1 av 4: Huset är byggt 1972 och när Johnny köpte det var det en hel del att renovera. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
2 av 4: På våren är körsbärsträdet som vackrast med sina små vita blommor. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
3 av 4: Den gamla brunnen ger vatten till blommorna och pryds av en loppisfyndad mjölkkanna. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
4 av 4: På husets framsida finns en härlig altan. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Johnny lämnade storstan för huset i skogen: ”Det skrämde mig inte”

Kombinationen av att ha nära till bra fiskevatten och att få vara kreativ med att inreda och renovera ett hus fick Johnny att söka sig till sina hemtrakter. För sju år sedan lämnade han centrala Göteborg och flyttade till ett hus i skogen.

Inte långt ifrån barndomshemmet ligger de fiskevatten Johnny trivs bäst vid. Och när han för sju år sedan funderade på att lämna lägenheten i centrala Göteborg drogs han åt det hållet. Han gick längs vägen och såg ett av de gamla husen han så ofta sett, men i stället för att gå förbi så tog han kontakt med ägaren. Johnny visste då att husägaren gick i tankarna på att sälja och efter mötet valde mannen att sälja huset till Johnny.

Johnny föll för att det var ett enplanshus med generösa ytor och såg möjligheter i stället för en massa arbete.

Johnny hittade tillbaka till sina hemtrakter. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Hemma hos Johnny

Här bor: Johnny Disconi, 40.

Gör: Johnny jobbar på Happy Homes, Billdals Färghus.

Var: I skogarna utanför Göteborg.

Bor: Ett hus på 130 kvm med en tomt på 2 800 kvm. Huset byggdes 1972.

Instagram: @johnnydflyfishing

Han ville ha ett hus där de sociala ytorna var i centrum och där vännerna kände sig välkomna. Men det fanns mycket att ta tag i. Plastmattorna låg kvar, elen var gammal och nog inte helt säker och tapeterna osade 1970-tal. Så frågan var inte om det skulle renoveras utan var han skulle börja.

– Pappa har alltid grejat och tidigt lärde han mig och framför allt lät han mig vara med och prova. Så att ta mig an ett hus där det mesta behövde göras skrämde mig inte, säger Johnny.

En treårig snickarutbildning på gymnasiet har också hjälpt till. Och frågar man hans pappa så gör man saker själv och man tar bara in hantverkare om det verkligen behövs. Tillsammans med sin pappa och bror renoverade Johnny de två första rummen och han fick ta del av alla tips och trix som han sedan har haft stor nytta av.

I vardagsrummet är det dukat för fika. Den stora träskålen är g jord av maselbjörk och har tillhört Johnnys morfar. Måttbeställd matta, Golvabia. Soffbord, Trendrum. Muggar och kanna, Morris & Co. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

 

 

I vardagsrummet knastrar en brasa i den öppna spisen, som är original från när huset byggdes. Tak- och golvlampa, Ellos. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
I vardagsrummet sitter en tapet som passar fint ihop med övriga färger och skapar ett lugn i rummet trots sitt mönster. I soffan kuddar av diverse tyger från Romo, Ralph Lauren och Villa Nova, uppsydda av Inredningskreatören. Golv i ek, Tarkett. Tapet, Mulberry. Fåtölj, Ikea. Fotpall i skinn, loppisfynd. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Att få leva ut den kreativa sidan är något som gör att renoveringarna känns roliga och inte alls så jobbiga som många tror.

Att ha jobbat många år i en färgaffär är minsann ingen nackdel när det står renovering på schemat. Tack vare jobbet har han lärt sig en hel del om renovering, fått bra kontakter och sett så mycket att han vågar lite mer. Kanske hade inte det givna valet annars blivit att välja tapeter från bland annat Morris & Co. Tapeter finns ju av alla de slag så att det är en tapet inspirerad av fiske i ett av rummen är föga förvånande.

– Intresset för färg och form har alltid funnits med och att nu få leva ut den kreativa sidan är något som gör att renoveringarna känns roliga och inte alls så jobbiga som många tror.

När han renoverar och inreder så dyker ofta idéer upp längs vägen, som att återanvända saker eller tillverka nya möbler. Kanske blir det spill av några golvbrädor på jobbet som det går att göra ett köksbord av. Eller så dyker det upp en möbel någon ska slänga som han tar hand om och gör om.

Inredningen i huset är en blandning av saker han haft under många år, saker han tillverkat själv eller möbler han gjort om samt det han hittat i butiker och tyckt om.

Något som Johnny uppskattar med huset är lugnet och att det har skogen både på fram- och baksidan. När han diskar har han fin utsikt, vilket han planerade in när det nya köket skulle på plats. Kök och bänkskiva, Ikea. Under en resa till Indien hittade Johnny en tallrikshylla som han fraktade med sig hem. Då visste han inte hur bra den skulle passa in, men nu är den kökets smycke. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Små grytor, Le Creuset. Porslin, Mateus. Vinglas, arvegods från mormor och morfar. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Matbordet är ett hemmabygge av gamla golvbrädor. I huset har ett enhetligt golv lagts in. Ekgolv, Tarkett. Mässingslampa, loppisfynd. Stolar, inköpta på Blocket. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Exteriört har huset ändrat utseende då Johnny satt spröjs på fönstren och målat om.

Ingången till huset har en något ovanlig placering på baksidan, vilket gör att många besökare vill gå in via altandörren på framsidan. För att öppna upp på baksidan har Johnny tagit ner några träd och planerar en gång som ska leda besökarna rätt till en ny inbjudande entré.

När Johnny behöver en paus från färg, gipsdamm, nydragen el och annat husfix ägnar han sig gärna åt fiske vid en sjö nära hemmet. Sedan tonåren är det främst flugfiske som gäller och även här finns det utlopp för kreativitet.

– Jag binder flugor i mitt fiskerum och självklart måste dessa provas så fort möjligheten finns.

Sovrummets väggar är målade med en kulör Johnny tagit fram själv via Lady Pure. Heltäckningsmatta, Kjellbergs. Kuddar med tyger från Romo och Trapiche uppsydda av Inredningakreatören, liksom gardinerna av mörkläggande sammet. Säng, Trendrum. Sängbord, Jysk. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Det gamla skåpet i sovrummet har Johnny delvis byggt om. Baksidan har han klätt med några golvplankor och han har satt upp en klädstång. Vas, FB interiör. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Tapeten passar för en fiskare och var ett givet val i fiskerummet. Den gamla charmiga radion har Johnny köpt av en kund. Tapet, Lewis & Wood. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Fiskerummets väggar pryds av fotografier på några av alla de fiskar Johnny fått på kroken. Fotografering är ännu ett stort intresse och favoritmotivet inte otippat allt som rör fiske. Fiskat har han alltid gjort och sker det inte nära hemmet så är Island ett favoritresemål, dit han försöker åka minst en gång per år. I fiskekretsar är Johnny ett välkänt namn och hans kreativa och vackra fotografier på Instagram inspirerar många.

– Att fiska är bästa sättet att koppla av och det är miljön i kombination med tiden innan fisken är på kroken som är tjusningen. De allra flesta fiskarna kastar jag tillbaka dit de hör hemma, säger Johnny.

Badrummet står på tur att renoveras, men i Johnnys värld sker det när tid och lust finns. En minst sagt sund inställning, då de flesta av oss gärna stressar och tänker att allt måste ske på en gång. Så länge det fungerar tar han saker med ro, och kommer det en fin dag som passar ypperligt för fiske, ja då får huset vänta lite.

LÄS MER: Hockeystjärnan Linus Fernströms dröm – ritade sitt eget hus vid havet

LÄS MER: Lindas drömförvandling av gamla huset – blev sagolikt fint

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!