Till våren dukar Isabelle gärna med färska blommor och textiler i härliga pastellkulörer. Linneduk, Himla. Vinglas, Ikea. Vattenglas, Granit. Våfflad kökshandduk som servett, Åhléns.
1 av 4: Till våren dukar Isabelle gärna med färska blommor och textiler i härliga pastellkulörer. Linneduk, Himla. Vinglas, Ikea. Vattenglas, Granit. Våfflad kökshandduk som servett, Åhléns. Foto: PERNILLA HED
När familjen Oleander flyttade in var huset från 1947 klätt i grön eternit.
2 av 4: När familjen Oleander flyttade in var huset från 1947 klätt i grön eternit. Foto: PERNILLA HED
I sitt jobb som stylist inreder Isabelle Olander kontinuerligt hem till många kända inredningsmagasin, men sin egen bostad hade hon enorma problem att färdigställa.
3 av 4: I sitt jobb som stylist inreder Isabelle Olander kontinuerligt hem till många kända inredningsmagasin, men sin egen bostad hade hon enorma problem att färdigställa. Foto: PERNILLA HED
4 av 4

Inredaren Isabelle förvandlade gamla 40-talsvillan till drömhem

När familjen Olander flyttade till Mälarhöjden i södra Stockholm var deras hus ett renoveringsobjekt. I källaren var endast ett rum beboeligt. 

Deras renoveringsresa har inte varit enkel, men nu har villan från 1947 blivit precis det drömhem de längtat efter, inrett med en spännande mix av romantik och svärta.

När Isabelle och Kent flyttade till sin villa i Mälarhöjden var huset långt ifrån vad de önskade. Fasaden bestod av pistagegrön eternit och altanen vid entrén var klädd med en mörkt målad korrugerad plåt. Trappan till källarplanet var så smal att man slog i huvudet på väg ner med tvätten. Väggarna var målade i en ockragul kulör och golven bestod av gulnade furuplank. Köket hade blått kakel och skåpluckor av björk. Ingenting var som Isabelle och Kent önskade.

I sitt jobb som stylist inreder Isabelle kontinuerligt hem till många kända inredningsmagasin, men sin egen bostad hade hon enorma problem att färdigställa. Husets rum är små och svårmöblerade. 

HEMMA HOS FAMILJEN OLANDER

Här bor: Isabelle och Kent Olander med sonen Elliot Olander, 19, samt chihuahuan Douglas och bondkatten Elsa.

Gör: Isabelle arbetar som yrkeslärare på gymnasiet och frilansar som stylist och skribent. Kent arbetar som projektledare på ett byggföretag. 

Var: I Mälarhöjden söder om Stockholm.

Bor: En och en halv plansvilla på 140 kvadratmeter med en trädgårdstomt på 445 kvadratmeter.

Instagram: @isabelle_olander.

Pasteller gifter sig fint med naturtoner. Samtliga vaser och blommor kommer från Pom Pom i Hammarby sjöstad. Sideboard Elegans, från danska Kristensen Kristensen. Foto: PERNILLA HED
Melerade tallrikar och assietter, Denby. Bestick med svart gummihandtag, Olsson & Jensen. Foto: PERNILLA HED

Då sonen Elliot var liten ville Isabelle ha honom nära parets sovrum. Därför fick familjen dras med ett väldigt litet och opraktiskt mat- och vardagsrum eftersom köket var för litet för att ha ett matbord i. Så småningom flyttade sonen ner till källarplanet och väggen revs in till det lilla rum som tidigare hade varit Elliots. Numera är sällskapsytorna fantastiska på övre planet, med ett riktigt stort vardagsrum och matdel i öppen planlösning in till köket. 

Vi hade alldeles för bråttom när vi flyttade in, vi har fått göra om allting flera gånger

– Vårt hus är byggt 1947 och har extremt små och opraktiska rum. Dessutom har ju husets behov ändrats med åren. Från småbarnsfamilj och egen företagare med kontor hemma till tonårsföräldrar med anställning som yrkeslärare på en gymnasieskola för blivande stylister, säger Isabelle.

– Vi hade dessutom alldeles för bråttom när vi flyttade in. Vi har fått göra om allting flera gånger, staketet har vi exempelvis gjort om inte mindre än tre gånger, säger Kent. 

– För att inte tala om alla möbler som åkt in och ut ur vårt hem, skrattar Isabelle.

Vårljuset glittrar extra bra i glas. Glas, Åhléns. Linneservetter, Himla. Tallrikar och assietter, Denby. Köksblandare, Ikea. Foto: PERNILLA HED
Skärbrädor i blandade storlekar från Jotex, Rusta och Granit. Foto: PERNILLA HED
Det svarta köket går i en tidlös stil med bänkskivor av vit carraramarmor. Glödlampor med naturfärgade sladdar, Watt & Veke. Fläkt, spis, ugn, köksblandare och rund träbricka, Ikea. Foto: PERNILLA HED
Pastellfärgade tallrikar, Rusta och Åhléns. Vinglas, Ikea. Skärbräda, Rusta. Vas och blommor, Pom Pom. Foto: PERNILLA HED

Jobbar som inredningsstylist

Enligt Isabelle har hennes yrke som inredningsstylist gjort henne lite schizofren i sin smak – ena dagen vill hon ha en romantisk stil och nästa betong och svart. Detta har medfört att det tagit lång tid att hitta den stil familjen verkligen velat ha. En stil som känns tidlös och inte bara trendig för stunden. 

Samtliga väggar har en varm gråbeige, eller greige, ton och vissa väggar har målats ett snäpp mörkare i samma färgskala för att få lite mer djup. 

– Det gråa bildar en vacker fond och dessutom är det så mycket mysigare med ett hem som är målat i en varm kulör än i kritvitt, säger Isabelle. 

Hon har sedan successivt plockat in möbler och mattor i naturliga toner som lätt kan ändras efter säsong. Vintertid väljer hon gärna mörka accentfärger. Till våren älskar hon att lägga till smutsiga pastellfärger med hjälp av textilier, keramik och snittblommor. 

Taklampa Vertigo, soffbord, matta, ljuslykta Clovis, Dis Inredning. Soffa Petito, Stalands. Kuddar från Himla, Eletis och Dirty Linen. Turkos vas på golvet, Pom Pom i Hammarby sjöstad. Foto: PERNILLA HED
Keramik i kubik. Vackra små vaser med snittblommor, Pom Pom i Hammarby sjöstad. Foto: PERNILLA HED
Just en stor och skön soffa stod högst på familjens önskelista när de rev väggar och gjorde om -sällskapsytorna. Tavla, Cobra Art. Foto: PERNILLA HED

 

Renovera badrum och bastu nästa projekt

Ett hem växer fram och ändras många gånger efter behov, menar Isabelle.

– Men det var något vi inte riktigt funderade på när vi först flyttade in. Vi tokrenoverade utan att tänka igenom valen ordentligt. Det har ibland varit tålamodsprövande att ha ständiga projekt i gång, men nu börjar vi äntligen se en ljusning!

– Trots att huset endast är 140 kvadratmeter har det tagit lång tid att få det som vi vill ha det. Mycket på grund av att vi i början tog beslut som vi sedan ångrat och fått göra om, säger Kent.

Nu är familjen nästan i mål. Det är endast badrum och bastu som ska göras om på källarplanet och golvet på övervåningen som tyvärr blev för ljust och behöver betsas om med ytterligare tre lager. Och de öppna hyllplanen i köket ska ersättas med överskåp på grund av platsbrist.

Svart metall och mjukt linne är en oslagbar kombination. Foto: PERNILLA HED
Vägglampor, Buster & Punch. Rökfärgad glasvas Pipe, Pom Pom i Hammarby sjöstad. Foto: PERNILLA HED
Från hallen ser man rakt in i det stora sällskapsrummet som ger en öppen och härlig atmosfär. Väggarna är målade i en varmgrå ton och trappräcket är målat i en matt svart kulör. Foto: PERNILLA HED
Tonårsrummet har petrolblått som accentfärg. Klädställning, House Doctor. Sänggavel, Frejas boning. Vintagematta, Dis Inredning. Foto: PERNILLA HED

LÄS MER: Se hur Isabelle och familjen förvandlade förfallna trädgården till en magisk japansk oas 

LÄS MER: Mexitegelvillan från 90-talet döljer en sekelskiftesdröm 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!