1 AV 2
Malin och Wilhelms gamla fiskarhus är byggt 1870 och renoverat i omgångar.
Foto: JONAS LUNDBERG
2 AV 2
”Vi är så glada för vår härliga trädgård som vi njuter oerhört mycket av på somrarna”.
Foto: JONAS LUNDBERG

Ingen ville köpa rucklet på Österlen – Malin förvandlade det till idyll

Under tre års tid stod det gamla huset i Skillinge osålt på grund av sättningar i grunden. Men i Malin och Wilhelms vård har huset fått blomma ut – med ny finish som flörtar med både förr och nu i en skön balans som lyssnar till husets ursprung.

Anna Truelsen

Malin, Wilhelm och dottern Olivia bor mitt i historiens vingslag i den mysiga fiskebyn Skillinge på Österlen i Skåne. Här är kullerstensgatorna kantade med stockrosor, rosor och äppelträdens grenar som sträcker sig över staketen från prunkande små trädgårdar.

Skillinge har alltid haft en stor plats i Malin och Wilhelms hjärta. På sensommaren 2016 dök den gamla fiskarbostaden upp på Hemnet och paret åkte direkt ut för att titta på det utifrån. Dagen därpå kontaktade de mäklaren som berättade att huset hade varit ute till försäljning under mer än tre års tid och haft över 300 visningar.

– Han var nästan ovillig att visa det eftersom sättningen i huset var extrem och svår att förklara.

Malin och Wilhelm insisterade på att de ville titta på det och åkte dit ett par dagar senare. Strax därefter var kontraktet signerat.

– Wilhelm och jag träffades midsommarhelgen 2016 och flyttade ihop i en lägenhet i Lund tre veckor senare. Vi bestämde oss för att köpa huset i Skillinge i september samma år.

HEMMA HOS FAMILJEN HANSMARK JANZ

Här bor: Malin, 31, Wilhelm, 34, och dottern Olivia, 2.

Gör: Malin är studie- och yrkesvägledare och Wilhelm ingenjörschef på Tetra Pak.

Var: Skillinge på Österlen.

Bor: I ett hus på 85 kvm, byggt på 1870.

Instagram: @hansmark.living

Malin i full färd med att duka upp till fika i trädgården och i den loppisfyndade glasskålen bjuder hon på saftiga körsbär. Foto: JONAS LUNDBERG
”Vår trädgård är en inbjudande oas uppdelad i olika rum”, säger Malin. Duk, Chamois. Rottingstolar, inköpta på auktion. Pallar, Vacker vardag. Stråkorg, Åhléns. Foto: JONAS LUNDBERG
Stolar och bord, Grythyttan. Parasoll, Ilva. Krukor, Vacker vardag. Foto: JONAS LUNDBERG

Många tyckte att de var galna och att de gick alldeles för fort fram.

– Vi kände oss säkra, både på varandra och på vårt fortsatta liv tillsammans. Vi såg chansen som fanns just där och då att som två unga människor fick möjligheten att köpa ett sommarhus på ett så eftertraktat läge som Skillinge, säger Malin.

Fyra år senare hade de hunnit med förlovning, giftermål och att bli föräldrar till en liten dotter.

Deras hus byggdes 1870 och har moderniserats i omgångar. Det var i mycket dåligt skick när Malin och Wilhelm köpte det. Det hade skett en sättning i grunden så huset hade sjunkit som mest med cirka 60 centimeter.

Vi förstod nog inte riktigt vad vi gav oss in på. Hade jag vetat att vi skulle arbeta med renoveringen varje helg och semester under tre års tid hade jag förmodligen tvekat.

Det skulle till en omfattande renovering för att återföra huset till sin ursprungliga position och för att få huset säkert och beboeligt igen. det här var också orsaken till att över 300 sällskap hade visat intresse för huset men tackat nej till att köpa det när de förstod hur illa det var.

Att paret vågade köpa det berodde på att Wilhelms pappa är kunnig inom bygg och skulle kunna finnas där för dem under hela renoveringsprocessen.

– Vi har totalrenoverat huset och för att vara ärlig var den ännu mer omfattande än vad vi trodde från början. Vi förstod nog inte riktigt vad vi gav oss in på. Jag fick höra att det skulle ta oss ett år att renovera, hade jag vetat att jag och min man skulle arbeta med renoveringen varje helg och semester under tre års tid hade jag förmodligen tvekat.

En fransk järnsäng står i skuggan i pergolan där paret gärna njuter under de varmaste timmarna under dagen. Foto: JONAS LUNDBERG
”En av våra favoriter är pergolan som faktiskt var en av de första sakerna vi byggde. Vinrankorna som slingrar sig längs väggarna och det bambuklädda taket skapar en känsla av att befinna sig i södra Frankrike och gör att man glömmer tid och rum”, säger Malin. Mosaikbord, Karl-Fredrik på Eklaholm. Bryggeristolar, Grythyttan. Smideskrona och krukor, loppis. Foto: JONAS LUNDBERG
I hallen står ett antikt klädskåp som sväljer mycket. Hattask, korg, hängare och tavla, inköpta på loppis. Skomakarlampa, Strömshaga. Foto: JONAS LUNDBERG
Fransk spegel, Vacker Vardag. Antik urna och skulptur, inköpta på auktion. Foto: JONAS LUNDBERG

De har utfört mycket av renoveringen själva och lagt ner både tid och själ i projektet.

– Vi har fått försaka mycket under åren vi renoverade men vi har hela tiden tänkt på vilket värde det kommer ge oss i vår framtid tillsammans, säger Malin.

Det gamla fiskarhuset andas en mix av traditionell skånsk stil med inslag av franska Provence. Malin och Wilhelms tanke med huset var att de ville skapa ett elegant, kryddigt och varmt hem där gränsen mellan gammalt och nytt suddats ut.

I deras hem möts man av slipat betonggolv, slätputsade väggar, synliga gamla takbjälkar, exklusiv spiraltrappa samt en vacker gjutjärnskamin med karaktär.

På nedre plan finns hall och badrum, groventré i anslutning till köket som är i öppen planlösning med matrum och vardagsrum. Den gedigna spiraltrappan leder upp till övre plan där familjens sovrum och gästrum finns. Övre plan har ett fantastiskt ljusinsläpp genom fyra takfönster. De gråmålade furugolven och den vitmålade furuspånten fulländar den pittoreska sommarkänslan i huset.

Det svarta köket ger fin kontrast till den ljusa inredningen. Köksluckor Lerhyttan, ugn och vask, Ikea. Fläkt, Witt.Klänning, Reunion home.Träbyttor, lerskålar, fransk karaff och mortlar, loppis. Foto: JONAS LUNDBERG
”Varje sak bär på en historia och ett minne. När jag tittar på kökssoffan påminns jag om när jag och min svärmor målade och klädde om den på hennes innergård”, säger Malin. Kökssoffa inköpt på loppis. Piedestal och urna, inköpta på auktion. Litografi av Madeleine Pyk. Foto: JONAS LUNDBERG
Malin och Wilhelm har installerat en vacker gjutjärnskamin som är tillverkad efter en 150 år gammal förlaga. Kamin Royal Viking tillverkad av Josef Davidsson, Qvesarum. Matta, Reunion Home. Thonetstolar, inköpta på auktion. Matbord, Ilva. Kristallkrona, auktion. Kungalampetter i mässing av Malin Appelgren, Vacker Vardag. Foto: JONAS LUNDBERG
Safaristol av Elias Svedberg för NK. Soffbord Big George, Ellos. Soffa Great lift, Eilersen. Tavla, gipsskulptur och antik urna inköpt på auktion. Golvlampor, Louis Poulsen. Foto: JONAS LUNDBERG
Den gedigna spiraltrappan leder upp till övre plan där familjens sovrum och gästrum finns. Foto: JONAS LUNDBERG

– Både jag och min man har ett stort inredningsintresse. Vi älskar arkitektur och design. Vi har turen att ha någorlunda samma smak vilket gör det lätt för oss att inreda ett hem.

Ett stort gemensamt intresse är att gå på loppis och auktion tillsammans och det gör paret gärna på sin lediga tid.

– Vi älskar även klassisk, skandinavisk och modern design. Det är kontrasterna som vi uppskattar och därför försöker vi alltid blanda stilar, material och objekt men ändå få det att smälta samman till en helhet.

När jag tittar mig omkring ger det mig en varm känsla av att ha valt ut varenda sak med omsorg. Varje sak bär på en historia och ett minne.

I huset i Skillinge har de försökt göra just detta.

– Vi har vissa klassiska designobjekt som Theselius-fåtöljen och Eilersen-soffan, men det viktiga för oss är att vi blandar det med loppisfynd med anor från gamla Skillinge.

Malin och Wilhelms sovrum ligger under taknocken på övre plan. Sängkappa, Jotex. Sängöverkast, Eightmood. Sängbord, auktion. Foto: JONAS LUNDBERG
Mittemot parets sovrum ligger ett gästrum, som alltid står redo för familj och vänner. Foto: JONAS LUNDBERG

Malin betonar att det absolut viktigaste är att anpassa stilen till huset.

– Eftersom det är ett renoverat gammalt hus är det extra viktigt att det finns inslag av gamla saker, det får inte bli för modernt och nytt. När jag tittar mig omkring ger det mig en varm känsla av att ha valt ut varenda sak med omsorg. Varje sak bär på en historia och ett minne.

För Malin är sakerna inte längre bara objekt utan det är små påminnelser om händelser och tider tillsammans med nära och kära.

– När jag tittar på kökssoffan påminns jag om när jag och min svärmor målade och klädde om den på hennes innergård, när jag tittar på det gråmålade golvet på övervåningen påminns jag om när jag och min man råkade måla med två olika kulörer så det blev fläckigt. Det är sådana små minnen som gör att det går från att vara bara ett hus till ett hem, säger Malin och ler varmt.

Se även: