Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
”Vårt hus har en personlighet”, säger Hanna och Björn, som bor i en villa byggd 1916 i Önnered.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 3
Huset är byggt 1916 på granitgrund med timmerstomme och ligger i Önnered i västra Göteborg.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 3
Från vardagsrummet ser man in i biblioteket. Kamin, från Lotus. Vedkorg, Jassa, Ikea. soffbord, Moment, Ikea. Golvlampa, Dome, Malmbergs.
Foto: CARINA OLANDER

Hanna och Björn bytte trång lya mot 100 år gammalt hus

Ett gammalt hus innebär trygghet och igenkänning. Men det kan också dölja hemligheter som avslöjas när man tar bort ytskikt och golv. 

– Vårt hus har en personlighet, säger Hanna och Björn, som bor i en villa byggd 1916 i Önnered.

Johanna Flyckt Gashi

Hanna och Björn hade fått sitt första barn, kände sig lite trångbodda i sin tvåa i Majorna i Göteborg och åkte en dag ut till Björns morbror i Önnered.

 – Efter att ha fikat med honom och satt oss i bilen för att åka därifrån tittade vi upp mot huset och sedan på varandra. Vi ställde nog frågan ungefär samtidigt: ”Ska vi inte fråga om vi kan flytta in på övervåningen?” 

Sagt och gjort, Hanna och Björn flyttade in i huset lagom till sommaren 2002.

– Under ett par år hyrde vi halva huset av honom. När morbror sedan gick i pension och ville ut på nya äventyr frågade han om vi ville köpa huset av honom. 

Hemma hos Hanna och Björn

Här bor: Hanna Ekegren och Björn Augustson och barnen Simon 16 år, Ella 13 år och Abbe 6 år. Tre katter, Smulan, Tiger och Minos.

Gör: Hanna är konstnär och Björn författar barnböcker.

Bor: Trähus i två våningar, 160 kvm boyta plus källare i det gamla fiskarsamhället Önnered i västra Göteborg. Huset är byggt 1916 på granitgrund med timmerstomme. 

Instagram: @bjorn.augustson

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Vardagsrummet är ljust och ombonat. På golvet ligger en av Hanna och Björns första gemensamma investeringar, en handknuten turkisk matta. Den svensktillverkade soffan från 1940-talet är arvegods och omklädd av Tapetsör Wennesjö. Liggfåtölj och soffbord, Moment, Ikea. Golvlampa, Dome, Malmbergs. Foto: CARINA OLANDER
Från vardagsrummet ser man in i biblioteket. Kamin, från Lotus. Vedkorg, Jassa, Ikea. soffbord, Moment, Ikea. Golvlampa, Dome, Malmbergs. Foto: CARINA OLANDER

Dröm att få renovera ett gammalt hus

För Hanna och Björn var det en dröm att få flytta in och renovera ett gammalt hus.

– Vi är båda uppvuxna i äldre hus. Vissa kan säkert vilja bryta av mot sin egen uppväxt och bo på ett helt annat sätt. Men för oss symboliserade väl det här med ett äldre hus trygghet på något vis, trygghet och igenkänning.

Förutom att huset har den rätta åldern inne, byggt redan 1916, betyder närheten till havet och naturen mycket. 

– Trots att det bara ligger några minuters bilväg från Frölunda torg känns det som att bo på landet. Det kändes som en bra plats för våra barn att växa upp på, säger Hanna och Björn.

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips

Hannas tavlor och tyger pryder både soffor och väggar i hemmet i Önnered i Göteborg. Soffa, Fredrik, Dux. Foto: CARINA OLANDER
Hannas tavlor samsas med en lampa som Björn gjort av en traktorfront. Foto: CARINA OLANDER

Det var ingen budgivning alls på huset eftersom Björns morbror sålde det direkt till dem. 

– Han var en mycket generös man utan ambitioner att samla pengar på hög. Så han gav oss ett bra pris dessutom.

Övervåningen var i stort behov av renovering. Inget hade gjorts där sedan 1970-talet. Men även på nedervåningen såg de ett behov av att förändra, även om det var renoverat senare. 

– I och med att vi bodde som hyresgäster ett par år, hade vi tid att tänka på helheten. Så när vi väl satte i gång med renoveringen på nedervåningen hade vi klart för oss hur vi ville ha det. 

– Vi har gått över samtliga ytskikt, satt upp nytt gips och reglat om där det har behövts. Vi har tagit upp större öppningar mellan kök, vardagsrum och bibliotek. Och vi har satt in fönster där det tidigare inte fanns. Dels för att ge huset balans men också för att släppa in så mycket ljus som möjligt. 

Sofforna i biblioteket har Hanna och Björn fått av en släkting. De är omklädda av Tapetsör Wennesjö. Vit vägglampa, Ray, från Care of Bkrd. Sittpuff, från Sakypaky med Hannas design. Bokhyllor, String, design Nisse Strinning. Soffbord, från Olsson & Jensen. Foto: CARINA OLANDER
Foto: CARINA OLANDER

Under arbetet har de skyfflat bort säck efter säck med sågspån och i stället lagt in modern isolering av gullfiber. 

– För ett par år sedan byggde vi till glasverandan som fram till dess egentligen inte använts. Men efter tillbyggnaden är det ett rum som används dagligen. Vi har också byggt altaner och en balkong ovanför tillbyggnaden, bytt kök och byggt en liten friggebodsateljé i trädgården.

Men det finns saker de tänkte på från början som ännu inte blivit verklighet, till exempel en balkong i västerläge. Där är utsikten mot havet som bäst.

Björn har gjort allt utom el-arbetena. 

– När vi byggde till huset gjorde han även ritningarna. I början, när hela huset blev vårt, hade Björn mycket energi och ork och gjorde ganska mycket på kort tid. Numera går det lite långsammare. Men färdigt blir nog aldrig ett sådant här hus, säger Hanna.

Köket går i vitt och får karaktär av Hanna och Björns superfynd, ”gresalamporna”, Siemens från 1950-talet. Vita köksskåp och matbord, Ikea. De omklädda stolarna är en blandad kompott. En del av stolarna, Äpplet från 1900-talets början, kommer från Hannas mormors barndomshem, resterande stolar är tillverkade av Björns farfars bröder. Foto: CARINA OLANDER
Foto: CARINA OLANDER

Det viktigaste för Björn och Hanna var att renovera bort sjuttio- och åttiotalet som känds malplacerat i ett hus byggt 1916. Fast det allra viktigaste var förstås att skapa ett hem där alla trivs.

– Tror inte det är så mycket vi skulle ha gjort annorlunda. Däremot har vi ibland tänkt byta panel till en som mer motsvarar hur det såg ut från början. Någon period tog orken slut och vi tänkte på att flytta. Så rådet till andra är att inte stressa, inte arbeta för snabbt, inte göra mer än man orkar. Människorna i huset är alltid viktigare än huset i sig, säger Hanna.

Bysten på väggen föreställer den egyptiska drottningen Nefertiti, ett fynd från en av Göteborgs second hand-affärer. Pallen från 1800-talet har Björn klätt om med tyg designat av Hanna. Foto: CARINA OLANDER / CARINA OLANDER
Den röda soffan är ärvd, och ursprungligen tillverkad av Björns farfars bröder som drev ett snickeri i Habo. Soffbordet är ett loppisfynd som Björn sågat av benen på och målat svart. Foto: CARINA OLANDER

Arbetar som konstnär och författare

Hon är konstnär och arbetar mycket hemma.

– Mitt måleri är mitt syre, det som både jordar mig och lyfter mig högt upp bland molnen! En ynnest att varje morgon gå genom trädgården, ut till mitt lilla röda hus med vita knutar. Lyssna på musik, dricka te och bara försvinna in i en värld av färg och form, säger Hanna. 

Även Björn har ett kreativt yrke som barnboksförfattare. 

– Inspirationen hittar jag hos barnen och deras vänner. Att bara sitta och lyssna till deras konversationer kan ge uppslag och idéer. Och ibland säger de något jag känner att jag bara måste få med i en bok. Även den egna uppväxten inspirerar, liksom möten i vardagen, säger Björn. 

Hanna arbetar i sin ateljé i trädgårdens friggebod. Foto: CARINA OLANDER

Hanns och Björns tips för ett personligt hem:

1. Välj saker och möbler i ditt hem som du tycker om.

2. Det är ditt hem. Låt inte någon annan bestämma hur det ska se ut, om du inte själv väljer att be om hjälp .

3. Våga vara annorlunda. Våga vara du!

4. Använd färger, om inte på väggar så i alla fall i konst, kuddar och liknande. 

5. Försök hitta en stil som fungerar över tid.

6. Allt behöver inte vara perfekt!

LÄS MER: Grå villan från 1977 döljer ett rosa drömhem 

Det bästa med huset

Enligt både Björn och Hanna är det bästa med huset att det ligger på en liten kulle med utsikt mot västerhavet – och att det så har gjort i mer än hundra år.

– Att det döljer hemligheter som avslöjas när man tar bort ytskikt, eller ett golv. Det kan vara en igenbommad dörr, eller konturerna efter en trappa, eller dagstidningar från början av förra seklet.

– Vi har ett hem utan pedantisk ordning där saker och möbler från olika tidsperioder blandas. Vi har saker vi tycker om, som betyder något och som vi, åtminstone om man frågar oss, lyckas få ihop till en helhet. Det är både arvegods och nyköp. Vi vill ha ett varmt hem, inte ett ängsligt hem som taget ur någon möbelkatalog.

Piano från Björns farfar. Lampa, House Doctor. Stol, Primo, från Swedese. Foto: CARINA OLANDER
I hallen på övervåningen är murstocken frilagd. Byrån är ett mästarprov, tillverkad av Björns farfars pappa, som drev snickeri i Habo. Fåtöljen är också ärvd, omklädd av Tapetsör Wennesjö. Matta, Kasthall, design Björns farfar Simon Augustson. Foto: CARINA OLANDER
Sovrummet har fått vitmålad träpanel. Tavlorna med svarta enkla träramar är Hannas egna, Hannaprint. Överkast från Svenems i Ulricehamn. Foto: CARINA OLANDER
Väggen utanför barnrummet fungerar som griffeltavla. Våningssäng Mydal, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

LÄS MER: Filippa förlorade sin bebis och sambo – att inreda har hjälpt i sorgen