Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Jeanette och Mats vackra gamla stenhus ligger invid Strömsholms kanals sluss i Seglingsberg, Surahammars kommun, i Västmanland. Slussen har namnet ”Hertig Karl av Södermanland”.
Foto: JONAS LUNDBERG
2 AV 2
Vas, Blomsterlandet. Taggig dekoration, Öbergs Färg & Inredning.
Foto: JONAS LUNDBERG

Jeanette och Mats rustade upp slitna 1800-talshuset – blev rena drömvillan

Jeanette och Mats har gett det gamla stenhuset invid Strömholms kanal i Seglingsberg nytt liv. 

Vad som tidigare var tre lägenheter har nu blivit ett vackert och välplanerat hem som andas harmoni och trivsel. 

Anna Truelsen

Det vackra gamla huset invid Strömsholms kanal är byggt med slaggsten och tegel som är spritputsat i en crèmefärgad nyans. Huset står till stor del direkt på berget som är beläget omkring 10 meter i från kanalen. 

Huset uppfördes runt 1850–60 som ett flerfamiljshus för familjer där någon arbetade på Seglingsbergs bruk som är beläget mellan Ramnäs och Virsbo. Från tidigt 1600-tal och fram till slutet av 1800-talet producerades här stångjärnssmide. 1873 byggdes i stället en masugn på platsen, med en årsproduktion på omkring 3 500 ton tackjärn som försörjde Ramnäs smältsmedja. 1907 revs masugnen och då lades också produktionen ner.

– När jag träffade Mats så hyrde han den gamla slussvaktarstugan som ligger intill huset. Jag bodde inne i Västerås och älskade att komma ut till honom, platsen är så rofylld med läget precis intill vattnet, säger Jeanette. 

Mats hade under årens lopp talat med ägarna till det gamla huset och sagt att han gärna köpte det om de någon gång ville sälja. En dag fick han ett samtal om att det nu var dags att sälja huset. Tyvärr hade ägaren blivit sjuk och det var hans syskon som fick sälja huset åt honom. 

Hemma hos Jeanette och Mats

Här bor: Jeanette Spinnars och Mats Pettersson.

Gör: Jeanette är marknadschef och egenföretagare, och Mats är sälj- och marknadschef.

Var: Vid Strömsholms kanals sluss i Seglingsberg, i Surahammars kommun i Västmanland. 

Bor: I ett hus byggt 1850–60 på 240 kvm. 

Instagram: @thecanalhouse

Jeanette i en av fåtöljerna från Mio. ”Jag tycker om känslan av att möbler och prylar har en historia, att andra människor har använt och suttit i samma möbel för kanske hundra år sedan. Men jag vill blanda det med nutida föremål, annars blir det lätt en känsla av museum. Det nya lättar upp och ger liv till de äldre föremålen.” Foto: JONAS LUNDBERG
När matsalsbordet är utdraget rymmer det upp till 20 personer. Lamporna ovanför är ommålade gamla grislampor. Stolar, Stadsmissionen. Foto: JONAS LUNDBERG
När Jeanette och Mats köpte huset öppnade de upp mellan rummen på bottenplan, satte in ett nytt tak men lät de gamla takbjälkarna få vara synliga. Bordet, i design av Børge Mogensen, stod tidigae i konferensrummet på Mats jobb. Foto: JONAS LUNDBERG

Det blev en allmän försäljning och en hysterisk budgivning, så det ”kompispris” som grannen och Mats hade kommit överens om blev det ingenting av eftersom grannen fått en stroke och blivit dement. Men ett par månader senare stod ändå Mats och Jeanette till slut som lyckliga ägare av huset. 

– Vi älskar att bo här. Det är underbart att kunna gå utanför dörren och ta ett morgonbad i bara mässingen och att ha skog, vatten och naturreservat precis utanför dörren. Vi kan bara kliva ut för att åka MTB, springa, vandra, paddla, plocka bär och svamp. Det är en stor ynnest. Så fort vi kliver ur bilen efter en dag på jobbet infinner sig ett totalt lugn, säger Jeanette. 

När huset kom i parets vård bestod det av tre lägenheter med gemensam dusch och tvättstuga. Huset hade inte renoverats sedan 1952 och det gemensamma duschutrymmet var mögligt. 

Det är underbart att kunna gå utanför dörren och ta ett morgonbad i bara mässingen och att ha skog, vatten och naturreservat precis utanför dörren.
När Jeanette och Mats flyttade in fanns ingen värmekälla i huset. För att råda bot på det började de leta på Blocket efter en begagnad kamin, vilket gav utdelning i form av en över 100 år gammal gjutjärnskamin som hade stått i en skola i Järnatrakten. Den är 2,4 meter hög och passar husets imponerande takhöjd. Foto: JONAS LUNDBERG
Jeanette och Mats har inrett vardagsrummet med en blandning av elegans och loungekänsla inrett med milda färger med bekväma soffor och fåtöljer. Ett rum för umgänge, helt tv-fritt. Foto: JONAS LUNDBERG
De djupa fönsternischerna ger rummen en gedigen känsla. Lampa Enzo, Olsson & Jenssen. Foto: JONAS LUNDBERG

De tre köken var väldigt små och bristfälligt utrustade med mycket gamla vitvaror. Trots att huset har två skorstenar fanns inte någon värmekälla, då det tagits bort när huset fick elvärme på 1950-talet. 

Taket läckte in, fönstren var i dåligt skick, och elen behövde uppgraderas för att klara av ett modernt hushåll. Huset värmdes dessutom upp med oljepanna vilket visade sig kosta en förmögenhet, något som resulterade i att paret lät installera bergvärme.

– Vi har gjort väldigt mycket i huset. När vi flyttade in bestod det av tre omoderna lägenheter som vi nu gjort om till ett enfamiljsboende. Vi har gjort allt själva och från grunden. Vi har verkligen lagt ner många timmar på renoveringen av det här huset. Vi är båda händiga och orädda för att ta tag i komplicerade renoveringsprojekt, dessutom kompletterar vi varandra mycket bra. Vi river det gamla tillsammans, sedan tar Mats vid och bygger upp det nya från grunden. När det är gjort tar jag över med spackling, målning, tapetsering, kakling och inredning. Vi har blivit ett väl sammansvetsat renoveringsteam, säger Jeanette. 

”Jag älskar att stå och titta ut genom fönstren ut över kanelen och fantisera om alla människor som bott här och passerat här.” Foto: JONAS LUNDBERG
Hallen går i härliga jordtoner med en väggfärg som matchar tapeten från William Morris & Co. Foto: JONAS LUNDBERG
Badrummet är nybyggt i en gammal kattvind som blev större genom att man flyttade ut ena väggen. Takstolarna och den råa ytterväggen av sten behölls som de var. Golv, Bricmate. Badkar, Svedbergs. Stubben kommer från ett nedsågat träd på gården. Foto: JONAS LUNDBERG

Utvändigt har paret lagt nytt tak, renoverat alla gamla originalfönster, byggt uteplats och garage, verkstad samt ett gym. Insidan har fått en totalmakeover. Jeanette och Mats har tagit ner väggar, satt nya ytskikt på alla väggar, lagt golv, satt nya tak, satt in kamin, byggt kök, byggt nytt badrum av en klädkammare/kattvind, toalett, kontor, bibliotek, hall och sovrum. 

– Kök, matrum och vardagsrum var tidigare en lägenhet. Vi tog ner två stenväggar för att öppna upp och få en luftigare planlösning. Vi lade in ett massivt ekgolv på hela nedre plan med värmeslingor under. Golvet beställdes från Litauen, vilket halverade kostnaden. Ett fönster byttes ut mot en specialbyggd altandörr för att få en utgång från köket till uteplatsen. Vi har också ägnat många timmar åt att knacka bort puts från tegelväggar i köket för att få en rustik känsla, säger Jeanette. 

Innan Jeanette och Mats renoverade köket lade de ner mycket tid och energi på att kartlägga hur deras behov, vanor och arbetsflöde såg ut. De ville behålla det fina trätaket som fanns under papptaken de rivit ner, men eftersom de ville lägga in den nya elen under taket, blev de tvungna att ta ner det och sätta in ett nytt brädtak. Det gamla taket återanvände de i stället på väggen ovanför diskbänken. 

"Jag tänker ofta på de familjer som bott här under förra århundradet och hur deras liv såg ut. Huset har verkligen själ och karisma. Dessutom är det hög kvalitet på byggmaterialet som användes och inget är rakt och slätt. Det kan reta oss till vansinne när vi renoverar, men samtidigt är det charmigt", säger Jeanette. Foto: JONAS LUNDBERG
Köksväggarna är klädda med de gamla ursprungliga takbrädorna. Kök, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG
Jeanette och Mats sovrum är vilsamt inrett i lugna härliga toner av grått, blått och beige. Säng, Kungsängen. Sängbord, Ängelsbergs antikhandel. Foto: JONAS LUNDBERG
Skinnet på sängen är ett gammalt lamaskinn från Bolivia. Skåpet är arvegods. Foto: JONAS LUNDBERG
Min filosofi är att det inte behöver kosta mycket pengar att skapa vacker inredning.

Stommar och luckor från Ikea kombinerades med en specialbeställd diskbänk och vitvaror av hög kvalitet. Eftersom Jeanette och Mats lagar mycket mat var det viktigt med generösa arbetsytor och utrymme att vara flera kockar i köket samtidigt. Paret har en stor gemensam familj, sju barn och fem barnbarn samt många vänner, därför var det viktigt med ett stort funktionellt kök och matrum med plats för många. 

– Vi ville ha ett stort bord och började leta efter det rätta. I samma veva skulle Mats arbetsplats uppdatera sitt konferensrum. Vi fick chansen att köpa ut deras bord som med alla skivor i blir närmare fem meter långt och har plats för minst 20 personer. Kort därefter hittade jag stolarna på Stadsmissionen i Västerås. Det kom från en föreningslokal och var ursprungligen grönlaserade med slitna tygsitsar. Efter att ha målats och klätts om blev de hur fina som helst. Jag tycker om att blanda gammalt och nytt och följer inte trender. Min filosofi är att det inte behöver kosta mycket pengar att skapa vacker inredning. Jag köper mycket i second hand-butiker, som Stadsmissionen och Erikshjälpen. Jag gör om föremål, renoverar gamla möbler, skapar egna möbler och inredningsdetaljer. En del saker har jag fått från äldre släktingars lador och förråd. När jag besöker inrednings- och möbelbutiker är det oftast på rea eller i fyndhörnan jag hittar mina möbler. Det är lätt att fynda på rea när man inte är så trendkänslig, säger Jeanette. 

För att få in en varm och mysig känsla mot allt kakel och klinkers så tapetserades väggen vid tvättstället med en tapet från Intrade. Foto: JONAS LUNDBERG