Huset från 1907 ska målas om framöver i en ljusare kulör. Foto: MARIA HANSSON

Johanna gav sitt drömhus i skärgårdsidyllen nytt liv

Tänk att drömhuset de promenerat förbi så många gånger blev Johanna och Filips nya hem. 

Sedan inflytten har de varsamt renoverat den gamla trävillan i Östhammar och fyllt huset med nytt liv.

Sophia Genitz

Ofta under kvällspromenaderna med hunden gick Johanna och Filip förbi en stor gul trävilla med tre våningar på en lugn gata i Östhammar. Filip, som är uppvuxen i det lilla skärgårdssamhället nära Ålands hav, hade spanat på huset i många år och berättat för Johanna att det var hans drömhus.

En dag gjorde paret slag i saken och kontaktade mannen som bodde i den gula villan och några dagar senare bjöds de in på en rundvisning i huset.

– Jag minns att jag bara gick runt och gapade. Tre kakelugnar, stora vackra fönster, fina trappor och ledstänger, tre meter högt i tak... det var för bra för att vara sant, berättar Johanna.

Hemma hos familjen Ling

Här bor: Johanna, 39, och Filip, 30, med barnen Ossian, 14, Signe, 11, och Henry, 4.

Gör: Johanna är skyddsingenjör och Filip är snickare med egen firma.

Var: Östhammar. 

Bor: I en trävilla från 1907 med boyta på 200 kvm. 

Instagram: @sharpskahuset

Johanna älskar loppis, mörka trämöbler och att måla och göra fint i familjens hemtrevliga villa. Foto: MARIA HANSSON
Huset har tre kakelugnar varav två fungerande. De skänker onekligen atmosfär till rummen. Foto: MARIA HANSSON

Husets ägare tog in värderingar från tre mäklarfirmor och två veckor senare var det klart att Johanna och Filip skulle bli innehavare av det vackra sekelskifteshuset. Johanna minns tydligt när hon fick det glada beskedet. Hon skulle åka och bada med barnen och letade efter kylklampar till kylväskan. När hon inte kunde hitta dem ringde hon till Filip, som svarade att han inte hade någon aning om var de var.

Det var en sjuk känsla, som om vi hade vunnit en mångmiljonvinst.

– Då sa jag på skoj ”när vi får köpa det här huset och ska packa, då hittar jag säkert kylklamparna i garaget, och då du”. Jag sa det med glimten i ögat och Filip svarade ”ja, då är det bara att börja packa för han har accepterat vårt bud, han vill sälja till oss”. Det var en sjuk känsla, som om vi hade vunnit en mångmiljonvinst. Jag skrek ett glädjeskrik så att barnen hoppade upp från sina stolar i köket, skrattar Johanna.

Även i hallen intill trappan flödar ljuset in genom ett stort fönster. Här ryms ett halvmåneformat bord och en enkel pall. Foto: MARIA HANSSON
Ordning och reda i hallen med Stringhylla, knopplist och liten pall. Innanför hallen skymtas den nyrenoverade tvättstugan. Foto: MARIA HANSSON
Den nyrenoverade tvättstugan är en ljus och trevlig plats för vardagspyssel av alla slag. Foto: MARIA HANSSON

Den kvällen blev det champagne i det 60-talshus som Johanna, Filip och de tre barnen då bodde i. Så fort alla papper var påskrivna började planeringen av husrenoveringen. Johanna och Filip bestämde sig för att hyra ut husets bottenvåning som rymmer en separat lägenhet och det första de gjorde var att sanera uthyrningsdelen som var nikotinskadad.

Filip som är snickare med egen firma har gjort en stor del av renoveringsarbetet själv, bland annat byggt ut vinden som nu rymmer tre sovrum. Han har också byggt en vägg som delar av det tidigare väldigt stora vardagsrummet. På så sätt skapades ett arbetsrum och ett vardagsrum som var enklare att möblera, med en fönsterlös helvägg.

– Väggen är konstruerad så att den enkelt ska gå att ta ner igen om vi ändrar oss i framtiden. Filip har faktiskt redan signalerat att han skulle vilja göra det.

En bred öppning med pardörrar mellan vardagsrum och matrum gör att rummen flyter ihop till en enhet. Vardagsrummet var större tidigare men Johanna och Filips valde att sätta upp en mellanvägg och på så sätt skapa ett mer lättmöblerat vardagsrum samt ett arbetsrum. Foto: MARIA HANSSON
Vardagsrummet var större tidigare men Johanna och Filips valde att sätta upp en mellanvägg och på så sätt skapa ett mer lättmöblerat vardagsrum samt ett arbetsrum. Vårens tidiga bukett med anemoner, tulpaner, skir grönska och vackra kvistar i ett stadigt Höganäskrus. Foto: MARIA HANSSON
För att få in ett arbetsrum sattes en ny innervägg upp som delade av det tidigare stora vardagsrummet. Foto: MARIA HANSSON
Praktisk vägghylla byggd av konsoler och enkla hyllplan. Här samlas föremål som inspirerar Johanna. Allt från lp-skivor till näverkorgar, udda ljusstakar och äldre leksaker, och framför allt barnens pysselskatter. Foto: MARIA HANSSON

Alla ytor I hemmet målades i samband med att familjen flyttade in. De valde en mild neutral färgskala som passar fint till naturliga material. Mot den ljusa och luftiga grunden har Johanna möblerat med väl valda möbler i mörkare färg, som ger lite tyngd åt inredningen.

– Jag har en lite maskulin stil tror jag och en dragning till mörka möbler. Nästan allt blir snyggt när det kombineras med möbler i mörkare trä.

Jag vill inte ha huset belamrat med saker men å andra sidan tycker jag om när det finns mycket att titta på i ett hem.

Nästan allt i hemmet kommer från andrahandsmarknaden – loppis och antikt är Johannas stora passioner. Ihop med nya, moderna inslag skapar hennes fynd från olika perioder en levande och personlig inredning.

– Jag köper sådant som jag gillar och funderar inte så mycket kring huruvida allt ska passa ihop. Jag vill inte ha huset belamrat med saker men å andra sidan tycker jag om när det finns mycket att titta på i ett hem.

Redan som barn ville Johanna alltid möblera om i sitt rum och hon har alltid pysslat och skapat.

– Så är det fortfarande, jag älskar att måla och inreda. Jag är så väldigt hemmakär och med det kommer allt det där med att göra fint tror jag. Jag vill känna att jag alltid längtar hem och älskar att känna tryggheten i vårt hus.

Matrummet är husets största rum. Här finns ett generöst matbord och loppisfyndade stolar i olika stil. Skåpet i funkisstil är från 1930-40-talet. Taklampa, Ellos. Linneduk, H&M Home. Foto: MARIA HANSSON
Vardagslyx som på ett kafé i Paris. Rörstrandstallriken är arvegods och undertallriken är del av en samling som fyndades på loppis och sedan betsades mörka. Den japanska koppen har Johanna fått av sin svägerska. Foto: MARIA HANSSON
Vårens tidiga bukett med anemoner, tulpaner, skir grönska och vackra kvistar i ett stadigt Höganäskrus. Foto: MARIA HANSSON

Hemmets samlingsplats är det stora bordet i matrummet, husets största rum. Utöver att äta måltider tillsammans träffas familjen här för att läsa läxor, dricka en kopp te eller pyssla.

– Vi konstruerar gärna saker som man kan pynta med hemma. En blandning av barnens pynt från skolan, några nya saker och mycket från loppis skapar känslan som vi strävar efter. Det ska kännas hemtrevligt och mysigt, inte alltför uppstyrt, förklarar Johanna.

Hon hittar inspiration lite här och där, som Pinterest, Instagram, tidningar och från vänner, familj samt naturen. Och så har hon en annan loppisfantast som stor inspirationskälla, nämligen Elsa Billgren.

– Jag älskar allt hon gör, men vill alltid försöka göra det till mitt egna. Hon inspirerar mig i både inredning, loppis, mat och Gotland där hon har ett sommarhus.

Familjen tillbringar en vecka varje sommar på Gotland och drömmer om ett sommarhus där.

– När vi är där så mår vi som bäst och kommer alltid hem med massor av inspiration och nya idéer.

Köket kommer att gå i stil med fransk bistro med luckor från Ikea som vi målar om

Gotland är en underbar plats på sommaren, men familjen trivs utmärkt i Östhammar. Orten hade sina glansdagar just som bad och semesterort i slutet av 1800-talet. Bad-, societets- och sommarhus byggdes och inte långt därefter uppfördes Johanna och Filips hus, närmare bestämt 1907.

– Vi vet tyvärr inte så mycket om husets historia men det finns en farbror som sagt att vi gärna får komma och besöka honom om vi vill veta mer om dess historia. Det har vi tyvärr inte gjort ännu, men vi är nyfikna.

Köket är näst på tur i Johanna och Filips renoveringsplan. Foto: MARIA HANSSON
I väntan på renovering av köket får en rullvagn assistera som köksö och där står bland annat en välanvänd kolsyremaskin, loppisfyndade plåtburkar och en gammal trälåda. Foto: MARIA HANSSON
Köket har delvis vägg av pärlspont. Här har Johanna och Filip satt upp några Ivar-skåp från Ikea för att skapa extra förvaringsutrymme. Bänk i metall, Ikea. Foto: MARIA HANSSON

Under tre år har familjen hunnit bo in sig och nu står ommålning av hela huset utvändigt på tur i renoveringsarbetet. Efter det ska köket få sig en omgång.

– Vi har samlat på oss det mesta av materialet vi vill använda till köket, allt står i garaget och väntar. Köket kommer att gå i stil med fransk bistro med luckor från Ikea som vi målar om och en bänkskiva i marmor som vi fyndat från Blocket. Vi längtar så efter ett nytt kök!

Vi känner oss utvalda som får ta hand om allt detta.

Även om det är mycket att ta hand om och renovera tycker Johanna och Filips att det är charmen med att bo i ett gammalt hus.

– Det är fantastiskt och vi känner oss utvalda som får ta hand om allt detta. Tänk att vi under flera års tid promenerade förbi här och drömde. Och nu bor vi här, det är helt otroligt egentligen.

Husets tredje våning har lägre i tak men det gör bara sovrummen mysigare. Foto: MARIA HANSSON
Parets stora sovrummet är lugnt och harmoniskt. Väggarna är målade med kalkfärg från Jotun. Överkast, Zara home. Foto: MARIA HANSSON
Sängborden fick Filip av en kund. Tavla och lampa är inköpta på loppis. Foto: MARIA HANSSON
I en hörna i stora sovrummet ryms ett bord med stol. Ett par hattar understryker rummets lätta sommarkänsla och passar fint till andra detaljer i rotting och naturmaterial. Foto: MARIA HANSSON
Kroken fanns kvar i huset när familjen flyttade in. Sängborden fick Filip av en kund, väska och lampa från loppis. Foto: MARIA HANSSON
Sängen köpte Johanna av en vän. Ullmatta och elefantkorg, Zara Home. Lamporna är köpta på loppis.Bildtext Foto: MARIA HANSSON

Se även: