Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 7
Matsalen med dess skrala uttryck är vackert julpyntad i vitt och grönt, med en känsla av glimmande frost och granskog. Bordet har Frans tillverkat.
Foto: Carina Olander
2 AV 7
Anna har gjort en vacker juldukning där hon dekorerat bordet för att man skall kunna sitta och prata med varandra utan att stora arrangemang skymmer sikten.
Foto: Carina Olander
3 AV 7
En stilig orkidé Guckusko blir ett fint julstileben med de mossgröna ljuslyktorna.
Foto: Carina Olander
4 AV 7
Nybryggt kaffe och saffransdoftande lussekatter – julmyset börjar vid frukost.
Foto: Carina Olander
5 AV 7
Juligt jularrangemang i grönt.
Foto: Carina Olander
6 AV 7
Redan på håll ser man att här bor det någon med gröna fingrar som älskar jul.
Foto: Carina Olander
7 AV 7
Entrén är välkomnande pyntad. "Jag älskar att göra julfint ute, timmarna bara flyger iväg och jag märker inte ens att det blir mörkt", säger Anna.
Foto: Carina Olander

Hemma hos Anna är det jul från november

Hemma hos Anna och hennes familj i den vita gamla trävillan i Gislaved går julen i vitt och grönt. Pyntet är sparsmakat och vackert med kransar och blommor. Tända stearinljus och dofter från hyacint, glögg, saffran och apelsin som lyfter julstämningen ännu mer.

Anna Truelsen

Den vackra vita trävillan med brutet tak och ståtliga korsfönster är vackert dekorerad med grangirlanger, ljusslingor och kransar hängande på fönstren. I några av fönstren hänger stjärnor och i andra står vackra adventsljusstakar i smide som sprider ett varmt och välkomnande sken. 

Redan på håll ser man att det bor någon med gröna fingrar som älskar jul i huset. Det är Floristen Anna, sambon Frans, barnen Alma och Ville samt katten Inez som bor i den stämningsfullt julpyntade villan. Familjen flyttade in för 10 år sedan när huset äntligen blivit till salu, efter att Anna under många år gått förbi och drömt om att få bo i huset. 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Julpynta tidigare – bli lyckligare

Intill matsalen ligger familjens vardagsrum, här finns det planer på att öppna upp till rummet intill, så att vardagsrummet sträcker sig ändå fram till köket. Foto: Carina Olander

Florist som inreder med gröna växter

Då var huset grått med faluröda fönster och knutar, vackert men inte alls parets stil. Huset målades om i vitt, eftersom vitt är en bra grund till inredning och blommor. Anna har arbetat med blommor i tjugo år och stortrivs som florist och dekoratör. 

Ett yrke som hon ser som livsstil, och som ger familjens hem den där ombonade hemtrevliga känslan man får när någon är intresserad av detaljer. Anna inreder med mycket gröna växter och efter tanken att ett hem mår bra av växter och gröna toner, att det är grönt som gör att inredningen i ett hus får liv. 

LÄS OCKSÅ: Därför borde du ha fler gröna växter hemma

- Jag har alltid älskat julen och jag börjar rätt så tidigt med att pynta, för tidigt enligt resten av familjen då jag gör adventsfint i fönstren redan någon vecka före advent. Men jag kan absolut inte tänka mig att vänta längre, jag har då längtat efter ljuset och den mysiga stämning som det blir med adventsljusstakar och stjärnor i flera veckor.

Anna har dukar fram till glöggmingel. Foto: Carina Olander

Grunden i hemmet är harmoni

I sitt jobb som florist och dekoratör på butik har hon haft jul i flera veckor kring advent och det kliar i hennes fingrar efter att få gå loss hemma.

- Jag startar ute i mitten av november. Jag kan verkligen gå i gång på att smycka huset utvändigt med material från naturen. Jag brukar göra kransar, grangirlanger och mossbollar, upp till det arrangerar jag lyktor i alla dess storlekar. Det händer ofta att Frans ropar på mig och säger att nu får du komma in, jag glömmer av tid och rum när jag får vara kreativ, jag märker inte av att det är kallt och mörkt, jag upplever bara att det är så mysigt att stå i ljusskenet från lyktorna och göra det fint ute.

LÄS OCKSÅ: Så skapar du vackra rum med gröna växter

Huset är inrett med en stram bas i vitt, grått och svart. Grunden skapar harmoni och ett lugn men ger samtidigt en frihet att kunna ändra inredningen med små medel genom att lägga till kulörer och mönster efter humör och säsong. 

Lägger man sedan till växter så ändras uttrycket direkt. Rummen är inredda med en mix av ärvda, egensnickrade möbler och ny modern design. Flera av de gamla möblerna har bytt färg många gånger under årens lopp och nu till jul har den gamla skänken i matsalen fått ett ansiktslyft med mörkgrön färg. 

På spisen puttrar kvällens huvudrätt, en fisk- och musselsoppa kryddad med saffran, en smak av jul. Foto: Carina Olander

De drömmer om att bygga ut huset

- När jag inreder brukar jag tänka på att få in levande material i inredningen. Genom att blanda olika material, höjder och texturer blir det en skön mix. Då gör det inget att det händer mycket på ett ställe, när det är lugnt och rofyllt runtomkring. När jag gjorde juldukningen på matsalsbordet har jag gått loss med blommor, ljus och porslin i olika höjder, vilket ger en balanserad helhet och lyfter hela rummet. Hade matsalen varit övermöblerad så hade man känt att ett sådant här arrangemang hade kvävt all energi i rummet, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: Svenska myset hyllas i USA: "Chips och tacos"

Bostadsytan på 170 kvadrat är fördelat på två plan, med klassisk 30-talsplanlösning med små kvadratiska rum.  Hallen är inte så stor och man kommer i princip direkt in i köket när man går in genom ytterdörren. Anna drömmer om att någon gång i framtiden bygga ut huset så att de får en större och mer praktisk hall med plats för förvaring. I dagsläget används den vackra gråmålade trappan som leder upp till ovanvåningen som förvaringsplats åt familjens ytterkläder. 

Golven på ovanvåningen är vitmålade för att reflektera ljuset från fönstren då takhöjden är något lägre på övre plan än på nedervåningen. Hallen på ovanvåningen är ljus och sakral där fönstret ger rummet mycket karaktär. Intill hallen ligger Anna och Frans sovrum som är inrett i grå toner, där gråmålad panel, fluffiga kuddar och sköna ullplädar tillsammans med gröna toner från tall ger rummet en ombonad julkänsla.

Anna och Frans sovrum är mysigt och ombonat, med ullplädar och fluffiga kuddar. Fårskinn Shepherd. Foto: Carina Olander

"Julen är sinnesintryck och dofter"

Eftersom köket inte heller är så stort har familjen valt att inte ha något köksbord där, utan använder ett intilliggande rum som matsal. De har i stället lagt fokus på arbetsytor då köket är ett genomgångsrum och har lite bänkytor. Intill fönstret står två praktiska rullbord som fungerar som frukosthörna och buffébord. 

Så här i jultid är de perfekta att duka upp på. Anna har arrangerat tazetter och julros som tillsammans med den rykande heta äppelglöggen kryddad med kanel och hemmagjorda grönkålschips, dadlar, ostar, päron och salta kex skapar en riktigt mysig och högtidlig julkänsla och är goda tilltugg i väntan på att den saffranskryddade fisk och musselsoppan skall bli klar. 

LÄS OCKSÅ: Så fixar du lyxig julkänsla – bästa inredningstipsen

- För mig består julen mycket av sinnesintryck och dofter. Det är lika viktigt för mig att ha det julfint runtomkring mig som att det skall dofta jul. Jag är hopplöst förälskad i vita hyacinter och dekorerar högt och lågt med dem i alla rum så att det doftar jul i hela huset, säger Anna.

Hallen på övervåningen bjuder på en vintrig, sakral känsla där ljusen i fönstren skapar ett magiskt sken. ledljus i fönstret från Envoy candles i stearin med timer. panelen är original och är pyntad med tall och levande ljus. Foto: Carina Olander

Husets hjärta är ljust och fint

Matsalen är husets hjärta. Här inger de ståtliga korspostfönstren en sakral känsla. Rummet är ljuset och stämningsfullt inrett där det gedigna matsalsbordet står mitt i rummet framför fönstren. Bordet är dukat med vitt porslin, där gröna ljuslyktor, vackert vikna linneservetter med en kvist mjuk en som är instucken under ett juligt band skapar en härlig julkänsla tillsammans med vita amaryllis och orkidén, Guckusko. 

Intill fönstret står familjens gran som endast är klädd med levande ljus. Dagen innan julafton ändrar granen skepnad till en gran i Disneystil då barnen tycker att Annas version av gran är tråkig och kal. För att alla skall bli nöjda tas granen in tidigt i december, en lyckad kompromiss där alla får sitt lystmäte uppfyllt.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen paketkalender till jul

- Jag trivs så bra i vår matsal. Det är så ljust och fint och fönstren med de gamla fodren, trägolvet och listerna ger rummet så mycket karaktär. Dessutom så står husets enda kakelugn här och den ger en så stor mysfaktor och det är fantastiskt stämningsfullt att sitta vid bordet och äta och höra knastret från den, säger Anna.

Hemma hos Anna & Frans

Här bor: Anna Elwing, 43 år, Frans Dahlqvist, 41 år, barnen Alma och Ville och katten Inez.

Gör: Anna arbetar som florist och dekoratör

Var: I Gislaved i ett gammalt trähus byggt 1928 på 170 kvadratmeter.

Instagram: annaeflorist