Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjens hus i Ingarp är byggt i början av 1900-talet men har renoverats de senaste åren. Verandan har Kristofer byggt själv trots att han hade mycket lite erfarenhet av snickeri och renovering när han tog över huset för snart fem år sedan.
Familjens hus i Ingarp är byggt i början av 1900-talet men har renoverats de senaste åren. Verandan har Kristofer byggt själv trots att han hade mycket lite erfarenhet av snickeri och renovering när han tog över huset för snart fem år sedan.
Familjens hus i Ingarp är byggt i början av 1900-talet men har renoverats de senaste åren. Verandan har Kristofer byggt själv trots att han hade mycket lite erfarenhet av snickeri och renovering när han tog över huset för snart fem år sedan.
Familjens hus i Ingarp är byggt i början av 1900-talet men har renoverats de senaste åren. Verandan har Kristofer byggt själv trots att han hade mycket lite erfarenhet av snickeri och renovering när han tog över huset för snart fem år sedan. Foto: CARINA OLANDER

Ida och Kristofer rustade upp gamla släktgården – blev magiskt julhem

Idas, Kristofers och lilla Hilmas och Hedvigs Smålandsgård i byn Ingarp, är ett hus som bär på många fina julminnen. Kristofer har firat helgen på gården sedan han var barn. 

Nu har han och Ida tagit över gården och döttrarna Hilma och Hedvig är femte generationen som snart får vara med om julen i det vackra huset.

Anna Truelsen

Det brinner stämningsfullt i eldkorgarna och marschallerna som står längs med grusgången som leder fram till Ida och Kristofers gamla hus. Det är ett par dagar före jul och de är i full gång med att förbereda det sista inför julfirandet med sina vänner som kommer för det årliga julmyset med paketlek och knytkalas.

Sekelskiftesgård utanför Eksjö

Parets gård har anor från tidigt 1900-tal. Den ligger vackert belägen på landsbygden utanför Eksjö med utsikt över hagar och åkermark kantad av gamla gärdsgårdar. Ida och Kristofer har bott i huset i fyra och ett halvt år och har tagit över huset från Kristofers morföräldrar. Parets döttrar Hilma och Hedvig är femte generationen som får växa upp i det charmiga huset.

Hemma hos familjen Hjalmarsson

Här bor: Ida och Kristofer och döttrarna Hilma och Hedvig ­Hjalmarsson.

Gör: Ida jobbar som florist på Butik Botanik Eksjö, Kristofer är maskinoperatör.

Var: Byn Ingarp på det Småländska höglandet mellan Eksjö och Vetlanda.

Bor: I en gammal gård från tidigt 1900-tal på cirka 180 kvm med stor trädgård.

Instagram: @i_hjalmarsson och @k_hjalmarsson

– Huset har tillhört Kristofers mormor och morfar och dessförinnan hans föräldrar, så det finns otroligt många historier om vårt hus, vilket är jätteroligt! Vi har fått berättat för oss hur rummen såg ut förr i tiden, hur de använde dem och vilka som har bott här genom åren, sånt är ju jättespännande, säger Ida.

Familjen samlad i köket. Kök, Marbodal. Lampa, Ellos. Foto: CARINA OLANDER
Sedan LEVA&BO var på besök har familjen utökats med lilla Hedvig. Foto: Privat
Ida och Kristofer är nöjda med sin kamin, den ger skön värme och en gammaldags karaktär till köket. Att man ser elden är ett plus. Knopplist, Lagerhaus. Julstrumpor, Granit. Vedkorg, ljusstake och tomte, loppis. Foto: CARINA OLANDER
Matsalsbordet är dekorerat i naturens tecken. En ge­digen gren har fått ny funktion som ljuskrona. Kristoffer har byggt bänken. Bord, Ikea. Matta, Mio. Foto: CARINA OLANDER
Köket är stort, luftigt och färgsatt i en varm grå nyans som blir extra fin när juldekorationerna kommer fram. Kök från Marbodal. Lampa från Ellos. Foto: CARINA OLANDER

Renoverade för en lantlig och gammaldags känsla

Ida och Kristofer tog över huset år 2014, det var då helt funktionsdugligt men hade inte renoverats sedan 1980-talet. De hade en klar bild av hur de ville att deras hem skulle se ut. Det skulle vara lantligt, mysigt och kännas att huset verkligen är gammalt. Intrycket fick inte bli att huset var nybyggt, något man ibland kan få i gamla hus som totalrenoverats.

– När vi flyttade hit var vi inte så gamla och vi hade väl på sin höjd målat någon vägg. Nu skulle vi helt plötsligt få ordning på ett helt hus med grundlig totalrenovering. Vi visste egentligen ingenting om renovering och tänkte från början att det skulle få ta rätt många år innan vi hade plöjt igenom alla rum.

Det tog tre år, och då fanns det inte en centimeter av huset som vi inte gått igenom

Men när de väl satte i gång upptäckte de att de tyckte det var väldigt roligt att renovera.

– Vi lärde oss massor under tiden och kände att vi ville att huset skulle bli färdigt så fort som möjligt. Det tog tre år, och då fanns det inte en centimeter av huset som vi inte gått igenom. Vi har gjort nästan allt själva, men har fått en hel del hjälp av Kristofers pappa. Vi behövde bara ta in hantverkare till kök och badrum, berättar Ida.

Tapeten från William Morris skapar stämning ihop med de gedigna möblerna. Kristofer har byggt ljuskronan. Bord, Mio. Stolar, Thonet. Foto: CARINA OLANDER
Ida har arrangerat ett julstilleben inne i det gamla skåpet. Foto: CARINA OLANDER
I vardagsrummet skapar blommor och levande ljus julstämning tillsammans med granen. Lampor och kuddar, från Butik botanik. Soffbordet är ett omgjort Ikea-bord. Paret har bytt skiva och slipat bort färgen. Kristofer har byggt vitrinskåpet. Foto: CARINA OLANDER

Huset är 180 kvadratmeter stort och rymmer sex rum och kök. På bottenvåningen finns vardagsrum, ”finrum”, hall och kök. På övervåningen finns två sovrum, ett gästrum, ett kontor samt badrum och flera inbyggda garderober och förråd. Under huset finns en stor källare som används som förråd och verkstad. 

Rummen är inredda med en ljus grund. Inredningen är i samklang med husets tidlösa stil där den gamla charmen är välbevarad. Många av parets möbler är köpta för ett par hundralappar och sedan renoverade. Det som Kristofer och Ida inte hittar på loppisar och second hand-butiker bygger Kristofer. Han har till exempel byggt vitrinskåpet i vardagsrummet, ett matbord och en bänk.

Julpyntar med blommor och naturmaterial

Ida är utbildad florist så för henne är blommor ett självklart pynt till jul. Hon är särskilt förtjust i att göra arrangemang och buketter med det som finns att plocka ute i naturen.

Ida och Kristofer börjar julpynta tidigt och sätter då upp stjärnor och ljusstakar. Granen kommer in lagom till lucia och efter det kommer det upp mer och mer julpynt för varje dag fram till jul.

Det gamla pianot har stått här så länge någon kan minnas. Det är så tungt att det krävdes fyra vuxna män för att flytta det en meter när golvet skulle läggas om. Spegeln har paret låtit tillverka av en loppisfyndad guldram. Julkrubba, Willow Tree. Foto: CARINA OLANDER
Ida har skapat härlig julstämning med en dikesgran i en vas. Knopplist och kavel, Granit. Övriga prylar är loppisfynd. Hyllan har Kristofer snickrat. Foto: CARINA OLANDER
Ida har klippt av vita julstjärnor i kruka och använder dem i stället som snittblommor. De bildar ett vackert jularrangemang tillsammans med grenar av tall, granris och vackra mässingsdetaljer. Foto: CARINA OLANDER

– Vi brukar pynta med massor av granar, enar och tallar - i olika storlekar. Det är ett väldigt enkelt sätt att skapa stämning. Vi brukar tömma alla fönster och ytor och sedan börja om från början, så att det bara är jul­grejer framme. Vi ställer till exempel alla vanliga krukväxter i ett svalt rum och låter dem stå där till tjugondag Knut.

Att få fira jul i det gamla huset betyder mycket för både Ida och Kristofer.

– Men det är extra speciellt för Kristofer då han firat jul här under hela sin barndom, säger Ida.

För oss betyder jul att umgås med familj och vänner

Ingen av dem låter sig stressas över saker som måste göras eller fixas. De tycker att julen skall vara kravlös. Om de inte hinner damma i alla hörn och skaka alla mattor så är det strunt samma.

– För oss betyder jul att umgås med familj och vänner, men det viktigaste är anledningen till varför vi egentligen firar jul, Jesu födelse. Julen bjuder på många tillfällen att få sjunga, och då jag älskar att sjunga så brukar jag vara med och uppträda på julkonserterna som vår kyrka anordnar, berättar Ida.

Baldakinen och säng­kappan ger sovrummet en ombonad känsla. Baldakin och sängkappa, Ellos. Matta, Ikea. Sängkläder, H&M Home. Foto: CARINA OLANDER
En stor spegel fångar ljus och förstorar rummet. Spegel, Ikea. Blom­vagnen är arvegods. Foto: CARINA OLANDER
Ida och Kristofer brukar pynta överallt med granar, enar och tallar i olika storlekar. Det är ett enkelt sätt att skapa stämning inomhus. Hylla, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Lilla Hilmas rum är en riktig dröm med både gammaldags möbler och plats för lek och bus. En egen liten gran ger fin julstämning i rummet. Matta och säng, Ikea. Skåpet är ett second hand-fynd. Stjärn­girlang, Indiska. Foto: CARINA OLANDER
Ida tar en paus i julförberedelserna med varm choklad på farstubron. Foto: CARINA OLANDER
Eldfat och marschaller pryder entrén och gör att man får julkänsla redan utanför dörren. Foto: CARINA OLANDER

 

LÄS MER: Olivias juliga 1800-talsgård – som en riktig ”Änglagård”

LÄS MER: Spökhuset blev Jessicas – efter oväntade samtalet

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.