Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Drömhem

Publicerad 23 sep 2018 19:00

Igenvuxna tomten dolde en drömgård från 1800-talet

Sovi och David Rydén bor så ofta de kan på Gama Ruda gård som ligger vid sjön Tisnaren utanför Vingåker.

Sovi och David Rydén bor så ofta de kan på Gama Ruda gård som ligger vid sjön Tisnaren utanför Vingåker.

1/3

Foto: Jessica Holm

Det vackra 1800-talshuset har klassisk faluröd fasad och vita knutar.

Det vackra 1800-talshuset har klassisk faluröd fasad och vita knutar.

2/3

Foto: Jessica Holm

Medelhavsväxterna trivs i det ljusa matrummet. Stor ljuslykta, från Mathilde.

Medelhavsväxterna trivs i det ljusa matrummet. Stor ljuslykta, från Mathilde.

3/3

Foto: Jessica Holm

Bakom de höga träden på andra sidan sjön dolde sig ett falurött paradis. Trots att det inte riktigt var meningen har Sovi och David flyttat in i Gamla Ruda gård utanför Vingåker. Här får livskvalitet och barfotaliv vara i centrum

I nära tio år hade Sovi och David ett torp som sommarbostad i närheten av Ruda gård. De hade egentligen ingen tanke på att byta ut sitt sommartorp. Men när en släkting nämnde att ett hus vid Ruda gård tvärs över sjön Tisnaren, var till salu, följde de med och tittade. 

– Vi tog båten över vattnet. Tomten var helt igenvuxen och det växte massor av höga träd runtom. Vi såg inte ens ner till sjön från huset, säger Sovi.

LÄS MER: Agnes och Stefan ska renovera kråkslottet själva – på ett år

På den stora uteplatsen, som har utsikt över sjön, står rejäla trädgårdsmöbler. Här får hela stora familjen plats. Möbler, Hillerstorp.

Foto: Jessica Holm

Ruda gård blev paradiset på jorden

Hon och David fick låna nyckeln av säljaren och steg in i den över 150 år gamla byggnaden. De kände direkt att det var som att kliva in i en dröm, och ville absolut vara med på budgivningen. Resten är historia, nu är gamla Ruda gård deras paradis på jorden. 

När de köpte gården bestämde de sig för att sälja sitt hus i Danderyd utanför Stockholm och i stället köpa en lägenhet mitt i stan. 

– Att komma hit är som balsam för själen tycker både David och jag. Det är som att tiden tickar långsammare här på något sätt. 

David, som både gillar jakt och fiske, försöker ta sig till huset varje helg. Det kryllar av kräftor i sjön, vilket bäddar för härliga kräftskivor med familj och vänner. Sovi, som arbetar som flygvärdinna, har ofta lediga vardagar då hon passar på att åka till gården och njuta av lugnet. 

 

Det stora ljusa matrummet byggde familjen 2017 när deras äldsta dotter gifte sig. Ljuskrona Gino Sarfatti för Flos. Stolar ”Rossini” från Room. Matbord från Furniture House.

Foto: Jessica Holm

– Det är här jag landar mellan flygningarna. Jag brukar säga att alla resor är omvägar hem till Ruda. Vi är så glada att vi satsade på detta. Vi älskar att vara här, inte bara på somrarna, utan året runt. 

Inför dotterns bröllop i maj 2017 satsade familjen på att piffa till gården lite extra. Den nuvarande favoritplatsen i huset, matrummet, byggdes, men även en balkong på övervåningen. 

– Vi är oerhört nöjda med hur matrummet blev. Det är nästan magiskt att sitta där, oavsett årstid. 

De satsade på ett rejält matbord med sköna stolar där Sovi och Davids tre vuxna barn med respektive, plus ett litet barnbarn, ska få plats. 

– Barnen är här jätteofta, alla har varsitt sovrum i huset vilket gör att vi aldrig går på varandra. Vi älskar att ha långa middagar, med efterföljande sällskapsspel, säger Sovi.

Fikadags. Engelskt porslin och bordsduk från Zara Home.

Foto: Jessica Holm

 

Huset på Gamla Ruda gård har högt läge, med utsikt över sjön Tisnaren. Sovi, som växte upp här i bygden, känner att hon hittat hem. Nere vid sjön har de en sjöbod där de gärna tar både morgon- och kvällsdopp. ”Där är det ingen insyn, så vi badar faktiskt i paradisdräkten”, säger Sovi.

Foto: Jessica Holm

Ligger med utsikt över sjön Tisnaren

Huset på Gamla Ruda gård har högt läge, med utsikt över sjön Tisnaren. Sovi, som växte upp här i bygden, känner att hon hittat hem, nu när hon och hennes familj skapat sig sin alldeles egna oas här. Nere vid sjön har de en sjöbod där de gärna tar både morgon- och kvällsdopp. 

– Där är det ingen insyn, så vi badar faktiskt i paradisdräkten, säger Sovi. 

När det kommer till inredningen är Sovi och David nästan alltid överens. De blandar nytt med gammalt. Det absolut viktigaste är att huset ska kännas trivsamt, men det ska också vara funktionellt. Eftersom Sovi reser mycket i sitt jobb kommer hon hem med många saker från olika delar av världen. 

– Ibland springer jag in i något och tänker: Det där skulle passa i huset. Då köper jag det! Som den härliga träskålen med renar som alltid står på köksbordet. 

Att huset är hemtrevligt och inrett för socialt umgänge råder det ingen tvekan om. Utsikten över sjön från trädäcket, med den stora vita matgruppen, ger mervärde till utomhusmiddagarna. Det stora matbordet i det nybyggda matrummet gör att alla får plats oavsett årstid. Och den stora sköna soffan i vardagsrummet är perfekt att sjunka ner i efter en god måltid. 

– Vi har satsat på detaljer som gör det enklare att göra det som är viktigast för oss – att umgås med familj och vänner.

LÄS MER: Pernilla Wahlgren gör om i sin villa på Lidingö – se bilderna före och efter 

Dukat för familjefest. Glas, Reijmyre glasbruk. Porslin English Scenery Wood & sons. Besticken är arvegods. Druvorna växer i familjen växthus.

Foto: Jessica Holm

 

Fårskinnsfåtöljen i läshörnan i matrummet kommer från EM.

Foto: Jessica Holm

 

Medelhavsväxterna trivs i det ljusa matrummet. Stor ljuslykta, från Mathilde.

Foto: Jessica Holm

 

Familjen sitter gärna i det stora matrummet på familjemiddagarna, som ofta följs av sällskapsspel.

Foto: Jessica Holm

 

Fondtapet, Polo Logo, Ralph Lauren. Lampan i hörnet, NK. Det stora fatet på bordet är köpt på en porslinsmarknad i Peking.

Foto: Jessica Holm

 

I vardagsrummet står en soffa och fåtölj, från Boom i Täby. Soffbordet är ett auktionsfynd. Gunghästen är köpt i Thailand.

Foto: Jessica Holm

 

I hallen ligger en stor matta köpt på auktion. Härifrån kommer man in i vardagsrum och kök, men även sovrum.

Foto: Jessica Holm

 

I köket finns den gamla vedspisen bevarad. Mosaikbord, Spiti. Stolarna kommer från en restaurang som sålde ut dem på Blocket. Stort vitrinskåp, Cranberry Corner. På köksbordet står en kanna av Lena Linderholm. Träskålen har Sovi köpt på Marshalls i Los Angeles.

Foto: Jessica Holm

 

Sovrummet är ombonat med många kuddar. Säng, Excel, från Hästen. Överkast och kuddar, Day Birger et Mikkelsen home.

Foto: Jessica Holm

 

Sovi och David är mycket intresserade av vin och har byggt en vinkällare i ett av uthusen. Trappan är specialbeställd från Vytab i Vingåker.

Foto: Jessica Holm

 

På framsidan av huset står en staty som Sovi och David köpt på Blocket. När barnen var små lekte de med statyn och döpte henne till Sofia.

Foto: Jessica Holm

LÄS MER: 11 övergivna hus och ruckel – spökhusen som säljs till vrakpris