I vardagsrummet hemma hos Isabel och Christian hänger både Bob Marley och Iggy Pop mitt i bananplantagen. Orange manchestersoffa, Mio. Foto: SOFI SYKFONT

I det pampiga 1800-talshuset döljer sig Isabels färgstarka hem

Till och med en gråmulen och regnig dag känns solen och hettan från tropiska stränder i väggarna hemma hos Isabel och Christian. Lägenheten ligger i Sundsvall men färgen och stilen påminner om parets många resor till Jamaica och Brasilien.

Oceanen utanför den berömda stranden Treasure Beach på Jamaica har inspirerat till den livgivande och uppfriskande turkosa färgtonen i deras sovrum. Lägenhetens hall går i en ren mellangrön färg, Isabels dressingroom är målad i en lekfull bubbelgumsrosa och köket har en mild ljusblå ton som känns vilsam och försiktig på morgonen. Här bor människor som är medvetna om hur olika färger kan skapa harmoni och ge energi. Och att framför allt Christian, som är konstnär till yrket, har en stark känsla för färg, går inte att ta miste på. Alla väggar är målade med noga utvalda kulörer, men med vanlig väggfärg.

– Vi provmålar och testar oss fram och går på ren känsla när vi väljer färg, säger Isabel. Det går ju alltid att måla över om det skulle bli fel, förklarar hon.

Hemma hos Isabel & Christian

Här bor: Isabel Sahlin, 33, och Christian Beijer, 58.

Gör: Isabel är frisör och driver egen verksamhet, Christian är konstnär.

Var: Sundsvall.

Bor: I en hyreslägenhet, 120 kvm, i en trävilla byggd 1890.

Instagram: @isahlin, @christianbeijer

Isabel Sahlin älskar färg och går på känsla när hon väljer. Foto: SOFI SYKFONT
Huset är en 1800-talsvilla som är ombyggd till hyreslägenheter. Foto: SOFI SYKFONT

Huset, som är en klassisk villa från 1890, är numera ombyggd till hyresfastighet med sex lägenheter. Isabel och Christian bor på bottenvåningen med en stor balkong med solläge.

– Vår lägenhet var det ursprungliga köket och personalbostad. Intill ligger servicetrappan som dåtidens tjänstefolk använde för att serva herrskapet där uppe, berättar Isabel.

Den lilla hallen hälsar välkommen med palmbladsmotiv mot det öppna ljusa vardagsrummet och matsalen. Sovrummet som ligger i anslutning till matsalen, rymmer också en stor samling målningar, konstverk, fotografier och reseminnen. I det öppna köket lagas det mest sydamerikanskt och jamaicanskt inspirerad mat.

– Vi äter ofta jerk chicken, en av Jamaicas nationalrätter, som består av grillad eller rökt kyckling marinerad i en speciell kryddblandning med lime, socker och chili. Det blir ett slags ketchup, fast stark och sötsur. En annan jamaicansk favorit är festival bread, friterade brödbollar, som doppas i såsen, berättar Isabel.

Vi provmålar och testar oss fram och går på ren känsla när vi väljer färg.
Matsalen rymmer en hel del konstverk och reseminnen, som trämasker och gamla skyltar. I bakgrunden skymtar det turkosa sovrummet. Matbordet av gammalt virke är beställt från ett lokalt byggnadsgymnasium. Stolarna är alla udda och vintage. Taklampa, Industriell design. Foto: SOFI SYKFONT
På väggen hänger bland annat Christians porträtt av Isabel och sonen Johns tolkning av Pippi Långstrump. Foto: SOFI SYKFONT
I fönstret står exotiska stora kaktusar. Taklampa, Industriell design. Foto: SOFI SYKFONT

Både mat- och vardagsrummet är stora och möblerade med vintagemöbler. Matsalen rymmer också den stora skivsamlingen och många färgstarka målningar som sitter tätt längs väggarna, både Christians egna verk och andras. Konstnärer och artister som Frank Zappa, Ozzy Osbourne, John Lennon, Yoko Ono, Lisa Bengtsson, Keith Richards, Marilyn Monroe, Sex Pistols, Zid Vicious, Karl Lagerfeld, är några av husgudarna kring det pampiga matsalsbordet. Det är ett riktigt tungt bord som ingen flyttar på i onödan.

– Det är byggt av gammalt virke och är beställt från ett lokalt byggnadsgymnasium som har byggt det efter min skiss, berättar Christian.

Den gröna väggen har fått en graffiti-inspirerad blomsterslinga runt dörröppningen till Isabels walk in-closet. Den är målad av Christians son John Beijer, som också är konstnär och grafisk formgivare. Foto: SOFI SYKFON
Spegeln kommer från en gammal klädbutik i Sundsvall. Foto: SOFI SYKFONT
Bukett från blomsterbutiken Herbanist. Lampan i hörnet, en apa med en glödlampa i handen från Seletti, Cocktail. Foto: SOFI SYKFONT
En låg mellanvägg skiljer vardagsrum och matrum åt. Soffbord, Schedins möbler Kvissleby. Matta, limited edtion, Ikea. Glasfiberfåtöljen är en gammal prototyp. Foto: SOFI SYKFONT

Vardagsrummet som ligger i fil domineras helt av de stora bananbladen i mer eller mindre naturlig storlek som Christian har målat direkt på väggen. Här står också en gigantisk orange manchestersoffa med en uppsjö av kuddar och väggen bakom pryds av en stor målning av Iggy Pop, ett av Christians egna verk. På soffbordet står en maffig bukett med stora blommor och exotiska växter.

– Jag älskar att skapa dramatiska buketter – och när längtan till varmare breddgrader blir för stor är blommor alltid en tröst, säger hon.

Christian Beijer slog igenom som popkonstnär i början av 1990-talet med flera utställningar och hade innan dess varit kläddesigner och ljustekniker i musikbranschen. I skivbackarna med vinyler avslöjas det stora musikintresset och att Christian också har ett förflutet som dj.

– Men det är bara de absoluta favoriterna som får står här. De som har de stiligaste ikoniska omslagen och de absoluta favoriterna från 1970- och 80-talen. Stones, Iggy Pop, David Bowie är några.

Här lagar paret mat med härlig hetta tack vare kryddor från Karibien och Sydamerika. Foto: SOFI SYKFONT
Både det vackert slitna lilla köksbordet och det gamla klädskåpet är vintagefynd. Foto: SOFI SYKFONT
https://www.instagram.com/p/CFfXbRCH2Ce/

Skivomslagen är också en källa till inspiration för Christians målningar.

– Först får jag en idé och en bild i mitt huvud som jag tecknar ner på papper. Sen för jag över motivet till canvasduken som jag målar på under minst ett par veckor. Jag har testat tryck på plexiglas, för jag gillar det glatta poppiga uttrycket, berättar Christian.

Sonen John, som är grafisk formgivare, har också satt sin prägel på Christian och Isabels hem. Dörröppningen in till Isabels walk in-closet är inramad av hans graffiti-inspirerade blomsterslinga i bästa Miami-stil. Här kan man verkligen drömma sig bort till exotiska platser med vita stränder och turkost hav.

Isabels dressingroom har mycket färg och stort svängrum. Klänning, Lulus. Tavla, Grandpa Store. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummets spegel med belysning är ett loppisfynd och har hängt i ett av badrummen på anrika Hotell Knaust i Sundsvall. Vägghängt nattygsbord, Ellos. Foto: SOFI SYKFONT
https://www.instagram.com/p/CFpmrJHHlLZ/?hidecaption=true

LÄS MER: Fredrik och Ida förvandlade trista 40-talshuset till en dröm

LÄS MER: Stella bor i en gammal skola – fylld med vintagefynd 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande