka och titta, mest för att de var intresserade av hur husmarknaden såg ut.

De trivdes bra i sin lägenhet i centrum och hade egentligen inga planer på att flytta.

– Vi blev nyfikna på huset, det var som om annonsen talade till oss. Väl på plats så blev vi handlöst förälskade och när vi kom in i det stora ljusa köket så kände vi bara direkt att här ska vi bo, säger Julia.

Nästa projekt är att måla om huset i svart. Foto: JONAS LUNDBERG

HEMMA HOS JULIA & JIM

Här bor: Julia Schiller, 30, Jim Lindström, 33, och dottern Ilsa, 2.

Gör: Julia är inredare på Öbergs inredning och Jim jobbar som folkhälsoanalytiker.

Var: Stadsdelen Hemdal i Västerås.

Bor: I en villa på 317 kvm byggd 1929.

Instagram: @juliaschillerdesign

Ett par månader senare var huset deras. Huset var i bra skick, men hade tidigare bestått av fyra små lägenheter, så de flesta rummen var små. De saknade ett större rum som skulle passa som vardagsrum. För att skapa en bättre planlösning tog de ner en vägg mellan två sovrum. De lade in ett nytt golv, en ekparkett som nu löper som en röd tråd genom hela bottenplanet. De har även målat och tapetserat varje rum för att sätta sin egen prägel på huset och har fräschat upp listerna som hade gulnat med tiden.

I väntan på att paret ska totalrenovera köket så sprutmålades köksinredningen i en mörkblå nyans och det ljusgröna kaklet täcktes med mässingsplåt.

– Vi totalrenoverade vårt förra boende, så när vi köpte detta kändes det skönt att de största renoveringarna redan var gjorda och att huset kändes fräscht. Men jag har så otroligt mycket idéer och svårt att sitta still.

Julia och Jim har låtit sätta in dubbeldörrar i köket som leder ut till altanen. Paret har även låtit sprutmåla köksluckorna i blått och har satt en mässingsplåt över kaklet. "Vi har gett vårt kök en snabbmakeover i väntan på att totalrenovera det. Vi ska ha en sex meter lång köksö med inbyggt matbord och mörka ekluckor. En bekant som är konstnär kommer att göra en vägg och takmålning i köket", säger Julia. Foto: JONAS LUNDBERG
Julia älskar att duka fint och addera stora blomsteruppsättningar. Foto: JONAS LUNDBERG
Här har hon mixat kvistar och grenar från trädgården med torkade växter och färska snittblommor. Foto: JONAS LUNDBERG
Den eleganta taklampan håller ihop inredningen i matrummet tillsammans med den svartvita mattan. Lampa Vertigo, Petite Friture. Foto: JONAS LUNDBERG
Nu renoverar vi för framtiden både för att ha ett hållbart tänk men också för att vi nog alltid kommer att bo här.

Just nu håller de på med utsidan av huset och trädgården. Så fort vädret tillåter är nästa projekt att måla om huset svart och nästa stora renovering blir ett nytt kök.

– Nu renoverar vi för framtiden både för att ha ett hållbart tänk men också för att vi nog alltid kommer att bo här, säger Julia.

På entréplanet finns en vacker trapphall i tre plan. Här på bottenvåning hittar man husets alla sällskapsytor. Det finns ett stort kök med en rejält tilltagen köksö med mängder av förvaringsmöjligheter. Här finns utgång till parets härliga terrass som förbinds med de vackra spröjsade dubbeldörrarna som står öppna från morgon till kväll så fort temperaturen tillåter det. I köket finns även ett köksbord med plats för många. Här inne står även två av Julias bästa fynd. Ett stort vitrinskåp som hon köpt på Blocket och den smäckra soffan Cirkus från Lammhults, som hon har lyckats att byta till sig.

– Jag är en riktig samlare och älskar att kolla på Blocket och auktioner, men även hemma hos släktingar. Köper jag något nytt vill jag att det ska vara av bra kvalitet och måttanpassat.

Matsalen är stilrent inredd i mustiga toner, där sammetsfåtöljerna i gulorange sätter tonen. Stolar, Homline. Lampa Cph 101. Marmorbord, Art N Deco World. Tapet Malin Brown, Sandberg. Foto: JONAS LUNDBERG
Julia har fyndat Ikeas rottingskåp Stockholm på Blocket. Med svart sprejfärg fick de en elegant look som passar fint i matsalen. Foto: JONAS LUNDBERG
Hemma hos paret finns det gott om färska snittblommor. Foto: JONAS LUNDBERG

Intill köket ligger gästtoalett samt vardagsrum och matsal i halvöppen planlösning. Matsalen är stilrent inredd med en häftig lampa som fond över det eleganta marmorbordet som omgärdas av färgstarka sammetsstolar i gulorange. Även här inne hittar man omgjorda begagnade fynd, som rottingskåpen som Julia fyndat på Marketplace. Skåpen har sprejmålats i svart och gifter sig fint med resterande inredning i rummet.

På övre plan finns kontor, badrum med bastu och dottern Ilsas mysiga sovrum. Även parets vackra sovrum där den höga sänggaveln och sänghimmeln sätter stilen i rummet finns på den här våningen. Passagen in till sovrummet är tapetserad med två olika tapeter. Randigt på väggarna och en mönstrad tapet i taket och på golvet. Ett lager med lack ligger över det tapetserade golvet för att klara vardagsslitage.

Våningen ovanför är vindsvåningen som hyser gästrum, en gästtoalett samt en bar och biljardbord. Nere i källaren har paret ett gym.

Familjens mysiga vardagsrum ligger intill matsalen. Genom att sätta upp en gardinskena längs med hela väggen blir gardinen en snygg fond till soffan. Elementskydden är egeng jorda och tillverkade av rotting. Soffbord, Art N Deco World. Lampa designad av Hanna Wessman för Watt & Veke. Gardiner, Pagunette. Foto: JONAS LUNDBERG
Väggarna i parets sovrum har samma tapet som hallen utanför har på golv och tak. Sänggavel, Homeline. Gardiner, Pagunette. Matta, Classic Collection. Sänglampor, Pholc. Foto: JONAS LUNDBERG
På väggarna sitter en randig tapet men även golv och tak har tapetserats för en häftig effekt. Randig tapet, Farrow and Ball. Tapet Nuvolette sitter på golv och tak, Cole & Son. Speglar, Rusta. Foto: JONAS LUNDBERG

Julia älskar inredning, något som hon både får utlopp i sitt jobb som inredare men även på hemmaplan. Hon inreder med känslan av att man bör rätta sig efter husets tidsepok med några få stilbrott för att få det intressant.

– Jag har inrett med en känsla i huset som flörtar lite med Swedish Grace, lyxiga material som marmor, mässing och sammet.

Jag tror mycket på att måla om möbler för att få ett helt nytt uttryck i stället för att köpa slit och slänggrejer.

Till det har hon adderat antika möbler, loppisfynd och nya designklassiker.

– Möbler i bra material får bara en finare patina med åren. Jag tror mycket på att måla om möbler för att få ett helt nytt uttryck i stället för att köpa slit och slänggrejer. Gamla hus har en själ och en historia. Från just 1920-talet gillar jag att det ofta är lite högre i tak, att rummen ligger i fil och att det brukar finnas passager där kan man inreda med extra mycket mönster och färg utan att tröttna.

Det märks att Julia är förtjust i sitt gamla hus och att inredningsidéerna flödar.

– Det är charmigt att saker och ting inte är helt raka, att golvet lutar lite och att det knakar i trappan när man går, säger Julia.

Trapphallen med den vackra originalpanelen sträcker sig upp i tre plan. Tapet - Pimpernel, William Morris. Foto: JONAS LUNDBERG
Dottern Ilsas rum är en riktig flickdröm i rosa med sänghimmel och mjuk matta att leka på. Skolbänk, Blocket. Matta, Linie Design. Foto: JONAS LUNDBERG
Skåpet i Ilsas rum har Julia hittat på Blocket och målat om. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Gamla lanthandeln blev Robins och Evelinas hem 

LÄS MER: Frida och Johannes rustade upp det gamla 40-talshuset

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!