Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I början av 2019 drog bygget av den amerikanska husdrömmen i gång – ett stort vitt hus med svarta fönsterluckor och en stor veranda. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Julia inreder sitt hus i amerikansk stil – som taget ur en Hollywoodfilm

Hemma hos Julia och Johannes Rosenö är julen strösslad med extra allt. Kransar utanför varje fönster, julgranar pyntade till bristningsgränsen och röda detaljer i överflöd. 

Julias målbild är att efterlikna filmklassikerna ”Ensam hemma” och ”Miraklet i New York”.

Jennilie Isaksson

Redan utanför Julias och Johannes vita tvåplansvilla får man en försmak på parets extravaganta stil. Vid entrén välkomnas man av en stor veranda där de svarta dubbeldörrarna är utsmyckade med frodiga kransar försedda med tygrosetter. Väl inne är det som att sätta foten i en amerikansk film. Den öppna hallen är anslående, och den centrerade trappan som leder till övre plan är dekorerad med böljande girlanger och röda band.

– Jag har alltid älskat den amerikanska inredningsstilen. Den känns väldigt pampig och överdådig, men på ett smakfullt sätt. Jag tycker om den elegansen. Samtidigt är jag väldigt svag för den närapå vulgära pyntningen amerikanarna ofta har kring jul. När det är totalt övermaxat och pråligt, säger Julia med ett stort leende.

Julia och Johannes på trappen till sin nybyggda villa i klassisk amerikansk stil. ”Vi ville åt en elegant och lyxig känsla. Pampigt och allt annat än 'less is more'”, säger Julia. Foto: CAMILLA ISAKSSON
”Det vi är mest nöjda med i vårt hus är nog att vi valde att ha öppet hela vägen upp i nock vid entrén. Det skapar en otrolig rymd”, säger Julia. Till jul dekoreras trappräcket med girlanger och röda rosetter. Bänk, Ellos.Kuddar, Mio. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Maffiga tygrosetter pryder både granen och de inslagna julklapparna. Foto: CAMILLA ISAKSSON

HEMMA HOS FAMILJEN ROSENÖ

Här bor: Julia, 25, och Johannes, 28.

Gör: Julia studerar till lärare och Johannes jobbar som säljare.

Var: Strax utanför Alingsås.

Bor: I ett hus på 247 kvm, byggt 2019.

Instagram: @villaroseno

Ända sedan Julia var liten har hon kvällen före julafton tittat på filmen ”Miraklet i New York”. Där och då föddes drömmen om en egenbyggd villa.

Det unga paret blev tillsammans när de var 16 och 19 år gamla, och några år senare flyttade de till en gemensam bostadsrätt i centrala Alingsås. Inte långt efteråt började de dock planera för ett nybyggt hus på landet. När de till slut hittade en passande tomt, drygt tio minuters bilresa från Alingsås, slog de till.

– Jag är uppvuxen bara några hundra meter härifrån, och Johannes i en närliggande by, så vi kände oss redan väldigt hemma i området, säger Julia.

Vi ville åt en elegant och lyxig känsla

I början av 2019 drog bygget i gång. Paret utgick från en färdig husmodell vilken de ritade om efter sina egna preferenser. Julia skulle äntligen få bygga sin amerikanska husdröm.

Ett stort vitt hus med svarta fönsterluckor och en stor veranda. Alla detaljer, exempelvis husets alla lister och foder, samt det egenritade valvet över spisen, är noggrant utvalda med inspiration från diverse filmer.

– Vi ville åt en elegant och lyxig känsla. Pampigt och allt annat än ”less is more”. Tv-programmet ”Fixer Upper” gav mig otroligt mycket idéer, säger hon.

Julia vill att det ska kännas som att komma hem till ett amerikanskt par i 40-årsåldern när man kommer hem till henne och Johannes. Granen är pyntade med fina band och rosetter, tygblommor, samt julkulor i blandade färger och former. Foto: CAMILLA ISAKSSON
När Julia inredde parets hem ställde hon sig två återkommande frågor. Är det amerikanskt? Ser det ut som i en film? Hon ville att interiören skulle kännas elegant, lyxig och hemtrevlig. Soffgrupp, Mio. Soffbord och taklampor, Furniturebox. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Julia är extra nöjd med valen av mörka golv och väggar i matsalen. Bord, köpt i en butik i Göteborg. Stolar, Furniturebox. Taklampa, Mio. Spegel, My Furniture. Inspirationen till listerna över dörröppningen till matsalen kommer från filmen ”Mothers Day”.
Matsalsbordet är vackert dukat med stora julkulor, granatäpplen, guldglittrande kottar och snödekorationer. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Bricka, Zara Home. Vas, Gekås. Spegel, My Furniture. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Paret har varit väldigt involverade i byggprocessen och har själva utfört delar av arbetet. De ser med stor glädje tillbaka på denna tid.

– Vi har varit välsignade med vänner och familjemedlemmar som hjälpt oss. Jag minns särskilt en fredagskväll när jag och Johannes var på plats för att måla på ovanvåningen. Under kvällens gång anslöt sig den enda vännen efter den andra, och till slut var vi åtta personer som stod och målade och dansade till hög musik. Min snart 80-åriga farfar har varit med och grävt för avloppet, min pappa har varit byggherre, och min mamma har försett byggarna med mat. Det är vad jag gillar mest med vårt hus, att det från dag ett har bjudit in till gemenskap.

Jag vill knappt att själva granen ska synas.

Den 247 kvadratmeter stora villan har inretts i enlighet med Julias favoritstil. Hemmet har en ljus bas med neutrala väggar och mörkbruna golv för tydlig kontrast. Möblerna går även de i en vit, beige och brun skala. När julen nalkas får de naturnära tonerna sällskap av färgsprakande detaljer.

– I mitten av november kan jag inte hålla mig längre, då plockar jag fram pyntet. November brukar dessutom vara väldigt grå, vad passar då bättre än att börja förbereda inför årets bästa högtid, säger Julia.

Valvet över spisen har Julia designat själv. Hon hade en klar bild framför sig av hur hon ville att det skulle se ut och lämnade en skiss till hantverkarna. Bara ett par timmar senare var de klara med valvet som blev exakt så som Julia önskade. Köksinredning, Ikea. Spis, Smeg. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I köket finns gott om förvarings möjligheter samt en praktisk köksö. Till höger skymtar matsalen. Köksinredning, Ikea. Taklampor, Markslöjd. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Servetterna är sydda av tyg från Ohlsons Tyger.Bricka, Gekås.Fat, ärvt av Julias farmor. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Till vardags äter paret vid den trevliga matplatsen i köket. Bord och taklampa, Mio.Stolar på bordets gavlar, Newport. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Barstolarna i köket knyter Julia rosetter av röda band till jul. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Exteriört förses alla fönster med grönskande kransar. Alla dörrar, både utomhus och inomhus, dekoreras även de med kransar. Trappräcket, dörröppningar och fönster utsmyckas med girlanger, och på barstolarna i köket knyter hon rosetter av röda band. Varenda liten vrå förskönas med blommor och annat pynt. Höjdpunkten är dock när granen i vardagsrummet och matsalen ska kläs. Dessa vill hon ska efterlikna de Disney-granar man ofta ser i stora köpcentrum som exempelvis välkända Harrods.

– Jag vill knappt att själva granen ska synas. Där ska vara stora julkulor, band och rosetter i klassiska julfärger som rött och guld. Det är en magisk känsla när solens strålar når de blanka kulorna och hela granen gnistrar.

Sängen med dess två tygklädda gavlar förstärker den stil Julia tycker så mycket om. De vackra rosorna ger sovrummet en elegant känsla. Sänggavel, Furniturebox. Rutig kudde, Newport. Sittbänk, Barstol.se. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I anslutning till sovrummet ligger en rymlig klädkammare där det även finns plats för Julias sminkbord. Sängbord, Ikea. Sänglampa, Möbelmästarna. Stol, Furniturebox. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Det stora badrummet på övre plan känns exklusivt och fräscht. All inredning kommer från Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Under december månad är det dags för det årliga julbaket. Då träffar paret Julias familj och några familjevänner för att göra knäck och chokladkola, saffransmazariner och snickers. Julias syster är utbildad konditor och brukar alltid komma med massor av idéer vilket resulterar i ett tiotal olika godissorter. Det är en dag fylld med glädje och gemenskap.

Själva julafton firar paret hos bådas familjer, vartannat år lite längre tid hos den ena familjen för att nästa år vara längre hos den andra.

– När vi är med min familj har vi som tradition att spela pingis ute i garaget. Sedan läser min farbror julevangeliet med sin härliga basröst. Med Johannes familj har vi i stället som tradition att börja dagen med femkamp där varje familjemedlem bidrar med var sin lek. Men viktigast av allt är att vi firar Jesus födelse, det gör vi hos bådas familjer.

Se även: