”Det är roligt att alltid ha ett projekt på gång och vi ser fram emot att fixa utsidan nu när vi är så nöjda med insidan av huset”, säger Josefin.
1 av 2: ”Det är roligt att alltid ha ett projekt på gång och vi ser fram emot att fixa utsidan nu när vi är så nöjda med insidan av huset”, säger Josefin. Foto: SOFI SYKFONT
Huset i mexitegel är byggt 1967 och är 245 kvm stort. Familjens nästa projekt handlar om att restaurera husets fönster. Även trädgården ska få ett lyft.
2 av 2: Huset i mexitegel är byggt 1967 och är 245 kvm stort. Familjens nästa projekt handlar om att restaurera husets fönster. Även trädgården ska få ett lyft. Foto: SOFI SYKFONT

Josefin gjorde om trista 60-talshuset till färgglad dröm

Originaldetaljerna, den vänliga känslan i huset och att alla fem barn skulle få gott om plats fick Josefin och Tobias att fastna för 60-talsvillan i Örby utanför Stockholm. 

För Josefin och Tobias var det viktigt att hitta ett hem de kunde sätta sin egen prägel på och att alla fem barn skulle få plats. När de gick på visningen för huset, som var i behov av renovering, kändes planlösningen, de många rummen, de vackra originaldetaljerna och det fina ljusinsläppet helt perfekt. 

– Huset kändes som en vän med en fin själ och vi har jobbat med huset och inte emot. Jag är dessutom väldigt svag för mexitegel, berättar Tobias.

Målade om rummen i varma kulörer

Att deras nya hus skulle ligga i Örby var ingen självklarhet. Däremot hade Josefin och Tobias siktet inställt på södra Stockholm, närmare bestämt Älvsjö eller Stuvsta. Örby är, enligt paret, en bortglömd pärla som bara ligger ett stenkast från Älvsjö.

– Det som var viktigt för oss var att det låg nära allmänna kommunikationer och inte för långt från stan. Det jag kan sakna här är lite mysiga restauranger och fik, berättar Josefin.

I vardagsrummet finns också plats för en större matplats, där hela familjen äter tillsammans när barnen är hemma. Bokhyllan är byggd med Elfas-system. Runt matbordet står stolar som kommer från vänner eller är köpa second hand. En stor matta ramar in matplatsen, Big zag, Berg et Horn. Taklampa, PR Home.
1 av 2: I vardagsrummet finns också plats för en större matplats, där hela familjen äter tillsammans när barnen är hemma. Bokhyllan är byggd med Elfas-system. Runt matbordet står stolar som kommer från vänner eller är köpa second hand. En stor matta ramar in matplatsen, Big zag, Berg et Horn. Taklampa, PR Home. Foto: SOFI SYKFONT
Familjens favoritrum, vardagsrummet, är inrett i olika blå nyanser. Soffa, Melimeli. Soffbord, Bukowskis. Sittpuffen är köpt under en resa till Marrakech. Matta, Polar Bear, Berg et Horn. Stolarna i turkost, italienska Linea Veam-stolar från 70-talet, från Esteriör. Tavlan (den stora) bakom soffan i vardagsrummet har Tobias pappa målat. 
2 av 2: Familjens favoritrum, vardagsrummet, är inrett i olika blå nyanser. Soffa, Melimeli. Soffbord, Bukowskis. Sittpuffen är köpt under en resa till Marrakech. Matta, Polar Bear, Berg et Horn. Stolarna i turkost, italienska Linea Veam-stolar från 70-talet, från Esteriör. Tavlan (den stora) bakom soffan i vardagsrummet har Tobias pappa målat.  Foto: SOFI SYKFONT

När renoveringen drog i gång var paret eniga om att deras nya hem skulle få behålla flera av sina originaldetaljer och bestå mycket av färg. Den crémegula, helkaklade gästtoaletten från 60-talet, dörrarna, elementen, den öppna spisen och fönsterblecken i Ölandsmarmor är några exempel på detaljer som bevarats. Beslutet att börja renoveringen inomhus och ta utsidan senare kändes självklart för dem. Under åren som Josefin och Tobias varit tillsammans har deras inredningssmak vuxit ihop och det är via tidningar, instagram och resor de hittar sin inspiration.

– Jag skulle säga att vi har ungefär åttio procent lika smak, men färg är något som vi båda verkligen gillar i ett hem, berättar Josefin.

Har stora vackra mattor i vart och vartannat rum

Att paret har en gemensam smak för stil och inredning är väldigt viktigt sedan de tillsammans starta ett eget mattföretag. Mattorna har från första stund varit deras gemensamma bebis. Det hela började som en dröm om att starta och driva något tillsammans. Eftersom Tobias kommer från en familj som arbetat med textil och konst, ett intresse som paret dessutom delar, fick det bli just mattor. Idén om ett eget företag började växa fram. 

– Vi bestämde oss för att våga satsa och startade Berg et Horn som är en mix av våra efternamn och har en fransk touch, förklarar Josefin och Tobias. 

I köket finns en mindre matplats med fint ljusinsläpp där barnen gärna sitter och äter sin frukost på vardagarna. Bord och stolar har Josefin fått av sin mormor och morfar. Matta, Night Leopard, från Berg et Horn. Foto: SOFI SYKFONT
När familjen köpte huset var kökets planlösning och utformning i original. När det nya köket byggdes valde Josefin och Tobias att behålla samma utformning, men öppnade upp mellan kök och vardagsrum. Köksluckor, Ikea. Beslag, Byggfabriken. Granitbänkskivan i färgen White ice, Granitkungen. Blandare, Tapwell. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummet på övervåningen har mjukt rosa väggar. Sängkappa, Ellos. Sängkläder, Midnatt Home. Linnekuddar, Linum. Filten har Josefin köpt i Lissabon. Taklampa, från Artilleriet i Göteborg. Foto: SOFI SYKFONT
I sovrummet finns en liten läshörna med second hand-fyndade rottingmöbler. Matta, Baby snow leopard, Berg et Horn. Prydnadskudde, H&M Home. Sittpuff köpt i Marrakech. Kruka, Dbkd. Lampfot, loppis. Lampskärm, PR Home. Foto: SOFI SYKFONT

Passionen för hantverk gjorde det självklart att mattorna ska vara unika och handgjorda. Det ligger mycket kärlek och omtanke bakom varje matta och färgerna är noggrant utvalda. Mattorna i familjens hem flyttar ofta runt till nya platser i hemmet. 

– Det är en lyx att kunna byta ut mattorna eller flytta på dem ofta. Några tips när du väljer matta är att den ska rama in rummet och därför måste vara större än du kanske tror. Det bästa du kan göra när du väljer matta är att våga välja en som gör dig glad samt speglar dig och ditt hem, säger Josefin.

Inreder med loppisfynd och arvegods 

De vackra mattorna får ta plats, men hela hemmet består av unika möbler och prylar. Många lampor är begagnade, flera möbler och tavlor är ärvda eller vintage. Men även nyinköpta möbler blandas med fynd från resor familjen gjort. 

– Det har tagit oss ett par år att ta oss dit vi är i dag. Vi älskar vårt hem nu och trivs jättebra tack vare att vi bara fyllt det med saker vi gillar, berättar Tobias. 

Det är viktigt för paret att saker eller möbler som inte längre används säljs vidare och får en ny ägare. Möbler bär på en historia och måste få leva vidare. Därför går Josefin och Tobias ofta på auktioner och loppisar när det är dags att köpa något nytt. 

Den öppna spisen i vardagsrummet är en av de vackra originaldetaljerna i huset. Ovanpå den står en prydnadsskulptur som är arvegods. Ljusstakarna är loppisfynd. Foto: SOFI SYKFONT
Tobias och Josefin blandar många nyanser av blått i vardagsrummet. De begagnade stolarna i turkos är italienska Linea Veam-stolar från 1970-talet, från Esteriör. Krukan på bordet har keramikern Elin Frodig tillverkat. Fönsterlamporna kommer från en loppis på Orust. Foto: SOFI SYKFONT
I vardagsrummet står en skänk från Bukowskis. På den står fynd från auktioner och loppisar som skapar ett fint stilleben tillsammans med en inramad affisch. Poster från Tate Modern i London. Foto: SOFI SYKFONT

Familjens favoritställe i hemmet är vardagsrummet, men på sommaren är de helst utomhus. Eftersom renoveringen började inomhus blir nästa projekt att fixa husets fönster och ge trädgården mer kärlek. 

– Det är roligt att alltid ha ett projekt på gång och vi ser fram emot att fixa utsidan nu när vi är så nöjda med insidan av huset. 

Familjen Kollberg/Lilliehorn

Här bor: Josefin Kollberg och Tobias Lilliehorn tillsammans med barnen Akleja 16, Miranda 14, Alvar 12, Valentin 11 och Henry 9. 

Gör: Josefin och Tobias driver tillsammans företaget Berg et Horn som säljer unika handgjorda mattor. De jobbar också med filmproduktion och immaterialrätt. 

Var: Örby utanför Stockholm

Bor: I en villa på 245 kvadratmeter, byggd 1967.

Instagram: @bergethorn

Med många barn i huset är det viktigt med bra hallförvaring. Det här industriskåpet är vintage och har lådor med plats för mycket kläder. Tavla, från Grandpa. Väggfärg, Rose, Alcro AD. Kruka, Habitat. Dekorationsdjur, Brandstationen och E-bay. Foto: SOFI SYKFONT
Skrivbordet är byggt på stolsben från Hay och en vanlig furuskiva. Kornblå bordslampa, HK Living. Målningen är köpt på auktion. Stjärna, butiken på Waldermarsudde. Väggarna målade i en rosa nyans. Kulör, Balett, Alcro AD. Foto: SOFI SYKFONT

LÄS MER: Skapa ditt drömkök! 27 vackra kök att inspireras av

LÄS MER: Johannas hus är över 100 år – så fint har hon lyckats bevara det 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!