Johanna och Madhu dubblade värdet på huset på ett år
Johanna och Madhu sprang på visning efter visning i flera år, innan de föll för ett fallfärdigt stationshus i Sörmland.
Nu har de lyckats renovera halva bostaden, och dubbla dess värde – på knappt ett år.
– Vi har gjort det mesta själva, säger Johanna.
I köket var rören av, så vatten rann ner på golvet om de slog på kranen. Inneväggar, tak och golv var slitna. Huset var inte mögligt, men det fanns tendens till röta. Johanna Sandberg beskriver skicket i det sörmländska stationshuset från 1895 som katastrofalt när de flyttade in sensommaren 2018.
– Allt hade satt sig och lutade, säger hon.
Men det var vad hon och sambon Madhu letat efter i flera år, ett ovanligt hus med stort renoveringsbehov. Huset fångade även Expressen Leva&Bos och flera andra tidningars intresse när det kom ut på marknaden. Det stack ut.
Valsberga stationshus i Strängnäs
Att tvåplanshuset på drygt 150 kvadratmeter ligger precis vid rälsen var något som lockade paret. Likt ägaren som bott i huset innan dem är även Madhu förtjust i tåg.
– Min sambo är lite av en tågnörd, medger Johanna.
Själv såg Johanna framför allt fram emot att fräscha till delen av huset där passagerare tidigare väntat på tåget som färdats mellan Södertälje och Mälarbaden.
– Jag ville ha ett bra arbetsutrymme och såg direkt att väntsalen kan ju bli bra som ateljé, säger Johanna som jobbar som författare och illustratör.
Men just nu är det sexåriga Zid som bor i väntsalen, i väntan på att hans sovrum på övervåningen ska bli klart. Även hans föräldrars och storebror Knuts, 15, sovrum saknar väggar just nu.
Värdet har stigit 1 miljon
Både Johanna och Madhu jobbar deltid och har lagt ner många kvällar och helger på att fixa till huset.
– Vi har hållit på i stort sett varje dag sedan september, förutom julafton och så. På nyårsdagen röjde vi fram en del av tomten som vi inte gjort innan för det blev fint väder. Så det blev gräsklipparen fram på nyårsdagen, säger Johanna.
Och att deras slit gett resultat går inte att undgå. Johanna och Madhu betalade runt 1 miljon kronor för det gamla stationshuset, nu är det värt det dubbla enligt mäklare som kollat på huset.
Helrenoverade huset
Paret började med att skrapa, borsta och måla om huset för att sedan riva ut och byta allt ifrån bjälklager och väggar till isolering, golv och tak. De har även bytt alla rör för vatten och avlopp, dragit ny el och satt in nya reglar. En gammal dam och herrtoalett slets även ut.
– Man blir tvungen att lära sig sjukt många saker.
– Vi har haft elektriker här, men annars har vi gjort det mesta själva, säger Johanna.
Men det finns mycket jobb kvar, halva bostaden återstår att renovera.
Parets största stötesten hittills har varit shoppingen av vitvaror och inredning som passar husets vinklar och vrår, utan att kosta allt för mycket.
LÄS MER: Hon förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem
– Eftersom vi haft en ganska begränsad budget, men vill ha rätt känsla i huset tar det väldigt lång tid för oss att hitta exakt det som vi är ute efter. Det går inte att gå in på Elgiganten eller Ikea och plocka hem saker för det är inte de måtten vi är ute efter, säger Johanna.
– Det är ett väldigt detektivarbete att få fram rätt saker. Det är en massa googling, runtåkning och letning för att hitta rätt grejer.
Och det var inte för att sälja huset utan för att se över budgeten för resten av renoveringen som de lät en mäklare värdera bostaden.
– Jag känner mig hemma här, säger Johanna som växte upp i grannstaden.
Modernt hem med gamla inslag
När familjen flyttade in fanns en väntsal, ett gammalt postrum, kök, vardagsrum, sovrum och pannrum på bottenplan. Nu är bara väntsalen kvar där den stod.
Men orginalbänken i väntrummet är kvar. Likaså stationsbyggnadens gamla handblåsta fönster.
– Det blir ett väldigt speciellt ljus genom de här handblåsta fönsterna som inte går att få i en nyare byggnad, så vi är väldigt glada att de var sparade, även om de var i uselt skick i alla karmar, säger Johanna.
Men det fixade hon och Madhu till. Så när de sitter i den gamla väntsalen kan de se ut genom samma fönster som flera generationer före dem, ut över Norra Södermanlands gamla järnväg. Men några tåg susar inte förbi. Rälsen är godkänd för körning, men den har inte använts på flera år.
LÄS MER: Elin och Tobias förvandlade 90-talshuset till pampig sekelskiftsvilla
LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips