Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset i centrala Enköping har en trädgård på 1 200 kvm, på framsidan växer perenner och vilda hundkex.Huset i centrala Enköping har en trädgård på 1 200 kvm, på framsidan växer perenner och vilda hundkex.Huset i centrala Enköping har en trädgård på 1 200 kvm, på framsidan växer perenner och vilda hundkex.
Huset ligger nästan mitt i staden.Huset ligger nästan mitt i staden.Huset ligger nästan mitt i staden.
Trädgårdsbordet ingick när Helena och Christina köpte huset. Det är perfekt att duka upp fika på under äppelträdets skugga.Trädgårdsbordet ingick när Helena och Christina köpte huset. Det är perfekt att duka upp fika på under äppelträdets skugga.Trädgårdsbordet ingick när Helena och Christina köpte huset. Det är perfekt att duka upp fika på under äppelträdets skugga.
På framsidan finns en stor rabatt och här hänger Helena också sin tvätt.På framsidan finns en stor rabatt och här hänger Helena också sin tvätt.På framsidan finns en stor rabatt och här hänger Helena också sin tvätt.
1 AV 4
Huset i centrala Enköping har en trädgård på 1 200 kvm, på framsidan växer perenner och vilda hundkex.
Foto: MARIA HANSSON
2 AV 4
Huset ligger nästan mitt i staden.
Foto: MARIA HANSSON
3 AV 4
Trädgårdsbordet ingick när Helena och Christina köpte huset. Det är perfekt att duka upp fika på under äppelträdets skugga.
Foto: MARIA HANSSON
4 AV 4
På framsidan finns en stor rabatt och här hänger Helena också sin tvätt.
Foto: MARIA HANSSON

Helena och Christian skapade en lantlig trädgårdsoas – mitt i stan

Runt det gamla huset i Enköping har Helena och Christian skapat en grön oas med gammaldags perenner, en nysnickrad lekstuga och sittplatser för alla tider på dygnet. Den lantliga trädgården ligger nästan mitt i staden.

Huset är egentligen lite för litet för den allt större familjen. I väntan på bygglov för en utbyggnad har all tid i stället ägnats åt trädgården. Här har paret bott sedan 2014 då de fick köpa huset av en farbror Tor som bodde ensam sedan hans fru gått bort.

När sommaren är som vackrast dukar Helena upp till sommarkalas i sin trädgård. Rabarberdricka, Silviakaka och små hallongrottor ryms på bordet under äppelträdet och lupinerna är nyplockade.

– Jag håller alltid på och bakar och grejar, säger Helena som också jobbar på bageriet Fabian Flinks brödbod när hon inte är föräldraledig.

Hela familjen – Christian och Helena med barnen Inez, Lovis och Tor.Hela familjen – Christian och Helena med barnen Inez, Lovis och Tor.Hela familjen – Christian och Helena med barnen Inez, Lovis och Tor.
Hela familjen – Christian och Helena med barnen Inez, Lovis och Tor. Foto: MARIA HANSSON
En av flera perennrabatter i trädgården.En av flera perennrabatter i trädgården.En av flera perennrabatter i trädgården.
En av flera perennrabatter i trädgården. Foto: MARIA HANSSON

HEMMA HOS HELENA & CHRISTIAN

Här bor: Helena Andersson, 41, och Christian Penneborn, 40. Barnen Lovis, 6, Inez, 5, och Tor, 1.

Gör: Helena jobbar på Fabian Flink's brödbod och Christian driver klädaffären Kennedies.

Var: Nedre Fanna i Enköping.

Bor: Huset på 125 kvm ligger i en trädgård som är 1 200 kvm stor.

Instagram: @sylviaidahelena

Minstingen Tor är döpt efter den tidigare ägaren.

– Det betyder så mycket för oss att vi fick köpa det här huset så vi tänkte att vi skulle hedra honom, säger Helena som älskar att vara hemma och pyssla i trädgården.

Att det nu återigen finns en Tor i huset betyder att Lovis och Inez har fått en lillebror som sover i vagnen under äppelträdet.

I den härliga trädgården är gammaldags perennrabatter omgärdade av stenar och det finns krukor med sommarblommor i varje vrå.

– Vi har faktiskt till och med lagt igen två rabatter för det var väldigt lite gräsmatta. På vårarna blommar tulpaner överallt här och det finns så många fina gamla växter i rabatterna.

De vita pionerna är på väg att slå ut och vallmon likaså. På framsidan finns även vilt blommande hundkex fram till staketet som är byggt för att barnen ska kunna leka på baksidan.

På altanen har Helena ordnat med krukor för ett fint blickfång. Här förvaras även sittdynor.På altanen har Helena ordnat med krukor för ett fint blickfång. Här förvaras även sittdynor.På altanen har Helena ordnat med krukor för ett fint blickfång. Här förvaras även sittdynor.
På altanen har Helena ordnat med krukor för ett fint blickfång. Här förvaras även sittdynor. Foto: MARIA HANSSON
Under äppelträdet är det skuggigt och skönt.Under äppelträdet är det skuggigt och skönt.Under äppelträdet är det skuggigt och skönt.
Under äppelträdet är det skuggigt och skönt. Foto: MARIA HANSSON
Sommarstämning med lupiner, jordgubbar och rabarberdricka.Sommarstämning med lupiner, jordgubbar och rabarberdricka.Sommarstämning med lupiner, jordgubbar och rabarberdricka.
Sommarstämning med lupiner, jordgubbar och rabarberdricka. Foto: MARIA HANSSON
Under hagtornsträdet finns en sittplats vid det nybyggda planket. Perennrabatten i förgrunden har stora stenar runtom, något som finns på flera platser i trädgården och ger en gammaldags känsla.Under hagtornsträdet finns en sittplats vid det nybyggda planket. Perennrabatten i förgrunden har stora stenar runtom, något som finns på flera platser i trädgården och ger en gammaldags känsla.Under hagtornsträdet finns en sittplats vid det nybyggda planket. Perennrabatten i förgrunden har stora stenar runtom, något som finns på flera platser i trädgården och ger en gammaldags känsla.
Under hagtornsträdet finns en sittplats vid det nybyggda planket. Perennrabatten i förgrunden har stora stenar runtom, något som finns på flera platser i trädgården och ger en gammaldags känsla. Foto: MARIA HANSSON

Hagtornsträden blommar och i rabatten på baksidan finns daggkåpa, funkia och riddarsporre. Stockrosornas blad är fina mot garageväggens röda färg och längst ner i trädgården har Christian byggt ett plank med en uteplats som ligger lite i lä. Överallt finns sittgrupper utplacerade och även väggfasta bänkar är byggda på uthusen.

– Jag vill gärna sitta där det är lä och det ska finnas möjlighet att välja sol eller skugga, säger Helena som föredrar att sitta under äppelträdet.

– Men Christian klipper gräset två gånger i veckan så det bordet åker oftast i väg någon annanstans.

Tvätten torkar på sträcket och man kan verkligen inte tro att man befinner sig mitt i en stad.

Gräsmattan är skött efter alla konstens regler och ser ut som på ett bättre engelskt gods. Här har det nyss ordnats barnkalas och i uthusen var det glasservering i luckan.

– Vi har allt vi behöver här. Eftersom huset är lite litet tycker många att vi kunde flytta i stället och bygga nytt, säger Helena.

– Men jag gillar ju den gammaldags stilen, både på hus och trädgård och att skapa något liknande skulle vara svårt.

Christian har byggt lekstugan i samma stil som boningshuset.Christian har byggt lekstugan i samma stil som boningshuset.Christian har byggt lekstugan i samma stil som boningshuset.
Christian har byggt lekstugan i samma stil som boningshuset. Foto: MARIA HANSSON
Inez visar lekstugan med kaninen Britta i famnen.Inez visar lekstugan med kaninen Britta i famnen.Inez visar lekstugan med kaninen Britta i famnen.
Inez visar lekstugan med kaninen Britta i famnen. Foto: MARIA HANSSON
Mjukisdjuren samsas i sängen inne i lekstugan. Tapet, Sandbergs.Mjukisdjuren samsas i sängen inne i lekstugan. Tapet, Sandbergs.Mjukisdjuren samsas i sängen inne i lekstugan. Tapet, Sandbergs.
Mjukisdjuren samsas i sängen inne i lekstugan. Tapet, Sandbergs. Foto: MARIA HANSSON

I den nybyggda lekstugan som går i samma stil som huset håller Lovis och Inez till. Med pärlspont, riktiga tapeter, isolerade väggar och el fungerar lekstugan året om och ganska långt upp i åren.

– När jag var liten hade jag en lekstuga som jag snabbt växte ur, så det här kanske är mer min dröm än deras.

Christian byggde stugan med hjälp av en granne och genom att kolla på nätet.

– De leker ofta där ute nu så den är vi väldigt tacksamma för, han hade aldrig byggt någonting tidigare så det blev väldigt lyckat.

Om bygglovet går igenom kanske trädgården blir lite mindre och altanen får byggas någon annanstans.

– Det ska också anläggas en rabatt vid hagtornsträdet, säger Helena som alltid har planer på förändring.

Överallt finns fina arrangemang med krukor av sommarblommor tillsammans med gamla prylar.

– Det mesta fanns faktiskt kvar i uthusen när vi tog över huset. I år går sommarblommorna i vita toner, sommarljus, rosenskära och margeriter står utplacerade. Tvätten torkar på sträcket och man kan verkligen inte tro att man befinner sig mitt i en stad.

– Jag vill verkligen inte bo någon annanstans, det här är hemma för mig nu, säger Helena.

Christian tar sig en vilopaus med lilla Tor i hängmattan.Christian tar sig en vilopaus med lilla Tor i hängmattan.Christian tar sig en vilopaus med lilla Tor i hängmattan.
Christian tar sig en vilopaus med lilla Tor i hängmattan. Foto: MARIA HANSSON
Helana har pyntat trappan med rosenskära och lupiner.Helana har pyntat trappan med rosenskära och lupiner.Helana har pyntat trappan med rosenskära och lupiner.
Helana har pyntat trappan med rosenskära och lupiner. Foto: MARIA HANSSON

LÄS MER: Jeanette förvandlade trista gräsmattan till drömträdgård 

LÄS MER: Pernilla byggde mysigt spa i radhusets trädgård