1 AV 4
Vardagsrummet är stort och ljust med ett generöst burspråk.
Foto: SOFI SYKFONT
2 AV 4
Köksstolarna är klassiska Thonetstolar i barmodell Nr 14 från Ton. Lampa Twice från House Doctor.
Foto: SOFI SYKFONT
3 AV 4
Köket är både rymligt och praktiskt. Dold förvaring ger ett stilrent intryck. Häll och fläkt, Electrolux, ugn, Bosch. Blandare från Tapwell.
Foto: SOFI SYKFONT
4 AV 4
Huset byggt på 1920-talet har en mysig trädgård på baksidan där murgrönan slingrar sig upp på pergolan.
Foto: SOFI SYKFONT

Lina fick drömhuset i byn – efter knack på dörren

När Lina och Marcus renoverade sitt 1920-talshus i Veberöd utanför Lund blev det med stor respekt för husets ålder och karaktär. Tidstypiska detaljer har bevarats och matchas med moderna färger och sköna materialval. 

Susann Larsson

Lina och Marcus hade kört förbi huset många gånger och tänkt att det var fint och att det hade varit trevligt att bo där. En dag bestämde de sig för att knacka på. 

– Vår plan var att säga att om de någon gång skulle sälja, så är vi intresserade. Vi blev insläppta och visade runt. Ett år senare ringde de och sa att de ville sälja, berättar Lina. 

Fastigheten, som ligger mitt i byn, rymmer förutom tre lägenheter även två butikslokaler och en trädgård på baksidan. Lina och Marcus köpte hela huset och flyttade in i den största lägenheten på 240 kvadratmeter fördelad på två våningar och med 60 kvadratmeter oinredd vind. 

– Vi gillar gamla hus. Det finns så mycket själ och historia bakom allt, säger paret. 

Lina med jack russel-terriern Märta. Foto: SOFI SYKFONT
Från vardagsrummet är det numera öppet in till köket. Fåtölj Bradford och stickade kuddar från Leander Pehrson. Köksstolarna är klassiska Thonetstolar i barmodell Nr 14 från Ton. Lampa Twice från House Doctor. Foto: SOFI SYKFONT

Hemma hos Lina och Marcus

Här bor: Lina Möller och Marcus Möller med barnen Tuvalisa, 13, och Alvin, 11. Hundarna Jazza och Märta.

Gör: Lina jobbar som inredare i det egna företaget Lina Möller Interiör. Marcus driver ett eget fastighetsföretag. 

Var: Veberöd utanför Lund i Skåne.

Bor: I en lägenhet från 1920-talet på 240 kvm, samt 60 kvm vind. Huset som är 500 kvm rymmer tre lägenheter och två affärslokaler. 

Instagram: @linamollerinterior 

Lägenhetens alla ytskikt gjordes om. Här fanns tidigare både heltäcknings- och korkmattor på golven. Men under dessa låg fina brädgolv som togs fram, vitlaserades och mattlackades. 

– Vi har princip totalrenoverat lägenheten, men försökt bevara alla gamla detaljer som golvsocklar, dörrar, element och den ursprungliga rumskänslan. Vi har inte flyttat några väggar, förutom på andra våningen där vi fick riva för att få plats med ett badrum. 

Huset som ursprungligen är byggt på 1920-talet har högt till tak, tidstypiska snickerier och tre stora luftiga rum i fil som avdelas av vackra dubbeldörrar som renoverats.

Köket är det enda stället där ett mindre väggparti öppnades upp, vilket medförde en mer öppen och social planlösning. 

– Den öppna spisen fanns redan på plats, fast såg helt annorlunda ut. Den blev vår utgångspunkt när vi planerade köket. 

I köket byggdes också en köksö med plats att sitta och äta vid. 

– Köket har jag ritat själv och valt en egen kulör som går i mörkgrönt. Vi måttbeställde luckorna för att slippa konstiga passbitar i hörnorna, berättar Lina och tillägger: 

– Idén med ett fristående parti med köksskåp hade jag sett på en bild och gjorde en liknande lösning. Jag tycker det blev jättebra. 

Bänkskivorna är av betong. Betongen är mer värmetålig än stenskivor och det funkade dessutom att klä in hela den öppna spisen i samma material. För att betongskivorna ska fungera i ett kök är de grundbehandlade och sedan vaxade. 

– Vi är jättenöjda med köket och den öppna spisen. Först tvekade vi om vi skulle behålla den, eftersom vi tänkte att det kanske skulle bli för varmt, men vi valde att låta den vara kvar. Den är nu öppen utan luckor och glas vilket gör att det inte blir så varmt. Nu använder vi den dagligen. 

Köket är både rymligt och praktiskt. Dold förvaring ger ett stilrent intryck. Häll och fläkt, Electrolux, ugn, Bosch. Blandare från Tapwell. Mattan kommer från Ellos och lamporna från Ikea. Foto: SOFI SYKFONT
Bänkskivorna är i betong, ett material som om det behandlas rätt är både tåligt och slitstarkt. Skärbrädor från Eightmood och Ikea. Vitt fat från Mimou. Det runda fatet är ett loppisfynd. Foto: SOFI SYKFONT
Vägg i vägg med köket ligger tvättstugan vilket är en praktisk lösning. Här finns plats att tvätta, hänga tvätt och stryka. Klinkergolv Antique Champagen är från CC Höganäs. Bänkskåp från Ikea. Foto: SOFI SYKFONT
De gamla dubbeldörrarna i original från 1920-talet ger lägenheten karaktär. Bordet har Lina fått i gåva och stolarna är från Jysk.”Väggfärgen är en varmgrå nyans som är väldigt användbar och som får de vita snickerierna att synas. Jag älskar kontrasten med kritvitt och varmgrått”, säger Lina. Foto: SOFI SYKFONT

Den gröna tonen går igen på flera ställen i hemmet och det är en färg Lina gärna återkommer till. Det handlar mycket om att ute- och innemiljön binds ihop. 

– Jag gillar grönt och speciellt den här lite mörka gröna tonen som ger en personlig och kul touch. 

Lina arbetar som inredare i sitt eget företag och jobbar med allt från homestaging till att inreda privata hem. Lina och hennes man köper också objekt som de renoverar och säljer. Just nu har de även ett nybyggt hus som de ska köra i gång med. 

– Jag brinner för material och färgsättning. Att inreda hem till privatpersoner är extra kul. Då är det mycket viktigt att det blir personligt och i uppdragsgivarens egen stil. 

Jag är lite av en perfektionist, och det ställer ibland till det. Det kan bli för stilrent och för perfekt.

Att renovera ett gammalt hus kan betyda en hel del överraskningar. 

– Vi var tvungna att ändra planerna flera gånger, exempelvis fick vi lägga nya golvbrädor i köket eftersom de gamla var fördärvade av att ha legat under lager med klinker. 

Socklarna i köket är återskapade precis så som originalen ser ut i resten av huset. De flesta dörrfoder är också original. Några har bytts ut eftersom de tidigare blivit ersatta med modernare varianter. 

– Vi planerar att byta ut fönstren framöver, men det ska göras helt enligt originalritningen. 

Soffbordet med vacker marmorskiva kommer från Leander Pehrson. Skål från Udda Tina. Kuddar från Ilva. Foto: SOFI SYKFONT
Den gröna bänken har Lina fyndat på Erikshjälpen och sedan målat om. Matta från Eightmood. Tavlan kommer från Marcus farfars far som är mannen i mörk kostym som syns i motivet. Året är 1912 i hans garveri. Företaget skulle sedan gå i arv till den unga mannen i blå skjorta till vänster, men tyvärr dog han i unga år i tbc. Företaget gick i stället vidare till nästa bror i skaran och senare vidare i generationer ner till Marcus pappa och till slut även till Marcus. Tavlan har följt alla ägare till företaget. Foto: SOFI SYKFONT
På matrumsbordet står ljusstaken Kubus från By Lassen. Stor glasvas från Ernst. Små glasvaser från Lagerhaus. Lampa Float från Hübsch. Foto: SOFI SYKFONT
En gammal piedestal i trä och en ormbunke i kruka bildar ett fint blickfång tillsammans med några väl valda tavlor. Några tavlor är från Moderna museets shop blandade med egna inramade motiv . Kruka från Ilva. Foto: SOFI SYKFONT

Lina tycker det är viktigt att hålla sig till samma material i hela bostaden för att det ska bli enhetligt och harmoniskt. 

– Jag tycker inte man ska bryta av för mycket utan renovera med samma grundmaterial, som exempelvis likadant kakel i alla badrum eller välja en kulör fast olika nyanser till väggarna. Då blir det lättare att hålla den så kallade ”röda tråden”.

Bra belysning är också något som Lina vurmar för. Satsa gärna på flera ljuspunkter i varje rum och olika typer av lampor som används vid olika tillfällen. 

– Lampor och belysning gör så mycket för helheten. Jag gillar att blanda moderna armaturer med loppisfynd och arvegods, säger Lina. 

För den som själv är inredare borde det vara en enkel sak att inreda sitt eget hem, men ibland kan det också bli ett hinder. 

– Jag är lite av en perfektionist, och det ställer ibland till det. Det kan bli för stilrent och för perfekt. Jag är också i en föränderlig process hela tiden, mitt hem är min konstnärliga duk. 

Linas inredningstips!

• Satsa på få material och färger för att binda ihop och skapa en röd tråd.

• Lägg extra krut på belysningen. Både för funktion och som stilbärare i rummet. 

• Låt inredningen ta tid. Skynda inte på processen utan tänk igenom och känn efter i stället för att bli lockad av det som är trendigt. 

• Välj alternativ som håller över tid, till exempel en möbel som i framtiden går att klä om i stället för att köpa ny. 

• Lätta upp inredningen genom att mixa modern design, loppisfynd och vintage.    

Ett sätt att få in lite spontanitet i inredningen är att ta in något som är begagnat, fyndat på loppis eller hittat på auktion.

– Jag har funderat på att byta ut fåtöljen i vardagsrummet. Först tänkte jag att det skulle bli en designklassiker som håller för lång tid framöver, men just nu lutar det i stället mot en vintagefåtölj. Det känns mer som ett smart val just nu, säger Lina. 

Den mörkgröna väggfärgen går igen även i sovrummet. Sängkläder och överkast från Jotex. Kudde från H&M Home. Lampa från Ikea. Foto: SOFI SYKFONT
Det gamla skrivbordet kommer ursprungligen från Marcus farfars far och har använts i många generationer. Lampa från Tine K Home. Grön stol Copenhague från Hay. Foto: SOFI SYKFONT

 

 

Väggarna i sonens sovrum har fått samma ljusgrå kulör som finns i de stora sällskapsrummen. Sängaveln är gjord av en gammal grind som fanns vid familjens sommarstuga. Sängbordet är en betongkruka som vänts upp och ner. Kuddar från Ellos och Eightmood. Lamporna är fyndade på loppis. Foto: SOFI SYKFONT

Favorit ur arkivet: