Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.
I det lilla huset får allt som behövs för ett avslappnat sommarliv plats. Praktiska rottingmöbler som kan tas ut vid behov står i allrummen som är inrett med färgglada textilier i blå och rosa nyanser.I det lilla huset får allt som behövs för ett avslappnat sommarliv plats. Praktiska rottingmöbler som kan tas ut vid behov står i allrummen som är inrett med färgglada textilier i blå och rosa nyanser.I det lilla huset får allt som behövs för ett avslappnat sommarliv plats. Praktiska rottingmöbler som kan tas ut vid behov står i allrummen som är inrett med färgglada textilier i blå och rosa nyanser.
På baksidan av huset har Ann-Charlotte sitt planteringsbord där hon samlat krukor och praktiska spannar och spadar.På baksidan av huset har Ann-Charlotte sitt planteringsbord där hon samlat krukor och praktiska spannar och spadar.På baksidan av huset har Ann-Charlotte sitt planteringsbord där hon samlat krukor och praktiska spannar och spadar.
I fönsterlådorna samsa doftpetunia, prynadsgräs, blåkrage och penningblad.I fönsterlådorna samsa doftpetunia, prynadsgräs, blåkrage och penningblad.I fönsterlådorna samsa doftpetunia, prynadsgräs, blåkrage och penningblad.
Vildvinet klättrar på fasaden och ramar in dörr och fönster. I krukorna växer pioner och Afrikas blå lilja.Vildvinet klättrar på fasaden och ramar in dörr och fönster. I krukorna växer pioner och Afrikas blå lilja.Vildvinet klättrar på fasaden och ramar in dörr och fönster. I krukorna växer pioner och Afrikas blå lilja.
I rabatten längs husväggen växer bland annat rosenskära och funkia.I rabatten längs husväggen växer bland annat rosenskära och funkia.I rabatten längs husväggen växer bland annat rosenskära och funkia.
Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.
1 AV 7
Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.
Foto: Peter Erlandsson
2 AV 7
I det lilla huset får allt som behövs för ett avslappnat sommarliv plats. Praktiska rottingmöbler som kan tas ut vid behov står i allrummen som är inrett med färgglada textilier i blå och rosa nyanser.
Foto: Peter Erlandsson
3 AV 7
På baksidan av huset har Ann-Charlotte sitt planteringsbord där hon samlat krukor och praktiska spannar och spadar.
Foto: Peter Erlandsson
4 AV 7
I fönsterlådorna samsa doftpetunia, prynadsgräs, blåkrage och penningblad.
Foto: Peter Erlandsson
5 AV 7
Vildvinet klättrar på fasaden och ramar in dörr och fönster. I krukorna växer pioner och Afrikas blå lilja.
Foto: Peter Erlandsson
6 AV 7
I rabatten längs husväggen växer bland annat rosenskära och funkia.
Foto: Peter Erlandsson
7 AV 7
Det lilla torpet ligger inbäddat i grönska. På fasaden klättrar vildvin och i fönsterlådorna frodas rosa petunior.
Foto: Peter Erlandsson

Gamla stallet blev en mysig sommarstuga

Det lilla torpet ligger nära stranden i Åhus och har vild natur inpå knutarna. I det gamla stallet har Ann-Charlotte skapat det perfekta sommarboendet. Blommor i rosa och blå nyanser och sköna sittplatser i skuggan ger det lilla torpet en härlig sommarkänsla.

Det lilla röda huset smälter vackert in i miljön trots sina knallblå fönster och röda fasad. Den vilda trädgården med sina rosa, blå och lila blommor ger en skön och avslappnad atmosfär. Ett riktigt smultronställe för ett skönt och avslappnat sommarliv.

– När vi såg det här lilla röda huset med sina vita knutar så tyckte vi det var så gulligt, berättar Ann-Charlotte. 

Det var 1978 som Ann-Charlotte och hennes sambo slog till och köpte torpet som utannonserades som en tomt till salu, även om det faktiskt stod ett litet hus där.

– Det var väl så litet att det inte ens räknades som ett hus.

LÄS OCKSÅ: Trötta missionskyrkan blev ett nytt drömhem

Inredd för skön och avslappnad sommarkänsla

Sedan dess har de vita knutarna försvunnit och detaljerna har i stället målats svarta och fönstren blå. Några stora tallar som stod för nära huset har fällts och de har dragit in vatten och avlopp i den lilla stugan. Även taket har blivit omlagt och det lilla uthuset där vedbod och toalett finns har försetts med ett grönskande grästak. Inuti huset har de däremot inte ändrat så mycket, men Ann-Charlotte har inrett med rottingmöbler och färglada textilier som ger en skön och avslappnad sommarkänsla.

Ann-Charlotte Lindqvist omgiven av prunkande rosenskäror och petunior.Ann-Charlotte Lindqvist omgiven av prunkande rosenskäror och petunior.Ann-Charlotte Lindqvist omgiven av prunkande rosenskäror och petunior.
Ann-Charlotte Lindqvist omgiven av prunkande rosenskäror och petunior. Foto: Peter Erlandsson

– När min son var liten flyttade vi hit ut när skolorna slutade och sen flyttade vi inte hem förrän på hösten när skolorna började igen. Sen när vår son flyttat hemifrån flyttade vi ut redan i mitten av maj och hem i oktober. Det gör jag fortfarande.

Ann-Charlotte satsade redan från början på en naturlig trädgård som smälter in med naturen.

– Jag ville ha en vild trädgård och bara några få rabatter och krukor närmst huset. Den ska annars få vara vild med vilda blommor och lökväxter. Här finns många blommor som växer vilt som gullviva och förgätmigej.

LÄS OCKSÅ: Lanthandeln från 20-talet blev en modern bostad

150 meter till havet

På vintern bor Ann-Charlotte i en äldre lägenhet i Kristianstad. Från torpet som ligger på Äspet i Åhus är det bara 150 meter till havet.

– Det är fantastiskt att vara här, tomten är lite härligt vild och kuperad. Jag har en rhododendron som jag planterade på åttiotalet som fortfarande står här och växer fint. 

I det lilla huset som bara är på 34 kvadratmeter finns det plats med allt som behövs.

– Vi har sovit här hela familjen med sonen och hans kompisar när han var yngre och på senare år med de två barnbarnen. Det har inte varit några problem. Vi har haft stora fester här också.

Ann-Charlotte är mycket intresserad av trädgården och kikar gärna i trädgårds- och blomstertidningar då och då.

– Det har ju hänt att jag köpt blommor som sen inte trivts här alls, en del har man tur med och en del misslyckas man med. Jag tycker bäst om blå, lila och rosa blommor men också vita. Gult är jag inte så mycket för. 

Ursprungligen ett häststall

På det lilla huset sitter blomsterlådor av trä som dignar av blommor.

– Jag tycker det är roligt att arrangera blommorna i de små lådorna under fönstret och det är också många som stannar och tycker att det är fint. 

Ursprungligen tillhörde det lilla huset en större sommarvilla i trä från 1924 som ligger en bit ifrån.

En sittgrupp mitt ute i naturen ger en härlig torparkänsla.En sittgrupp mitt ute i naturen ger en härlig torparkänsla.En sittgrupp mitt ute i naturen ger en härlig torparkänsla.
En sittgrupp mitt ute i naturen ger en härlig torparkänsla. Foto: Peter Erlandsson

– Den gamla villan tillhörde en bagare från Kristianstad som så många andra bemedlade på den tiden skaffade sig ett stort sommarhus här på Äspet. De stora villorna byggdes precis vid havet och ofta ägde de hela tomten upp mot den närmsta vägen. 

Torpet som inuti har tre olika nivåskillnader som vittnar om tre tidigare utbyggnader, har från början varit något helt annat.

– Han hade sina hästar här, bagaren. På den tiden åkte de från Kristianstad i häst och vagn till sommarhuset här i Åhus. Det var alltså ett häststall ursprungligen.

Av Susann Larsson

Lilla torpet i skogen

Här bor: Ann-Charlotte Lindqvist, 71 år.

Gör: Pensionär, tidigare sjuksköterska. 

Var: Äspet i Åhus

Huset: Gammalt torp  med uthus 

Boyta: 34 kvm

Vatten & avlopp: Egen brunn.