1 AV 3
”Vårt nästa projekt är trädgården. Vi ska bygga staket och sätt häck runt huset, plantera växter och fruktträd. Jag vill även ha planteringslådor så att vi kan börja odla. Det är härligt när barnen kan gå ut och plocka sina egna jordgubbar och smultron till frukost. Det längtar jag efter”, säger Sarah.
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 3
Redan innan familjen flyttat in hade Sarah planerat inredningen. Med gardiner, matta, fluffiga kuddar och stora härliga växter blev det hemtrevligt på stört. Soffa, Jotex, bord, Royal Design, fåtölj, Jotex, taklampa, Ikea, fiolfikus, Interflora, matta, Classic Collection, vas och ljusstake, Cooee, korg, Ikea, spegel, House Doctor.
Foto: JONAS LUNDBERG
3 AV 3

Influencern Sarah byggde nytt hus – i gammal sekelskiftesstil

Sarah och Andreas har skapt sitt drömhem i ett nybyggt hus i gammal sekelskiftesstil. Med spröjsade fönster, stuckaturer och pardörrar har de gett det nya huset en massa charm. Sköna textiler i form av mattor, gardiner och fluffiga kuddar skapar hemtrevnad.

Anna Truelsen

Sarah och Andreas bodde tidigare i ett radhus som de trivdes väldigt bra, men i takt med att familjen utökades och barnen växte började det kännas trångt. De gick på visningar på flera äldre hus, men kände att det kanske var ett nytt hus utan en massa renoveringsbehov som stod högst upp på önskelistan.  

– Vi ville skapa ett hem från grunden och sätta vår egen prägel på både planritning och utseende. Vår dröm har alltid varit att bygga och när vi fick tag på en tomt slog vi till. Det är vårt bästa beslut. Vi är båda uppvuxna på samma sida av Vättern i Jönköpingstrakten och har alltid hört väldigt gott om Habo. En perfekt plats för en barnfamilj, som vi, med nära till skola, förskola och mataffär, sjö och skog – helt klart en idyll, säger Sarah.

HEMMA HOS FAMILJEN STRÅTH

Här bor: Sarah och Andreas med döttrarna Emiliya, 10 år, Lovisa, 7 år, och Julia, 6 år. Väntar tillökning när som helst.

Gör: Sarah arbetar som säljare i en möbelaffär samt som inredningsinfluencer och content creator. Andreas arbetar som gruppchef på ett försäkringsbolag.

Var: I Habo strax utanför Jönköping.

Bor: I ett nybyggt tvåplanshus på 180 kvm byggt 2018–19.

Instagram: @interiorbysarahstrath

Sarah med dottern Julia. Foto: JONAS LUNDBERG
Familjen har valt att ha fler fönster i köket än det var på originalritningen. De älskar ljusinsläppet som de ger. På grund av alla fönster slopade de överskåp så att ingenting stoppar ljusflödet, men för att rama in köket valde de ändå att sätta in ett överskåp som går från bänkskivan uppåt. Det har blivit en klar favorit i köket. Kök från HTH, fläkt, Fjäråskupan, taklampor, Muuto, bubblig skål och urna, Jotex. Foto: JONAS LUNDBERG
Trärena hyllor kontrasterar fint mot den ljusa väggen. Hylla, Ikea, knopplist, Granit, grå kruka Cooee, vit kruka Dbkd, porslin, Ernst, litet durkslag, Granit. Stuckatur från Lundbergs. Foto: JONAS LUNDBERG

Byggde om husmodellen Smart från Myresjöhus

Valet av tillverkare föll på Myresjöhus och paret har utgått i från husmodellen Smart 168, men ändrat så pass mycket att det är mer likt fabrikens husmodell Kungshamn.

– Jag tror vi ändrat alla väggar man kan ändra och även lagt till ett extra fönster i varje rum för extra ljusinsläpp. Jag älskar när solen kan kika in från alla väderstreck, så för mig var många fönster viktigt. Vi valde även att göra en större groventré då vi har tre barn som älskar att vara ute. Här finns gott om förvaring och det funkar alldeles utmärkt att låta sandiga överdragsbyxor hänga här tills nästa gång de ska ut och leka. Vi ritade även till en veranda på huset, något jag drömt om sedan jag var barn. Nu kan jag sitta där och dricka mitt morgonkaffe i korggungan. Det känns nästan overkligt då jag drömt om det så länge, säger Sarah och ler.

Vi älskar den öppna planlösningen som binds samman med burspråket

Från det att Sarah och Andreas skrev på avtalet med Myresjöhus tog det 2,5 år innan huset var inflyttningsklart. Men själva bygget tog bara tjugo veckor. Att hela processen tog så lång tid berodde främst på att vägarna samt vatten och avlopp inte var klart eftersom hela området var en nyprojektering.

– Vi sålde radhuset och fick flytta in hos mina föräldrar och bo där under ett år. Det var en fantastisk tid på många sätt och vi är otroligt tacksamma för att de öppnade upp sitt hem för oss, säger Sarah.

”Vi älskar vårt burspråk. Här kan vi samla vänner och familj, duka långbord, äta god mat och umgås. Det är härligt att ha huset fullt av gäster så denna plats är värdefull för oss”, säger Sarah.Bord och stolar, Bloomingville, taklampa, Hallbergs of Sweden, matta, Designhouse Stockholm, gardiner, Hemtex, väggkruka, Vertiplants. Stukaturen kommer från Lundbergs. Foto: JONAS LUNDBERG
”Jag tycker mycket om att göra vackra dukningar och använder mig gärna av flera mindre vaser för att skapa ett snyggt blickfång”, säger Sarah. Tallrikar, Mateus, krokusvas, Granit, linneservetter, Ikea, blommor, Magasin L i Habo. Ljusstakarna är loppisfynd. Foto: JONAS LUNDBERG
På övre plan finns ett härligt allrum där familjen gärna samlas och ser på film tillsammans. Soffa Söderhamn, Ikea, soffbord, Norr11, matta, Classic Collection, fåtölj, Ikea, rund vas, Cooee, tavelvägg , Wall of Art och Desenio, svart vägglampa House Doctor, taklampa Hallbergs of Sweden. Vit fåtölj från loppis. Foto: JONAS LUNDBERG

Huset är 180 kvadratmeter stort. På nedre plan finns groventré, hall, badrum ett sovrum samt kök och vardagsrum i öppen planlösning, men ändå med rumskänsla. På övre plan finns fyra sovrum och ett härligt allrum där familjen gärna ser på film tillsammans. Ett stort badrum med dubbelhandfat, dusch och badkar ger utrymme för avkoppling.

– Vi älskar den öppna planlösningen som binds samman med burspråket. Här kan vi samla vänner och familj, duka långbord, äta god mat och umgås. Vi trivs när huset är fullt av gäster så denna plats är värdefull för oss, säger Sarah.

Skandinavisk stil som flörtar med gamla sekelskiftesstilen

Inredningen går i skandinavisk stil med ljusa färger och inslag av trä som skapar värme. Stilen flörtar med gamla hus i sekelskiftesstil eftersom paret sökt inspiration i från en svunnen tid med stuckaturer, spröjsade fönster och veranda. Därtill har Sarah har kryddat med modernare inslag, vilket skapar en fin mix. Här finns allt i från designklassiker till loppisfynd! 

Hallen är tapetserad med tapeten AVA Elvira i från Sandbergs. Hylla och bänk i hall från Bloomingville, taklampa Watt & Veke. Foto: JONAS LUNDBERG
Den ljusa groventrén, hyser bra förvaring, tvättmaskin och torktumlare. Förvarningen är byggd av köksstommar från Ikea. Klädhängare, House Doctor, spegel, Rusta. Foto: JONAS LUNDBERG
I det stora badrummet ryms hela familjen, även när det är rusningstrafik på morgonen på väg till jobb, skola och förskola. Kakel Manhattan, Höganäs Kakel, duschvägg, Macro Design, handdukstork, INR, badkar, Roca Virginia, korg, Mio. Foto: JONAS LUNDBERG

Hittar inspiration från Pinterest och gör moodboards

– Andreas är inte så inredningsintresserad så det är mest jag som kommer på alla tokiga idéer, som han för det mesta säger ja till. Jag hittar oftast min inspiration till hur jag vill inreda mitt hem i från andra influencers, från Pinterest och inredningstidningar. Jag ser något som jag gillar och skapar något nytt med inspiration från det jag sett. Min inredningsfilosofi har alltid varit att ”det är detaljerna som gör det” och därför har jag lagt ner mycket tid på att skapa vackra blickfång i hela huset, säger Sarah. 

Jag är ganska nördig på inredning, så redan innan vi flyttat in var rummen färdiginredda i mitt huvud

– Så fort vi flyttade in var jag redo att skapa en hemkänsla i huset. Det kan kännas ganska kalt och tomt i nyproducerade hus och den känslan ville jag få bort. Jag är ganska nördig på inredning, så redan innan vi flyttat in var rummen färdiginredda i mitt huvud. För att även Andreas skulle kunna se slutresultatet framför sig gjorde jag moodboards. Vi är jättenöjda med allt och skulle inte vilja ha gjort på något annat sätt. Detta är vårt paradis på jorden. Vi kommer få se våra barn växa upp här och det känns så fint, säger Sarah och ler.

Julias rum är en riktig dröm med gunga och allt ett barn kan önska sig. Gunga, Babylove, matta, säng och bänk från Cam Cam Copenhagen, gardiner Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG
Även parets sovrum har många fönster och ett härligt ljusinsläpp. Här fungerar ett till och med ett fönster som sänggavel. Säng och bänk, Ikea, taklampa, Hallbergs of Sweden, plädar, Classic Collection och Klippan Yllefabrik, gardiner, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG
Nattduksbord, Ikea, spegel, Åhléns. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Linda förvandlade gamla huset – blev sagolikt fint

LÄS MER: Bygg ditt drömhus! Här är 13 vackra villor i olika stilar