Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Före detta elitidrottarna Jennie och Benn fick 300 kvadrat större
2 AV 2
Kuhnegården ligger centralt i Hedemoras äldre del. Det vita bostadshuset är från 1700-talet, hörnhuset är 1800-tal och den röda längan byggdes på 1900-talet.
Foto: MARIA HANSSON

Jennie och Benn lämnade Stockholm för 1700-talsgård i Dalarna

Från en tvåa på 42 kvadrat i Stockholm till en 1700-talsgård i Hedemora. 

Men före detta elitidrottarna Jennie och Benn hann ta ett par varv runt jorden innan de landade på Kuhnegården.

Sophia Genitz

Det är vårvinter i södra Dalarna och en sådan där dag när solen gör tappra försök att bryta igenom med ljusa strålar, bara för att en stund senare brytas av snöflingor stora som bomullstussar som singlar ner över gårdstunet. På Kuhnegården tas den kvardröjande vintern med ro. Här bor Jennie och Benn, två vinternjutare som gärna tar en snabb runda längdskidor under lunchen eller tillbringar helgen på en närbelägen sjö med långfärdsskridskor.

– Jag undrar fortfarande hur Benn kan vara så bra på skridskor, han som är från Australien, skrattar Jennie.

Sedan ett par år tillbaka bor paret i ett av Hedemoras äldre hus, vackra Kuhnegården med dubbla skorstenspipor, entré med dubbeldörrar, snickarglädje och gott om utrymme i såväl boningshuset som ihopbyggda ekonomibyggnader.

Hemma hos Jennie och Benn

Här bor: Jennie Johansson, 33, Benn Harradine, 39, nyfödda bebisen Sixten och hunden Masen.

Gör: Jennie jobbar med marknad på Tenant & Partner. Benn är sportchef på Svenska Cricketförbundet.

Var: Hedemora.

Bor: Hus på 350 kvm byggt på 1700-talet och tillbyggt på 1800- och 1900-talen.

Instagram: @kuhnegarden

Benn och Jennie. Foto: MARIA HANSSON
Hur många människor har inte klivit in genom Kuhnegårdens vackra, gamla pardörr? Gården har inte jättehögt i tak men här känns det ändå luftigt tack vare de generösa ytorna och alla stora fönster. Foto: MARIA HANSSON
Många stolar får plats runt det långa matbordet, som är byggt av långa plankor från ett bord som köptes från en ödegård. "Jag vågar inte tänka på hur många timmar mina föräldrar hjälpt oss att kapa, slipa och ytbehandla de här plankorna. Vi är så tacksamma, helt klart vår favoritmöbel i huset", säger Jennie. Foto: MARIA HANSSON
Bordet är pyntat med tulpaner och ranunklar. Foto: MARIA HANSSON

Den gamla gården har byggnader från 1700-talet och framåt, och en spännande historia. Vid förra sekelskiftet öppnade änkekonsulinnan Matilda Glans kuranstalt här och besökarna erbjöds den så kallade Kuhnekuren baserad på den tyske naturläkaren Louis Kuhnes idéer kring alternativmedicin. Vegetarisk kost, olika typer av bad, hemgjorda naturläkemedel, saltinpackningar och strålningsbehandlingar fanns på menyn.

– Det där med vegetarisk kost är det enda vi praktiserar här i dag, säger Jennie som också har hört att huset en gång var en kaplansgård.

Trots att Jennie och Benn tidigare bodde i en lägenhet på endast 42 kvadratmeter, hade de inga större problem med att möblera och fylla ut det rymliga huset med bostadsyta på 350 kvadratmeter.

– Vi är loppis- och auktionsnördar och hade samlat på oss massor av saker långt innan vi köpte huset. Jag hade bland annat lagrat hos mina föräldrar och bra var det, vi har knappt behövt köpa något nytt och äntligen har vi plats för vårt intresse, berättar Jennie.

Det stora köket rymmer ett stort bord för många. Här dukas det gärna till fest och här äts också vardagsmåltider på tu man hand. Foto: MARIA HANSSON
I ett hörn av köket står den gamla vedspisen. Här eldas det flitigt om vintern. "Den sprider oerhört skön värme", säger Jennie. Foto: MARIA HANSSON
Ett fönster mellan den inre och yttre hallen har försetts med små hyllor som nu rymmer personliga småsaker. Foto: MARIA HANSSON

Här finns också arvegods, som det älskade porslinet med mönstret Musselmalet från Royal Copenhagen, vilket en gång fanns hemma hos Jennies mormor. Därifrån kommer också stolarna med vackert böjda ryggar som står vid matbordet i köket.

Det långa köksbordet består av ett nytt underrede från Hay och tjocka plankor som ursprungligen var del av ett ännu längre bord som köptes från en kursgård.

– Jag vågar inte tänka på hur många timmar vi lagt ner på att kapa, slipa och ytbehandla de här plankorna. Men det var värt det, det är så mycket känsla i det gamla virket, säger Jennie.

Längs det tre meter långa bordet ryms hela tjocka släkten, både den svenska och den mer långväga australiska delen av familjen.

– De tycker att vårt hem är som ett museum, speciellt min mamma tycker att huset är väldigt fascinerande, berättar Benn.

Semlor hör den tidiga våren till. Paret dukar till kalasfika med Jennies mormors gamla Musselmalet-servis. Foto: MARIA HANSSON
Vardagsrummet är centralt placerat i huset, rakt in från hallen. Här finns en utbyggnad med fönster på tre väggar, som precis rymmer den generösa soffan. Det var här husets entré fanns en gång i tiden, innan verandan på motstående sida byggdes. Filt, Pappelina. Foto: MARIA HANSSON

Jennie och Benn träffades i hans hemland Australien när de båda var aktiva elitidrottare. Jennie som simmare i svenska landslaget och Benn som diskuskastare i australiska landslaget. Jennies främsta merit är ett VM-guld i 50 meter bröstsim från 2015 och genom åren har hon tävlat i allt från SM till OS. Numera är simningen motion, meditation och njutning, gärna med en bastu efteråt.

– Jag älskar att träna, det är en del av vår vardag med allt från yoga till styrketräning och aktiviteter efter säsong. Löpning och cykling eller längdskidor och långfärdsskridskor, säger hon.

När paret flyttade till Sverige bodde de först några år i Hammarby sjöstad i Stockholm. Trots att de fortfarande reste en hel del och växelvis bodde i Brisbane, började de snart längta efter ett annat boende.

– Vi ville ha natur och mer space och började leta hus. Men vi hittade inget som kändes rätt i Stockholmstrakten, berättar Jennie som beskriver sig själv som ”Hemnetfantast”.

Kakelugnen värmer gott i sovrummet. "Det är extra härligt att få somna till spraket av en nytänd brasa", säger Jennie. Foto: MARIA HANSSON
Parets sovrum med tre stora fönster och romantiskt blommig tapet känns somrig alla dagar på året. Foto: MARIA HANSSON
I huset finns även några nyare retroprylar, som exempelvis dessa sänglampor. De matchar kanske inte husets ålder men skapar en härlig blandning av saker från olika årtionden. Foto: MARIA HANSSON

Hon är också hemkär och uppvuxen i Hedemora med familj och många vänner i den lilla staden, som också är Dalarnas äldsta stad. Hedemora fick sina stadsrättigheter på mitten av 1400-talet och någon gång på 1700-talet byggdes Kuhnegården.

– När jag upptäckte att det här huset var till salu kände jag bara att det måste vi kolla på. Och eftersom vi var bortresta under visningshelgen fick jag skicka min mamma. Men helgen efter kom vi själva hit och blev helt kära! 

Det blev affär och sedan återstod det bara för Jennie och Benn att delge sina respektive arbetsgivare i Stockholm beslutet att de skulle bosätta sig två timmar bort. Det här var året innan pandemin och före den stora digitala omställningen, men de hade båda öppensinnade arbetsgivare och sedan sensommaren 2019 arbetar paret på distans och reser bara till Stockholm varannan vecka.

– Det är häftigt att det fungerar så bra att kunna bo så här på en gård och ändå ha så bra kommunikationer. Vi hade ju kunnat tänka oss att bo ännu mer lantligt men då hade vi inte haft tågstationen så nära, säger Jenny som nu kan promenera tio minuter för att komma till tåget och sedan stiga av vid Stockholms central efter knappt två timmar.

Gästrummet med en växasäng som hängt med från det att Jennies pappa var liten. Överkastet är virkat av Jennies mormor och kuddarna på sängen gjorde Jennies mamma någon gång på 1970-80-talet. Foto: MARIA HANSSON
Symaskinen fick Jennie ärva av sin mormor, den fungerar prima än i dag. Tavlan i textil på väggen fyndades för en tjuga i en loppislada utanför Hedemora. Foto: MARIA HANSSON

Jennie och Benn har med andra ord hittat sin livsstil med snabba kommunikationer, digitala arbetslösningar och unikt boende. Och det är svårt att tänka sig en mer passande miljö än Kuhnegården när man har ett stort intresse för byggnadsvård, antika prylar och äldre tiders möbler.

Här finns också utvecklingspotential. Efter att ha dragit om en del dräneringsrör, byggt en altan och arbetat en hel del i trädgården är nästa plan att renovera längan med magasin och uthus vid sidan om boningshuset. Där ska det bli gästrum för den australiska delen av familjen när de kommer för att hälsa på i det historiska huset.

– Rätt ofta slås jag av det hisnande faktum att de första européerna kom till Australien på slutet 1780-talet, ungefär samtidigt som det här huset byggdes, säger Benn.

Badrummet har platsbyggd förvaring, badkar med lejontassar och pärlspont på väggarna. Foto: MARIA HANSSON
Det blir extra mysigt när man tänder kandelabern och kryper ned i badkaret med en bra bok. Foto: MARIA HANSSON