Johanna Hansen köpte den gamla skolan som var nedgången och stod tom och renoverade det till den fina bostaden som det är i dag.
1 av 3: Johanna Hansen köpte den gamla skolan som var nedgången och stod tom och renoverade det till den fina bostaden som det är i dag. Foto: Peter Hansen
Huset har de senaste åren renoverats till bostad.
2 av 3: Huset har de senaste åren renoverats till bostad. Foto: Pernilla Pedersen
3 av 3

Johanna gjorde om övergivna skolan till en charmig bostad

Den 100 år gamla skolan i Hörby har fått nytt liv.

För åtta år sedan när Johanna Hansen köpte den var det ett tomt skal med läckande tak – det mesta behövde fixas.

I dag är det ett fint hem med tydliga spår av den gamla skolan.

Johanna Hansen hade alltid haft en dröm om att öppna ett kafé och letade efter ett bra ställe. Hon sökte på Hemnet efter hus större än 300 kvadratmeter som kostade mindre än 2 miljoner kronor. För åtta år sedan hittade hon och hennes man en gammal skola i Hörby som stämde in på kriterierna och som de fastnade för. Läget var bra, intill en stor väg med mycket trafik och potentiella kunder. 

– Vi föll för de stora fönstren och ljuset. Jag blev kär i köket när jag gick in där första gången. Jag brukar gå på min magkänsla och den sa att det här är hemma, säger Johanna.

Huset är på 450 kvadratmeter och till det hör tomten på 3 199 kvadratmeter. Foto: Pernilla Pedersen
Mycket från skoltiden finns kvar i huset. Den gamla klockan ovanför entrén är en av de detaljerna. Foto: Peter Hansen

”Det var ett jättestort projekt”

Huset byggdes 1912 och var skola fram till omkring 1980. Sedan dess har det varit olika verksamheter i huset. Innan paret Hansen köpte det hade det stått tomt i minst ett år. De köpte det av ett företag som hade tänkt starta behandlingshem här, men det blev inte av. När Johanna och Peter Hansen tog över var det mest ett tomt skal och det var mycket att göra. Johanna berättar att huset kändes misshandlat. Det var färger i knallgrönt och cerise på väggarna och det var stort, tomt och ekade. Men när de började renovera och ta bort tapeter hittade de gamla fina tapeter under och kunde ana hur fint det en gång varit.

– Det var ett jättestort projekt. Vi lovade varandra att det skulle bli en 10-årsplan och inte göra allt direkt. Dels visste vi inte vad vi skulle hitta när vi började riva ner de gamla väggarna och dels hade vi inte pengar att göra allt på en gång, säger Johanna Hansen.

Den gamla skolkorridoren är bevarad – men uppfräschad. Foto: Pernilla Pedersen

Skoltavlor, skolbänkar och ribbstol finns kvar

De började renovera för att kunna bo i huset. Värmesystemet byttes ut, de lagade alla fönster och bytte taket – bara takbytet tog ett halvår. Under åren har de försökt återställa den gamla skolcharmen utan att göra det till en skola igen. Här och var hittar man saker som påminner om att det under många år varit skolverksamhet här. Här finns skoltavlor, skolbänkar, skolklocka och ribbstol. Även fotografier och skolböcker finns bevarade.

Förutom att huset är inrett med gammal inredning från skolan har familjen även samlat på sig loppisfynd från bygden. Folk runtomkring har varit glada att huset har levt upp igen och kommit och lämnat gamla skolbänkar och annat som hörde till skolan.

– Jag älskar alla prylar. Vi är samlare hela familjen, vi älskar att samla på grejer, säger Johanna.

Vardagsrummet är en gammal skolsal. Foto: Pernilla Pedersen
En annan del av vardagsrummet – där svarta tavlan är ett tydligt spår av den gamla skolsalen. Foto: Pernilla Pedersen

”Det får gärna vara lite skavt och rufft”

Den gamla lärarbostaden är sedan 2016 ett kafé där Johanna drivit sin livsdröm – vid sidan om heltidsjobbet och husrenoveringen. Skolan är på 450 kvadratmeter fördelade på 10 rum. Ungefär en tredjedel av husets yta är cafédel. Vardagsrummet och köket är både gamla skolsalar och är på nästan 50 kvadratmeter vardera. Det är med andra ord ett hus med stora rum. Den gamla gympasalen är numera ett aktivitetsrum med biljardbord, pingisbord och klätterrep och den gamla slöjdsalen är numera ett sovrum. Det stora köket, en av de gamla skolsalarna, har stora, vackra fönster, trägolv i original och en kamin. 

Men huset är inte renoverat för att se modernt ut. I fönstren har till exempel Johanna och Peter behållit den spruckna färgen.

– Man kan fortfarande hitta alla gamla detaljer. Det får gärna vara lite skavt och rufft, säger Johanna.

Husets kök.
1 av 6: Husets kök. Foto: Pernilla Pedersen
Köket är också en gammal skolsal.
2 av 6: Köket är också en gammal skolsal. Foto: Pernilla Pedersen
Stor matplats i köket.
3 av 6: Stor matplats i köket. Foto: Pernilla Pedersen
Ett av husets sovrum.
4 av 6: Ett av husets sovrum. Foto: Pernilla Pedersen
Den gamla gympasalen
5 av 6: Den gamla gympasalen Foto: Pernilla Pedersen
Kafédelen.
6 av 6: Kafédelen. Foto: Pernilla Pedersen

LÄS MER: Rucklet från sekelskiftet är till salu för 400 000 kronor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande