Huset hade varit orört i 70 år – då rustade Evelina upp det
Andreas och Evelina är den fjärde generationen i sin familj som bor i det pampiga vita timmerhuset i centrala Värnamo. Efter en totalrenovering har de fyllt det med designikoner som känner sig ovanligt hemma just här. Möbeldesignern Bruno Mathsson var en släkting till familjen.
Evelina och Andreas hade bott i hyresrätt i flera år och längtade efter ett hus att renovera. När Andreas föräldrar undrade om paret ville ta över Westbergska villan som funnits släkten sedan förra sekelskiftet var Evelina till en början väldigt tveksam. Det är ett pampigt hus med lång historia och det var inte lite som behövde göras för att det skulle fungera för en ung familj. Men till slut kom Evelina och Andreas fram till att det var värt chansningen.
– Det var ändå mycket som talade för att vi skulle trivas, säger Evelina.
De är båda uppvuxna i trakten och Andreas hade sedan några år arbetat som chef på Värnamos kulturskola och veckopendlat mellan Värnamo och lägenheten i Göteborg.
– Vi väntade även vårt första barn och behövde därför ett större boende. Huset hade stor potential så vi kände att det skulle vara spännande att ta över det, och tillsammans skapa vårt drömhem, berättar Andreas.
Hemma hos familjen Westberg
Här bor: Evelina Westberg, 33 år, och Andreas Westberg, 36 år, med barnen Chloé, 4 år, och Leon, 1 år.
Gör: Evelina jobbar som ungdomssocionom och Andreas som kulturskolechef och musiker.
Bor: Tvåplansvilla från 1879 på 400 kvm. På tomten finns även ett gårdshus som hyrs av en reklambyrå och en finsnickeriverkstad.
Var: I Värnamo.
Instagram: @westbergskavillan
Huset är byggt i slutet av 1800-talet och har varit i familjen Westbergs ägo sedan förra sekelskiftet. Det ligger centralt i Värnamo och kallas i folkmun Westbergska villan.
Andreas morfar var kusin med den internationellt kände möbelformgivaren Bruno Mathsson och en del av Mathssons möbler tillverkades i gårdshuset till villan där Evelina och Anderas bor i dag. Flera av möblerna finns bevarade och den kända möbelformgivarens farfar, Jonas Mathsson, specialtillverkade stora delar av interiören i villan.
När Andreas och Evelina i januari 2017 fick tillträde till det 400 kvadratmeter stora huset hade inga större renoveringar utförts sedan 1950-talet. Paret ödslade ingen tid utan drog genast i gång det omfattande renoveringsarbetet där i princip hela bostaden revs ut, inklusive VVS och el.
– Det enda som återstod var timmerväggarna, några av trägolven och husets skal, berättar Evelina.
När huset byggdes prioriterades inte ett rymligt kök och tvättstuga vilket var viktigt för Evelina och Andreas.
– En mindre köksentré revs till förmån för en utbyggnad med plats för groventré, tvättstuga, skafferi och ett rymligare kök.
Evelinas pappa arbetar som snickare och har varit byggherre för de större projekten.
– Med sin rika erfarenhet av renovering av äldre hus bidrog han med många idéer och kreativa lösningar, säger Evelina.
Målet var att få villan att blomma i sin fulla prakt.
Men paret har också lagt ned mycket arbete själva. Från dag ett har de haft en gemensam vision av vad huset skulle kunna bli.
– Vi var angelägna om att bevara den charmiga sekelskifteskänslan med tre meters takhöjd och salarna med sina generösa sällskapsytor. Sedan ville vi kombinera dessa karaktäristiska egenskaper med moderna snitt i val av inredning och färgsättning. Målet var att få villan att blomma i sin fulla prakt, säger Evelina.
Huset bestod tidigare av två lägenheter, något som paret såg som en utmaning. Andreas kom då med idén att riva köket på övre plan och öppna upp mellan våningarna för att binda samman våningsplanen. Evelina var snabbt med på noterna. Resultatet blev anslående. När man i dag kommer in genom den stora entrén möts man av en takhöjd på hela sex meter.
Efter att ha bott hos Evelinas föräldrar under renoveringens första sex månader kunde de, lagom till midsommar, äntligen flytta in i sitt nya hem.
– Det var långt ifrån färdigställt men fullt beboeligt, säger Evelina.
På nedre plan finns kök, matsal och vardagsrum. Här har paret också inrett ett läckert musikrum med en mörkt mönstrad tapet, ett rosamålat vintageinspirerat cocktailrum, bibliotek med platsbyggd inredning och relaxavdelning med bastu. På övre plan ligger ett rymligt sovrum som är öppet upp till nock och där kattvindarna byggts om till klädkammare. På ovanvåningen finns även ytterligare tre sovrum, ett allrum och ett badrum.
Efter tre år och många timmars arbete, samtidigt som familjen fick tillökning med barnen Chloé och Leon, är husets interiör nästan klar. Ännu återstår delar av renoveringen, till exempel ena halvan av det anrika gårdshuset som nu byggs om till finsnickeriverkstad.
– Efter att Andreas platsbyggt husets bibliotek, har vänner kommit med förfrågningar om att få hjälp med finsnickeri. Det känns fint att uthuset återigen kan få bli en plats med rum för kreativitet, säger Evelina.
LÄS MER: Från ödehus till drömvilla – så lyckades Lisa och Gusten med renoveringen
LÄS MER: Jennie-Ann och Axel bytte storstad mot lantliv: ”Glada att vi vågade ta steget”
LÄS MER: Evelina och Sebastian byggde hus som 22-åringar – skapat ett magiskt lanthem