Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den ståtliga villan i Värnamo. Till vänster syns gårdshuset vars ena halva hyrs ut till en reklambyrå, resterande yta renoveras till finsnickeri.Den ståtliga villan i Värnamo. Till vänster syns gårdshuset vars ena halva hyrs ut till en reklambyrå, resterande yta renoveras till finsnickeri.Den ståtliga villan i Värnamo. Till vänster syns gårdshuset vars ena halva hyrs ut till en reklambyrå, resterande yta renoveras till finsnickeri.
Cocktailrummets gammelrosa väggar och mönstrade möblemang ger rummet en fin vintagekänsla. Väggkulör, Old rose, från Alcro. Lampa, Gubi. Bord, Bruno Mathsson.Cocktailrummets gammelrosa väggar och mönstrade möblemang ger rummet en fin vintagekänsla. Väggkulör, Old rose, från Alcro. Lampa, Gubi. Bord, Bruno Mathsson.Cocktailrummets gammelrosa väggar och mönstrade möblemang ger rummet en fin vintagekänsla. Väggkulör, Old rose, från Alcro. Lampa, Gubi. Bord, Bruno Mathsson.
Glasade dubbeldörrar skärmar av mellan badrummet och relaxavdelningen. Takdusch, Tapwell.Glasade dubbeldörrar skärmar av mellan badrummet och relaxavdelningen. Takdusch, Tapwell.Glasade dubbeldörrar skärmar av mellan badrummet och relaxavdelningen. Takdusch, Tapwell.
Här ligger parets relaxavdelning. Ommålad kommod från Ikea. Ramen som hittats i huset har försetts med spegelglas.Här ligger parets relaxavdelning. Ommålad kommod från Ikea. Ramen som hittats i huset har försetts med spegelglas.Här ligger parets relaxavdelning. Ommålad kommod från Ikea. Ramen som hittats i huset har försetts med spegelglas.
På övre plan har Chloé ett eget rum där hon gärna leker. Kök, Ikea.På övre plan har Chloé ett eget rum där hon gärna leker. Kök, Ikea.På övre plan har Chloé ett eget rum där hon gärna leker. Kök, Ikea.
1 AV 5
Den ståtliga villan i Värnamo. Till vänster syns gårdshuset vars ena halva hyrs ut till en reklambyrå, resterande yta renoveras till finsnickeri.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
2 AV 5
Cocktailrummets gammelrosa väggar och mönstrade möblemang ger rummet en fin vintagekänsla. Väggkulör, Old rose, från Alcro. Lampa, Gubi. Bord, Bruno Mathsson.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
3 AV 5
Glasade dubbeldörrar skärmar av mellan badrummet och relaxavdelningen. Takdusch, Tapwell.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
4 AV 5
Här ligger parets relaxavdelning. Ommålad kommod från Ikea. Ramen som hittats i huset har försetts med spegelglas.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
5 AV 5
På övre plan har Chloé ett eget rum där hon gärna leker. Kök, Ikea.
Foto: CAMILLA ISAKSSON

Huset hade varit orört i 70 år – då rustade Evelina upp det

Andreas och Evelina är den fjärde generationen i sin familj som bor i det pampiga vita timmerhuset i centrala Värnamo. Efter en totalrenovering har de fyllt det med designikoner som känner sig ovanligt hemma just här. Möbeldesignern Bruno Mathsson var en släkting till familjen.

Evelina och Andreas hade bott i hyresrätt i flera år och längtade efter ett hus att renovera. När Andreas föräldrar undrade om paret ville ta över Westbergska villan som funnits släkten sedan förra sekelskiftet var Evelina till en början väldigt tveksam. Det är ett pampigt hus med lång historia och det var inte lite som behövde göras för att det skulle fungera för en ung familj. Men till slut kom Evelina och Andreas fram till att det var värt chansningen.

– Det var ändå mycket som talade för att vi skulle trivas, säger Evelina. 

De är båda uppvuxna i trakten och Andreas hade sedan några år arbetat som chef på Värnamos kulturskola och veckopendlat mellan Värnamo och lägenheten i Göteborg. 

– Vi väntade även vårt första barn och behövde därför ett större boende. Huset hade stor potential så vi kände att det skulle vara spännande att ta över det, och tillsammans skapa vårt drömhem, berättar Andreas.

Evelina i köket. Bänkskivor, Silestone. Mässingsstång, Sekelskifte. Vägglampor, Watt & Veke.Evelina i köket. Bänkskivor, Silestone. Mässingsstång, Sekelskifte. Vägglampor, Watt & Veke.Evelina i köket. Bänkskivor, Silestone. Mässingsstång, Sekelskifte. Vägglampor, Watt & Veke.
Evelina i köket. Bänkskivor, Silestone. Mässingsstång, Sekelskifte. Vägglampor, Watt & Veke. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Hemma hos familjen Westberg

Här bor: Evelina Westberg, 33 år, och Andreas Westberg, 36 år, med barnen Chloé, 4 år, och Leon, 1 år.

Gör: Evelina jobbar som ungdomssocionom och Andreas som kulturskolechef och musiker.

Bor: Tvåplansvilla från 1879 på 400 kvm. På tomten finns även ett gårdshus som hyrs av en reklambyrå och en finsnickeriverkstad.

Var: I Värnamo.

Instagram: @westbergskavillan

Huset är byggt i slutet av 1800-talet och har varit i familjen Westbergs ägo sedan förra sekelskiftet. Det ligger centralt i Värnamo och kallas i folkmun Westbergska villan. 

Andreas morfar var kusin med den internationellt kände möbelformgivaren Bruno Mathsson och en del av Mathssons möbler tillverkades i gårdshuset till villan där Evelina och Anderas bor i dag. Flera av möblerna finns bevarade och den kända möbelformgivarens farfar, Jonas Mathsson, specialtillverkade stora delar av interiören i villan.

När Andreas och Evelina i januari 2017 fick tillträde till det 400 kvadratmeter stora huset hade inga större renoveringar utförts sedan 1950-talet. Paret ödslade ingen tid utan drog genast i gång det omfattande renoveringsarbetet där i princip hela bostaden revs ut, inklusive VVS och el. 

– Det enda som återstod var timmerväggarna, några av trägolven och husets skal, berättar Evelina.

Evelina och Andreas har skapat ett personligt hem med en blandning av både nya och gamla möbler. Fåtöljen Eva i design av Bruno Mathsson och mattan fanns i huset när de tog över det. Soffa, Melimeli. Soffbord, Mio. Taklampa, Hemmahallen.Evelina och Andreas har skapat ett personligt hem med en blandning av både nya och gamla möbler. Fåtöljen Eva i design av Bruno Mathsson och mattan fanns i huset när de tog över det. Soffa, Melimeli. Soffbord, Mio. Taklampa, Hemmahallen.Evelina och Andreas har skapat ett personligt hem med en blandning av både nya och gamla möbler. Fåtöljen Eva i design av Bruno Mathsson och mattan fanns i huset när de tog över det. Soffa, Melimeli. Soffbord, Mio. Taklampa, Hemmahallen.
Evelina och Andreas har skapat ett personligt hem med en blandning av både nya och gamla möbler. Fåtöljen Eva i design av Bruno Mathsson och mattan fanns i huset när de tog över det. Soffa, Melimeli. Soffbord, Mio. Taklampa, Hemmahallen. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I stora salen finns gott om utrymme för Andreas flygel. Soffa, Melimeli. Bord, Mio. Flygeln Yamaha G1 från 1960-talet är köpt av en vän till Andreas. Vas, Ernst.I stora salen finns gott om utrymme för Andreas flygel. Soffa, Melimeli. Bord, Mio. Flygeln Yamaha G1 från 1960-talet är köpt av en vän till Andreas. Vas, Ernst.I stora salen finns gott om utrymme för Andreas flygel. Soffa, Melimeli. Bord, Mio. Flygeln Yamaha G1 från 1960-talet är köpt av en vän till Andreas. Vas, Ernst.
I stora salen finns gott om utrymme för Andreas flygel. Soffa, Melimeli. Bord, Mio. Flygeln Yamaha G1 från 1960-talet är köpt av en vän till Andreas. Vas, Ernst. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Paret älskar rummen som går i fil och lyxen i att kunna ha olika rum för olika tillfällen. Från biblioteket ser man genom stora salen bort till cocktailrummet. Fåtölj Eva, av Bruno Mathsson.Paret älskar rummen som går i fil och lyxen i att kunna ha olika rum för olika tillfällen. Från biblioteket ser man genom stora salen bort till cocktailrummet. Fåtölj Eva, av Bruno Mathsson.Paret älskar rummen som går i fil och lyxen i att kunna ha olika rum för olika tillfällen. Från biblioteket ser man genom stora salen bort till cocktailrummet. Fåtölj Eva, av Bruno Mathsson.
Paret älskar rummen som går i fil och lyxen i att kunna ha olika rum för olika tillfällen. Från biblioteket ser man genom stora salen bort till cocktailrummet. Fåtölj Eva, av Bruno Mathsson. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Cocktailrummet var tidigare målat i en mörkblå kulör vilken Evelina och Andreas upplevde som kall. Den nya väggkulören gav rummet ett lyft. Det gröna möblemanget som hittades på vinden blev pricken över i. Möblemanget är formgivet av Bruno Mathsson och Folke Olsson, ursprungligen från Bodafors. Soffbord, Bruno Mathsson. Mässingskruka, H&M Home. Golvlampa, Gubi. Väggkulör, Old rose, från Alcro.Cocktailrummet var tidigare målat i en mörkblå kulör vilken Evelina och Andreas upplevde som kall. Den nya väggkulören gav rummet ett lyft. Det gröna möblemanget som hittades på vinden blev pricken över i. Möblemanget är formgivet av Bruno Mathsson och Folke Olsson, ursprungligen från Bodafors. Soffbord, Bruno Mathsson. Mässingskruka, H&M Home. Golvlampa, Gubi. Väggkulör, Old rose, från Alcro.Cocktailrummet var tidigare målat i en mörkblå kulör vilken Evelina och Andreas upplevde som kall. Den nya väggkulören gav rummet ett lyft. Det gröna möblemanget som hittades på vinden blev pricken över i. Möblemanget är formgivet av Bruno Mathsson och Folke Olsson, ursprungligen från Bodafors. Soffbord, Bruno Mathsson. Mässingskruka, H&M Home. Golvlampa, Gubi. Väggkulör, Old rose, från Alcro.
Cocktailrummet var tidigare målat i en mörkblå kulör vilken Evelina och Andreas upplevde som kall. Den nya väggkulören gav rummet ett lyft. Det gröna möblemanget som hittades på vinden blev pricken över i. Möblemanget är formgivet av Bruno Mathsson och Folke Olsson, ursprungligen från Bodafors. Soffbord, Bruno Mathsson. Mässingskruka, H&M Home. Golvlampa, Gubi. Väggkulör, Old rose, från Alcro. Foto: CAMILLA ISAKSSON

När huset byggdes prioriterades inte ett rymligt kök och tvättstuga vilket var viktigt för Evelina och Andreas. 

– En mindre köksentré revs till förmån för en utbyggnad med plats för groventré, tvättstuga, skafferi och ett rymligare kök.

Evelinas pappa arbetar som snickare och har varit byggherre för de större projekten. 

– Med sin rika erfarenhet av renovering av äldre hus bidrog han med många idéer och kreativa lösningar, säger Evelina.

Målet var att få villan att blomma i sin fulla prakt.

Men paret har också lagt ned mycket arbete själva. Från dag ett har de haft en gemensam vision av vad huset skulle kunna bli.

– Vi var angelägna om att bevara den charmiga sekelskifteskänslan med tre meters takhöjd och salarna med sina generösa sällskapsytor. Sedan ville vi kombinera dessa karaktäristiska egenskaper med moderna snitt i val av inredning och färgsättning. Målet var att få villan att blomma i sin fulla prakt, säger Evelina.

Bruno Mathssons populära fåtölj Eva har en central placering i stora salen. Mattan och kopparkärlet fanns i huset när paret tog över det. Soffa, Melimeli. Taklampa och sidobord, Hemmahallen. Vägglampor, Harlekin. Soffbord, Mio. Mönstrad kudde, Lisa Bengtsson. Till vänster når man biblioteket och till höger cocktailrummet.Bruno Mathssons populära fåtölj Eva har en central placering i stora salen. Mattan och kopparkärlet fanns i huset när paret tog över det. Soffa, Melimeli. Taklampa och sidobord, Hemmahallen. Vägglampor, Harlekin. Soffbord, Mio. Mönstrad kudde, Lisa Bengtsson. Till vänster når man biblioteket och till höger cocktailrummet.Bruno Mathssons populära fåtölj Eva har en central placering i stora salen. Mattan och kopparkärlet fanns i huset när paret tog över det. Soffa, Melimeli. Taklampa och sidobord, Hemmahallen. Vägglampor, Harlekin. Soffbord, Mio. Mönstrad kudde, Lisa Bengtsson. Till vänster når man biblioteket och till höger cocktailrummet.
Bruno Mathssons populära fåtölj Eva har en central placering i stora salen. Mattan och kopparkärlet fanns i huset när paret tog över det. Soffa, Melimeli. Taklampa och sidobord, Hemmahallen. Vägglampor, Harlekin. Soffbord, Mio. Mönstrad kudde, Lisa Bengtsson. Till vänster når man biblioteket och till höger cocktailrummet. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I musikrummet har Andreas gott om utrymme att musicera. Chesterfieldsoffa, second hand via Blocket. Bord, Mio. Taklampa, House Doctor.I musikrummet har Andreas gott om utrymme att musicera. Chesterfieldsoffa, second hand via Blocket. Bord, Mio. Taklampa, House Doctor.I musikrummet har Andreas gott om utrymme att musicera. Chesterfieldsoffa, second hand via Blocket. Bord, Mio. Taklampa, House Doctor.
I musikrummet har Andreas gott om utrymme att musicera. Chesterfieldsoffa, second hand via Blocket. Bord, Mio. Taklampa, House Doctor. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Stolen i biblioteket ligger paret extra varmt om hjärtat. Den tillverkades för längesedan ute i gårdshuset av Bruno Mathssons pappa Karl. Biblioteket är platsbyggt av Andreas. Kristallkronan följde med husköpet. Bordslampa, House Doctor.Stolen i biblioteket ligger paret extra varmt om hjärtat. Den tillverkades för längesedan ute i gårdshuset av Bruno Mathssons pappa Karl. Biblioteket är platsbyggt av Andreas. Kristallkronan följde med husköpet. Bordslampa, House Doctor.Stolen i biblioteket ligger paret extra varmt om hjärtat. Den tillverkades för längesedan ute i gårdshuset av Bruno Mathssons pappa Karl. Biblioteket är platsbyggt av Andreas. Kristallkronan följde med husköpet. Bordslampa, House Doctor.
Stolen i biblioteket ligger paret extra varmt om hjärtat. Den tillverkades för längesedan ute i gårdshuset av Bruno Mathssons pappa Karl. Biblioteket är platsbyggt av Andreas. Kristallkronan följde med husköpet. Bordslampa, House Doctor. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Dekorativt marockanskt klinker pryder den stora entrén. Här har Evelina och Andreas öppnat upp till övre plan för att binda samman våningsplanen. Rakt fram skymtar stora salen. Bänk, Hemmahallen.Dekorativt marockanskt klinker pryder den stora entrén. Här har Evelina och Andreas öppnat upp till övre plan för att binda samman våningsplanen. Rakt fram skymtar stora salen. Bänk, Hemmahallen.Dekorativt marockanskt klinker pryder den stora entrén. Här har Evelina och Andreas öppnat upp till övre plan för att binda samman våningsplanen. Rakt fram skymtar stora salen. Bänk, Hemmahallen.
Dekorativt marockanskt klinker pryder den stora entrén. Här har Evelina och Andreas öppnat upp till övre plan för att binda samman våningsplanen. Rakt fram skymtar stora salen. Bänk, Hemmahallen. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Huset bestod tidigare av två lägenheter, något som paret såg som en utmaning. Andreas kom då med idén att riva köket på övre plan och öppna upp mellan våningarna för att binda samman våningsplanen. Evelina var snabbt med på noterna. Resultatet blev anslående. När man i dag kommer in genom den stora entrén möts man av en takhöjd på hela sex meter. 

Efter att ha bott hos Evelinas föräldrar under renoveringens första sex månader kunde de, lagom till midsommar, äntligen flytta in i sitt nya hem. 

– Det var långt ifrån färdigställt men fullt beboeligt, säger Evelina. 

I det stora huset i Värnamo är det inte något problem att arrangera stora fester och om tio personer vill sova över, finns det plats för alla. Via dubbeldörrarna når man musikrummet. Matbord, Olsson & Jensen. Stolar, Artilleriet. Takkrona, arvegods.I det stora huset i Värnamo är det inte något problem att arrangera stora fester och om tio personer vill sova över, finns det plats för alla. Via dubbeldörrarna når man musikrummet. Matbord, Olsson & Jensen. Stolar, Artilleriet. Takkrona, arvegods.I det stora huset i Värnamo är det inte något problem att arrangera stora fester och om tio personer vill sova över, finns det plats för alla. Via dubbeldörrarna når man musikrummet. Matbord, Olsson & Jensen. Stolar, Artilleriet. Takkrona, arvegods.
I det stora huset i Värnamo är det inte något problem att arrangera stora fester och om tio personer vill sova över, finns det plats för alla. Via dubbeldörrarna når man musikrummet. Matbord, Olsson & Jensen. Stolar, Artilleriet. Takkrona, arvegods. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I köket har delar av husets timmerstomme behållits synlig. Vitvaror, Lofra.I köket har delar av husets timmerstomme behållits synlig. Vitvaror, Lofra.I köket har delar av husets timmerstomme behållits synlig. Vitvaror, Lofra.
I köket har delar av husets timmerstomme behållits synlig. Vitvaror, Lofra. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Murstocken i köket ger ett pampigt intryck. Spis, Lofra. För att slippa gå över det stora köksgolvet för att hämta vatten har Evelina och Andreas installerat en särskild vattenkran precis intill spisen. Kryddkvarnar, Peugeot.Murstocken i köket ger ett pampigt intryck. Spis, Lofra. För att slippa gå över det stora köksgolvet för att hämta vatten har Evelina och Andreas installerat en särskild vattenkran precis intill spisen. Kryddkvarnar, Peugeot.Murstocken i köket ger ett pampigt intryck. Spis, Lofra. För att slippa gå över det stora köksgolvet för att hämta vatten har Evelina och Andreas installerat en särskild vattenkran precis intill spisen. Kryddkvarnar, Peugeot.
Murstocken i köket ger ett pampigt intryck. Spis, Lofra. För att slippa gå över det stora köksgolvet för att hämta vatten har Evelina och Andreas installerat en särskild vattenkran precis intill spisen. Kryddkvarnar, Peugeot. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Vid köksrenoveringen valde paret en modern mattsvart köksinredning för få en tydlig kontrast mot husets gamla detaljer. Köksinredning, Ikea. Taklampa, PR Home. Barstolar, Heagårds Skafferi i Halmstad.Vid köksrenoveringen valde paret en modern mattsvart köksinredning för få en tydlig kontrast mot husets gamla detaljer. Köksinredning, Ikea. Taklampa, PR Home. Barstolar, Heagårds Skafferi i Halmstad.Vid köksrenoveringen valde paret en modern mattsvart köksinredning för få en tydlig kontrast mot husets gamla detaljer. Köksinredning, Ikea. Taklampa, PR Home. Barstolar, Heagårds Skafferi i Halmstad.
Vid köksrenoveringen valde paret en modern mattsvart köksinredning för få en tydlig kontrast mot husets gamla detaljer. Köksinredning, Ikea. Taklampa, PR Home. Barstolar, Heagårds Skafferi i Halmstad. Foto: CAMILLA ISAKSSON

På nedre plan finns kök, matsal och vardagsrum. Här har paret också inrett ett läckert musikrum med en mörkt mönstrad tapet, ett rosamålat vintageinspirerat cocktailrum, bibliotek med platsbyggd inredning och relaxavdelning med bastu. På övre plan ligger ett rymligt sovrum som är öppet upp till nock och där kattvindarna byggts om till klädkammare. På ovanvåningen finns även ytterligare tre sovrum, ett allrum och ett badrum. 

Efter tre år och många timmars arbete, samtidigt som familjen fick tillökning med barnen Chloé och Leon, är husets interiör nästan klar. Ännu återstår delar av renoveringen, till exempel ena halvan av det anrika gårdshuset som nu byggs om till finsnickeriverkstad. 

– Efter att Andreas platsbyggt husets bibliotek, har vänner kommit med förfrågningar om att få hjälp med finsnickeri. Det känns fint att uthuset återigen kan få bli en plats med rum för kreativitet, säger Evelina.

Leon och storasyster Chloé. Skåp, Karl Mathsson. Tapet, Rusta.Leon och storasyster Chloé. Skåp, Karl Mathsson. Tapet, Rusta.Leon och storasyster Chloé. Skåp, Karl Mathsson. Tapet, Rusta.
Leon och storasyster Chloé. Skåp, Karl Mathsson. Tapet, Rusta. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Sonen Leons krypin har tapetserats med en blåmönstrad tapet vars mörka karaktär ger rummet en ombonad känsla. Taklampa och säng, Ikea. Sänghimmel, Numero74. Matta, Oyoy. Byrå, arvegods. Bil, Mini Speeders. Tapet, Rusta.Sonen Leons krypin har tapetserats med en blåmönstrad tapet vars mörka karaktär ger rummet en ombonad känsla. Taklampa och säng, Ikea. Sänghimmel, Numero74. Matta, Oyoy. Byrå, arvegods. Bil, Mini Speeders. Tapet, Rusta.Sonen Leons krypin har tapetserats med en blåmönstrad tapet vars mörka karaktär ger rummet en ombonad känsla. Taklampa och säng, Ikea. Sänghimmel, Numero74. Matta, Oyoy. Byrå, arvegods. Bil, Mini Speeders. Tapet, Rusta.
Sonen Leons krypin har tapetserats med en blåmönstrad tapet vars mörka karaktär ger rummet en ombonad känsla. Taklampa och säng, Ikea. Sänghimmel, Numero74. Matta, Oyoy. Byrå, arvegods. Bil, Mini Speeders. Tapet, Rusta. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I parets sovrum har taket öppnats upp till nock. Kattvindarna byggs om till två klädkammare. Vägglampor, Markslöjd. Sängkläder och kuddar, H&M Home. Sängöverkast, Netto. Mobil, Authentic Models. Fåtölj och trästol, arvegods.I parets sovrum har taket öppnats upp till nock. Kattvindarna byggs om till två klädkammare. Vägglampor, Markslöjd. Sängkläder och kuddar, H&M Home. Sängöverkast, Netto. Mobil, Authentic Models. Fåtölj och trästol, arvegods.I parets sovrum har taket öppnats upp till nock. Kattvindarna byggs om till två klädkammare. Vägglampor, Markslöjd. Sängkläder och kuddar, H&M Home. Sängöverkast, Netto. Mobil, Authentic Models. Fåtölj och trästol, arvegods.
I parets sovrum har taket öppnats upp till nock. Kattvindarna byggs om till två klädkammare. Vägglampor, Markslöjd. Sängkläder och kuddar, H&M Home. Sängöverkast, Netto. Mobil, Authentic Models. Fåtölj och trästol, arvegods. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Se även: