Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 6
Den stora 1970-talsvillan har fått en rejäl ”make over”. Den bruna tegelfasaden har nu putsats vit och ger ett helt annat intryck.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 6
Den generöst tilltagna uteplatsen har flera matplatser att välja på, en vid pergolan och en i vinkeln närmast huset.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 6
En av väggarna i matrummet har ett glasparti med skjutdörrar som öppnas vid fint väder. På så vis suddas gränsen ut mellan ute och inne.
Foto: CARINA OLANDER
4 AV 6
Bord och stolar, House Doctor. Lampa, Gekås.
Foto: CARINA OLANDER
5 AV 6
Foto: EVA EDSJÖ / SVT
6 AV 6

Hockeyproffset Maria Rooth gjorde om barndomshemmet

Cilla och Maria Rooth lyckades plocka fram det bästa hos sitt typiska 1970-talshus när de gav villan i Ängelholm en rejäl ”make over”. Modernt, gästfritt och inbjudande har varit ledorden.  

– Alla som kommer hit ska känna sig välkomna, säger Cilla.

Anna Truelsen

Cilla, Maria och deras barn Lowa och Lykke bor i ett lugnt och mysigt villaområde, ett stenkast från havet i Ängelholm. Huset, som är Marias barndomshem, är byggt 1979 av hennes pappa och farfar. 

– När vi tog över huset hade Marias pappa gjort en helrenovering. Det var fint, men vi ville sätta vår egen prägel på huset så att det kändes som vårt, det var väldigt viktigt för oss båda. Folk som hälsar på efter renoveringen säger att det har förvandlats till ett helt nytt hem, säger Cilla.

Det är tre år sedan flytten gick hit, tidigare bodde paret i ett radhus i centrala Ängelholm. Cilla som kommer från Stockholm jobbar i dag som service- och evenemangschef i Båstads kommun. Maria har länge haft hela världen som arbetsfält då hon spelat hockey i hela sitt liv och varit en av världens bästa spelare. I dag är hon föreläsare, expertkommentator på SVT, har grundat väldens största hockeyskola för tjejer och driver ett bolag för hockeyprodukter. Allt möjligt att göra med en bas i familjens villa Ängelholm. 

Maria och Cilla i huset från 1979. ”Det bästa med vårt hus är att det är ett hem. Att vi får leva och bo här tillsammans som familj och ge våra barn en trygg plats.” Foto: CARINA OLANDER

Hemma hos Cecilia och Maria Rooth

Här bor: Cecilia Rooth, 43 år, och Maria Rooth, 40 år, och barnen Lowa, 8 år, och Lykke, 5 år.

Gör: Cecilia är Service- och evenemangschef i Båstads kommun. Maria är hockeyentreprenör, vd för Justice hockey.

Var: I utkanten av Ängelholm.

Huset: Vitputsad tegelvilla, byggd 1979, 260 kvm i 1,5 plan. 

Instagram: @studiotidsfordriv

Blogg/hemsida: mariarooth.com

Hallen används mest när gäster kommer på besök då familjen har en groventré med tvättstuga. Maria har varit med och tagit fram en hockeyklubba som anpassas för spelarens unika behov. Foto: CARINA OLANDER

På typiskt 1970-talsmanér hade villan bruna tegelväggar som nu bytts ut mot en putsad vit fasad som ger ett helt annat intryck. Många hus från 1970-talet karakteriseras mer av funktion än av charm men Cilla och Maria har lyckats ta tillvara och förfina just det som var husets bästa sidor, bland annat de generösa ytorna. Planlösningen i den 260 kvadratmeter stora villan är inbjudande, rummen är stora och på bottenplan finns en öppen hall, vardagsrum, kök, matrum, spelrum, badrum och bibliotek.

En av de stora förändringar som Cilla och Maria gjort i huset är att det som tidigare var ett uterum har byggts om till bostadsyta. 

– På så vis har vi fått ett härligt matrum som kan användas året om, säger Cilla. 

Vid fint väder kan man öppna upp hela väggen mot den mysiga innergården. 

– Vi äter alla våra måltider i det som tidigare var uterummet. Vi älskar det. Här inne suddas gränsen ut mellan inne och ute. Det ger en rofylld känsla, axlarna sänks, man ”bara är”, säger Cilla.

Det som tidigare var ett inbyggt uterum har byggts om till matrum i 70-talsvillan. Här finns nu en glasvägg med skjutdörrar som öppnas upp vid fint väder, så att inne och ute blir ett. Vintagesoffa från Slottstallet. Bord, Artwood. Stolar, House Doctor. Lampan är ett loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Köket går i vitt och svart med ljusa skåpluckor och bänk i svart granit. Kök, från Kivik. Foto: CARINA OLANDER
Det rymliga köket har plats både för en stor köksö och för en matplats. Bord och stolar, House Doctor. Lampa, Gekås. Foto: CARINA OLANDER
Jag älskar att skapa och förändra och lägger hellre tid på att måla om en gammal kökssoffa än att köpa en dyr designklassiker.

I anslutning till matrummet ligger parets mysiga altan som bjuder på flera sittplatser och möjlighet till att laga mat ute. Intill finns en liten gräsplätt där döttrarna Lykke och Lowa gärna leker i sin lekstuga eller hoppar på studsmattan.

Inredningen i huset är en blandning av nytt och gammalt. Jordnära färger tillsammans med naturmaterial som bambu, trä, linne, fårskinn och keramik sätter en fin ton i hemmet. Flera väggar är målade med kalkfärg vilket bidrar till en levande känsla då färgen skiftar allteftersom ljuset ändrar sig. 

Varje del av inredningen är också noga utvald. Cilla älskar att fynda och hitta roliga lösningar och familjen gör många loppisbesök. Cillas intresse för inredning går långt tillbaka, men det var först när paret köpte huset som passionen släpptes lös.

– Jag älskar att skapa och förändra och lägger hellre tid på att måla om en gammal kökssoffa än att köpa en dyr designklassiker. Vi köper mycket på loppis men handlar även en hel del på våra favoritställen i Ängelholmstrakten. 

När köket renoverades byggdes två hyllor in i väggen. Den ena fick bli ett vinskåp, med ett gammal fönster som dörr. Foto: CARINA OLANDER
I väggen mot köket har Cilla och Maria satt in ett fönster så att ljuset kan flöda mellan rummen. Bänken är ett loppisfynd. Urna, Love Warriors. Fönster, Nbo design. Foto: CARINA OLANDER
Golvet i den gamla gillestugan är i original sedan huset byggdes och har fått vara kvar då det ger en fin tyngd åt den ljus inredningen i rummet. Foto: CARINA OLANDER

För något år sedan hittade Cilla och Maria ett gammalt fönster på en loppis för 75 kronor. Nu har det fått nytt liv som dörr till vinskåpet som de byggde in i väggen i matrummet. 

– Och dörrarna till biblioteket hittade vi i en gammal lada, de renoverades och sattes in här. Vi är så glada för dem, de berättar en historia från förr, men även vår historia, att vi hittade dem och har gjort i ordning dem. De är som ett smycke i vårt hem och gör det mer personligt än innan. 

Cilla och Maria hittade de gamla dörrarna i en lada. Efter renoveringen byggdes de in i väggen som skjutdörrar. Print, Patricija Dacic. Sidebord, Åhléns. Foto: CARINA OLANDER
Jag ser möjligheterna och har idéerna och Maria är den händiga som förverkligar det. Hon är kreativ, eftertänksam och noggrann.

Cilla tycker att hon och Maria är en stark duo som kompletterar varandra.

– Jag ser möjligheterna och har idéerna och Maria är den händiga som förverkligar det. Hon är kreativ, eftertänksam och noggrann.

Maria i sin tur beskriver Cilla som en sann känslomänniska med varmt hjärta, otålig som få, och som vill att allt ska hända nu. 

Först kändes husets typiska 1970-talsstil nästan bara som utmaningar för paret. 

– Men efterhand har vi lyckats vända dem till möjligheter. Det gick att skapa den där varma ombonade känslan vi önskade. Jag vill att människor ska må bra här, känna sig harmoniska och välkomna. Den drivkraften har varit viktig och det är så roligt att höra hur våra vänner och familj trivs här, säger Cilla.

På övre plan finns ett inbjudande allrum med högt i tak och stora fönster. Den klassiska 70-talsstilen finns kvar men i en modern tappning efter Cillas och Marias omgörning. Matta, Ellos. Lampa, Frejas boning. Soffa, Ikea. Bord, Olsson & Jensen. Kuddar, H&M Home. Hängande hylla, Fröken Fräken. Ljusstake i trä, Snowdrops Copenhagen. Bokstöd, Soluppgången Inredning. Foto: CARINA OLANDER
Sovrummet ligger under snedtaket på övervåningen. Lampa, PR Home. Sängkläder, Hemtex. Överkast, Ikea. Filt, Sika Design. Foto: CARINA OLANDER
Ett nätt antikt litet slagbord fungerar som sidebord intill murstocken. Tavla, Patricija Dacic. Foto: CARINA OLANDER
Dottern Lykke sover i den charmiga gamla sängen med sänghimmel över. Sängen är ett vintagefynd. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Sofia och Martin gav förfallna sekelskifteshuset nytt liv 

LÄS MER: Sångerskan Josefin Nilssons barndomshem till salu