1 av 9 Foto: SUSANNA ZACKE
Bilden på Zara Larsson har Kasper köpt på Fotografiska. På bänken från Granit samlas kruk­växterna.
2 av 9: Bilden på Zara Larsson har Kasper köpt på Fotografiska. På bänken från Granit samlas kruk­växterna. Foto: SUSANNA ZACKE
Alla väggarna i köket är kaklade ända upp till taket med vitt kakel och svart fog.
3 av 9: Alla väggarna i köket är kaklade ända upp till taket med vitt kakel och svart fog. Foto: / SUSANNA ZACKE
­Skrynklig linnelöpare med fransade kanter från Axlings Linne och ett fat från Pottery Jo passar på det mörka bordet. De stora ljusstakarna i mässing kommer ursprungligen från en kyrka.
4 av 9: ­Skrynklig linnelöpare med fransade kanter från Axlings Linne och ett fat från Pottery Jo passar på det mörka bordet. De stora ljusstakarna i mässing kommer ursprungligen från en kyrka. Foto: SUSANNA ZACKE
Guld & glas: Dekorativ vägghylla från Ellos.
5 av 9: Guld & glas: Dekorativ vägghylla från Ellos. Foto: SUSANNA ZACKE
Hanna vill gärna att ­avokadokärnorna ska bilda rötter och bli nya plantor.
6 av 9: Hanna vill gärna att ­avokadokärnorna ska bilda rötter och bli nya plantor. Foto: SUSANNA ZACKE
I vardagsrummet ­lämnade den förra ägaren väggfasta skåp, som lackats grågröna och försetts med handtag i skinn.
7 av 9: I vardagsrummet ­lämnade den förra ägaren väggfasta skåp, som lackats grågröna och försetts med handtag i skinn. Foto: SUSANNA ZACKE
En heltäckningsmatta gör sovrummet extra lyxigt och ombonat, denna heter Obsession med färgnummer 34 från Stockholm Kvadratmeter, pris från cirka 750 kr per kvadrat.
8 av 9: En heltäckningsmatta gör sovrummet extra lyxigt och ombonat, denna heter Obsession med färgnummer 34 från Stockholm Kvadratmeter, pris från cirka 750 kr per kvadrat. Foto: SUSANNA ZACKE
Hanna och Kasper valde snygga stänger från Granit till sovrumsväggen. Praktiska till kläder och småsaker som läggs i korgarna som också kommer från Granit.
9 av 9: Hanna och Kasper valde snygga stänger från Granit till sovrumsväggen. Praktiska till kläder och småsaker som läggs i korgarna som också kommer från Granit. Foto: / SUSANNA ZACKE

Hanna och Kaspers första lya är fylld av idéer

Bra förvaring, helkaklat kök och ett sovrum med hotellkänsla var tre önskningar som stod högt upp på listan för parets första ­gemensamma bostad. Hanna och Kasper tycker att önskningarna gått i uppfyllelse.

Det gick snabbt när Hanna och Kasper skulle skaffa sin gemensamma bostad under försommaren 2017. Planen från början var att titta på många lägenheter, jämföra och känna efter, tidsplanen låg på cirka ett halvår, de hade inte bråttom. De valde en söndag i maj och gjorde upp en rutt för de lägenheter som såg intressanta ut, de hann med sju visningar den söndagen och när kvällen kom kände de båda att tvåan på Norrtullsgatan var rätt.

– Vi fastnade för den båda två och det var skönt att vi tyckte så lika, berättar Hanna. Men vi var ändå väldigt tveksamma och bestämde oss för att vi måste se fler lägenheter innan vi kunde slå till.

LÄS OCKSÅ: Hemnet: Här är 10 av Sveriges dyraste lägenheter 

I anslutning till köket står matbordet som paret ärvt och från att har varit ett lackat furubord från 70-talet förvandlade de det till ett trendigt mörkbetsat matbord. Stolarna och taklampan kommer från Ellos. Den gamla skol­affischen är ett loppisfynd. Foto: SUSANNA ZACKE

Kunde inte släppa tankarna på lägenheten

Några dagar gick men de kunde inte släppa tankarna på lägenheten, kontaktade mäklaren och affären gjordes upp snabbt, kontraktet skrevs samma kväll. Inflyttning om tre veckor sa mäklaren eftersom säljaren hade bråttom, och så blev det.

– Vi är båda intresserade av inredning och hade längtat till den dag vi kunde få börja inreda hemma hos oss själva, säger Hanna. Kasper tillägger att alla beslut tas gemensamt och oftast är de överens.

Tidstypiska funkisstilen från 1940-talet

Boytan på 48 kvadrat rymmer ett generöst vardagsrum med gott om plats för det stora matbordet, ett arbetskök, sovrum, badrum och hall. Planeringen är lite udda eftersom det avlånga köket är placerat i en gång mellan vardagsrum och sovrum, en praktisk planering som visar på den tidstypiska funkisstilen från 1940-talet då huset byggdes. I köket är alla väggar helkaklade med vitt standardkakel och svart fog som ger en viss bistrokänsla. Trots att ytan är liten finns det gott om arbetsyta och en stor kyl med frys, detta var ett plus eftersom både Hanna och Kasper är matlagningsintresserade. Golven är genomgående mörkbruna, något som Hanna länge hade önskat sig. Det enda rummet som behövde renoveras en del var sovrummet, i övrigt var allt väldigt fräscht och trivsamt.

LÄS OCKSÅ: Gör succé på nätet: Sanningen bakom stöklägenheten  

Hemma hos Hanna & Kasper

Här bor: Hanna Hedengren med sambon Kasper Nilson och katten Astrid.

Gör: Studerar till personal­vetare på ­Stockholms ­universitet. Kasper läser till civilingenjör inom industriell ekonomi på KTH.

Var: Tvåa i Vasastan i Stockholm.

”Bestämde oss för en heltäckningsmatta”

– Vi bodde i lägenheten i ett par månader innan vi gjorde om i sovrummet, vi planerade länge för vilka kulörer väggarna skulle målas i, berättar Hanna. Först bestämde vi oss för en heltäckningsmatta från vår granne på gatan, Stockholm Kvadratmeter, som har ett stort utbud, de hjälpte oss att välja kvalitet. Det blev en tjock härlig matta med en vacker gråbeige färgton. Sen när det kom till väggfärgen så gick vi igenom Jotuns färgkarta en miljon gånger...

Till slut fattades det dock ett färgval, fondväggen vid huvudändan av sängen målades i kulören Kilim och övriga väggar samt snickerier i kulören Skandinaviskt ljus, allt med den allra mattaste färgen från Jotun som ger en silkesfin yta. Att måla dörrar, paneler och fönsterfoder i samma kulör och med samma matthet som väggarna ger ett spännande resultat. Inredningen har vuxit fram allteftersom och består av en mix, en del nyinköpt, en del ärvda saker från föräldrahemmen och en del inflyttningspresenter. Hanna berättar om soffan.

LÄS OCKSÅ: Så fint har Viktoria, 31, inrett sitt 50-talshus 

Kring soffan samlas en charmig blandning av ­prylar och material. Fina förvaringskorgar samsas med gitarren och gröna växter. På golvet ligger en jutematta från Ikea och bordsskivan är gjuten i betong. Här skymtar även en ­grenlampa och en ­grön­målad loppisstol. Foto: SUSANNA ZACKE

Gammal soffa blev som ny

– Soffan är gammal och den hade jag med mig, den är tyvärr lite för liten, men den funkar än så länge, en vit soffa från Ikea är ju basic. Vi önskade oss sammets­kuddar i present när vi flyttat in och bytte de vita originalkuddarna mot dem och då blev soffan plötsligt som en annan, mycket bättre, säger Hanna glatt.

De har också inrett sitt hem med unika detaljer som ett soffbord med gjuten betongskiva, ett sidobord som de klätt med marockanska klinkerplattor och så sänglamporna som tillverkats av trädgrenar. Matbordet är ärvt och från att ha varit ett lackat furubord från 1970-talet förvandlade Hanna och Kasper det till ett trendigt mörkbetsat matbord. I vardagsrummet lämnade den förra ägaren väggfasta skåp, köksskåp som lackats grågröna och försetts med handtag i skinn.

Av Susanna Zacke 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande