Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lister, paneler och snickeridetaljer har bevarats eller återskapats i renoveringen för att huset ska få samma karaktär som vid byggåret 1885.Lister, paneler och snickeridetaljer har bevarats eller återskapats i renoveringen för att huset ska få samma karaktär som vid byggåret 1885.Lister, paneler och snickeridetaljer har bevarats eller återskapats i renoveringen för att huset ska få samma karaktär som vid byggåret 1885.
Den ljusa matplatsen är möblerad med udda stolar. Skåpet Oktober från Carl Malmsten köpte Eriks föräldrar när de gifte sig 1967. Tavlan är målad av Pernilla P Stappe och ovanför bordet hänger lampan Semi från Gubi.Den ljusa matplatsen är möblerad med udda stolar. Skåpet Oktober från Carl Malmsten köpte Eriks föräldrar när de gifte sig 1967. Tavlan är målad av Pernilla P Stappe och ovanför bordet hänger lampan Semi från Gubi.Den ljusa matplatsen är möblerad med udda stolar. Skåpet Oktober från Carl Malmsten köpte Eriks föräldrar när de gifte sig 1967. Tavlan är målad av Pernilla P Stappe och ovanför bordet hänger lampan Semi från Gubi.
Ett nytt kök står på önskelistan, men köket i körsbär som fanns i huset när Marie och Erik köpte huset är fullt funktionellt. Köksrenoveringen består än så länge av planer, och drömmar i vitt eller lindblomsgrönt.Ett nytt kök står på önskelistan, men köket i körsbär som fanns i huset när Marie och Erik köpte huset är fullt funktionellt. Köksrenoveringen består än så länge av planer, och drömmar i vitt eller lindblomsgrönt.Ett nytt kök står på önskelistan, men köket i körsbär som fanns i huset när Marie och Erik köpte huset är fullt funktionellt. Köksrenoveringen består än så länge av planer, och drömmar i vitt eller lindblomsgrönt.
Krukor och urnor från Höganäs keramik pryder den öppna spisen i mat­salen.Krukor och urnor från Höganäs keramik pryder den öppna spisen i mat­salen.Krukor och urnor från Höganäs keramik pryder den öppna spisen i mat­salen.
Soffan är handtillverkad och kommer från det engelska märket Artistic upholstery.Soffan är handtillverkad och kommer från det engelska märket Artistic upholstery.Soffan är handtillverkad och kommer från det engelska märket Artistic upholstery.
Tv-rummet på botten­våningen är möblerat med soffa från Eilersen.Tv-rummet på botten­våningen är möblerat med soffa från Eilersen.Tv-rummet på botten­våningen är möblerat med soffa från Eilersen.
De gröna järnsängarna i gästrummet är över 100 år gamla och kommer ursprungligen från Maries farmors föräldrar. De stod i familjens Gamners förråd i Kungsbacka i flera år, men har nu hittat sin plats.De gröna järnsängarna i gästrummet är över 100 år gamla och kommer ursprungligen från Maries farmors föräldrar. De stod i familjens Gamners förråd i Kungsbacka i flera år, men har nu hittat sin plats.De gröna järnsängarna i gästrummet är över 100 år gamla och kommer ursprungligen från Maries farmors föräldrar. De stod i familjens Gamners förråd i Kungsbacka i flera år, men har nu hittat sin plats.
1 AV 7
Lister, paneler och snickeridetaljer har bevarats eller återskapats i renoveringen för att huset ska få samma karaktär som vid byggåret 1885.
Foto: Sofi Sykfont
2 AV 7
Den ljusa matplatsen är möblerad med udda stolar. Skåpet Oktober från Carl Malmsten köpte Eriks föräldrar när de gifte sig 1967. Tavlan är målad av Pernilla P Stappe och ovanför bordet hänger lampan Semi från Gubi.
Foto: Sofi Sykfont
3 AV 7
Ett nytt kök står på önskelistan, men köket i körsbär som fanns i huset när Marie och Erik köpte huset är fullt funktionellt. Köksrenoveringen består än så länge av planer, och drömmar i vitt eller lindblomsgrönt.
Foto: Sofi Sykfont
4 AV 7
Krukor och urnor från Höganäs keramik pryder den öppna spisen i mat­salen.
Foto: Sofi Sykfont
5 AV 7
Soffan är handtillverkad och kommer från det engelska märket Artistic upholstery.
Foto: Sofi Sykfont
6 AV 7
Tv-rummet på botten­våningen är möblerat med soffa från Eilersen.
Foto: Sofi Sykfont
7 AV 7
De gröna järnsängarna i gästrummet är över 100 år gamla och kommer ursprungligen från Maries farmors föräldrar. De stod i familjens Gamners förråd i Kungsbacka i flera år, men har nu hittat sin plats.
Foto: Sofi Sykfont

Hemma hos familjen Gamner från succén Husdrömmar

I skånska Borstahusen hittade Marie och Erik Gamner mer än ett renoveringsprojekt – för med flytten kom också ett helt nytt liv. 

Resultatet är ett kaptenshus med karaktär från svunna tider, med en härlig blandning av naturligt ljus och olika toner av trä! 

– Vi bytte ut allt i livet när vi flyttade hit, säger Marie. 

Samtidigt som familjen Gamner anmälde sig för medverkan i SVT:s program "Husdrömmar", stod de inför sitt livs största förändring: en flytt från Kungsbacka på väst­kusten till Borstahusen i Skåne. Flytten innefattade dessutom ett renoveringsprojekt av större storlek.

– Det var en stor grej för oss det här. Vi bytte ut allt i livet brukar vi säga, utom min bil och Eriks cykel. Det var kul att få det dokumenterat, barnen var med mycket i programmet också, det var roligt, berättar Marie.

Hemma hos familjen Gamner

Här bor: Marie, 40, och Erik, 43, samt barnen Isabel, 10, Victor, 9, och Liv, 2.

Gör: Marie arbetar som projektledare, Erik är affärsområdeschef på ett fastighetsbolag.

Var: Borstahusen i Landskrona i ett kaptenshus byggt år 1885 på 153 kvadrat med 7 rum och kök.

Instagram: @mariegamner

I programmet "Husdrömmar" följer programledaren Pernilla Månsson-Colt och stjärnarkitekten Gert Wingårdh familjer genom möjliga och omöjliga renoveringsprojekt. Ibland går det som man tänkt sig, men ofta inte.

Familjen Gamner var med i tv-programmet Husdrömmar 2016.Familjen Gamner var med i tv-programmet Husdrömmar 2016.Familjen Gamner var med i tv-programmet Husdrömmar 2016.
Familjen Gamner var med i tv-programmet Husdrömmar 2016. Foto: Sofi Sykfont

LÄS OCKSÅ: Nathalie, 29, gav tegelvillan nytt liv – och den är drömlik 

Fick en unik möjlighet

I familjen Gamners fall gick faktiskt det mesta som planerat. Men så hade de också en unik möjlighet: Marie som fått avgångsvederlag från Volvo hade möjlighet att flytta ner till Skåne och bo i ett lånat hus tillsammans med sonen Victor för att följa renoveringsarbetet på plats.

– Det blev som ett heltidsjobb, och det var mysigt att bara vara vi två. Vi var ute och åt, cyklade och spelade fotboll. Victor var på dagis en del av dagen, men han ville mest vara med snickarna i huset.

Bottenvåningens rum ut mot havet och gatan ligger i fil. Matsal och vardagsrum kommer snart att få byta plats eftersom vardagsrummet inte används som paret först trott.Bottenvåningens rum ut mot havet och gatan ligger i fil. Matsal och vardagsrum kommer snart att få byta plats eftersom vardagsrummet inte används som paret först trott.Bottenvåningens rum ut mot havet och gatan ligger i fil. Matsal och vardagsrum kommer snart att få byta plats eftersom vardagsrummet inte används som paret först trott.
Bottenvåningens rum ut mot havet och gatan ligger i fil. Matsal och vardagsrum kommer snart att få byta plats eftersom vardagsrummet inte används som paret först trott. Foto: Sofi Sykfont
Den blå vasen är fyndad på loppis. Spegeln från Ikea har klätts med två läderbälten.Den blå vasen är fyndad på loppis. Spegeln från Ikea har klätts med två läderbälten.Den blå vasen är fyndad på loppis. Spegeln från Ikea har klätts med två läderbälten.
Den blå vasen är fyndad på loppis. Spegeln från Ikea har klätts med två läderbälten. Foto: Sofi Sykfont

Förverkligade drömmen om Skåne

Tv-produktionen satte också lite extra, välkommen, press på renoveringen med en tydlig deadline.

– Jag kommer till och med ihåg datumet, 19 november 2015. Då skulle de komma och filma för sista gången, och då skulle allt vara klart. Så den sista tiden gjorde vi någon liten grej varje kväll för att bli klara i tid, berättar Marie.

Tankarna på att flytta till Skåne, där familjen tidigare bara tillbringat somrarna, hade funnits med en tid när Marie fick syn på drömhuset på Hemnet. 153 kvadrat­meter sekelskifteshus i hamnen i skånska fiskeläget Borstahusen i Landskrona, bara hundra meter från havet. I kombination med bra timing – Marie hade just blivit friställd från Volvo och sonen Victor hade inte börjat skolan än, blev det nu som de slog till.

Kakelugnen på botten­våningen är ett av de sekelskiftesattribut familjen särskilt upp­skattar. Fruktbordet har tidigare stått i Maries farmor och farfars sommarhus i Grebbestad.Kakelugnen på botten­våningen är ett av de sekelskiftesattribut familjen särskilt upp­skattar. Fruktbordet har tidigare stått i Maries farmor och farfars sommarhus i Grebbestad.Kakelugnen på botten­våningen är ett av de sekelskiftesattribut familjen särskilt upp­skattar. Fruktbordet har tidigare stått i Maries farmor och farfars sommarhus i Grebbestad.
Kakelugnen på botten­våningen är ett av de sekelskiftesattribut familjen särskilt upp­skattar. Fruktbordet har tidigare stått i Maries farmor och farfars sommarhus i Grebbestad. Foto: Sofi Sykfont

Bevarad sekelskifteskaraktär

Målet med renoveringen blev att bevara sekelskifteskaraktären, och återfå den på de ställen där den hade renoverats bort. Vissa rum var omgjorda på 1980-talet, medan nytt kök och badrum installerats år 2000.

– Inget av dem tycker jag passar in i stilen med huset, men båda är fullt fungerande. Så än så länge skissar vi mest på hur vi skulle vilja ha det, berättar Marie.

Allrummet på ovan­våningen har ingen tv och är ett riktigt "umgängesrum". Pallen som är en kamel­sadel är köpt på loppis. Den ljusa sofffan kommer från Sits och golvlampan från Gubi.Allrummet på ovan­våningen har ingen tv och är ett riktigt "umgängesrum". Pallen som är en kamel­sadel är köpt på loppis. Den ljusa sofffan kommer från Sits och golvlampan från Gubi.Allrummet på ovan­våningen har ingen tv och är ett riktigt "umgängesrum". Pallen som är en kamel­sadel är köpt på loppis. Den ljusa sofffan kommer från Sits och golvlampan från Gubi.
Allrummet på ovan­våningen har ingen tv och är ett riktigt "umgängesrum". Pallen som är en kamel­sadel är köpt på loppis. Den ljusa sofffan kommer från Sits och golvlampan från Gubi. Foto: Sofi Sykfont
Dottern Liv delar än så länge sovrum med mamma och pappa, men så småningom kommer det stora sovrummet att delas av så att hon får ett eget rum.Dottern Liv delar än så länge sovrum med mamma och pappa, men så småningom kommer det stora sovrummet att delas av så att hon får ett eget rum.Dottern Liv delar än så länge sovrum med mamma och pappa, men så småningom kommer det stora sovrummet att delas av så att hon får ett eget rum.
Dottern Liv delar än så länge sovrum med mamma och pappa, men så småningom kommer det stora sovrummet att delas av så att hon får ett eget rum. Foto: Sofi Sykfont

Använde snickeri i Norrland 

Alla rum har däremot fått samma höga, vita golvlister. Att behålla husets karaktär krävde också en del detektivarbete. När listerna gick sönder runt ett fönster på nedervåningen, hittade Marie efter mycket sökande till slut ett snickeri i Norrland som gjorde exakt rätt modell. Prover skickades ner, testades och måttbeställdes.

Förutom att hitta tillbaka till husets ursprungskaraktär innebar renoveringen en förändring av planlösningen. På ovanvåningen har väggar tagits ner för att skapa en luftigare känsla och där finns nu familjens sovrum, ett badrum och ett allrum för umgänge och pysslande.

Maries och Eriks sovrum på övervåningen. Säng­gavel av Karin Mannerstål för numera nedlagda S&B Nord. Linnelakan från Lovely linen.Maries och Eriks sovrum på övervåningen. Säng­gavel av Karin Mannerstål för numera nedlagda S&B Nord. Linnelakan från Lovely linen.Maries och Eriks sovrum på övervåningen. Säng­gavel av Karin Mannerstål för numera nedlagda S&B Nord. Linnelakan från Lovely linen.
Maries och Eriks sovrum på övervåningen. Säng­gavel av Karin Mannerstål för numera nedlagda S&B Nord. Linnelakan från Lovely linen. Foto: Sofi Sykfont

"Vi är ett bra team" 

Renoveringar innebär många, ibland svåra beslut, men Marie och Erik är i efterhand nöjda med valen de tillsammans gjorde på vägen mot husdrömmen.

– Kanske hade vi velat har fler eluttag, men det går ju att ändra i efterhand. Men i stort sett ja, vi är nöjda. Erik och jag är ett bra team, vi ser saker på lite olika sätt och så blir det en diskussion där man kommer fram till det bästa.

Av: Stina Lodén

LÄS OCKSÅ: Miranda och Jacob renoverade gamla trähuset