1 AV 2
Det 225 kvm stora huset i Bredene utanför Åsarp. De tyngsta fönsterpartierna vägde över 300 kg styck när de kom.
Foto: JONAS LUNDBERG
2 AV 2
”En av våra bärande idéer var att använda så få material som möjligt för att få en enhetlig känsla. Det var också viktigt för oss att använda naturmaterial i så stor utsträckning som möjligt”, säger Hélen.
Foto: JONAS LUNDBERG

Helén och Thomas ritade och byggde huset själva

Helén och Thomas stilrena hus i Bredene utanför Åsarp är helt omgivet av åkrar och ängar. Fåren betar på fälten runtomkring och husets stora fönster gör naturen till en självklar del av inredningen.

Efter inspiration från bland annat det berömda konstmuseet Louisiana i Danmark, har de själva ritat och byggt sitt hus.

Anna Truelsen

Det nybyggda huset är utvändigt färgsatt i svart och fönsterpartierna är så många och stora att det behövdes sex man för att ta emot dem när de kom.

- Detta gjordes under en dag, och när alla var på plats fick man verkligen känslan av att ha naturen inne i huset, berättar Helén.

Tidigare bodde paret på Thomas föräldragård ett stenkast från den nya tomten. Idén att själva rita och bygga ett modernt hus var inte ny, Helén och Thomas hade länge funderat på att förverkliga sin dröm om en egen villa.

- När vår son började prata om att ta över gården så kände vi att det var rätt tid för oss att gå vidare i livet. Vi bestämde oss för att bygga eget någonstans på ägorna kring gården. Thomas dröm har alltid varit att ha ett hus i Backa, som våra hagar kallas.

Först hade de tänkt sig en plats inne i hagen, men där var det strandskydd på grund av att ån Ätran rinner förbi.

- Vi fick tänka om, och valde denna plats som blev så mycket bättre! Nu har vi både utsikt mot de vackra hagarna där fåren går och betar och åkrarna som breder ut sig, säger Helén.

Det 225 kvm stora huset i Bredene utanför Åsarp. De tyngsta fönsterpartierna vägde över 300 kg styck när de kom. Foto: JONAS LUNDBERG
Under senare år har Helén och Thomas kommit att tycka om den avskalade nordiska stilen. Matplatsen är hjärtat i huset med närhet till köket och den öppna spisen. Ljuskrona Sarfatti, Flos. Barpallar, design Hans J Wegner, Carl Hansen. Sjuanstolar, design Arne Jacobsen, Fritz Hansen. Foto: JONAS LUNDBERG
Helén Claesson. Foto: JONAS LUNDBERG

HEMMA HOS HELÉN & THOMAS

Här bor: Helén, 56, och Thomas Claesson, 60. De vuxna barnen Josefine, 32, Olivia, 30, och Gustav, 23, har flyttat hemifrån. Barnbarnen Isabella, 7, och William, 5.

Gör: Helén är konsult i ledarskap och organisation inom skolan. Thomas är byggmästare och driver en byggfirma.

Var: I byn Bredene, Åsarp, i Falköpings kommun. 

Huset: Ett enplanshus, 225 kvm boyta med garagedel integrerad i huset.

Instagram: @byggetibacka

Paret bestämde sig tidigt för att de ville ha ett hus med vinklar, byggt som bokstaven H för att skapa lä. Huset ligger ganska öppet för vinden. När Helén och Thomas besökte konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn blev det också tydligt för dem att de ville ha ett modernt enplanshus med stora fönster.

- Då smälter inne och ute samman, så att man alltid kan följa naturens skiftningar. 

Både Helén och Thomas är intresserade av arkitektur och design och har ritat huset själva. Funderingar på att ta in en arkitekt för en ”second opinion” fanns ett tag.

- Men sen valde vi att göra allt själva för att det skulle bli vårt alldeles egna hus.

Det var inte bara ett nytt hem för oss, utan Thomas flyttade hemifrån för första gången i sitt liv som 59-åring. Han har bott i sitt föräldrahem ända tills nu.

Helén och Thomas ritade för hand och deras son hjälpte dem sedan med CAD-ritningar i datorn.

- En av våra bärande idéer var att använda så få material som möjligt för att få en enhetlig känsla. Det var också viktigt för oss att använda naturmaterial i så stor utsträckning som möjligt, säger Helén.

Därför har de till exempel valt genomgående ekribbor i taket, både inne och ute. Thomas som har en egen byggfirma fick långa dagar då han fick tillbringa kvällar och helger med att bygga det nya huset.

- Det var en härlig känsla för Thomas när han satte den sista ekribban på plats. Efter 7 600 meter ribb var äntligen taket klart, berättar Helén.

Fönsterväggen går att föras åt sidan helt. Det ger känslan av att huset och naturen är i symbios. Foto: JONAS LUNDBERG
Mattan från 1940-talet hittade Helén och Thomas när de under en cykeltur på Kullahalvön slank in på Dunke Design, en möbelaffär i en gammal skola. Marmorbordet är fyndat på nätet. Teakfåtöljerna är arvegods som fått ny skinnklädsel. Fåtölj Ox Chair, design Hans J Wegner. Soffa, Englesson. Foto: JONAS LUNDBERG
Från vardagsrummet ser man ut på en av altanerna under tak. Fåtölj Ägget, Fritz Hansen. Bordet i valnöt kommer från Egypten. Skulptur av Ylva Jonsson. Foto: JONAS LUNDBERG
Helén och Thomas har ritat eldstaden själva. Foto: JONAS LUNDBERG

Bygget startade i april 2018 och huset stod klart för inflyttning i juni året därpå.

- Det var inte bara ett nytt hem för oss, utan Thomas flyttade hemifrån för första gången i sitt liv som 59-åring. Han har bott i sitt föräldrahem ända tills nu. En stor dag för oss, och vi stortrivs verkligen här. Nu bor vi nära våra barn men vi har ändå våra egna liv och ger varandra utrymme, säger Helén.

Huset har en öppen planlösning och de stora fönsterpartierna bidrar till känslan av att bo mitt i naturen.

- Vi kan se ut var vi än är i huset, det är viktigt för oss, säger Helén.

Men det kan också vara en utmaning att skapa värme i ett nybyggt hus med stora öppna ytor.

- Det ljuddämpande ribbtaket i ek, de varmgrå väggarna och trägolven bidrar till en varm känsla.

Men Thomas och Heléns första tanke var att välja betonggolv för att få samma golvmaterial som ute på altanen. 

- Taket är genomgående detsamma, och därför tänkte vi att även golven skulle bidra till att sudda ut gränsen mellan inne och ute, säger Helén.

Men efter mycket dividerande valde de ändå trägolv inne i huset.

- Det är vi glada för i dag, de gör även att ljuddämpningen är riktigt bra, det skapar lugn.

Över sidobordet på hjul hänger en tavla av Maria Liffner. Kuddar, Chhatwal & Jonsson. Foto: JONAS LUNDBERG
De omklädda skinnfåtöljerna är arvegods inköpta 1931. Mattan har ett motiv från konstverket "Kyssen" av Gustav Klimt, från Kisek i Båstad. Foto: JONAS LUNDBERG
Skjutpartierna till köket har öppnats upp och här ser man åkrarna på andra sidan rätt genom huset. Bambumöblerna är valda för att smälta in i husets stil. Skjutdörrar från Schuco. Bambumöbler, Tine K. Foto: JONAS LUNDBERG

Parets tidigare hem i Thomas föräldragård har under årens lopp förändrats och gjorts om flera gånger efter familjens behov.

- Men under senare år har vi mer och mer kommit att tycka om den nordiska stilen som vi inrett med här. Blandningen av våra klassiska och gamla möbler och materialvalen i huset ger en hemtrevlig känsla, säger Helén.

Redan när de började rita huset visste de att de ville ha en särskild gästavdelning i en del av huset.

- När vi bor som vi gör, ute på landet, är det viktigt för oss att vänner, och framför allt våra barnbarn, alltid ska känna sig välkomna och bekväma. När barnbarnen kommer på besök ändrar träningsrummet karaktär till lekrum, säger Helén.

Samtidigt som huset byggdes planerades trädgården. Thomas och Helén fick hjälp av trädgårdsmästaren John Sjödin, son till goda vänner. I början av maj, en och en halv månad innan huset skulle stå klart kom John och planterade växter.

- Vi har sett så många som byggt nytt hus där det har dröjt flera år innan trädgården varit färdig. Vi ville att allt skulle vara klart när vi flyttade in - och det var det verkligen. Det gjorde så mycket för helhetsupplevelsen, säger Helén.

Vy mot sovrummet. Huset har genomgående ekribbor i taket, både inne och ute. Foto: JONAS LUNDBERG
Helén och Thomas sovrum har en heltäckningsmatta i ull. Sängar, Carpe Diem. Heltäckningsmatta, Kasthall. Foto: JONAS LUNDBERG
Från sängen i sovrummet ser man rakt genom altanen bort till vardagsrummet på andra sidan. Bord Tati, Asplunds. Fåtöljer, Englesson. Foto: JONAS LUNDBERG
Badrum finns intill sovrummet. Foto: JONAS LUNDBERG
Badrumsmöbeln är gjord av köksskåp från Ballingslöv i färgen ostronbeige. Väggarna är målade i samma kulör. Golvet och väggarna i duschen är i kalksten. Foto: JONAS LUNDBERG
Samtidigt som huset byggdes planerades trädgården. ”Vi har sett så många som byggt nytt hus där det har dröjt flera år innan trädgården varit färdig. Vi ville att allt skulle vara klart när vi flyttade in - och det var det verkligen. Det gjorde så mycket för helhetsupplevelsen”, säger Helén. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Så maxar arkitekten Annelie sin altan med mysiga rum och öar

LÄS MER: Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem 

Favorit ur arkivet: