1 av 4: Drömvillan ligger i Stenungsund med fantastisk utsikt över havet. Inspirationen kommer från femtiotalets Case Study-hus i Los Angeles, med utsvävande tak, många stora fönster och öppna planlösningar. Foto: Privat
2 av 4: Familjen utanför nya huset. Här bor Linus Fernström, Karin Persson, Stella, snart 4 år och lilla Frans, 2 månader. Foto: Privat
3 av 4: Linus Fernström är före detta hockeymålvakt på elitnivå, senast för Brynäs IF, men tvingades sluta efter att ha skadat sig allvarligt under en match för tre år sedan. Foto: Francis Löfvenholm
4 av 4

Hockeystjärnan Linus Fernströms drömvilla – ritade själv huset vid havet

Linus Fernström var hockeymålvakt på elitnivå, men tvingades sluta efter en allvarlig skada.

Då bestämde han sig för att förverkliga sin andra stora dröm – att bli husdesigner.

Nu har familjen flyttat in i det egenritade huset på Västkusten, med magisk utsikt över havet.

När Linus Fernström och sambon Karin Persson köpte tomten vid havet i Stenungsund för fyra år sedan var planen att bygga nytt, men inte så snabbt. På tomten låg ett litet korsvirkeshus från 40-talet på 70 kvadrat, och paret, som då precis fått dottern Stella, tänkte att det kunde duga att bo i några år framöver. 

– Eftersom jag spelade hockey var vi borta på vintrarna, och vi trodde ju att det skulle fortsätta så de närmsta tio åren. Men eftersom jag är väldigt intresserad av design och arkitektur kunde jag inte låta bli att börja skissa på det nya huset direkt, berättar Linus.

HEMMA HOS LINUS

Här bor: Linus Fernström, 33, Karin Persson, 32 och barnen Stella, snart 4 år och Frans, 2 månader. 

Var: I ett nybyggt 228 kvadratmeter stort enplanshus med sutterängdel i Stenungsund. 

Gör: Linus är före detta hockeymålvakt på elitnivå, senast för Brynäs IF, men tvingades sluta efter att ha skadat sig allvarligt under en match. Nu satsar han på att förverkliga sin andra stora dröm – att designa hus på heltid. Karin arbetar som butikschef på Ica maxi.

Syns: I Husdrömmar på SVT. Programmet sänds den 15 mars klockan 20.00. 

Instagram: @villafernstrom

https://www.instagram.com/p/B89n7YYHyGS/?hidecaption=true
Den sömlösa ribbfasaden av genomimpregnerad gran är omålad, och får åldras av väder och rusk. Foto: Privat
– Jag har varit ute på tomten åtskilliga gånger för att kolla hur ljuset ligger varje tid på dygnet, så att huset och alla rum skulle hamna perfekt, säger Linus. Foto: Privat

Men en allvarlig hjärnskakning i början av 2018 satte stopp för karriären. Linus drabbades av konstant huvudvärk och hjärntrötthet, fick svårt att koncentrera sig och kunde till en början knappt göra något fysiskt alls. I dag är han ännu inte helt återställd, men mår mycket bättre.

– Som hockeyspelare är man van vid att vara skadad nästan hela tiden, men att läkarna knappt kunde ge några besked den här gången var otroligt frustrerande. Ovissheten var det värsta.

Tiden hemma använde Linus till att fortsätta husritningen han påbörjat. 

– Det blev som terapi. I början orkade jag inte mer än någon timme om dagen, så huset har vuxit fram långsamt. Och jag har varit ute på tomten åtskilliga gånger för att kolla hur ljuset ligger varje tid på dygnet, så att huset och alla rum skulle hamna perfekt.

Linus egen ritning. Ett av målen var att huset, sett från gatan, ska upplevas sväva ut över havet. Foto: Privat
Vardagsrummet med storslagen panoramautsikt genom inbyggda fönster från golv till tak. Foto: Privat
Ytterdörren. Redan i hallen ser man rakt ut över havet. Foto: Privat

Efter ett och ett halvt år var huset färdigritat.

– Jag sa till Karin en dag att ”Nu kan vi bygga det här huset. Det är klart.” Jag tog fram egna bygglovshandlingar och fick godkänt, och då kände vi att vi inte kunde vänta. Vi ville bygga huset på en gång, berättar Linus.

Under tiden för husbygget har familjen bott i det lilla trähuset, som faktiskt fortfarande står kvar på tomten i väntan på att flyttas.

– Det har varit guld att kunna bo i huset under tiden och kunna se bygget ta form från första parkett. Det har varit väldigt kul och lärorikt att få helhetsbilden, och jag har fått bättre förståelse för vad man behöver tänka på när man designar för att underlätta så mycket som möjligt för hantverkarna.

I vardagsrummet sitter en inbyggd bioetanolkamin. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CLpWbhsHnQ2/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/CLaDyK2nCmw/

Intresset för arkitektur går inte att ta miste på när man ser det färdiga huset. Inspirationen kommer från femtiotalets Case Study-hus i Los Angeles, med många stora fönster och öppna planlösningar. Med andra ord, en stil som är väldigt modern och nutida.

– Som barn älskade jag att kolla i mammas böcker om designhus, och i dag har jag själv en hel del böcker i ämnet. Favorithuset är the Stahl House, med utsvävande tak och utsikt över hela Los Angeles. Det har samma typ av tomt som vår, med en brant sluttning ner mot omgivningarna.

Som barn älskade jag att kolla i mammas böcker om designhus.

Att husets tre meter långa taköverhäng skulle vara helt svävande ut mot havet var viktigt, och Linus är i dag glad för att de inte valde den enklare lösningen med pelare. Runt hela taket sträcker sig en 50 meter lång belysningslist.

– Våra hantverkare har varit fantastiska, de har tänkt utanför boxen och vi har tillsammans hittat lösningar på precis allt. Exempelvis krävdes mycket arbete för att fräsa in den 50 meter långa LED-listen i undertaket, men de har tyckt att det varit kul att göra något annorlunda, berättar Linus.

Innerdörrarna som sträcker sig från golv till tak ger en minimalistiskt och sömlös känsla. I hallen sitter slimmade armaturer i ett abstrakt mönster.– De lyfter en annars ganska tråkig väggsnutt. Foto: Privat
En skymt av sovrummet. Foto: Privat
Foto: Privat

Inuti huset är stilen ljus och minimalistisk med golv i ljus ek. Ingenstans finns lister eller andra detaljer som kan stjäla uppmärksamheten från utsikten över havet. Att få till en sömlös känsla där all inredning harmoniserar och smälter in har varit viktigt. 

– Jag har velat ha det så cleant som möjligt. En del tycker att stilen är tråkig med mest vitt och ganska kalt utan tavlor på väggarna, men vi vill ha utsikten i fokus. Det rena och avskalade ger också mer utrymme att fokusera på de människor man umgås med.

Vad är ni extra nöjda med?

– Att jag hittade rätt läge på tomten för att verkligen maxa utsikten. Huset är avlångt för att få ett skyddat läge mot vägen, och vardagsrummets vinkel gör att ljuset flödar in från väster. Alla vinklar finns där av en anledning och den stora utmaningen var att utsikten är mot norr, men vi ville få in solen från söder. Vi har också lagt mycket krut på all belysning, och har valt att spackla in alla spotlights i innertaket för att slippa kanten som ”vanliga” spotlights har.

https://www.instagram.com/p/CLCzTRLH8m3/

Vad har ni haft för budget?

– Vi hade räknat på 4,5 miljoner, men det slutade på nästan det dubbla. Vi hade tänkt köpa billiga plastfönster från Polen, men i stället blev det aluminiumfönster infällda i betongplattan, väggarna och taket, vilket är det dyraste alternativet. Det blev totalt cirka hundra kvadratmeter glas. Och innerdörrarna, även de från golv till tak, blev tio gånger dyrare än de standarddörrar vi planerat från början. Många val går inte att ändra i efterhand, så vi är glada att vi faktiskt gick all in när vi hade möjlighet.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Nu är målet att börja designa hus. Jag har redan fått förfrågningar via Instagram om att rita hus till andra. Anledningen till att jag blev bra på hockey var för att det var det roligaste jag visste, och jag lyckades sätta mål och följa min plan för att nå de målen. Om det inte blir mer hockey vill jag göra något annat jag älskar, och husdesign är mitt andra stora intresse. Den här resan med huset har varit fantastiskt rolig, säger Linus.

LÄS MER: Elin och Casper köpte en fallfärdig skola – renoverade den till sin drömvilla

LÄS MER: Angelica och Gustav hittade drömtomten – och byggde drömhuset

Mer från Husdrömmar:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!