Huset som ursprungligen hade en fasad av rött tegel har fått en liggande träpanel målad i en helmatt svart kulör. Fasadfärg, från Demidekk.
Huset som ursprungligen hade en fasad av rött tegel har fått en liggande träpanel målad i en helmatt svart kulör. Fasadfärg, från Demidekk. Foto: Jessica Holm

Josefin, 27, förvandlade tegelhus från 60-talet till modern villa

Josefin och Lenny hade precis renoverat klart sitt radhus i Mariestad när 60-talshuset dök upp. Trots att de hade tänkt vänta med att köpa villa föll de pladask och slog till. En totalrenovering senare stortrivs de i sitt svarta trähus. 

Visst, tankarna på att flytta till hus fanns där. Men eftersom de precis genomfört en stor renovering av sitt radhus tänkte Josefin och Lenny hämta andan en stund. 

– Detta hus kan vi inte gå miste om. Så kände vi när vi såg att det här arkitektritade 60-talshuset skulle läggas ut till försäljning. Renoveringsbehovet avskräckte oss inte. Men nu när vi inser att Lenny, som visserligen är snickare i botten, lagt ner cirka 1 000 renoveringstimmar per år sedan vi flyttade hit, då funderar vi ibland på hur vi orkar, säger Josefin. 

Med två små barn, heltidsjobb och dessutom en hund kan det vara svårt att få tiden att räcka till. Men känslan att ha totalförvandlat huset och gjort det personligt och eget är oslagbar. 

– Lyckligtvis är det något vi älskar, att få sitta tillsammans och smida planer och sedan verkställa. Nu, fem år efter husköpet, är hela övervåningen renoverad och utsidan i princip helt färdig, vilket känns väldigt skönt! 

Foto: Jessica Holm
Den långa etagetrappan och blomlådorna vid sidan av har också förändrat husets karaktär. Foto: Jessica Holm

Bytte röda tegelfasaden mot svart träpanel 

Just fasaden är Josefin och Lenny extra nöjda med. Här fick det röda teglet ge vika för svartmålad liggande träpanel. 

– Den strikta svarta träfasaden har verkligen gett huset dess rätta karaktär. Hade vi haft kvar teglet hade jag nog blivit galen, skrattar Josefin.

Inredningsmässigt älskar hon att blanda vintagemöbler och prylar med nyproducerat, och att skapa spännande lösningar som väcker nyfikenhet. 

– Vi har velat skapa något annorlunda som inte alla andra har. Det finns många egendesignade lösningar både ute och inne som inte behöver kosta skjortan. Framsidan av huset är ett av våra senaste projekt. Den långa etagetrappan och blomlådorna vid sidan av den, lyfte verkligen hela huset.

Vardagsrummet är elegant och inbjudande med den stora avdelande väggen av träreglar som Josefin och Lenny byggt själva. Svart skulptur, rund svart vas, kuddar, svart kruka och silvriga ljusstakar, från Mio. Väggskåp, Bestå, från Ikea. Piedestalen har Josefin gjort själv.
1 av 6: Vardagsrummet är elegant och inbjudande med den stora avdelande väggen av träreglar som Josefin och Lenny byggt själva. Svart skulptur, rund svart vas, kuddar, svart kruka och silvriga ljusstakar, från Mio. Väggskåp, Bestå, från Ikea. Piedestalen har Josefin gjort själv. Foto: Jessica Holm
Kök, Ikea. Tavlan har Josefin målat. Lampor, Ikea. Pall, Mio. Vasen på köksön, från Ernst.
2 av 6: Kök, Ikea. Tavlan har Josefin målat. Lampor, Ikea. Pall, Mio. Vasen på köksön, från Ernst. Foto: Jessica Holm
Uterummet är möblerat i svart och vitt. Soffa, lampor och bord, Ikea. Matplatsstolarna och det runda bordet är köpt second hand. Gardiner, Ikea. Sittpuffar Mio. Vas på soffbordet, från Cooee.
3 av 6: Uterummet är möblerat i svart och vitt. Soffa, lampor och bord, Ikea. Matplatsstolarna och det runda bordet är köpt second hand. Gardiner, Ikea. Sittpuffar Mio. Vas på soffbordet, från Cooee. Foto: Jessica Holm
Även i husets loungedel finns egna påhittiga inredningslösningar. Josefin och Lenny har kapat av benen på en hylla och sedan placerat ett väggskåp ovanpå. Hyllan Vittsjö och skåpet, båda från Ikea. Soffbord och stolar är second hand-fynd.
4 av 6: Även i husets loungedel finns egna påhittiga inredningslösningar. Josefin och Lenny har kapat av benen på en hylla och sedan placerat ett väggskåp ovanpå. Hyllan Vittsjö och skåpet, båda från Ikea. Soffbord och stolar är second hand-fynd. Foto: Jessica Holm
Dottern Hailey har en säng från Ikea som paret målat om. Gardiner, Jysk.
5 av 6: Dottern Hailey har en säng från Ikea som paret målat om. Gardiner, Jysk. Foto: Jessica Holm
I Josefins och Lennys sovrum är väggarna målade i en sober kulör. Gardiner, överkast och kuddar, Hastahome. Väggfärg, Mohair från Lady, Jotun. Tavlor, från Fotografiska. Poster, Vibes. Lampa, Sandsten design.
6 av 6: I Josefins och Lennys sovrum är väggarna målade i en sober kulör. Gardiner, överkast och kuddar, Hastahome. Väggfärg, Mohair från Lady, Jotun. Tavlor, från Fotografiska. Poster, Vibes. Lampa, Sandsten design. Foto: Jessica Holm

Josefin är förtjust i att jobba med svarta detaljer som skapar kontraster. Ett exempel är den svartmålade industriväggen som paret snickrat och placerat som en avskiljare mellan den nedsänkta vardagsrumsdelen och matplatsen. 

– Jag inspireras hela tiden av saker jag ser omkring mig, men särskilt om vi åker i väg någonstans. Hotell är den bästa inspirationen enligt mig. Ofta hittar jag roliga lösningar på hotell som vi sedan jobbar vidare på hemma. Jag gillar lyxen som finns på hotell, och det kanske inte är alla som tycker att man kan använda sig av just dessa lösningar i hemmet, säger Josefin. 

Smarta Ikea-hacks och kreativa lösningar

Att hitta på egna lösningar har blivit lite av parets grej. Det kan vara allt ifrån att sprejmåla en loppisvas till att bygga en vägg. 

– Ett bra knep är att använda sig av färdiga möbler som man ändrar om funktionen på. Ett exempel är våra Ikea-sängbord som vi monterat upp och ner i taket vid köket. Vips så fick vi en barkänsla. 

I taket över ena köksbänken har Josefin och Lenny fäst uppochnedvända sängbord i taket. Det ger en elegant barkänsla. Sängborg, Ikea. Foto: Jessica Holm
Matplatsen har en lyxig känsla med ett stort fönster som går från golvet och nästan ända upp till taket. Bord, Mio. Stolar, second hand. Gardiner Ikea. Lampa, Ljustema. Vit bordslampa, Mio. Matta, second hand. Piedestal, Jem & Fix. Svart glasvas från en lokal butik. Foto: Jessica Holm
Vinglas, Iittala. Vattenglas och tallrikar, Rusta. Vas med ansikte från en lokal butik. Foto: Jessica Holm

På ett par ställen i huset syns även helt vanliga täcklister som Josefin och Lenny klistrat upp på väggarna i hallen, men även i vardagsrumsdelen, för att skapa personliga väggdekorationer.  

– Roliga och till synes ganska enkla detaljer kan lyfta ett helt rum. Jag skulle beskriva vår inredningsstil som en mix av Art Deco och stilrent. Vi gillar det lite lyxiga och älskar verkligen vårt hem. 

Josefin beskriver det som en fristad där de har allt de behöver.

– Hemmet är ju dessutom vårt gemensamma intresse, vi älskar att fundera ut hur vi ska ha det och sen jobba tillsammans för att nå våra mål. Vi bor luftigt och har möjlighet att bjuda hem vänner och umgås utan att behöva gå ut och äta på restaurang. 

Hemma hos familjen Hermansson/Forssander

Här bor: Josefin Hermansson, 27 och Lenny Forssander, 31, med barnen Hailey, 4, och Charlie, 1, samt hunden Chiro. 

Gör: Josefin jobbar på Colorama och Lenny är säljare inom byggbranschen.

Bor: I en arkitektritad villa i Mariestad i Västergötland, byggd 1965 som paret totalrenoverat. Boytan är 119 kvm plus källare. Trädgården är 795 kvm. Familjen flyttade in september 2014.

Instagram: @jossehermansson

På väggen intill spegeln har Josefin och Lenny satt upp vanliga täcklister som en personlig väggdekoration. Soffa, Soffadirekt. Foto: Jessica Holm
Skåp, Ikea. Spegel, Åhléns. Lampor, Ikea. Skulpturen är köpt second hand. Vas, H&M Home. Ljusstake, Mio. Även skålen som ser ut som en sjöborre är köpt second hand. Foto: Jessica Holm
På ett par ställen i huset har Josefin och Lenny dekorerat väggarna med täcklister för att hitta på något annat än de vanliga tavlorna och speglarna. Skåp, Ikea. Tavla, Theposterclub.com. Foto: Jessica Holm
Badrummet har en specialbeställd duschvägg i industristil, från Duschbyggarna. Kakel/klinker från Golvabia. Badrumsmöbler, Vedum. Badkar, Westerberg. Foto: Jessica Holm

Josefins tre bästa tips:

1) Hitta din personliga stil. Vilka kulörer och mönster gillar du, föredrar du mörka eller ljusa möbler? Börja med en grund och testa dig fram, det tar tid att hitta rätt. 

2) Shoppa second hand! Håll utkik efter fynd som gör att ditt hem inte ser ut som alla andras. Det är både miljövänligt och billigt dessutom.  

3) Textilier och gardiner gör massor för ett rum. Satsa på stora mattor och kuddar för att skapa en ombonad känsla. 

LÄS MER: Inredarens tips! Hitta rätt sänggavel till ditt sovrum

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande