1 AV 10
Johanna, 28, bor i sin mormors gamla lägenhet. "Det finns så många fina detaljer kvar, kakelugnar, pardörrar och knarrande trägolv", säger Johanna.
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 10
I vardagsrummet ryms både sittdel och matsalsgrupp. Soffgruppen är från Fogia. Bord från Mio, kuddar från Stank och matta från Patchwork. Filt och rosa pläd från Klingborg.
Foto: Jonas Lundberg
3 AV 10
Den gustavianska matgruppen kommer från Johannas farmor som är 96 år gammal.
Foto: Jonas Lundberg
4 AV 10
"Vi kommer att upp­datera köket en smula. Byta luckor och så vidare, men bänkskivan och väggskivan i marmor kommer vi helt klart att behålla", säger Johanna.
Foto: Jonas Lundberg
5 AV 10
Barnrummet är ett h­ärligt rum med bra ljus­insläpp. Rummet kommer att renoveras inom kort. Familjen ska platsbygga en loftsäng i rummet så att de två pojkarna har sin egen vrå.
Foto: Jonas Lundberg
6 AV 10
Köket är litet men naggande gott och upplevs som lite större när de målade det vitt. Trots ­storleken så ryms en ­matplats.
Foto: Jonas Lundberg
7 AV 10
"Sänghimmeln gjorde jag av mormors gamla dukar efter inspiration från en resa till Paris", säger Johanna.
Foto: Jonas Lundberg
8 AV 10
Vasen Äng från Klong har ett praktiskt galler inuti som gör att blommorna står fint i vasen.
Foto: Jonas Lundberg
9 AV 10
Kakelugnen i mossgrön färg blir en fin kontrast till rummets ljusa inredning. På kakelugnen står ­mässingsljusstakar som Johanna ärvt av sin ­mormor. "Vi har anlitat en skorstensmakare som renoverat alla våra kakelugnar", säger Johanna.
Foto: Jonas Lundberg
10 AV 10
På hyllan över bordet står ett stilleben av gamla glasflaskor och en murgröna planterad i ett ­gammalt krus från Gustavs­berg.
Foto: Jonas Lundberg

Johanna, 28, bor i sin mormors gamla lägenhet

Knarrande trägolv, kakelugnar och vackra gamla fönster. ­Sekelskiftestrean som Johanna och Andreas bor i är välbevarad och hemtrevlig. Här sitter historien i väggarna.

Anna Truelsen

Hade det inte varit för Johannas mormor Kerstin så hade det gedigna sekelskiftes­huset inte stått kvar i dag. Kommunen planerade att riva huset och bygga garage här 1975. Johannas mormor protesterade högljutt och fick kommunen att ändra sig. Hon tyckte att det var synd och skam att ett sekelskifteshus från början av 1900-talet skulle jämnas med marken.

– Jag är uppväxt i det här huset. Min mamma har bott här sedan barnsben och nu har jag, Andreas och barnen flyttat in i lägenheten under. Det känns så fantastiskt att våra barn är fjärde generationen som nu växer upp i huset. Det finns så många fina detaljer kvar, kakelugnar, pardörrar och knarrande trägolv, säger Johanna.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fina torp du kan fynda 

Rätt och naturligt att ta över mormors lägenhet

Johannas mormor lades in på sjukhus i september 2016. Efter att ha varit sjuk under en längre tid i en obotlig sjukdom hade hon inte lång tid kvar att leva. Familjen flyttade in i lägenheten efter att mormodern lades in på sjukhus.

– Det blev en snabb flytt med många tankar och känslor i kroppen. Hela vårt bohag från Dalagatan kom medan vi gick ner med mormors ägodelar till källaren. Det kändes så smärtsamt att bära ner mormors saker och det föll många tårar, säger Johanna.

Att ta över mormors lägenhet kändes från första början både rätt och naturligt för Johanna. Samtidigt var själva flytten väldigt känslomässig då lägenheten i sig representerade så många minnen från hennes barndom.

– Jag älskade min mormor och om jag kunde få bo i hennes lägenhet så skulle jag på något vis kunna behålla henne i mitt liv. Och det har faktiskt blivit så, vi känner en varm och fridfull känsla i vårt hem. Det finns så mycket kärlek i dessa väggar och en månad efter vi flyttat in friade Andreas, så i sommar gifter vi oss.

Foto: Jonas Lundberg

LÄS OCKSÅ: Så fick Michaela sitt drömhem – med antika möbler

Mormorn var noga med att hålla efter lägenheten

Lägenheten är på 96 kvadratmeter och har tre rum och kök. Johannas mormor var intresserad av inredning och har varit noga med att hålla efter lägen­heten. Golven var nyslipade och väggarna var nymålade i flera rum. I princip kunde familjen bara flytta in.

– Vi älskar ljuset i lägenheten och ville göra den ännu ljusare och målade därför om de bruna köks­luckorna vita. På så vis känns köket lite större och luftigare. Vi planerar för att sätta in nya köksskåp längre fram, men kommer behålla marmorskivan som sitter på väggen och bänken för den är riktigt fin, säger Johanna.

De målade om barnrummet, då det hade en orange tapet. Planer finns även på att bygga en loftsäng så att Andreas pojkar har en egen vrå när de bor hos dem.

– Lägenheten är inte så stor och vi är sex personer här varannan helg så vi ska försöka bygga om barnrummet så att alla får sin egen vrå. Det blir lite compact living och då gäller det att komma på så bra lösningar som möjligt, säger Johanna och konstaterar samtidigt att familjen har så många projekt att hon knappt vet var de ska börja.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du bli ägare till ett kapell från 1930

Inrett i fransk lantlig stil

– Vi har bygglov för en balkong mot gården. En ­balkong skulle verkligen bli ett lyft, för även om den inte blir så stor så blir den som ett extra rum.

Johanna har inrett lägenhet i en fransk lantlig stil som passar fint med lägenhetens sekelskiftes känsla. Inredningen består av en salig blandning av gammalt och nytt. Fynd från antikaffärer runt om i Vasastan blandas med nyare inredningsdetaljer från butiker som Stank, Posh living och Spiti. Johanna älskar fransk stil och inspireras även av den marockanska bohemiska stilen.

– Jag är uppvuxen med en mamma som är väldigt inredningsintresserad. Hon hade alltid en vit duk på bordet och dukade fint till varje måltid, allt skulle vara estetiskt tilltalande, säger Johanna och fortsätter:

– Mammas filosofi har alltid varit att en liten inredningsdetalj kan förändra ett helt rum och det har jag tagit med mig när jag utvecklat min egen inredningsstil. Vi reser mycket och där får jag väldigt mycket inspiration. Idén till sänghimmeln fick jag exempelvis i Paris på inredningsbutiken Fleux när jag och Andreas var där sist.

Sekelskifteslägenhet i centrala Stockholm

Hemma hos familjen Severin

Här bor: Johanna, 28, Andreas, 42, gemensamma barnen Julie, 5, och Ellie, 1, och bröderna Emil, 12, och Pelle, 9, samt dvärghamstern Hoppis.

Gör: Johanna sköter admini­strationen på ett finansbolag, Anderas arbetar inom finans.

Hemmet: Lägenhet på 96 kvadratmeter byggd 1906 vid Odenplan i Vasatan, Stockholm.

Instagram: @jui.eli.

Blogg: fruseverin.com.

 

LÄS OCKSÅ:

10 fina gårdar som är billigare än en etta i Stockholm

10 finaste husen under 3 miljoner kronor

De förvandlade 70-talshuset till en lantlig dröm