Gröna växter och loppisfynd gör Vanessas hem personligt och ombonat. Bambuhyllan vid fönstret är köpt på loppis och är en perfekt plats för blandade krukor och spännande växter.
Gröna växter och loppisfynd gör Vanessas hem personligt och ombonat. Bambuhyllan vid fönstret är köpt på loppis och är en perfekt plats för blandade krukor och spännande växter. Foto: SOFI SYKFONT

Hemma hos Vanessa är huset fullt – av gröna växter

För Vanessa är det gröna växter som gäller i huset i Ålstorp. Så till den grad att hon själv kallar sig för en ”crazy plant lady”. Men benämningen gröna fingrar vill hon inte höra talas om. 

– Alla kan lyckas med växter, det gäller bara att läsa på, säger hon.

I det ombyggda sommarhuset har Vanessa och sambon Robin skapat ett ombonat och personligt hem. Allt går i grått, vitt och svart med naturnära detaljer i trä, korg och terrakotta. Men det är alla de gröna växterna som skapar den personliga atmosfären.

– Jag har blivit mer och mer intresserad av växter. Det började egentligen med att jag fick frågor på Instagram om vad olika växter här hemma heter och hur man sköter dem. Det gled sedan över i ett stort växtintresse, säger Vanessa.

Matbordet, med en blandning av olika stolar, är placerat i burspråket i vardagsrummet. I hörnet står en pampig monstera. Bordet från Ikea är slipat och betsat, stolarna är fyndade på olika loppisar. Foto: SOFI SYKFONT
De gröna växterna ger rummen en hemtrevlig atmosfär. I krukan växer en philodendron 'Silver Sword.' Korg, Blomsterlandet. Soffbord, Ikea. Spegeln, Rusta. Foto: SOFI SYKFONT
Vanessas och Robins hus har en mysig skogskänsla trots att det inte ligger långt från stan. Foto: SOFI SYKFONT

Favoritväxten är monstera av olika slag

I dag är Vanessas Instagram nästan som ett litet forum för växtintresserade. Det handlar om allt från att ta sticklingar, vattna och beskära till olika knep för att få växterna fina och frodiga.

– Favoritväxten är monstera av alla olika slag. De är lättskötta och trivs bra just i vårt hus.

Det var skogen och den perfekta kombinationen av att bo avsides men ändå ha nära till allt, som gjorde att Vanessa och Robin flyttade hit. Båda har vuxit upp i hus och ville helst bo lugnt och skönt på landet, och gärna med trädgård.

– Här finns en rustik och mysig känsla. Vi tyckte om det öppna vardagsrummet och burspråket i köket direkt. Planlösningen med sovrum, dressing room och kontor avskilt var också ett plus.

HEMMA HOS VANESSA OCH ROBIN

Här bor: Vanessa Tuulari, Robin Ärlebring och katterna Bosse och Staffan.

Gör: Robin är retailansvarig inom frukt och grönt och Vanessa arbetsterapeut och ibland fotograf.

Var: I en ombyggd sommarstuga på 118 kvm utanför Löddeköpinge.

LÄS MER: Fina monstera! Så får du den att växa sig stor och hålla sig fin 

Bakom sängen har Vanessa och Robin satt upp en stor matta i stället för en traditionell sänggavel. Kuddar, Ikea. Sängkläder, Lager 157. Foto: SOFI SYKFONT
På sovrumsbyrån står en fönsterfikus i en korg från Rusta. I terrakottakrukan växer en monstera variegata. Till vänster om byrån står en euphorbia 'Cowboy‘. Byrå och lykta är från Ikea, vasen är köpt på trädgårdsmässan i Malmö och tavlan är från Pinly.se. Foto: SOFI SYKFONT
I hallen står tre krukor med änglavinge, pelargon och silveraralia. Foto: SOFI SYKFONT

Fyndar på loppis och i second hand-butiker

Hela huset var nyligen renoverat så förutom lite målning och några golv som inte föll paret i smaken var det inte mycket som behövde åtgärdas. Vanessa som gillar att gå på loppis och i second hand-butiker har fyllt hemmet med udda möbler och detaljer som hon putsat upp eller gjort om.

– Jag gillar inte att hela tiden köpa nytt utan tar gärna vara på saker som jag kan måla och göra om. Ibland kan det räcka att bara byta knoppar på en möbel, säger Vanessa.

Vanessa gillar stora växter, men stora växter tar mycket plats och det blir snabbt fullt i huset.

– Jag har insett att det måste bli små växter framöver, som kan stå på hyllor eller hänga, konstaterar hon.

Jag gillar inte att hela tiden köpa nytt utan tar gärna vara på saker som jag kan måla och göra om

Ständigt på jakt efter unika sticklingar

Vanessa som ser sig själv som en ”crazy plant lady” försöker hitta ovanliga växter och tar gärna reda på deras ursprung och historien bakom.

– Ett sätt att få tag i ovanliga sorter är att byta med andra. Det händer också att jag budar på sticklingar på Tradera. Ibland säljer jag även själv.

Vanessa ger även bort sticklingar som gå bort-present.

– Jag har hört att det är lite ofint, men jag gör det ändå. Det är en söt liten gåva till de som gillar växter precis som jag. Dessutom behöver man ofta inte ens plantera dem utan de kan stå fint i vatten rätt länge också.

Hemma hos Vanessa finns alltid sticklingar på tillväxt. Foto: SOFI SYKFONT
Köket är U-format med fönster åt tre håll och ett härligt ljusinsläpp. I krukorna står färska kryddor som timjan, oregano och rosmarin. Foto: SOFI SYKFONT
Invid köket finns en hylla med köksprylar som koppar, böcker och korgar. En gullranka är perfekt att placera på ett hyllplan, där den ganska snabbt slingrar sig neråt med sina vackra blad. Vanessa blandar gärna olika koppar. Det finns sällan fler än en av varje sort. Blandade koppar från H&M Home, Åhléns och loppis. Foto: SOFI SYKFONT

Läser på om varje växt för att ge rätt skötsel

För alla som inte lyckas med sina växter ligger det nära till hands att säga att Vanessa har gröna fingrar.

– Jag tror att alla kan lyckas med växter, men man måste ta reda på vad varje växt vill ha. Jag tror att det är vanligt att man inte läser på utan bara sätter krukan på ett ställe där det är tomt. Då dör kanske växten, säger Vanessa och fortsätter:

– Vissa växter ska vattnas varje vecka och andra varje dag. Det gäller att hålla koll på det också.

I Vanessas favorithörna byter hon ofta ut och flyttar runt saker. Just nu står här en liten ommålad teakbyrå. Spegeln är fyndad på loppis. Till höger om byrån står en stor rumslind. Foto: SOFI SYKFONT
På piedestalen står krukor med gullranka och peperomia. På byrån står en kruka från Granit och i den en philodendron. Foto: SOFI SYKFONT

Fyndar på Tradera och byter med andra

Trots allt kunskapssökande har även Vanessa haft växter som dött. I de flesta fall går det att skylla på katterna Bosse och Staffan, döpta efter fotbollslegenderna Bosse Larsson och Staffan Tapper.

– Katterna leker ibland i krukorna. Vi hade en fin fiolfikus som Staffan bet av och krafsade runt i jorden så att växten blev helt fördärvad och dog. Numera har vi inga stora krukor på golvet för att Staffan inte ska börja gräva.

Vanessa köper som sagt många växter på Tradera och via Facebook. En del fynd görs också på växtbytar-dagarna i Malmö.

– Att köpa i butik kan ju bli väldigt dyrt om man är växttokig och kanske inte har gröna fingrar.

LÄS MER: Camilla stylade villan från 70-talet till ett drömmigt hem

LÄS MER: Så fick Mimmies 20-talsvilla tillbaka sin gamla charm 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!