Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
”Mer likt ett fågelbo än en låda”
2 AV 4
Mark Isitt följer Staffans och Lena Michelsons husbygge, ritat av dottern Hanna Michelson, utanför Bollnäs i ”Grand Designs Sverige”.
Foto: TV4
3 AV 4
”En kompromisslös, nästan japansk, minimalism”, beskriver Mark Isitt Hannas design.
Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
4 AV 4
Mark Isitt besöker även Ystegård, en äkta hälsingegård från 1700-talet, i programmet.
Foto: TV4

Hanna ritade en modern hälsingegård åt sina föräldrar i ”Grand Designs”

Stockholmsparet Lena och Staffan Michelson blev förälskade i Hälsingland. 

Dottern Hanna Michelson, arkitekt, tog sig an att rita ett skräddarsytt, modernt och hållbart hus åt sina föräldrar. 

Utgångspunkten: 25 löpmeter återbrukade Billy-bokhyllor.  

– Vi snackar hälsingegårdarna 2.0, säger Mark Isitt i ”Grand Designs Sverige”.

Tomten fanns redan. I elva år hade de haft sitt andra hem i Hälsingland, keramikern Lena Michelson och advokaten Staffan Michelson. En idyllisk skogsvaktarbostad från 1905 vid vackra Voxsjön söder om Bollnäs. Ett hus som på sikt skulle bli för krävande för paret att ta hand om själva. Samtidigt som det inte heller skulle rymma den enorma boksamling de ville flytta upp från Stockholm. Dags att lämna över till nästa generation – och bygga ett nytt, anpassat, drömhus 50 meter bort. 

”Har många krav”

Ett perfekt uppdrag för dottern Hanna Michelson, som är arkitekten bakom Bergaliv, ett minimalistiskt landskapshotell mitt i hälsingeskogarna. Hon vet precis vad föräldrarna behöver – kanske till och med bättre än de själva – och vilka möbler, tavlor och funktioner som ska få plats.

– Vi har många krav på huset. Vi vill att det ska vara tidlöst, funktionellt och hållbart. Och det ska kunna samspela med den lilla fläck av naturen vi har fått att förvalta här, säger Staffan Michelson i ”Grand Designs Sverige”.

– Att ha sina föräldrar som beställare är bra. Mamma och pappa är väldigt lyhörda för mina idéer, säger Hanna Michelson i programmet, och tillägger:

– På sätt och vis blir det mer press på mig, man lägger ju otroligt mycket mer arbete när man känner att det ligger så nära hjärtat.

Här, med skogen som granne och med utsikt mot Voxsjön, ska arkitekten Hanna Michelson se till att föräldrarna Staffan och Lena får sitt drömhus. ”Vi är nog ganska petiga allihop, säger Lena Michelson. Foto: TV4
Det gamla huset ska döttrarna Hanna och Stina med familjer ta över. ”Där finns gott om plats för deras arbete, forskning och fritid. Vi gläds åt att få se barnbarnen växa upp här på landet under sommar- och vinterlov. Mycket av möbler och prylar som passar bäst i det gamla huset får vara kvar där”, säger Lena och Staffan. Foto: TV4
Hanna Michelson har även designat landskapshotellet Bergalivs två minimalistiska lofthus vid Orbaden. Foto: TV4
1 AV 2
”Att göra fyra huskroppar som ska byggas ihop är en enormt mycket större utmaning än att göra fyra hus. Allt ska se ut som ett väsen”, säger lokale byggledaren Anders.
Foto: TV4
2 AV 2
Tretton ton millimeteranpassade byggelement i kärnfura ska fogas samman till fyra perfekt sammanhängande huskroppar.
Foto: TV4

Grund i återvunnet glas

Likt en klassisk hälsingegård ska fyra huskroppar uppföras – av lokal kärnfuru och linfiber, av lokala hantverkare och med var sin tydlig funktion kring en innergård. Men i Hannas minimalistiska design ska alla hänga ihop, sammanlänkade av ett inglasat biblioteksgalleri med föräldrarnas 25 löpmeter återbrukade Billy-bokhyllor. Träpanelerna kommer att gråna med tiden, och smälta in med det specialdesignade taket i aluzink – som ovanifrån påminner om japansk origami. 

För att minska husets klimatavtryck har Hanna dessutom valt att bygga en helt betongfri grund i återvunnet glas – en ny och än så länge oprövad teknik i Sverige. Bättre för miljön, men något som kostar mer, tar längre tid och ställer stora krav på förarbetet. Grunden, med flera lager av så kallat foamglas, måste bli helt slät och rak, och ingen av byggarna har gjort det förut. Ett arbete som tar över en månad.

”Finare present går inte att hitta”

Budgeten för hela bygget, med en boyta på 187 kvadratmeter, låg på 6-7 miljoner och familjen Michelson konstaterar vid Mark Isitts återbesök att slutnotan snarare landar mellan 8 och 9 miljoner. 

Mark Isitt berömmer både det komplexa takpusslet och arkitekt Hannas och byggledare Anders täta samarbete. Men framför allt:  

– Den tuffaste utmaningen är att rita för dem vars uppskattning man aldrig kan få nog av – ens föräldrar. Det här är Hannas gåva till mamma Lena och pappa Staffan. Finare present än så här går inte att hitta, säger Mark Isitt. 

”Jag känner mig väldigt nöjd med att huset utstrålar en lättsamhet, som inte präglar arbetet med det”, säger Hanna i programmet. Foto: TV4
”Vi har byggt en vacker kåk”, konstaterar byggledare Anders. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
De självbärande fönstren löper runt hela innergården, som nås via fyra ingångar – en i varje husdel. Inbyggda hängrännor leder bort regnvatten under huset. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket

 

Hur har hela det här projektet varit för er, Lena och Staffan?

– Det roligaste har nog varit känslan av delaktighet i allt det skapande som ryms i processen. Ännu märkvärdigare har det varit att på så nära håll kunna följa hur tankar omvandlats till skisser som utvecklats till ritningar, konstruktioner, detaljlösningar och äkta handgripligt utförande. Det ser så enkelt ut i bild och beskrivning. Men det är helt otroligt vilket lagarbete och vilka enastående arbetsinsatser från alla medarbetare som i verkligheten ligger bakom det färdiga resultatet.

Hur kändes det att kliva in i ert färdiga hus för första gången? 

– Det gjorde vi faktiskt i andanom redan i februari 2021 då vi gick ut på tomten med den första skissen i handen och började mäta. Dag efter dag och natt efter natt har vi bearbetat våra fantasibilder av det hus vi nästan tyckt oss ”kliva in i” flera gånger under året som gått. Men visst – de första stunderna i det färdiga huset har varit något alldeles speciellt. Tyst, stilla och väldigt inspirerande för både arbete och tankar. Vi är båda fortfarande verksamma i våra yrken och nu gläds vi åt planerna på att ännu i många år kunna hålla liv i projekt och uppdrag som sysselsätter oss.

Biblioteket är ju husets hjärta. Berätta lite om er stora boksamling?

– Det är ett referensbibliotek vi samlat på oss. Juridik, odling, konst, musik och hantverk är favoritämnen. Staffans arbetsrum rymmer mest juridik, miljöfilosofi och kulturhistoria, vid kök och ateljé samlar vi gärna böcker om mat, odling, konsthantverk och konsthistoria. 

Vilka är era egna favoritplatser i huset?  

– Vi älskar båda hela huset och det är sinnrikt uppbyggt så att vi väldigt naturligt kan röra oss ute och inne i ”mönster” som ger både arbetsro och umgängesglädje, enskildhet och samvaro i väldigt behaglig förening. Innergården som omgärdas av biblioteket blir vår ”läsesal” under bar himmel. Nu är det vårt jobb att besjäla kök, växthus, arbetsrum och ateljé.

De återvunna Billy-bokhyllorna blev utgångspunkten för Hannas design, och satte skalan för hela huset. ”Just nu tycker jag att det här är så nära ett jordiskt paradis man kan komma”, säger Staffan Michelson i programmet. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
Löpmeter efter löpmeter av böcker. ”Juridik, odling, konst, musik och hantverk är favoritämnen.” Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
Klinkergolvet fortsätter sömlöst från det platsbyggda köket ut i växthuset. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
”Nu har vi äntligen fått en riktig plats för vårt tålmodiga gamla fikonträd som lyckats överleva hårda tag i mer än 25 år: Till våren ska vi driva upp plantor från egna solrosor och andra blommor, kryddor och grönsaker”, berättar Lena och Staffan. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
Ett av husen rymmer Staffans musikrum. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
Minimalistiskt badrum, med egen utgång. Foto: Hanna Michelson/Fria Folket
”Att bygga ny kunskap på gammal kunskap, det har vi lyckats med”, konstaterar Staffan i programmet. Foto: TV4

Så sänds Grand Designs Sverige under fotbolls-VM 2022

De två sista avsnitten i tredje säsongen av ”Grand Designs Sverige” gör uppehåll i TV4 på grund av fotbolls-VM:
Avsnitt 5 (Lena & Staffan i Bollnäs) sänds i TV4 torsdag 8 december 20.00, och släpps i TV4 Play 24 november.

Avsnitt 6 (Markus i Göteborg, säsongsavslutning) sänds i TV4 tisdag 20 december 20.00, och finns att se i TV4 Play från 1 december.

Se även: