Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jenny Eriksson är föräldraledig med Egon, 5 månader och bor i ett hus i Ängelholm där de fått det precis som de vill ha.
Jenny Eriksson är föräldraledig med Egon, 5 månader och bor i ett hus i Ängelholm där de fått det precis som de vill ha.
Jenny Eriksson är föräldraledig med Egon, 5 månader och bor i ett hus i Ängelholm där de fått det precis som de vill ha.
Jenny Eriksson är föräldraledig med Egon, 5 månader och bor i ett hus i Ängelholm där de fått det precis som de vill ha. Foto: Sofi Sykfont

Jennys 80-talshus döljer ett charmigt drömhem

De hade siktet inställt på ett charmigt gammalt hus på landet. Men jakten ledde familjen Eriksson till en villa anno 1981. Smart planlösning, stor trädgård och ett perfekt läge i Härninge utanför Ängelholm gjorde att drömmar om gamla skolor och gårdar lades på hyllan.

Den gamla skolan i lilla Härninge utanför Ängelholm var till salu. David och Jenny åkte och tittade på det 600 kvadrat­meter stora drömhuset, som var byggt 1912. Stora ytor för den snart nyblivna barnfamiljen att leva på, men också ett stort jobb.

– Det var för mycket att göra, konstaterar Jenny nyktert, utan att se tillbaka.

Drömmen om ett gammalt hus på landet aktiverades när det blev dags för Jenny och maken David att lämna tvårummaren i Ängelholm. Jenny har en förkärlek för gamla saker, är händig och tar sig gärna an loppisfynd för att ge dem nytt liv. Hon är uppvuxen på landet där hon delat sitt intresse för gamla prylar med sin pappa.

Exteriören avslöjar inte att 1980-talshuset döljer en rejäl dos lantlig charm. Foto: Sofi Sykfont

Huset är långt ifrån den tidigare husdrömmen

I dag bor Jenny, maken David och lille Egon, 5 månader när LEVA&BO hälsade på, granne med den gamla skolan i Härninge. De justerade drömmen om ett liv på landet till småbarnsfamiljens verklighet. Nu bor de i en rymlig och praktisk villa från 1981, ett par hus från Jennys barndomshem där hennes föräldrar fortfarande bor.

Hemma hos Jenny & David

Här bor: Jenny och David Eriksson med Egon, 5 månader på bilden, och malteserhundarna Dodge och Frasse.

Gör: Jenny är teknisk innesäljare på Höganäs Energi och David är servicerådgivare på Nissan.

Huset: Byggt 1981, 215 kvm på 5 rum och kök i Härninge utanför Ängelholm.

Instagram: @harningebacke

– Vi kan faktiskt se mammas och pappas hus härifrån. Vi träffas någon gång i veckan, men springer inte ner dörrarna hos varandra. Var och en sköter sig själv. Vi har en jättenära relation med dem, David kör motorcykel med pappa och de hjälper till med Egon och hundarna. Mamma och jag är båda lika trädgårdsintresserade och brukar byta växter med varandra.

Huset är till synes långt från den tidigare husdrömmen.

Köket är målat i en lindblomsgrön kulör. På väggarna sitter skivor klädda med tegelfasader. Kökshanddukarna vävde Davids farmor när hon var ung. Foto: Sofi Sykfont
Det är svårt att tro att det lantligt ombonade köket ligger i ett hus byggt 1981. Soffan kom med huset och har målats ljusgrå av Jenny, liksom de flesta dörrar och snickerier i 80-talsvillan. Foto: Sofi Sykfont

”När vi kom in kändes det som hemma”

– Säljarna visste att vi letade hus och frågade om vi var intresserade. Jag visste ju vilket hus det var, men gillar man gamla hus dras man ju inte till en sån här exteriör. Men när vi kom in kändes det som hemma, det kändes rätt helt enkelt. Det var ju en del att göra, men det kändes bara kul. Vi behövde inte göra några stora saker, som att ändra planlösning. De tidigare ägarna har varit med och ritat det och verkligen tänkt till när de byggde huset. Det är inget typhus och det är smart gjort.

Renoveringen bestod i stället främst i att måla och ställa i ordning husets ytskikt. Något som Jenny tack och lov gillar att göra.

– Jag gör allting själv. Målar, fixar, lägger golv och behandlar dem. Det är jag som skruvar upp alla hyllor. David är inte ohändig, han är bara inte intresserad. Varför ska mannen alltid måla och borra? Han har andra intressen, han tränar och kör motorcykel.

I vardagsrummet finns en matgrupp som främst används när familjen har gäster. Möblemanget snubblade Jennys pappa över på Blocket. ”Han köpte det till oss för 200 kronor, jag älskar det, det är slitet på riktigt.” Foto: Sofi Sykfont
Vitrinskåpet kommer från Jennys morföräldrar och har fungerat som arkivskåp. Tavlan har Jennys pappa målat. Ljusstaken i form av ett huvud är egentligen en kruka. Jenny hade sett en liknande ljusstake och bestämde sig för att göra en egen. Hon fyllde krukan med salt och ställde ett ljus i. Foto: Sofi Sykfont

Hade samlat på sig möbler länge

Skillnaden mellan intrycket av exteriör respektive interiör i Jennys och Davids hus är stor. Det är lätt att förvillas att tro att vi faktiskt befinner oss i ett hus från 1881, snarare än 1981. Väggarna är täckta av tegel. Jenny berättar att det i själva verket är tunna plattor, som ger intryck av genuina tegelväggar.

Från en tvåa i stan till en villa på dryga 200 kvadrat – många får svårt att fylla första huset med möbler och prylar. Men Jenny, som under många år samlat och renoverat gamla saker, gav snart hemmet just den lantliga charm hon drömt om. Dessutom lämnade säljarna kvar en hel del möbler som hon kunde göra till sina med hjälp av sandpapper och målarpensel.

Bor ni här resten av livet nu, undrar vi?

– Nja, vi småtittar alltid på Hemnet. Drömmen är en liten gård. Så att David kan ha någon länga till motor­cykeln, och ett hemmagym. Jag hade inte haft något emot att kunna samla möbler så man kan byta ut och kanske sälja lite... Men det är så mycket vi gillar med detta hus. Det ligger mittemellan våra arbetsplatser, det är lugnt och harmoniskt. Jag hade en jättebra barndom här, jag tror att man blir väldigt trygg om man växer upp här ute, och det vill jag ge Egon, säger Jenny.

Väggen i köket är putsad, det gjorde de tidigare ägarna. Foto: Sofi Sykfont
I vardagsrummet finns en öppen spis i tegel som följer upp kökets tema. Ljusstakar och Madonnafigur, Miljögården. Foto: Sofi Sykfont
Egons rum finns på övervåningen bredvid föräldrarnas. Sängen är ett Blocketfynd av märket Troll. Docksängen hade Jenny när hon var liten. Gunghästen fyndades på loppis för 50 kronor. Foto: Sofi Sykfont

LÄS MER: Så fick de nybygget att se ut som ett sekelskifteshus 

LÄS MER: Så byggt Kirsten och Tom sin magiska uteplats