Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Huset är byggt 1937 och hade stått tomt i många år när Emily och Simon råkade promenera förbi och föll för det.
Foto: Johanna Hagbard
2 AV 5
Simon, Emily och Lily.
Foto: Johanna Hagbard
3 AV 5
Från badkaret kan man ligga och se ut över himlen.
Foto: Johanna Hagbard
4 AV 5
Spegeln är måttbeställd från ett lokalt glasmästeri. Kommod, Ikea.
Foto: Johanna Hagbard
5 AV 5
Fåtöljen Jepson av Bruno Mathsson, köpt på auktion.
Foto: Johanna Hagbard

Huset hade stått öde i 25 år – så rustade Emily och Simon upp det

Småländska Södergården hade stått tom i 25 år när Emily och Simon av en slump promenerade förbi det. Idag, en lång renoveringsresa senare, har de gett tillbaka huset dess forna glans, där den vackra vita fasaden döljer en betydligt färgstarkare inredning.

Anna Bjelkholm

Emily och Simon är födda och uppvuxna i Småland men flyttade därifrån strax efter studenten. Simon är bästa kompis med Emilys bror och det var även så de så småningom fick upp ögonen för varandra. Efter att ha flyttat runt mellan storstäderna och även hunnit med några år på Marbella, började deras längtan efter hemtrakterna göra sig påmind.

– När vi började fundera på barn bestämde vi att om rätt hus dyker upp så flyttar vi tillbaka till Värnamo. Vid den tidpunkten var det också många av våra vänner som bildade familj och återvände hemåt, och vi har dessutom våra mammor där så det kändes helt rätt, säger Emily. 

Hemma hos familjen Lindqwist

Här bor: Emily, 42, och Simon, 41, samt döttrarna Lily, 6, och Alice, 2 som snart kommer till familjen från Sydafrika.

Gör: Paret driver ett konsultbolag tillsammans och Emily är smyckesdesigner vid sidan om.

Var: I utkanten av Värnamo i Småland.

Bor: Södergården, byggd 1937, 210 kvm fördelat på 6 rum och kök.

Instagram: @emilylindqwist

Familjen samlad runt köksön. Golvet i köket fanns under plastmattan och är behandlat med såpa. Dörren som skymtar i bakgrunden går till ett stort skafferi. Foto: Johanna Hagbard
Köket går i en grågrön färgskala där såväl väggar som kök är målade i samma kulör, NCS 4005-G80Y. Köket kommer från Ikea och bänkskivan från Silestone. I taket sitter en spotlightskena från Xcen. Foto: Johanna Hagbard

En sommardag promenerade paret förbi det gamla huset och började genast fantisera om hur fint de kunde få det. 

– Huset såg nästan övergivet men samtidigt inbjudande ut. Det lantliga läget och den uppvuxna trädgården med flera fruktträd var så vacker. 

Södergården som huset heter, hade stått tomt i 25 år och var klätt med eternit. Det ägdes av två systrar och efter lite luskande lyckades paret komma i kontakt med dem. När de klev över tröskeln för första gången var det som att färdas några decennier bakåt i tiden.

– Huset var fullt möblerat och i skåpen stod vackert gammalt porslin. På borden låg små dukar och broderade prydnadskuddar trängdes i sofforna. Det var som om tiden hade stått still.

Familjen fick nycklarna hösten 2018 och endast tre månader senare flyttade de in. De hade då hunnit med, förutom grundläggande renoveringar såsom dränering, nytt tak och bergvärme, även installerat ett nytt kök och nya badrum. 

– Vi har gått igenom samtliga rum och sett över ytskikten, målat och dragit om elen. Just nu håller Simon på att renovera alla fönster samt måla garaget och jag håller på att fixa barnrum nummer två då vi väntar på en ny familjemedlem.

Den liggande panelen är original och bakom den ryms gästtoaletten. Foto: Johanna Hagbard
Runt bordet står stolar köpta på loppis. Lampan över bordet kommer från franska Georges Store. Alla gardiner är hemmasydda av linnetyg från Ikea. Foto: Johanna Hagbard
På väggen samsas posters från museum med egenmålade tavlor och ett och annat loppisfynd. Tavellister gör det möjligt att flytta runt och byta ut konst utan att göra åverkan på väggarna. Foto: Johanna Hagbard

Lika mycket kärlek som Emily och Simon gett husets insida, lika stor omsorg har de lagt på utsidan.

– När vi tog bort eternitplattorna visade det sig att den gamla träfasaden, sånär som på södersidan, var i så gott skick så vi kunde behålla den. Även de gamla originalfönstren var i bra skick, så Simon gick en kurs i fönsterrenovering och gjorde i ordning en liten fönsterverkstad i källaren. 

Vi ser vårt hus som vårt gemensamma projekt och intresse med målet att det ska bli en härlig plats för vår familj.

En lärdom paret tar med sig från husrenoveringen är att omge sig med bra hantverkare, jobba systematiskt och hitta en bra arbetsfördelning samt att ha gott om tålamod.

– Vi ser vårt hus som vårt gemensamma projekt och intresse med målet att det ska bli en härlig plats för vår familj. Vi försöker alltid ha hållbarhet i åtanke men vi är inte heller rädda för att göra om något om vi inte är nöjda med. Vissa idéer och beslut har vuxit fram under tiden medan andra har funnits från början. Vi ser renovering och inredning som ett levande och livslångt projekt. 

När Södergården byggdes 1937 låg det på landet men i dag har ett helt nytt kvarter vuxit upp strax intill huset. 

– Det bästa med huset är det vackra läget och den stora trädgården, men när det nya kvarteret vuxit upp ligger huset lite fel vilket gör att alla, inklusive vi själva, tar köksingången i stället för finentrén. Jag hade gärna vridit huset ett kvarts varv, säger Emily. 

Det svarta hyllsystemet i matsalen kommer från småländska By Shape. Foto: Johanna Hagbard
När man kliver över tröskeln till huset möts man av en pampig svängd trappa. Väggarna pryds av tapeten Rosenvinge från Boråstapeter och snickerierna är målade i Jotuns kulör Red Mapl. Bänk, Jotex. Foto: Johanna Hagbard
Det röda kaklet är original och vittnar om att det en gång legat ett badrum här. Foto: Johanna Hagbard
Jag brukar tänka att jag inte har någon inredningsstil utan att jag anpassar mig till huset och känslan jag vill skapa här.

Den vita träfasaden med gröna fönsterbågar gifter sig fint med grönskan runtomkring men innanför dörrarna möts man av en betydligt mer vågad färgsättning.

– Jag älskar färg! Jag fantiserar om färgkombinationer och tänker på färg orimligt mycket.

Bottenvåningen går i en grågrön färgskala och sovrummen på övervåningen domineras av brända toner som rosa och terrakotta. 

Inredningen i huset är en salig blandning av arvegods, loppisfynd och möbler från de stora kedjorna, men många av de finaste möblerna de har fanns redan i huset när de flyttade in. 

– Jag brukar tänka att jag inte har någon inredningsstil utan att jag anpassar mig till huset och känslan jag vill skapa här. Stilen vi har kanske kan beskrivas som harmonisk, lantligt och färgstark, utan att för den sakens skulle vara färgglad. 

Emily inspireras av människor som vågar ta ut svängarna inom inredning och hon inspirerar även andra med sitt eget Instagramkonto med bilder från husrenovering och inredning.

– Jag kan bli inspirerad av allt från en färgkombination på någons outfit till restauranger och filmer. Just nu kollar jag gärna på italienska filmer som utspelar sig på någon härlig lantlig gård med olivlundar, gula väggar och skramliga kök. Efter den senaste filmen jag såg målade jag ett skåp gult och köpte på mig ett gäng gamla dukar, skrattar hon.

Vardagsrummet är målat i Jotuns kulör Vallmofrö. I den stora soffan Söderhamn från Ikea samsas kelimkuddar i varma toner. Foto: Johanna Hagbard
Det vackra skåpet är följde med husköpet. Bordslampan fick Emily när hon fyllde 25 år och den flätade skålen kommer från Sydafrika. Foto: Johanna Hagbard
Parets sovrum går i rosa toner där väggarna är målade med ”Savanna Sunset” från Jotun. Sängborden stod i huset när paret flyttade in. Foto: Johanna Hagbard

Intresset för färg och form har följt Emily sedan barnsben med flera kreativa själar i släkten, och i dag får hon även utlopp för sin kreativitet i sitt yrke som smyckesdesigner. 

– Jag längtade efter att komplettera min karriär inom konsultbranschen med något mer kreativt och har alltid drömt om att ha en egen liten ateljé. När jag kom i kontakt med Swarovski, en österrikisk tillverkare av kristallglas i mängder av färger och former, så kände jag att det var exakt vad jag ville jobba med – gnistrande färgkombinationer. Känslan när jag får hem en leverans av nya kristaller är helt obeskrivlig, då vill jag helst behålla alla själv.

Familjens hem betyder väldigt mycket för paret och de är väldigt måna om att det ska vara en trevlig och välkomnande plats för släkt och vänner. Med ett gammalt hus följer alltid en evig att-göra-lista och näst på tur står, om Emily får bestämma, ett växthus. Men först har familjen något riktigt stort att se fram emot. 

– Just nu kretsar mycket av vår tid att planera vår nästa resa till Sydafrika då vi ska få vårt lilla syskon och även spendera två månader i vårt favoritland. Förra resan slutade med att jag började importera korgar och sålde i en liten gårdsbutik, så vi får se vad bonusen blir denna gång. 

LÄS MER: Jennie gav 1800-talsstugan ett lyft – blev modern, lantlig idyll

LÄS MER: Mathilda och John hittade ett ödetorp från 1700-talet – så har de rustat upp det