Ingela bytte Stockholm mot nybygge intill skogen

Ingela och Anders bor i en stor villa i Uppsala och är väldigt förtjusta i rymden i sitt vardagsrum, som de tycker är hemmets hjärta.

Foto: CARINA OLANDER

1 av 2: Ingela och Anders bor i en stor villa i Uppsala och är väldigt förtjusta i rymden i sitt vardagsrum, som de tycker är hemmets hjärta.

Huset är från Myresjöhus och husmodellen heter Mästergården.

Foto: CARINA OLANDER

2 av 2: Huset är från Myresjöhus och husmodellen heter Mästergården.

Hemma hos Ingela och Anders i Uppsala är det inte köket utan vardagsrummet som är hemmets hjärta. Med över fem meters takhöjd och fönster från golv till tak har familjen utsikt över trädgård och skog.

– Jag tycker så mycket om blickfånget från hallen när man kommer in, säger Ingela.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ingela och Anders hade bestämt sig för att flytta ihop. Hon bodde i Stockholm, där hon hade sitt jobb, och Anders bodde i Månkarbo söder om Tierp, och arbetade i Uppsala som låg mittemellan deras bostadsorter. Vart flyttlasset skulle gå diskuterades ivrigt, men valet föll till slut på Uppsala. Det kändes som den mest logiska platsen för dem, båda har barn och ville ha ett rimligt avstånd till dem.

– Vi började med att titta på befintliga hus. Men så tipsade en arbetskamrat till Anders oss om att det skulle byggas ett nytt område i Lindbacken, knappt 10 minuter med bil från Uppsala centrum. Vi ville båda ha närheten till naturen. Att ha skogen bakom huset kändes helt fantastiskt, så vi slog till, berättar Ingela.

Foto: CARINA OLANDER

Ingela och Anders hus i Uppsala ligger intill skogsbrynet. Det som från början var sprängsten har blivit en välplanerad trädgård som harmonierar med naturen runtomkring.

Hemma hos Ingela & Anders

Här bor: Ingela Fagerström, Anders Gunnarsson och Anders son Isak, 18.

Gör: Ingela arbetar som marknadsförare. Anders jobbar inom försäljningsledning i IT-branschen.

Huset: En 174 kvm stor villa i Uppsala från Myresjöhus, byggd 2014. Husmodellen heter Mästergården.

Instagram: @Home_by_Pling

Visste inget om hur området skulle bli

Lindbacken är på något sätt ute på landet, fast ändå inte.

– Vi har bara 5 km till ett stort köpcentrum. Men det fanns bara ett tiotal hus här när vi köpte tomten 2013, så det var lite jobbigt att inte veta om det skulle bli ett öde område här eller inte.

Men de hade inte behövt vara oroliga, området har vuxit enormt.

– Av förbipasserande har jag fått höra att vi har byggt på det absolut bästa kantarellstället. Området bakom vårt hus är en skyddad biotopskog så inget får röras där. Det känns väldigt skönt för då behöver vi inte oroa oss för att skogen bakom huset ska försvinna. Vi har sett ett par gigantiska skalbaggar som enligt ryktet bara finns här, men kantarellerna ligger begravda under ett par meter sprängsten, säger Ingela.

Foto: CARINA OLANDER

Ingela och Anders älskar sitt vardagsrum med rymd och ljus från de stora fönstren. Soffa, Italsofa. Bord, bokhylla, taklampa, mönstrad kudde och pläd, Artwood. Pall, Mio. Matta, Wahlquist Mattor i Uppsala.

Foto: CARINA OLANDER

Ett stort runt bord är socialt, tycker Ingela. Nackdelen är att man måste sy egna breda dukar eftersom tygbredden ligger på 140 centimeter. Köksbord, Mio.

LÄS MER: Andreas och Åsa skapade sin husdröm i fina torpet 

Sprängt bort berg från tomten

Valet av husfabrikör föll på Myresjöhus. Anders och Ingela köpte ett nyckelfärdigt hus men har byggt växthus, bastu, sophus och damm själva. Större delen av tomten var ett berg som de sprängt bort och fyllt upp tomten med.

– Så att gräva i marken är ett riktigt elände! Här kan man verkligen prata om blod, svett och tårar.

Från början hade Ingela och Anders valt en mycket mindre husmodell då ingen av parets barn ville flytta med. Men när tonårssönerna plötsligt ändrade sig uppgraderade Ingela och Anders till ett större hus.

– Tre av killarna närmade sig 20-årsåldern, så vi visste ju att de inte skulle bo kvar hemma så länge. Det fick bli flera, men inte så stora, sovrum. Vi ville inte ha så stort hus att det skulle kännas öde redan efter ett par år, när de skulle flytta ut.

Övervåningen blev tonårsnäste med ett badrum, tre sovrum och ett tv-rum.

– Med tanke på att det var flickvänner med i bilden ett tag, så var det skönt att vi inte behövde gå på varandra. Vi gjorde också i ordning ett rum i garaget där en av sönerna bodde ett par år. Jag och Anders sov bredvid vardagsrummet i det som nu är tv-rum, säger Ingela.

Foto: CARINA OLANDER

Förra våren fick överskåpen i köket stryka på foten till fördel för en luftigare känsla med hyllplan. Även kaklet fick sig en omgång då Ingela tröttnat på den bruna färgen. Kök, HTH. Pallar, Artwood. Skärbrädor, Mio. Vägghyllorna är egentillverkade. Gardin, Himla.

Foto: CARINA OLANDER

Whisky är en liten passion för Anders vilket märks på både böcker och glas i bokhyllan. Bokhylla, Artwood.

Gjorde om köket till mer personligt

Paret valde en hel del standardlösningar för att kostnaderna för själva huset inte skulle skena i väg, vilket det lätt gör med många tillval. Dessutom tillkommer extra kostnader när man ska anlägga en tomt, och Ingela och Anders hade stora planer för trädgården, med stödmurar och andra kostsamma arbeten.

– Jag älskar inredning och har verkligen försökt att skapa ett personligt hem. Jag spenderar alldeles för mycket tid på Pinterest och Instagram för att det ska vara hälsosamt för min ”inredningssjuka”. Jag får hela tiden nya idéer, säger Ingela.

Hon var till exempel inte så nöjd med standard­lösningarna i köket.

– Förra våren rev vi helt sonika ner de tråkiga över­skåpen och ersatte dem med öppna hyllor av betsade ekskivor. Dessutom målade jag om kaklet. Det bruna som vi valt från början kändes så trist nu, säger Ingela.

Foto: CARINA OLANDER

En höstig bukett med blommor från blomster­affären har blandats upp med blommor från trädgården.

Foto: CARINA OLANDER

Anders tycker mycket om att laga mat. På hyllan ligger en trave kokböcker.

”Rymden här inne är helt fantastisk”

Köket brukar kallas hemmets hjärta. Men hos Ingela och Anders är det tveklöst vardagsrummet som intar den positionen med en takhöjd på över 5 meter och ett fönsterparti som sträcker sig ända upp till taket. Vyn ut över skogen där årstidsskiftningarna utanför blir en del av inredningen är helt magisk.

– Vi älskar vårt vardagsrum, rymden här inne är helt fantastisk Jag tycker så mycket om blickfånget från hallen när man kommer in. Man ser vår egenritade vedförvaring som snickarna hjälpte oss med, och vidare ut genom fönstren till trädgården och skogen.

Men de hade aldrig skaffat så stora fönster om de haft en granne precis bakom.

– Det hade nog känts som att leva i en dokusåpa, säger Ingela.

Att kunna se de blommande magnoliorna utanför fönstret på våren är också en av de stora fördelarna med husets planritning.

– Det känns nästan som om de är planterade här inne. Det är så härligt, all stress släpper när man kommer in genom ytterdörren och möts av den vyn.

Foto: CARINA OLANDER

Ett av de utflyttade killarnas sovrum används som hemmakontor när Ingela och Anders jobbar hemifrån. Matta, Mio. Skrivbordet, från tidigt 1900-tal, är ett Blocket-fynd.

Foto: CARINA OLANDER

I gästrummet är många projekt på gång. Bland annat håller Ingela på att göra en sänggavel till gästsängen.

Foto: CARINA OLANDER

Sängbord, Artwood. Sängkläder, Hemtex.

Foto: CARINA OLANDER

Sovrummet är ljust med fönster i två väderstreck. Sänggaveln är egentillverkad. Överkast och gardiner, Himla.

LÄS MER: Så fick de bygget att se ut som ett sekelskifteshus 

LÄS MER: Så skapade Catrin ett magiskt hem i tvårumslägenheten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande